Avand in vedere ca acest traseul a fost foarte bine detailat de « cosminp » si de « biancuta » doresc sa aduc doar cateva lamuriri suplimentare si am sa incep cu traseul ales si cateva formalitati de care sa tineti cont (daca vreti) pentru a nu avea surprize in vama (mai ales in cea turca):
Traseul a fost: Bucuresti – Giurgiu (vama) – Ruse – Tsar Kaloyan – Razgrad – Targovishte – Omurtag – Kotel - Yambol – Elhovo – Lesovo (vama bulgaro-turca) – Hamzabeyli – Edirne – Havsa – Kesan – Gelibolu – Eceabat (feribot) – Canakkale – Ezine – Kucukkuyu – Edremit –Burhaniye – Ayvalik – Menemen – Izmir – Selcuk – Hotel Surmeli Efes, total 1083 km indicati la bord.
Am plecat din Bucuresti la ora 15.00 si am ajuns la destinatie a doua zi la ora 11.30.
La ora 16.30 eram in vama la Ruse unde formalitatile sunt simple, prezentati pasapoartele
(C. I.) pentru copii obligatoriu pasaport. Dupa vizualizarea pasapoartelor si a pasagerilor vi se permite accesul in tara vecina. Rovigneta o puteti cumpara de la primul « peco » intalnit unde primeste euro, lei sau leva dar daca este aglomerat puteti cumpara rovigneta de la primul Lukoil care este la aprox. 800m de « peco »dar pe partea stanga, insa sa tineti cont ca, aici puteti plati numai cu leva sau card (Visa sau Maestro). Singura problema este drumul dintre Yambol si Elhovo, nu avea gropi mari dar este destul de denivelat.
Pe traseu nu o sa intalniti echipaje de politie decat in zona indicatoarelor de limitare a vitezei la 40km/ora.
Surprinzator dar, sunt suficiente indicatoare catre traseul ales, cat despre GPS... mai bine il lasati acasa pentru ca cel putin in Bulgaria nu va ajuta deloc din contra mai rau va incurca.
Va recomand in Bulgaria:
- daca sunteti mai multe masini sa va procurati din timp statii de emisie-receptie pentru o mai buna comunicare intre voi;
- sa alimentati cu, carburant la Lukoil din vama bulgara unde pretul motorinei este de aprox. 4,8 lei, unde au si o cafea foarte buna;
- pentru a castiga timp, sa nu intrati in orasele Omurtag – Kotel - Yambol – Elhovo acestea avand centura ocolitoare. Este suficient sa urmati indicatoarele spre urmatorul oras.
La ora 21.00 eram in vama din Turcia.
Avand in vedere ca Turcia nu este in U. E. este necesar ca toti pasagerii sa aiba pasapoarte.
Procedura in vama este urmatoarea:
-intri pe culoarul destinat autoturismelor si la primul ghiseu se prezinta toti pasagerii din autoturism cu pasaportul pentru a fi vazuti si pentru viza de intrare;
-a al doilea ghiseu se prezinta soferul cu pasaportul, talonul masinii si asigurarea obligatorie unde se aplica viza de intrare pentru masina;
-la al treilea ghiseu (si ultimul) sunt verificate toate actele, va intreaba scopul intrarii in Turcia. I-am spus vamesului ca sunt in vacanta mi-a dat pasapoartele si... iata-ne in Turcia. In vama am stat cam 20 minute.
Apropo de vama, Duty-free este o gluma, sa nu va bazati ca la intoarcere ve-ti gasi ceva deosebit aici totul este scump si in majoritate tigari si bautura.
Drumurile in Turcia sunt foarte bune si bine semnalizate.
Intrati pe autostrada Edirne – Istanbul iar la indicatorul spre Canakkale nu aveti alt ceva de facut de cat sa il urmati. Nu am platit nimic pe aceasta autostrada pentru ca nu am avut unde.
Pana la Eceabat nu aveti decat sa urmati indicatoarele.
La Eceabat se face trecerea cu feribotul care va costa 11 euro si dureaza aprox. 15 min.
Ajunsi in Canakkale urmati indicatoarele spre Izmir. Drumul va fi mai greu intre Canakkale si Kucukkuyu datorita faptului ca este mai aglomerat si cu destul de multe curbe stranse.
Dupa ce treceti de Kucukkuyu drumul va fi foarte bun.
Atentie cand intrati in Izmir (pe autostrada) ca la un moment dat trebuie sa urmati indicatorul spre Aydin care este spre dreapta deci va recomand sa rulati pe prima banda pentru a nu rata iesirea (eu am ratat-o si a trebuit sa mai merg cam 30 min/ in plus pentru a putea reveni la traseu). Izmirul este foarte aglomerat chiar daca este strabatut de autostrada si atentie la soferii turci ca nu prea au treaba cu semnalizatul la schimbarea directiei de mers se baga si gata, fara multumesc, fara... alte cuvinte deci lasatii sa treaca.
Revenind la intrarea pe autostrada din Izmir spre Aydin nu pierdeti timpul cu, cautatul cardurilor KGS pentru ca nu le ve-ti gasi decat la iesire (undeva spre Selcuk parca) unde sunt si bariere de acces. Aici coborati platiti 10 euro sau 20 lire si intrati in posesia unui card KGS pe care aveti 15 lire si il pute-ti folositi cam de 7 ori pana sa il reincarcati.
Dupa intrarea pe autostrada spre Aydin mergeti cam 80 km si iesiti spre Selcuk iar de aici in 10 km am ajuns la hotel Surmeli.
Va recomand urmatoarele in Turcia:
-sa nu alimentati decat de la Shell chiar daca, combustibilul costa catva banuti in plus dar esti sigur ca ajungi la destinatia dorita;
-sa va cazati la dus in Kucukkuyu pentru ca puteti beneficia si de plaja;
-sa va cazati la drumul de intoarcere la Eceabat pentru ca Canakkale este galagios si aglomerat iar Eceabatul este un sat linistit de pescari care are un hotel foarte bun de odihna, Grand Eceabat Hotel despre care o sa detailez intr-un « rev » separat;
-daca doriti sa cumparati din Bazarul aflat in Kusadasi sa negociati foarte mult;
-daca doriti sa mergeti in Kusadasi duceti-va cu masina personala pentru ca dolmusul mi-se pare scump (4 euro/persoana dus-intors) iar pana acolo sunt 10 km si gasiti usor locuri de parcare pe strazile adiacente bulevardului ce duce spre bazar;
In concluzie traseul la dus l-am parcurs in 19,30 ore incluzand 3 ore de somn si 50 min. , de asteptare la feribot (deoarece am ajuns la ora 01.00 iar intre orele 24.00 – 05.00 acesta circula la 1 ora) iar, la intors 5ore in prima zi de la hotel Surmeli pana la Eceabat si aprox. 9 ore a doua zi, cosumul de carburant in medie de 5% cu un logan diesel.
Va urez sa aveti o vacanta cel putin la fel de placuta ca cea pe care am avut-o noi iar pentru alte nelamuriri referitoare la traseu va stau la dispozitie.
Vreau sa mentionez ca zicala « un om informat face cat doi » este pe deplin justificata in situatia de fata si ca fara ajutorul multora dintre prietenii nostri de pe acest site nu cred ca vacanta ar fi fost la fel de reusita.
Trimis de bobyrodin in 04.07.11 21:40:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalia, Kemer
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bobyrodin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 București - Turcia (Edirne) - retur / Nov-Dec 2023 — scris în 06.12.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI
- May.2023 București - Turcia (Kuşadası) - retur / Mai 2023 — scris în 04.06.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Aug.2022 Turcia cu masina 2022 — scris în 03.09.22 de zoro din IAşI -
- Jun.2022 Cu mașina Hai Hui prin Turcia, București - Canakkale - Kusadasi - Pamukkale - Istanbul - Edirne - București — scris în 28.06.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI -
- Jun.2019 Canakkale-Kusadasi sau prietenia turco româna — scris în 02.07.19 de vld79 din ROMANIA -
- Aug.2018 Din vestul României la Kusadasi — scris în 09.09.18 de Kirk din CARANSEBES -
- Jun.2018 Traseu Rm. Vâlcea - Kusadasi şi retur — scris în 07.08.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA -