GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drum cu masina Zakynthos - Oradea (8 tari - 9 zile) - parta intai
Am stat pe ganduri de aproape o luna de cand am ajuns acasa: cum sa-mi organizez ceea ce vreau sa scriu, cum sa impart calatoria, la ce capitol sa o incadrez, ce ar fi interesant de spus, sa nu ma repet pentru ca Grecia este o tara vizitata de multi romani.
Voi incerca in cele de urmeaza sa descriu traseul pe care l-am facut la intoarcerea din vacanta pe Insula Zakynthos. Voi incerca sa insist mai mult asupra drumului si sa vorbesc separat de hotelurile in care am stat pe traseu.
Initial ne facusem de acasa un plan si anume sa ramanem 2 nopti in Atena pentru a vizita orasul, dupa care sa continuam drumul spre Meteora urmand ca seara sa ne urcam pe ferry de la Igoumenitsa la Brindisi. In continuare doream sa stam 3 zile aproape de Laco di Garda, intr-una din zile sa vizitam Gardaland, restul zona, apoi sa pornim spre Germania sa vizitam Legoland, dupa care spre casa.
Dupa traversarea cu ferry boath-ul, de la Zante la Killini, am urmat acelasi drum ca la sosire spre Patra. De la Patra am luat-o spre Atena pe Olimpia Odos. Drumul l-am facut in 4 ore, cu o oprire de o jumate de ora. Despre drum nu se poate spune decat ca este ca majoritatea autostrazilor grecesti in diferite faze de constructie, insa nu prea am vazut sa se lucreze, din contra multe portiuni sunt aproape finalizate dar lasate in paragina.
Pe masura ce te apropii de Atena, autostrada este tot mai buna. Am trecut pe langa golful Corint, am admirat vasele ancorate de-a lungul malului apoi am depasit intrarea spre Portul Pireu si am intrat in Atena prin nord. Apropo de barci ni s-a parut interesant (normal de altfel la o tara cu asa multa mare), faptul ca in toate orasele sau pe sosele, asa cum sunt la noi reprezentante de masini, asa sunt la ei pentru barci. De asemeni, multe barci ruginite si abandonate pe marginea drumului, de pe care cred ca se furase tot ce se putea. Oare ei nu au programul rabla pentru barci?
Pentru ca am ajuns mult mai repede decat ne-am propus, am hotarat sa vedem in acea zi Acropole. Nu o sa intru in amanunte pentru ca au decris Acropole mult mai bine altii... E impresionant si chiar merita vazut. De sus se vede frumos Atena in cele patru zari. Nu am fructificat la maxim biletele, erau 42 de grade si noi nu mai aveam decat o apa calda. Pot sa spun doar ca l-am bifat si probabil vom reveni sa vizitam si celelalte obiective pe care ni le-am propus in Atena.
Cati motociclisti am vazut in Atena cred ca nu am mai vazut in nici un oras. Apareau langa tine, treceau printre masini, iti taiau calea...
Ne-am continuat drumul spre Artemis unde aveam cazare. Despre cazare voi scrie un review separat, pentru ca este cred de ajutor, mai ales celor care vin in Atena cu avionul.
A doua zi am hotarat sa mergem pe Insula Egina. La ora 8, dupa micul dejun, proprietarul pensiunii Peris unde am fost cazati, ne-a dus la aeroport cu o masina cu 8 locuri (noi fiind 4 adulti si 2 copii) contra sumei de 10 Euro. De acolo am luat autobusul 8, biletul a fost 4,5 Euro. Biletele se iau de la casa de bilete. Pana in portul Pireu si am facut cam o ora, timp in care soferul autobusului a vorbit intr-una la telefon. La un moment dat, cred ca din greseala a apasat pe microfon si cei care intelegeau greaca din autobus se distrau bine ascultand convorbirea.
Zona portului Pireu despre care am citit in lecturile copilarie si care-mi amintea de “Toate panzele sus”, este un amestec de constructii noi, moderne, case vechi gata sa se darame, nelocuite, cu o arhitectura cum numai in filme am vazut si cladiri vechi reconditionate la care imbinarea noului cu vechiul nu este intotdeauna cea mai reusita. Am trecut cu autobusul pe strazi in care parca m-am intors in timp cu vreo suta de ani. I-am spus soferului ca vrem se mergem pe Egina si ne-a lasat chiar vis-a vis de poarta 7-8 de unde trebuia sa luam ferry-ul. In port plin de “ binevoitori” care sa te ajute, am inteles ca au procent de la agentiile de turism daca la aduc clienti. Biletele se iau de la una din agentiile din port. O adevarata placer sa admiri de la vase mici pana la vasele de croaziera, am vazut si un vas militar pazit cu arma de soldati din mai multe puncte.
Aveam doua variante. Sa alegem un ferry mai mare care ajunge intr-o ora jumate sau un Flying Dolphin, o cursa mai mica si mai rapida, cam 40 min. Cursele sunt din cam la o ora jumate si nu sunt foarte aglomerate. Pe Egina vroiam sa ajungem la Manastirea Sfantului Nectarie si aveam doua variante: sa asteptam un autobus sau sa luam un taxi cu 9 Euro pana la manastire. Am ales cea de a doua varianta si in 10 minute eram la Manastire. Ceea ce am simtit acolo chiar nu se poate descrie in cuvinte. Locul este foarte frumos si noi am plecat mult mai incarcati sufleteste. Insula, cat am vazut noi in scurta noastra excursie este frumoasa, cred ca toate insulele grecesti au farmecul lor. Mi s-a parut mult mai linistita decat Zakynthos (alt termen de comparatie nu am, inca). Multe taverne in port, ospatari romani ca peste tot in Grecia, tarabe cu tot feluyl de produse specific. Ne-am luat o cutie de rahat si alune. Foarte bune! Daca este interesat cineva de vizita la manastire, voi insista asupra acestui subiect. La intoarcere am parcurs acelasi traseu, din aeroport am sunat la pensiune si a venit cineva sa ne ia.
A doua zi urma sa plecam mai departe. Nu am facut nici o rezervare prealabila si bine am facut, in Atena cu o seara inainte sa mergem spre Igoumenitsa am hotarat sa schimbam traseul. Trebuia sa ajungem cu doua zile mai repede acasa si ar fi fost pacat sa facem totul pe fuga. Am reverificat harta si am venit cu ideea (care acasa a fost respinsa cu vehementa) de a traversa Albania. Multe variante nu aveam, mai era varianta sa ne intoarcem direct acasa, dar le promisesem copiilor Legoland. Si parca nu ne-ar fi suras nici noua varianta.
A doua zi la 8 am pornit spre Meteora urmand traseul: Chalkida, Lamia, Trikala, Kalampaka, Grevena - 417 km. De la Grevena am urcat la Meteora. Despre Meteora s-au spus atatea inca chiar nu stiu ce as putea spune nou. Este impresionant, maret, in acelasi timp comercial. Trebuie vazuta o data in viata.
Am coborat din nou la Grevena si am continuat drumul pana la Florina, inca 125 km din care mare parte pe drumuri judetene. Aici ne-am cazat peste noapte la Hotelul Hellinis, rezervarea am facut-o in dimineata plecarii pe booking. Am ales Florina pentru ca era foarte aproape de granita cu Macedonia.
Desi eram foarte obositi si noi si copii, am iesit putin sa ne plimbam pe strada principala care era la 100 m de hotel. Curat, lume multa la terase, desi oraselul are in jur de 15.000 de locuitori. Nu cred ca erau multi straini, peste tot am auzit vorbindu-se in greaca. Am mai gasit un supermarket deschis si ne-am reaprovizionat cu apa, iaurt, ceva dulciuri.
Cum am dormit cu usa la balcon deschisa (era foarte cald si climatizarea camerei era compusa dintr-un ventilator din acela mic, de birou), ne tot miram de greci, localnici de la blocurile vis-a vis de hotel ca au stat cel putin pana la ora 3 dimineata pe balcon, cate 2-3 la povesti, cu beri, ceai pe masute. Si nu un singur balcon, in aproape toate erau oameni. Si era miercuri seara! Cand plecam noi dimineata, la ei erau jaluzele trase... Pe noi ne asteptau inca 560 de kilometri in acea zi...
Trimis de Gabise in 09.08.12 20:34:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Gerakina, Ouranopoli
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Gabise); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Astept cu interes continuarea .
Sunt mare fan al vacantelor itinerante. Nu spun ca nu-mi place si lancezeala all inclusive ), dar parca mai frumos e sa faci un traseu, sa schimbi in fiecare zi peisajul...
Felicitari!
@Admin: Multumesc! Mi- a fost teama ca voi face un amalgam din care nu va înțelege nimeni nimic.
@amarili: Multumesc! Si noi am imbinat un pic lancezeala cu traseul. Uneori e bun si avionul dar mașina îți permite sa simți vacanta
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul cu mașina spre Zakynthos" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Drumul spre Zakynthos — scris în 15.10.19 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Calatorie cu autocarul Bucuresti - Zakynthos si retur — scris în 22.09.18 de florinvsc din BUCURESTI - nu recomandă
- Jun.2017 Drumul cu mașina spre Zakynthos prin Serbia și Macedonia — scris în 30.07.17 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Spre Zakynthos dinspre estul tarii via Constanta - Vama Veche — scris în 23.09.15 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Severin - Zakynthos — scris în 25.06.15 de vxp din SEVERIN - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Bucureşti - Zakinthos: Traseu superb dar... obositor — scris în 29.09.14 de nosferatoo din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Drumul catre paradis — scris în 22.09.14 de danamandache din PANTELIMON [IF] - RECOMANDĂ