In primul rand multumesc celor care au scris despre drumul in Turcia cu masina, mi-au fost foarte utile informatiile tinand cont ca era prima data in cand mergeam in Turcia. Cu toate ca dureaza mai mult si este mai obositor decat zborul cu avionul, are si avantajele lui in primul rand costul de transport (asta daca sunt mai mult de doua persoane), libertatea de miscare si programare a vacantei, precum si peisajele oferite de-a lungul acestui drum. Eu am fost cu inca doua familii si am hotarat ca drumul sa-l facem fara cazare intermediara dar este obositor, noi am parcurs 1360 km in 19:30 ore de condus plus opririle aferente un total de 25 ore de la Campulung Muscel pana la Grand Belish in Davutlar despre care am scris aici: vezi impresii. Este bine ca pe masina sa ai o statie pentru ca in Bulgaria ca de alfel si in Turcia poti afla informatii tot de la romani despre trafic, plus ca e simplu de comunicat intre masinile care merg impreuna.
Planificarea traseului – am adunat informatii de pe site si Via Michelin, traseul recomandat de ei l-am si urmat a fost o varianta buna putea fi folosita si fara gps. Asadar am folosit ruta: Giurgiu-Ruse-Tsar Kaloyan- Razgrad -Shumen- Varbitsa-Yambol- Elhovo -Hamzabeyli-Edirne-Havsa-Eceabat – Cannakale-Ayvacik- Kucukkuyu - Edremit – Izmir – Kusadasi la dus, iar la intoarcere pentru ca am mai intalnit aproape de Edirne 3 masini din Prahova am mers impreuna si am schimbat traseul in Bulgaria de la Yambol am mers pe Kotel-Omurtag – Targovishte –Razgrad – Tsar Kaloyan – Ruse (am intrat la ora 03:00 in Bulgaria iar la 07:30 eram in Giurgiu).
Drumul – asadar am plecat la 10:30 din Campulung si am ajuns la 16:30 la vama Giurgiu iar dupa ce am platit taxa pod (6 euro) am cautat sa iau vigneta pentru Bulgaria si cum in vama nu se mai vand am mers la primul peco imediat dupa iesirea din vama langa sensul giratoriu de unde am luat doua vignette de cate 7 zile. Acum dupa parerea mea e mai bine ca vignetele sa le platesti cu cardul pentru ca altfel daca nu ai leva bulgarii iti pun un curs prea mare daca platesti cu lei sau euro. Spun asta pentru ca am platit 100 lei pentru doua vignete in conditiile in care costau 20 leva (aproximativ 50 lei), iar cand am intrebat de ce costa asa mult in lei a spus ca asta e cursul la ei daca nu-mi convine sa platesc in leva. Am urmat traseul stabilit prin Bulgaria si in jur de orele 21:00 eram in vama turca la Hamzabeyli. Cu exceptia drumului intre Yambol si Elhovo care era foarte denivelat, drumul a fost bun si foarte liber in special intre Shumen – Yambol unde este o zona muntoasa cu putine localitati.
La vama bulgaro – turca am stat in jur de doua ore pentru nu se intra decat pe un singur culoar si aveau la control 2 autocare. La primul ghiseu erau vamesii bulgari care verificau existenta vignetei, urmau apoi alte 3 ghisee ale turcilor unde se verificau pasapoartele, se verificau actele masinii si cartea verde (masina se trece si in pasaport si se fotografiaza) si la ultimul se mai verificau o data toate actele si se intreba scopul vizitei in Turcia. La 23:00 am iesit din vama si am vazut imediat diferenta dintre drumurile noastre si ale bulgarilor fata de turci, la ei drumurile sunt foarte bune si au in general 2 benzi si jumatate pe sens iar autostrazile 3 benzi si jumatate pe sens, singura portiune de drum care era cu o banda pe sens si era greu sa depasesti mai ales daca aveai camioane in fata este in zona muntoasa spre coborare la Kucukkuyu. Am mers spre Edirne (atentie nu intrati in oras coborati imediat dupa ce ati trecut podul si mergeti pe autostrada Edirne- Istambul dupa care urmati indicatorul de Canakkale) eu nu am fost atent la dus si am intrat prin oras dar mi-a placut era frumos si plin de viata chiar si la acea ora tarzie. Aproximativ la 03:30 am ajuns la Eceabat am platit 23 lire (sau poti plati 11 euro) iar la ora 04:00 am trecut cu feribotul la Canakkale. In Izmir trebuie sa fi atent la indicatoare pentru a intra pe autostrada spre Aydin pe care se merge pana la indicatorul de Selcuk, Kusadasi costul acestui drum pe autostrada fiind de doua lire (aproximativ 80 km).
La intoarcere pe langa formalitatile obisnuite de la vama, a mai fost si o taxa de dezinfectie auto la intrarea in UE (Bulgaria) in valoare de 3 euro si pentru care iti stropeau pe dedesubt cu putina apa (cred) la fel cum era la noi in timpul gripei aviare.
Mi-a placut ca nu am vazut politie care sta la panda cu radarul asa cum este la noi, nu am vazut in tot drumul dus-intors decat cateva echipaje de politie din care unul era cu radar dar auzisem prin statie de el, iar pe celelalte le-am vazut stationate probabil supravegheau traficul dar erau vizibile de departe pentru ca aveau girofarurile pornite. Nu am vazut nici accidente si cred ca in mare parte asta se datoreaza si calitatii drumurilor.
Trebuie atentie in intersectii pentru ca am vazut ca turcii trec pe rosu fara probleme si in plus nu prea semnalizeaza schimbarea directiei de mers, se baga in fata nu au rabdare, dar au si calitati conduc in general foarte bine si se asigura. Am alimentat in Turcia motorina de la Shel iar la intrare in Bulgaria imediat langa vama de la Lukoil in ambele cazuri am platit cu cardul.
Cost traseu 230 euro
- alimentat Romania 350 ron (82 euro)
- taxa pod 6 euro la iesirea din Romania
- taxa pod 2 euro la intrarea in Romania
- vigneta Bulgaria 10 euro
- taxa dezinfectie auto intrare Bulgaria 3 euro
- alimentat in Bulgaria 90 leva (2,39 leva litrul motorina) aproximativ 37 euro
- alimentat in Turcia 106 lire (3,53 lire litrul motorina) aproximativ 48 euro
- taxa feribot Canakkale 46 lire (22 euro)
- card KGS pentru autostrada Turcia 20 euro (din care am consumat 12 lire pentru 3 masini)
Pretul este calculat pentru o masina cu motor diesel si este orientativ consumul poate diferi in functie de masina, trafic si stilul de condus. Pentru cei care merg cu masini care au motoare pe benzina, pretul va fi mai mare un litru de benzina in Turcia costa peste 4 lire.
Daca timpul permite si aveti placerea de a conduce recomand calatoria cu masina in Turcia pentru ca sunt multe locuri frumoase de vizitat.
Trimis de geosler in 30.11.11 14:20:06
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geosler); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte util articolul, desi cred ca te-ai riscat mult facand tot drumul dintr-o "bucata". Oboseala nu se simte si reflexele scad simtitor dupa atatia km parcursi, iar turcii pot fi surprinzatori in trafic.
Ma bucur ca totul a fost ok si ca v-ati simtit bine.
Un adevarat maraton! Cum au simtit copiii drumul? Eu m-am incumetat cu cea mare cand avea 7 ani, pana in Thasoss, dintr-o bucata. Dar cea mica va avea trei ani in vara viitoare si tot ma pandeste pe mine un drum cu masina pana in Turcia, as vrea sa stiu cum au suportat copiii drumul si, eventual, niste sfaturi!
@geosler, inteleg ca a fost primul tau drum cu masina in Turcia.
Te-ai descurcat admirabil, ai povestit cu axactitate parcursul, meriti un vot si de la mine!
Insa, pe viitor, ca doar nu ai de gand sa renunti acum cand te-ai convins ca nu e chiar asa de greu, sa asculti si sfatul unei "babe" care s-a incumetat de aprox. 5ani sa parcurga acest drum datorita costurilor mai reduse, in primul rand si a frumusetii drumumulu, mai ales daca esti intr-un grup de mai multe masini.
Sa revenim; sa pleci cu leva de acasa, aprox. 100leva.
Cu completarea de la iesirea din BG. ajungi la Kusadasi.
Pastreaza cardul KGS pt ca nu expira, iar in cazul in care consumi tot creditul poti sa-l alimentezi cu orice suma doresti, chiar si 5TL
Data viitoare poate reusesti sa vizitezi Troia, sunt 6km din drumul principal nu pierzi mare lucru ca timp.
Daca doresti sa faci o incursiune de o zi pe Samos, o poti face chiar daca unii spun ca nu se poate din cauza masinii pe care o ai trcuta in pasaport. Gresit! Chiar in zona Davutlar este parcarea vamii unde vei primi actul doveditor al custodiei pt o zi si "vant din pupa" cu 22/E ai posibilitatea sa vezi o bucatica din Grecia! 2 in 1!
Sper ca nu te-am dezamagit ca am intervenit insa la momentul la care am hotarat pt prima oara sa mergem cu auto propriu, tare bine ne-a prins acest site si sfaturile altor useri si iata ca in septembrie am plecat pt a5a oara intr-o coloana de 6 masini (ai dreptate e f necesara o statie) cu cate 4 pers. impartind cheltuielile de transport, astfel imbinand utilul cu placutul!
Sunt intr-u totul de acord cu tine in ceea ce priveste atitudinea politiei turca... nu stau la drumul mare desi sunt f prezenti! Iar radarele (pct. deoprire) sunt in drum drept si presemnalizate de la aprox. 300m cu acele popice sau cum s-or numi, tocmai pt ca opririle sa nu incurce pe ceilalti automobilisti. Unde am mai vazut asta?! In Romania? Nu!
Drumul, asa cum am mai spus, si noi il facem dintr-o bucata la "dus" insa la "intors" luam o cazare intermediara pt ca niciodata nu reuseam sa plecam dis de dimineata din Kusadasi, nu ne induram, si ne-ar prinde noaptea prin Bulgaria lucru neplacut. Asa ca plecam dimineata din Kesan sau Canakkale (depinde unde faceam "intermediara") si ajungeam pe lumina la Eforie.
Vacante cat mai placute si drumuri bune!
@magdalena: in septembrie am plecat cu nepoata mea care avea atunci 1,9 luni si crede-ma, am picat noi si ea NU!
Pauze la aprox. 3h, pat creeat in masina, un adult langa, recuzita "bebe" la indemana si... tot inainte!
A fost primul nostru drum cu ea dar nu am simtit nici un mare "greu", dar trebuie sa-ti spun ca a fost testata de parinti pe distante mai mici de 1100km tocmai pt a ne convinge de felul cum se comporta! Rectific; primul nostru drum cu ea in Turcia!
Asa ca... mult curaj!
e frumos acel traseu de facut cu masina dar neaparat din 2 bucati. De ce? pentru ca esti in concediu, trebuie sa te simti in concediu. Este f. obositor drumul facut dintr-o bucata, mai ales ca vii de unde vii. Ai trecut prin acel loc superb prin munti spre Kucuccuyu si nu ati putut admira marea de sus... pacat. Este atat de frumos! Noi chiar i-am compatimit pe cei care zboara spre Turcia, ca nu si-au putut bucura ochii cu ce ne-am putut bucura noi.
@maria55, eu cu cea mare opream la o ora si uite asa pierdeam vremea. Dusul a fost din doua bucati, dar la intors ne-a rupt.
Cu cea mica e mai greu, dupa o ora deja nu mai are stare. Nu ma pot incumeta pe distante mari.
Cred ca mai mult de un litoral pe la bulgari nu m-as risca inca. Mai ales ca am prins gustul avionului...
Dar cum sunt de cursa lunga si imi plac plimbarile cu masina pe distante mari (dar fara copii!! , o sa o iau la trap si spre Turcia cu masina, dar voi alege drumul din doua bucati, macar atat.
@pepsi70ro:
Initial am eu am vrut sa stam o zi la Kucukkuyu unde puteam face si plaja, dar cand nu mergi singur trebuie sa cazi de comun acord cu ceilalti. Cu toate ca nu am dormit deloc nu am avut nici o problema, dar nu recomand pentru ca e obositor. La intoarcere am venit la fel fara cazare intermediara am plecat pe la 16:30 de la Casa Fecioarei Maria iar a doua zi la 11:30 eram acasa. La final si ceilalti au fost de acord cu mine ca era mai bine cu o oprire intermediara.
@magdalena:
Nu am probleme cu copiii sunt invatati cu drumurile lungi si chiar le place. Noaptea au dormit iar ziua isi fac de lucru cu tot felul de jucarii, canta sau ne intreaba despre tot felul de lucruri care le vad. Si cel mai bun lucru este fapul ca nu le este greata pot sa stea in orice fel sa priveasca oriunde ca nu varsa. Am fost cu ei acum 3,5 ani de Paste intr-un tur prin nordul Moldovei, Maramures, si Ardeal in total 2200 km facuti de luni pana sambata. Am plecat asa fara un traseu anume stabilit si fara cazare toate astea le-am planificat din mers si a fost super frumos cu toate ca cel mic avea 9 luni. Ziua mergeam si vizitam iar in functie de timpul pe care il aveam la dispozitie ne hotaram in ce oras cautam un hotel sau o pensiune sa dormim.
Ca si sfaturi pentru copii mici trebuie sa ai in masina ce jucarii le place lor sau orice alte chestii care le mai ocupa timpul si bineinteles din cand in cand sa mai opresti pentru ai destinde.
@maria 55:
Multumesc pentru sfaturi orice informatie este binevenita. Nu am putut vizita Troia pentru ca si la dus cat si la intors am trecut noaptea. Leva nu cred ca ar fi neaparat nevoie pentru ca am platit cu cardul si cursul a fost convenabil, in schimb am avut 200 lire turcesti cu care am platit unde am avut nevoie. Singura problema a fost ca am luat vigneta de la acel peco mai bine o plateam tot cu cardul la Omv in Ruse. Cardul KGS il am si mai am pe el 34 lire.
@adryana:
”Ai trecut prin acel loc superb prin munti spre Kucuccuyu si nu ati putut admira marea de sus... pacat.
Am oprit, era dimineata poza 05 si 06 sunt facute acolo.
Am fost si eu in Kusadasi - Efes, drum cu masina. Am fost un grup mai mare si am avut si statie cu noi. Este utila.
Anumite persoane sunt impotriva grupurilor mari care circula pe drumuri lungi. Cand opreste unul, trebuie sa opreasca toti, practic problema unuia e problema tuturor.
Dar, incet, ne-am stabilit cate o oprire la 3 ore, am "programat" copiii sa manace la opriri, prin statie s-a putut comunica si am transmis fiecare problema avuta.
Drumul a fost lung, si eu recomand o oprire, De preferat in prima zi sa parcurgeti mai mult si sa ramana mai putin pentru cea de-a doua zi, cand deja suntem obositi.
In plus, asa cum spunea si Adryana, suntem in concediu. Sa gonim pe drum, sa stam doar cu gandul la destinatie e greu si timpul trece mai incet. Daca reusim sa vedem partea frumoasa, si anume: ca suntem in concediu, ca vedem locuri noi, sa incercam sa ne bucuram de tot, altfel trece timpul.
Mi-ai amintit de drumul facut de noi. A fost greu, fata mea cea mica a fost mai docila. Sa vedem la anul, ne mai incumetam cu masina sau ne indreptam spre avion, asa cum spunea si Magdalena?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 București - Turcia (Edirne) - retur / Nov-Dec 2023 — scris în 06.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- May.2023 București - Turcia (Kuşadası) - retur / Mai 2023 — scris în 04.06.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Aug.2022 Turcia cu masina 2022 — scris în 03.09.22 de zoro din IAşI -
- Jun.2022 Cu mașina Hai Hui prin Turcia, București - Canakkale - Kusadasi - Pamukkale - Istanbul - Edirne - București — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Jun.2019 Canakkale-Kusadasi sau prietenia turco româna — scris în 02.07.19 de vld79 din ROMANIA -
- Aug.2018 Din vestul României la Kusadasi — scris în 09.09.18 de Kirk din CARANSEBES -
- Jun.2018 Traseu Rm. Vâlcea - Kusadasi şi retur — scris în 07.08.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA -