ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Principalele zone de acces în Retezatul Mare

TIPĂREȘTE

Daca tot mi s-a deschis apetitul de vacanta, mai ales ca urmeaza sa mai dau o raita curand si in Retezat, m-am gandit a strange intr-un review, ceva informatii, zic eu :), cat de cat interesante, despre ce se poate vizita si prin zona Tarii Hategului si a Retezatului.

Si pe aici am balaurit in ultimii 5-6 ani constant.

Pentru cei interesati de drumetii montane, Retezatul Mare dar si Retezatul Mic reprezinta… ceea ce isi doresc :).

In Retezatul Mare, principalele porti de acces ar fi: Poiana Pelegii, Carnic/Pietrele, Stana de Rau, Rausor.

Aici am luat in calcul numai acces la trasee de drumetie de o zi, in care sa atingi obiectivul propus iar pana seara sa te intorci la cabana/pensiune.

De asemenea discutam numai despre trasee marcate.

Astfel:

1. Poiana Pelegii

Din Poiana Pelegii se pot face trasee accesibile spre Lacul Bucura iar de acolo mai departe pana pe Vf. Peleaga, sau circuitul lacurilor din zona Bucurei, sau urcare pe Vf. Bucura.

Tot din Poiana Pelegii se poate ajunge direct in saua Pelegii si accede pe Vf. Papusa.

Cam acestea sunt traseele ce se pot face intr-o zi, cu intoarcere jos la pensiune in Rau de Mori. Bineinteles se poate face doar un singur traseu intr-o zi din cele enumerate mai sus.

Se mai poate ajunge din acelelasi drum forestier, de dupa baraj lasand masina undeva la jumatatea drumului dintre Baraj si Poiana Pelegii, Lunca Berhina, urmand poteca marcata trecand pe la Crucea Traznitului sisi apoi pana la Zanoaga.

Pentru a fi mai comod in abordarea acestor trasee se poate alege cazare in zona Rau de Mori, aflata la o distanta de vreo 30km de Hateg, unde se poate ajunge pe drum asfaltat. Sunt cateva pensiuni si cabane in zona, unele cu un confort chiar deosebit, unde se poate si manca.

De aici apoi continuand pe acelasi drum asfaltat pe Valea Raului Mare, pe langa Barajul Gura Apelor, (cam 15km) apoi pe un forestier inca vreo 15 km pana in Poiana Pelegii, unde se lasa masina si se pleaca propriu-zis.

2. Rausor

Din Rausor, se pot face drumetii catre Vf. Retezat pe la Refugiul Condor si Taul Stevia si intorcere pe la stana Valereasca, prin culmea Prelucele.

Sau se poate alege in a urca pe Culmea Lolaia pentru a o parcurge in circuit, intre saua Lolaia si saua Ciurila, cu trecere pe sub Vf Lolaia.

In Rausor se poate ajunge pe drum asfaltat, situat cam la 30km distanta de Hateg iar aici se gasesc destul de multe pensiuni si cabane de unde poti alege.

Daca tot te-ai cazat in zona Rau de Mori sau Rausor poti profita, ca pe langa drumetiile prin masiv, de a face excursii/plimbari auto, pana la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Manastirea Prislop, Biserica Densus, deosebitele biserici din piatra de la Strei, Ostrov, Santamaria Orlea, Densus, Biserica si Cetatea Colt, Castelul Corvinilor, Cetatile dacice de la Sarmizegetusa Regia si Blidaru, Rezervatia de zimbri de la Hateg, Rezervatia naturala geoparcul dinozaurilor, Castelul generalului Berthelot, Castelul Kendeffy.

Toate aceste obiective se regasesc la o distanta de maxima de 50-75 km de locul de cazare, fie ca este Rausor sau Rau de Mori.

3. Carnic

Din Carnic se pot face drumetii catre Vf. Retezat prin Valea Stanisoara, trecand pe langa Lacul Stanisoara, sau se poate ajunge la Lacul Galesu, trecand si pe la Tacul dintre Brazi apoi mai departe pana in Portile Inchise de unde se deschide belvedere catre Taul Tapului si catre Taurile din Valea Rea.

Tot din Carnic se poate ajunge usor la cabana Gentiana, sau la Cabana Pietrele de unde se poarte urca in Culmea Lolaia.

Accesul in Carnic se face pe asfalt, de langa Hateg, prin localitatea Ohaba de sub Piatra, pana in Nucsoara, cam 10km, de unde se continua pe un drum forestier, inca vreo 7km pana in zona Carnic.

Optiuni de cazare in zona sunt limitate, doar vreo 4 cabane/pensiuni in zona.

Nu am luat in calcul cazare la Cabana Pietrele sau Gentiana, unde se poate ajunge doar “la picior” si cazarea se face in conditii de… … cabana. :).

4. Stana de Rau

La Stana de Rau se poate ajunge tot de langa Hateg, din localitatea Pui, pe un drum asfaltat, cam 5km pana in Hobita, apoi pe un drum forestier ,,pe Valea raului Barbat, cale de vreo 23km, pana in apropierea stanei si a refugiului Stana de Rau, unde se poate lasa masina. De acolo se poate ajunge pe poteca marcata trecand pe langa refugiu, pana la Taul Tapului, urcand mai departe pana in Portile Inchise, de unde se poate admira Lacul Galesu sau Taurile din Valea Rea, fiind belvedere peste Vf. Papusa, Peleaga sau Retezat. Se poate continua din Saua Portile Inchise pan ape Vf. Papusa apoi Vf. Custura, coborand inapoi la Stana de Rau prin Saua Custurii, trecand pe langa extraordinar de frumoasa cascada Ciomfu. Cascada se poate admira si de pe versantul opus, cand urci spre Taul Tapului.

 

Acestea sunt dupa parerea mea, posibilele trasee, de o zi, pe care le poti face prin Retezat, plecand dimineata de la pensiune/cabana, intai cu masina pentru a ajunge cat mai aproape de intrarile pe traseu si de a economisi timp si forte, urmand apoi a te intoarce seara la pensiune.

Exista si variantele de campare cu cortul, dar nu discutam despre acestea.

Este foarte posibil “sa-mi fi scapat” unele trasee :) sau unele obiective ce ar merita vizitate, …. dar eu pe astea le-am vizitat/parcurs, …. pe astea vi le prezint. :):):).

Intr-un articol viitor am sa incerc sa descriu si ceva trasee si obiective turistice din zona Retezatului Mic.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 14.05.15 17:41:59
Validat / Publicat: 14.05.15 19:32:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 6189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P31 Taul Stevia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.05.15 18:29:38]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iuliaen
[14.05.15 21:03:15]
»

Foarte util acest review, ca si precedentul, de altfel. Nu pot decat sa va multumesc pentru ele. Zilele acestea incercam sa planific niste ture. Si indiferent ce cautam, dadeam peste review-urile dvs. Am ajuns sa va invidiez! Se pare ca ati fost peste tot .

Testosu'AUTOR REVIEW
[14.05.15 21:10:54]
»

@iuliaen: multumesc pentru aprecieri. As fi vrut eu sa fi fost cam peste tot. . Iar despre locurile pe unde am fost, incerc sa ofer si celor interesati un minim de indicii cat de cat utile.

Va doresc alegere inspirata si ture reusite.

DepartureGate7
[14.05.15 22:53:38]
»

Felicitări pentru articol, are informații foarte utile! Eu nu am ajuns până acum în Munții Retezat, dar pozele m-au convins.

Testosu'AUTOR REVIEW
[15.05.15 07:24:00]
»

@VMR: Multumesc! Plimbari placute, Retezatul sau "Muntele cu 1000 de ochi" cum mai este numit datorita lacurilor multe ce-l impodobesc merita al introduce in planurile de vacanta ale oricarui turist iubitor de natura. Chiar daca traseele nu sunt chiar cele mai usoare sau cele mai scurte (comparativ de exemplu cu Apusenii), avand varfuri de aprox 2500 m inaltime, merita din plin atentia.

Dan&Ema
[16.05.15 18:45:14]
»

Amazing Retezat!

Mi-e dor sa revin in Poiana Pelegii, pe papusa, pe Retezat, Pe Lolaia, la Galesu (superb!), la Bucura, Lia, Ana, Viorica, La Portile Inchise, sa traversez suvoaie nervoase (am prins niste torente de mama mama ultima data in Retezat)

Superbe pozele postate, felicitari!

Poate ajung in 2 saptamani in zona si urc macar un pic din nou in Retezat. Va trebui sa aleg insa intre mai multe prioritati. Oi vedea!

BRAVO!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[16.05.15 19:40:43]
»

@Dan&Ema: multumesc!!! Pai peste vreo 2 saptamani ajungem si noi in Retezat. Cine stie, poate punem la cale o tura.

noi doi
[19.01.17 17:43:04]
»

Foarte bun articolul, scurt si la obiect. Cand am inceput sa fac trasee imi lua mult timp pana găseam informatiile necesare pentru a-l organiza, pana intelegeam cum e si cu muntii astia si cu caile de acces. Daca as fi avut articole de genul acesta imi era mult mai simplu.

Pozele sunt ca o gura de aer proaspăt. Abia astept sa ma întorc in Retezat. Pana atunci... felicitări si multe ture pe munte!

Testosu'AUTOR REVIEW
[20.01.17 10:55:32]
»

@noi doi: ecoul acesta impreuna cu articolul despre pitorestii Apuseni au venit "la pachet", despre aceste zone atat de dragi noua, unde am fost cativa ani la rand in ambele zone.

Atat de dragi incat anul acesta dupa o pauza de vreo 3 ani de Apuseni, si vreo 2 de Retezat, am rezervat deja o vacanta in Apuseni si o alta in Retezat.

noi doi
[20.01.17 17:54:45]
»

Foarte fain! Abia astept sa ne povestiți si noua!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, DepartureGate7, iuliaen, noi doi, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079524993896484 sec
    ecranul dvs: 1 x 1