ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    O intoarcere in timp

    TIPĂREȘTE URM de aici

    O alta zi a sejurului a fost dedicată (in cea mai mare parte) vizitarii a doua obiective importante: vulcanul Vezuviu si orasul impietrit Pompei. Aceste obiective reprezinta un must-see pentru toti cei care ajung in aceasta zona. La ora 10 coboram din trenul Circumvesuviana in statia Pompei – Scavi Villa Misteri. Cum iesiti din statie, in partea stanga la circa 100 m este casa de bilete pentru cursa spre Vezuviu – bilet dus-intors 12 euro. Toate bune si frumoase, numai ca acest bus circula doar de pe 1 aprilie, iar noi eram in 22 martie si nu puteam astepta inca 9 zile.

    O alta agentie particulara are un ghiseu chiar langa iesirea din gara si am primit (de fapt toti cei care au coborat din tren) o oferta de transport cu microbuzul de 9 locuri, la pretul de 20 euro/persoana dus-intors cu o pauza de o ora si jumatate sus, pentru a merge sus, lângă conul vulcanului. Noi eram 6 persoane, am mai stat, ne-am mai sfatuit, intre timp alte microbuze plecasera cu cei mai decisi decât noi. Am incercat si noi marea cu degetul (a se citi o negociere) si a mers (eram aproape ultimii din statie) …. 100 euro pentru 6 persoane, deci oferta a fost 5+1 gratis. Zis si facut – ne-am urcat in microbuz, si cât ne-am asezat pe locuri, au mai aparut inca doi turisti norvegieni, astfel ca echipajul de 8+1 (ca la canotaj - turisti+cârmaci) era complet.

    Până la intrarea in Parcul National Vezuviu am facut cam 35-40 de minute (se merge putin si pe autostrada), iar soferul ne-a spus ca avem la dispozitie 90 de minute pentru a urca pe vulcan. Trebuie sa stiti ca la intrarea in parc mai aveti de achitat un bilet de 10 euro, sau admirati de jos vulcanul (ceea ce nu cred ca se va intampla cu cineva). Drumul in urcare se parcurge aproximativ in 20 de minute, dar cu privelistea care se desfasoara in fata ochilor este posibil sa dureze ceva mai mult. Puteti admira in toata splendoarea orasul si golful Napoli, dar si Peninsula Sorrentine.

    Pe masura ce ne apropiem de varf (altitudine 1281 m) se face simtit mirosul de sulf, iar pe panta vulcanului puteti gasi o multime de ,,suveniruri’’ - pietricele din lavă intarita. Cand ajungeti sus, veti rămâne impresionati de marimea craterului, care are o adancime de 245 m (eu nu l-am masurat, dar asa scrie…). Spre deosebire de alti colegi de forum, noi am avut sansa de a prinde o vreme buna si de a vedea vulcanul si mai ales craterul, astfel ca am reusit sa facem o multime de fotografii. Oricine ajunge aici sunt convins ca va face multe fotografii si veti vedea că vulcanul fumegă, prin ceea ce localnicii le numesc ,,fumarole’’. … dar stati linistiti, daca era ceva, nu ajungeati până aici – zona este împânzita de senzori, care cred ca isi fac ,,datoria’’.

    Este un peisaj unic, pe care nu-l veti uita prea usor. Puteti merge pe poteca de langa crater câteva sute de metri si sa admirati un vulcan care a facut istorie. Ultima eruptie a avut loc in luna martie (intre 18-23 ale lunii) a anului 1944, astfel ca se implineau exact 70 de ani de la acel eveniment. Daca puneti mâna pe sol, veti simti că este cald, si nu de la caldura soarelui (nici nu prea era soare cand am fost noi), ci de la caldura din interiorul pământului.

    Eeee, dar timpul zboara si când ne-am uitat la ceas mai erau vreo 20 de minute pana la ora stabilita pentru revenirea la microbuz, si am pornit intr-un ritm mai alert către parcare. In drum am luat câteva pietricele drept suvenir, pentru a le imparti celor dragi. Aveti grija…pentru ca sunt destul de ascutite si te poti rani usor.

    Am revenit la gara din Pompei si după ce am dat un ,,refresh’’ cu suc de portocale sau lămâie (sunt câteva tonete aproape de intrare), am intrat la ruinele celebrului oras, Pompei. Vizitarea pentru noi a fost gratuită (sa trăiască artecard – fara card, biletul costa 11 euro). Dupa cum stiti, in anul 79 î. H. vulcanul a erupt si in cateva ore a acoperit cu cenusa, ceea ce fusese un oras-port cu aproape 30.000 de locuitori. Viteza cu care s-a petrecut evenimentul, i-a impiedicat pe locuitori sa paraseasca orasul si astfel stratul de materie vulcanica (cu o grosime de 5-7 metri) a pastrat intact tot ceea ce a acoperit. Prin secolul al XVIII-lea, cand au inceput sapaturile, a fost scos la lumina un ,,stop-cadru’’ din viata si structura acestui important oras.

    Nu puteti vedea toate siturile, deoarece activitatea de restaurare necesita inchiderea anumitor sectiuni, dar cele mai importante zone sunt accesibile turistilor. La intrare puteti sa va luati (gratuit) o harta a orasului, care vă va ajuta să vă orientati. Poarta prin care am intrat trece prin ceea ce era odata, zona portului – Porta Marina (in continuare voi pastra denumirile in italiana). Imediat dupa intrare, pe partea dreapta veti vedea Basilica, iar pe partea stanga, Tempio di Apollo. Centrul economic si politic al orasului, il reprezenta o mare piata dreptunghiulara – numita si Foro. De aici aveti o priveliste frumoasa catre Vezuviu. Tot aici veti gasi zona in care sunt depozitate vasele de ceramic gasite, dar si ,,victime’’ ale eruptiei (mulaje din gips).

    In acele vremuri, unele familii dispuneau de o garsoniera de 10-15 metri patrati, iar altii aveau adevarate palate. Printre cele mai bine pastrate, dar si una din cele mai mari resedinte din Pompei. se numara Casa del Fauno. Atriumul principal este dominat de un frumos mozaic si de o statuie. In apropiere veti vedea cel mai bine pastrat mozaic din Pompei. Pe una din strazi am remarcat urmele de car ramase ,,inscriptionate’’ pe acele pietre, dar si brutaria (panificio) lui Modesto cu ale sale cuptoare. Alte puncte principale – Macellum (piata principal a orasului), Terme del Foro si Terme Stabiane (bai publice, acestea din urma cel mai important complex termal din Pompei), Teatro Grande, Quadroportico dei Teatri (barăcile gladiatorilor), etc.

    Celebrele pietre asezate de-a latul strazii (pe care unii le numesc ,,treceri de pietoni’’) sunt de fapt, niste obstacole pentru carele inamice, care ar fi patruns in oras. Doar carele din Pompei aveau acel ,,ecartament’’ special si puteau trece fara probleme pe orice strada. Am aflat acest lucru, de la cei care au avut ghid.

    Pentru a vedea impresionantul oras aveti nevoie de cateva ore – macar vreo 2 pentru ce este mai important. Sa aveti incaltaminte comoda pentru acele strazi pietruite si ceva apa. In interior veti gasi si cateva mici localuri unde puteti sa va luati de-ale gurii.

    Orarul de vizitare - de la 8.30 pana la 17 (lunile noiembrie-martie) si pana la 19.30 (aprilie-octombrie) – ultima intrare cu 90 de minute inainte de ora de închidere.

    Pentru cei pasionati de istorie, si nu numai, recomand acest important obiectiv turistic din zona Napoli/ Coasta Amalfitana, pentru ca veti ramane impresionati de ceea ce puteti vedea aici.

    Cateva linkuri care pot fi utile (excelent este articolul din National Geographic):

    busviadelvesuvio.com/en

    unicocampania.it/index.ph ... &action=vesuvio

    vesuviopark.it/pnv/home/index.asp

    natgeo.ro/articole/natura ... zuviu?showall=1

    pompeiturismo.it

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de BOGDAN DSN in 27.04.14 10:19:54
    Validat / Publicat: 27.04.14 13:14:50
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 5094 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P14 Casa del Fauno - una din cele mai mari resedinte din Pompei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    iulianic
    [27.04.14 14:41:51]
    »

    @BOGDAN DSN: Dacă Pompei, oraşul antic îngropat de cenuşa vulcanului în anul 79 î. H. a fost vizitat de noi pe îndelete (în 2010 când am făcut un circuit complet Italia - Sicilia), Vezuviul a fost contemplat doar de la distanţă. În programul excursiei figura ascensiune pe Etna, în Sicilia, aşa încât s-a considerat că o singură aventură de acest gen este suficientă. Sincer, mie mi-a părut rău. Poate că vor mai fi şi alte ocazii.

    Rândurile şi fotografiile tale mi-au amintit de mirosul de pucioasă, de tuful vulcanic şi chiar de micile fumarole existente pe Etna. Am pozat văgăuni din care ieşeau aburi, dar nu mă gândeam atunci dacă sunt o consecinţă a activităţii vulcanice sau a diferenţei dintre temperatura solului şi cea atmosferică. Sus era frig şi ceaţă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    le_maitre
    [27.04.14 23:21:38]
    »

    @Bogdan: Superbonus from "moi", ah... cât l-am vânat!

    Situația este clară: sunt invidios pe vremea cea bună pe care ai prins-o pe Vezuviu, sunt invidios că ai găsit Teatro Grande deschis și... cam atât

    Nu mai zic ce am prins noi, dar te trimit cu gândul la articolul @ariciului de anul trecut în care explica cu lacrimi în ochi (scriptice) amintindu-și de cele reale de la momentul respectiv, cum că Vezuviul ne-a fost devoalat doar câteva zeci de secunde dintre cețurile dense ce-l acopereau.

    Daar... trecând peste toate aceste aspecte sordide, excursia aceasta este un "must" pentru oricine merge în zonă și te felicit că ai călcat pe acele meleaguri încărcate de atâta istorie și elemente culturale.

    Să te mai felicit pentru articol sau pentru toate celelalte pe tema dată? Neah, se subînțelege din momentul declarației aferente SB-ului!

    Cappello a disposizione, signore!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    ariciu
    [28.04.14 00:17:35]
    »

    O fi rău să vezi craterul ăla aşa??? Ce-ai făcut tu să meriţi asta şi eu n-am făcut? Unde şi cu ce am greşit eu? Cât de cuminte ai fost tu şi eu nu??? Ooofffff, hai că iar mă enervez şi mă duc să caut bilete de avion pentru Napoli... )

    Felicitări!... mi-ai făcut o poftăăăă...

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [28.04.14 13:21:43]
    »

    iulianic - nu stiu cum este pe Etna (dar sper sa aflu...), dar pe Vezuviu miroase bine a sulf. Iti doresc sa ajungi si pe Vezuviu, intr-o alta excursie si sa vezi si alte locuri din zona.

    le_maitre - multumesc. Am citit articolul consoartei si iti marturisesc ca la voi (si la altii care nu au avut vreme favorabila) m-am gandit cand am ajuns acolo sus si am facut aceste fotografii. Daca nu aveam vreme buna, nici nu urcam, ca era pacat.

    ariciu - nu cred ca am facut nimic deosebit fata de tine, numai ca am verificat prognoza inainte de a pleca la drum. Daca vremea nu era ok, o lasam pe alta zi - e adevarat ca am avut si 6 zile la dispozitie, si aveam variante.

    Daca vrei, iti pot trimite aceste poze separat.

    vezi si PM.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    claudiu 71
    [28.04.14 21:24:42]
    »

    @BOGDAN DSN: Salut si bine te-am regasit.

    Toate bune si frumoase prin Pompei dar acum avem o mica problema si trebuia sa cadem la pace Ai afirmat:

    "Celebrele pietre asezate de-a latul strazii (pe care unii le numesc ,,treceri de pietoni’’) sunt de fapt, niste obstacole pentru carele inamice, care ar fi patruns in oras. Doar carele din Pompei aveau acel ,,ecartament’’ special si puteau trece fara probleme pe orice strada. Am aflat acest lucru, de la cei care au avut ghid. "

    Si noi am avut audio-ghid care si acum il aud in urechi afirmand referitor la acei bolovani precum erau pe post de trecere pietonala. Orasul nu avea canalizare apa pluviala se scurgea aducand cu ea si pietris din partea nepavata a orasului care curgea spre partea joasa a localitati chiar si bordurile erau suprainaltate tot din aceasta cauza.

    Am studiat mai multe notificari cu privire la acest aspect si nu am gasit nicaieri ceva care sa duca la ideea expusa de tine. link 1 , sau link 2

    Toate rezultatele dau acelasi raspuns si sunt zeci!

    Cred sincer ca printre pietrele acelea orice car" ardelenesc "trecea fara probleme si oare ce armament sau trupe putea transporta?

    Chiar nu vad logica!

    Cred ca doar un Pompeian ne-ar lamurii cel mai bine,oare unde gasim unul

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dragoș_MD
    [28.04.14 23:07:51]
    »

    @claudiu 71: Io auzisem de chestia asta și prin alte locuri, unde au rămas astfel de adâncituri prin celebrele „VIA” romane... Acum, c-o fi sau nu așa... are vreo importanță?

    BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
    [29.04.14 09:39:31]
    »

    @claudiu 71 - salutare - chestia asta am auzit-o de la persoane (din Romania) care au avut ghid local (nu audioghid)... asa ca daca mi s-a spus eronat, asa am spus si eu (mea culpa). Totusi se vad clar ,,imprimate'' in piatra urmele de car - de aceea am si atasat o poza. In poza 16 se vede clar ca este doar o piatra pe mijloc, astfel incat urmele de car o incadreaza perfect.

    Si apoi vorba lui Dragos - o mai conta?

    Este adevarat ca erau folosite si ca un fel de ,,trecere'' de pietoni si nu contest acest fapt, dovedit de tine prin acele linkuri.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71
    [29.04.14 10:27:44]
    »

    @BOGDAN DSN:

    Evrika! Am gasit, Pompeianul!

    Sa zicem ca erau"pavaje multifunctionale" .

    Pe timp de pace erau cu scop de trecere iar cand erau atacati serveau precum scut anti car

    Ce ar fii AFA (viata) fara compromisuri... Arivederci.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ariciu, BOGDAN DSN, claudiu 71, iulianic, le_maitre
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Pompei şi/sau Vezuviu:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055109024047852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1