ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Campu lui Neag si Retezatul Mic

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cele 3 nopti petrecute in Retezatul Mare, ne-am mutat “cartierul general”, in Retezatul Mic, la Campu lui Neag, tot pentru 3 nopti.

Pentru vizitarea Retezatului Mic, zona de cazare cea mai nimerita o consider a fi Campu lui Neag, mica localitate de la poalele Retezatului Mic, fiind situata atat de aproape de intrarile pe traseele de drumetie, este chiar "in centrul" zonei de interes. :)

Posibilitati de cazare nu sunt foarte multe, dar cred ca suficiente la acest nivel de promovare a acestei zone turistice. Cred ca sunt vre 10-12 pensiuni in total in zona.

Mai exista si varianta cazarii cu cortul, in zona Campusel, langa Cabana de Vanatoare, langa intrarea pe traseul spre Piatra Iorgovanului, sau in alte poieni si poienite.

Daca anul trecut, am fost pe Vf. Piatra Iorgovanului, acum tema zilei era de a ajunge, prin Cheile Scorotei, la stana Scorota si mai sus in culme, eventual pe Vf. Piule.

Plus vizitare (re-vizitarea), de relaxare, a cascadelor de pe Valea Marii si Valea Lazaru.

Distanta dintre Rau de Mori si Campu lui Neag fiind de aprox. 100km, ne-am “teleportat” rapid si usor pana la noua destinatie.

Am ajuns undeva in jurul orei 13,00 in locatie. Restul zilei am alocat-o trandavelii, pot spune, am mers intr-o poiana foarte frumoasa, Poiana Paroasa, un pic mai sus de pensiune.

O poiana foarte frumoasa, plina de flori, unde ne-am asezat si noi la umbra unui brad, pentru un picnic in toata regula. Apoi o plimbare prin poiana admirand Culmea Piule Plesa din planul apropiat dar si Masivul Oslea din planul mai indepartat. Apoi o binemeritata siesta, la umbra unui brad :) … si uite asa a trecut ziua :).

Una din zile am alocat-o plimbarilor la deosebit de frumoasele cascade de pe Valea Lazaru si Valea Marii.

Noi vizitandu-le si anul trecut, acum i-am insotit acum pe prietenii nostri.

Asa ca am plecat pe la 9,30 pe jos, in plimbare de voie, avand cam 2km pana jos, la sosea, apoi o portiune de-a lungul soselei alti 2km, in directia Cheile Butii, pana am intalnit drumul forestier ce urca la Cabana Buta. Pe acesta se merge tot cam 2km, trecand de bifurcatia drumului ce coteste la stanga spre Cabana Buta. Mai mergi vreo 200m, trraversand firul unui mic parau si se ajunge la un pod de beton, de unde in dreapta se ajunge, urmarind poteca, in maxim 30min la siragul de cascade de pe paraul Lazaru. Foarte frumoase cascadele. Ultima din acest sirag este si “vedeta” este cea mai frumoasa. Apoi ne-am intors la podul de beton urmand de asta data poteca in partea stanga pe Valea Marii, spre cascade, unde ajungi imediat, tinand firul apei, pana la primele amenajari din lemn din preajma cascadelor. Ca si data trecuta cand le-am vazut si despre care am povestit intr-unul din articolele anterioare, ni s-au parut mult mai frumoase in comparatie cu cele de pe Valea Lazaru.

Dupa aceasta frumoasa plimbare la cascade am hotarat ca odata ajunsi in sosea, in loc sa mergem catre pensiune, in stanga, sa ne abatem si pana in Cheile Butii aflate imediat in spatele Complexului Cheile Butii.

Dar considerand ca traseul facut pana acum a fost prea scurt si prea putin solicitant, ne-am despartit in 2 echipe: una impreuna cu copii sa urmeze acelasi drum de intorcere pana la sosea si apoi spre Cheile Butii, iar eu cu sotia si acelasi prieten cu care urcasem cu cateva zile in urma pe Vf. Papusa in Retezatul Mare sa ocolim un pic, urcand pe drumul forestier spre Cabana Buta, sa ajungem intr-o poiana, “La Fanete” de unde se poate admira in toata splendoarea Culmea Piule-Plesa cu Vf. Piule-2081m, cel mai inalt din masiv. De acolo am urmat poteca marcata, prin padure, intr-o coborare destul de abrupta, care te scoate in spatele Complexului Cheile Butii, exact la intrarea in chei.

Cheile Butii sunt vizitabile doar la intrare, cativa metri, paraul Buta sapand in calcarele versantilor niste chei deosebite, frumoase, salbatice.

Stiam ca nu se poate inainta prin ele decat prin apa, iar la inceput de iunie, dupa ploi si topiri ale zapezii, nivelul apei este mai ridicat.

M-am descaltat totusi de bocanci, si am intrat in apa extraordinar de rece, care ajungea cam pana la genunchi, in cele mai putin adanci locuri. :)) Am inaintat cam vreo 30 m, fiiind nevoit sa ies des din apa, pe bolovani, apa fiind foarte rece, pentru a mi se incalzi picioarele. Dar a meritat pentru priveliste.

O zona atat de frumoasa, care merita din plin vizitata. Este atat de putin promovata. :(:(:(

Mai merita amintite si Pestera de Gheata despre care am mai povestit intr-o postare anul trecut, barajul Valea de Pesti, drumetii mai lungi sau mai scurte prin Masivul Plesa-Piule, pe Vf. Piule, culmea Plesa, pe Piatra Iorgovanului, pe Culmea Dragsanu si Cheile Scorotei, la Cabana Buta si Taul Buta, drumetii pe Masivul Oslea, ture cu bicicleta spre Lacul lui Iovan.

Ai atatea oportunitati de petrecere a timpului liber.

Retezatul Mic este mult mai accesibil fata de Retezatul Mare, nu este foarte dificil, se poate aborda si de persoane cu mai putina conditie fizica. Ajungi mult mai repede sus pe culmi, avand doar vreo 2085m inaltime maxima fata de 2509m cat este inaltimea maxima in Retezatul Mare, si ai parte de niste privelisti nemaipomenit de frumoase, greu de descris in cuvinte.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 08.07.15 15:59:33
Validat / Publicat: 08.07.15 20:59:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 4702 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[08.07.15 22:00:44]
»

Una din ultimele expeditii pe care le-am organizat (drumetii cu dormit la cort de minim 2 saptamani) a fost in retezat. Intrarea am facut via lupeni - campul lui neag - buta unde am stat 3 nopti in loc din cauza vremii nefavorabile. Pana la urma am luat-o din loc spre poiana pelegii - bucura unde am gasit in august 4 grade si o ploaie enervanta iar candnu ploua sufla vantul tare. Am coborit printre torente umflate spre pietrele si apoi la vale in singura expeditie cu vreme rea de la un capat la altul dar de care imi amintesc cu mare placere

Iti multumesc ca m-ai plimbat din nou in retezat

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[08.07.15 22:14:20]
»

@Dan&Ema: Cu placere! Ma bucur ca am retrezit amintiri placute, chiar daca au fost conditii dificile de drumetie.

Plimbari cat mai placute si de acum inainte.

marocanu21
[09.07.15 12:00:20]
»

@Testosu - Primul meu contact cu Retezatul s-a produs prin sud, avand cazare la Cheile Butii, ocazie cu care am vazut si acele superbe cascade de care pomenesti! In drum spre ele am gasit si o vipera omorata recent pe poteca, astfel am aflat ca zona este periculoasa, mai ales cand esti cu copii mici si esti incaltat neadecvat!

De atunci m-am indragostit de Retezat si am revenit de cate ori am avut ocazia, prin 2010 cred, cazandu-ma si la cabana Rotunda de care pomeneai!

Ciar daca i-am vizitat mai rar, pt mine raman cei mai frumosi munti din tara noastra!

Testosu'AUTOR REVIEW
[09.07.15 12:25:29]
»

@marocanu21 -

De atunci m-am indragostit de Retezat si am revenit de cate ori am avut ocazia, prin 2010 cred, cazandu-ma si la cabana Rotunda de care pomeneai!
Ciar daca i-am vizitat mai rar, pt mine raman cei mai frumosi munti din tara noastra!

Exact asta este si parerea noastra despre Retezat.

In ceea ce priveste viperele, da Retezatul Mic fiind calcaros in parte, ar avea o densitate mai maricica de vipere fata de Retezatul Mare. Dar am intalnit vipere cam in toti muntii pe unde ne-am plimbat (in Bucegi ce e drept nu am intalnit

Iar pe copii ii poti struni ma greu, sa nu calce pe alaturi de poteca, sa nu pana mana colo, sa nu..., sa nu... . Totusi cazurile de muscaturi de vipera sunt putine, raportate la fluxul de turisti ce merg la/pe munte. De multe ori cazurile de muscaturi sunt exclusiv din vina turistului care incearca, vazand sarpele, sa se apropie de el, sa il starneasca, sa il loveasca, sa il prinda.

Dan&Ema
[09.07.15 15:01:03]
»

Dragilor montaniarzilor!

In ultimul timp au aparut vipere si in bucegi

Specia cu fustite si pantofi cu toc

Si ele ies la soare si trebuie sa ai grija daca le provoci

Testosu'AUTOR REVIEW
[09.07.15 15:51:35]
»

@Dan&Ema - Daaa!

Acum vreo 2 ani cand am urcat pe Jepii Mici, in fata noastra, pe carare, o pereche de tineri: ea fiind in niste pantofi destul de lejeri dar cu ceva toc , rujata, machiata si bineinteles cu poseta pe mana. NU exagerez cu nimic.

Mi-a fost jena sa o fotografiez. Ajunsi la Cabana Caraiman unde facusem popas ne-au intrebat pe ce traseu sa mearga pentru a ajunge in Sinaia.

Pana la urma au coborat tot pe Jepii Mici.

Asa ca...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
peterwohl
[11.07.18 23:16:34]
»

Bună,

Întâi aș vrea să-mi exprim recunoștința pt amintirile reînviate de descrierea plină de detalii... (și am învățat și ceva nou în legătură cu fulgerele) am fost acolo în urmă cu peste 30 de ani și a venit (de mult) timpul să-mi duc și copiii să trăiască Retezatul. Trebuie.

Deci Mulțumesc!

Pe deasupra aș cere ceva sfaturi în legătură cu cazarea în zonă în prima săptămână din August... dacă înțeleg bine cel mai apropiat și decent loc de cazare ar fi în Râu de Mori, mai încolo spre Poiana Pelegii nu e chiar nimic (fam. cu 2 copii de 11 si 16 ani)?

M-ar interesa și alte trasee de dificultate ușoară sau medie cam de 4-5 ore din puncte accesibile cu mașina.

Mulțumesc anticipat,

Peter

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[11.07.18 23:42:38]
»

@peterwohl: Buna,

Ooofff, greu moment ales pentru vacanta in Retezat cu acces prin Rau de Mori spre Poiana Pelegii.

Drumul este inchis circulatiei auto de vreo luna din cauza unor alunecari si surpari ale drumului.

Oricum nu exista alte cazari dincolo de Rau de Mori. Doar campare cu cortul in Poiana Pelegii.

Singura varianta la indemana este cazare in zona Carnic, unde se poate ajunge cu masina, fiind si vreo cativa km de drum forestier, de unde se fac drumetii nu dificile spre Lacul Galesul, Cabana Pietrele si Culmea Lolaia. Se poate ajunge si pe Vf. Retezat sau pana in Curmatura Bucurei, deasupra Lacului Bucura, dar sunt mai lungi aceste trasee.

Se mai poate alege cazare in Rausor, cu acces auto pana acolo. Si acest drum asfaltat a fost rupt de viituri anul acesta dar se pare ca a fost reparat cumva. Dar de aicibnu sunt foarte multe trasee accesibile. Doar Vf. Retezat fiind cam 4 ore pana pe varf sau pe Culmea Lolaia.

Trasee mult mai accesibile se gasesc in zona Retezatului Mic, cu plecare din Campu lui Neag.

peterwohl
[15.07.18 13:08:53]
»

@Testosu : buna,

inca nu mi-am revenit din socul provocat de vestea inchiderii drumului spre P. Pelegii... mare tristete.

Gandindu-ma cum as putea incropi vreun traseu spre L. Bucura cred ca nu e real ceva sub 6-7 ore (limita consoartei...) dus-intors din C. Pietrele, sau nici 6-7 ore nu-s de'ajuns?

Sau poate ar fi recomandabil sa dormim la C. Gentiana sau Pietrele iar a doua zi spre L. Bucura si retur poate ar fi mai acceptabil familiei?

Multam,

Peter

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[15.07.18 14:52:43]
»

@peterwohl:

Din pacate nici nu se stie cand se va repara drumul distrus.

Administrarea drumului nu este in competenta Administratiei Parcului National Retezat, ci are rang de drum judetean, deci este in sarcina Administratiei locale, Consiliul Judetean. Deci e posibil sa dureze mult.

Pentru a ajunge pana la Lacul Bucura pe singura varianta posibila, pe la Carnic, este un traseu destul de lung, nu neaparat greu.

Cam 1,5 ore pe jos de la Carnic pana la Cabana Pietrele, apoi vreo 3,5 ore pana la lac.

Se mai poate reduce timpul, un pic, mergand doar pana in Curmatura Bucurei, de unde se vede lacul, fara a mai cobori pana la lac.

Cazarea atat la Pietrele cat si la Gentiana implica acele conditii de cabana, de pe la noi, cu totul la comun.

Nu cunosc la acest moment calitatea serviciilor oferite, curatenia in special.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, marocanu21, peterwohl, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065563917160034 sec
    ecranul dvs: 1 x 1