ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 19.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Spre varful Peleaga

Ilustrație video-muzicală
331 - ♫♪♫♪♫♪♫ Eagle - (5:50min.) - ABBA

TIPĂREȘTE

Iunie. Caldura mare. Termometrul sare de 38 grade Celsius la Timisoara. Recent intorsi din Grecia (insula Corfu) unde ne-am racorit totusi de la briza marii, temperatura in tara pare insuportabila si pentru ca mai avem cateva zile de concediu hotaram sa alegem un loc racoros. Oare la 2500 m altitudine o fi mai bine? Oare in Muntii Retezat sa fie o oaza de racoare in acest cazan care fierbe la foc mocnit? Plini de speranta pornim la drum. Dar vai cat ne-am inselat. De ce? Asezati-va comod in scaun si o sa va povestesc pe indelete.

Cazarea a fost la Pensiunea Codrin (click aici). Pentru ca ne-am propus un traseu indraznet si anume: Carnic - Taul dintre brazi - Lacul Galesu - Saua superioara a Vaii Rele - Valea Rea - Saua Pelegii - Vf. Peleaga - Curmatura Bucurei - Lacul Bucura - Saua Bucurei - Valea Pietrele - Cabana Gentiana - Carnic punem ceasul sa sune la ora 4.30. Traseu lung, cu diferente de nivel mari (Carnic 1055 m - Vf. Peleaga 2509 m) care solicita din plin eventualii temerari. Informam gazdele noastre despre traseul ce il vom urma (sfat: e bine sa se stie pa unde va poarta pasii in caz de accident Doamne fereste) la care acestia zambesc parca se intreaba daca o vom face saptamana asta sau o vor face altii ca pe noi nu ne cred in stare. Totusi primim si cateva sfaturi utile.

Ne echipam cu bocanci pentru terenul stancos ce va urma, pantaloni treisferturi si scurti, tricouri, ochelari de soare, palariute de protectie si haina de ploaie in rucsac, pulover, lanterna, mancare, harta, sticla de apa. Pornim. La 15 minute de pensiune, parasim drumul forestier pe care ne-am angajat, facem stanga si dupa 5 minute trecem un pod sub care se aude caderea zgomotoasa a Cascadei Lolaia. Merita sa coboram la baza ei, de unde o putem admira in voie. Padurea de molid in care se gaseste sporeste senzatia de racoros.

Ne intoarcem la drumul forestier si grabim pasii in aerul racoros al diminetii. Inca nu e cald si inaintam pe langa o aductiune de apa cand un jder grabit sare dintr-o tufa inainte sa apuc sa duc mana la aparatul de fotografiat. Pacat. Dupa o ora si un sfert de mers parasim drumul forestier ce duce la Cabana Pietrele (arsa din pacate in anii ' 90) si cotim la stanga, trecem apele involburate ale paraului Pietrele si intram in urcus sustinut prin padure. Efortul la care sunt supusa imi accelereaza pulsul, respir tot mai des si pauzele sunt tot mai necesare. Dar la fiecare popas aerul din jurul nostru colcaie de tantari, cu sutele, enervanti si infometati nevoie mare. Asa ca mai rar cu pauzele si urcam in continuare.

Ora 9.45. Parasim poteca si cotim spre dreapta, unde la 5 minute de mers e Taul dintre brazi (1740 m altitudine) lac aflat la limita superioara a padurii, in apele sale se oglindesc deopotriva brazii semeti ca si palcurile de jnepenis ce o inconjoara. Vezi foto.

Revenim la poteca si dupa ce depasim pragul de 1800 m padurea ramane in urma lasand locul jnepenisului prin care poteca noastra isi croieste cu greu drum. De aici sunt usor vizibile caldarile glaciare, trepte de stanca succesive pe care le escaladam si usor usor zarim si frumusetile piscurilor frumos dantelate pe albastrul cerului. In stanga Vf. Mare cu ai sai 2463 m e ca o piramida, in dreapta Vf. Tapului (2370 m) intre ele ca un ferastrau gigantic Portile Inchise, un nume ce starneste respect aici prin dificultatea traseului. Constat cu ingrijorare ca din pacate inca este multa zapada de anul trecut.

Ora 10.45. Sosim la Lacul Galesu, situat la 1990 m altitudine, care cu intinderea sa de 3,6 ha este al treilea ca marime dintre lacurile glaciare ale Muntilor Retezat dupa Lacul Bucura (8,8 ha) si Lacul Zanoaga (6,5 ha care e totusi cel mai adanc - 29 m). Lacul Galesu este unul din multele lacuri glaciare ale masivului, extrem de pitoresc vara in razele soarelui apele sale au culoarea cernelii. Vezi foto. Stomacul meu da semne clare de agitatie si e timpul pentru un popas mai lung. Lung l-am imaginat eu. Nu au fost de acord musculitele care au luat locul tantarilor pe care i-am lasat jos in padure. Musculite care roiau in jurul capetelor noastre si iti intrau peste tot: in ochi, in nas, in gura. Dupa cateva imbucaturi impachetam si inconjuram lacul spre coada acestuia de unde incepe adevaratul urcus. Ne aprovizionam cu apa. De aici doar stanca goala, pietre mai mari sau mai mici, lespezi ascutite, bucati uriase de stanca ce trebuie ocolite. Incep sa inteleg ce inseamna cu adevarat o tura in Muntii Retezat (pentru mine e prima) noroc cu sotul care le-a pierdut numarul. Dar asa castigam rapid altitudine si dupa ce lasam in dreapte Zanoagele Galesului, trei lacuri mici inconjurate de pajisti aflate la 2240 m altitudine ajungem in Saua superioara a Vaii Rele.

Sotul se agita si imi arata insistent spre dreapta. Nu vad nimic asa ca ma apropii si observ pe o gramada de pietre o marmota. Aceasta nu impacheta ciocolata ci ne tinea sub observatie, fiind probabil de serviciu in paza si apararea familiei sale. Dau sa ma apropii sa o pot fotografia mai bine dar dispare. Ce a iesit in fotografie ramane la latitudinea voastra stimati cititori.

Din Saua Vaii Rele se deschid perspectivele. Jos sub noi e Valea Rea cu un teren accidentat plin de stanca sparta, milioane de bucati, dupa cum spune si numele. Tot aici lucesc si cele 5 lacuri din care se disting Lacul Mare, Lacul cu Pietris si Lacul Mutatorii, cel mai de jos. In stanga e Vf. Papusa (2508 m) o imensitate de stanci ingramadite intr-o piramida ce pare imposibil de cucerit. In mijloc Vf. Peleaga (2509 m) cu Coltii Pelegii in dreapta sa de un negru lucios are numeroase trasee de alpinism. In dreapta si mai in spate Vf. Retezat (2485 m) care de aici pare conul unui vulcan dormitand. Intre ele Vf. Bucura I (2433 m) si Bucura II (2372 m). Aceasta defilare de piscuri ma lasa ca la dentist, dar privind cat mai e pana la telul calatoriei noastre (Vf. Peleaga) ma face sa-i spun sotului ca are o parere prea buna despre conditia mea fizica. Urmeaza un sir de lamentari, renuntari ca pana la final sa ma convinga sa continuam.

Coboram in Valea Rea, o parcurgem fara incidente si urcam spre Saua Pelegii. Aici o portiune intinsa cu zapada inghetata si aflata in urcare ne pune probleme serioase de aderenta, dar dupa cateva minute bune de lupta tenace razbim.

Ajunsi in Saua Pelegii (2300 m) in fata noastra se deschide Caldarea Pelegii in care sclipeste vesel Lacul Peleaga (2122 m) sau Lacul Ghimpele cu conturul sau aproape circular. In stanga si dreapta noastra ne flancheaza amenintatori cele doua varfuri Papusa si Peleaga. Loc de popas. Loc de injuraturi: cine a lasat pe lume musculitele. Fiind si orele amiezii si caldura ere destul de mare. Nu-i bai, continuam.

Privesc spre dreapta la cei 200 m diferenta de nivel ce ne despart de telul calatoriei noastre. Panta abrupta de aproximativ 60 de grade si oboseala acumulata ma fac sa am previziuni sumbre: ajungem cam intr-o ora si jumatate, decretez eu. Realitatea a fost ca in 45 de minute am razbit. Era ora 14.30. DAR A MERITAT!

De sus se vede pentru prima data Lacul Bucura, simbolul Muntilor Retezat, piscurile acoperite partial de zapada ale Judelui (2334 m), Seselor Mari (2295 m), Seselor Mici (2278 m), Slaveiului (2347 m) precum si celelalte varfuri de care v-am povestit. Ce mai o incantare. Pacat ca nu ne-au lasat sa ne bucuram de priveliste ghiciti cine: ati ghicit musculitele omniprezente, pasamite era o invazie ca si la 2500 m altitudine zburau enervante si iti intrau in ochi. O jumatate de ora ne-am rasfatat cu imaginea ce se desfasura in fata ochilor nostri, am facut fotografii, ne-am tras sufletul si iata pornim din nou la drum.

Coboram pe langa Coltii Pelegii, urcam usor pe Curmatura Bucurei dupa care a urmat cea mai grea coborare de pe traseu pana in Saua Bucurei pe blocuri de granit uriase. Topaiam ca si caprele negre. Lacul Bucura e tot mai aproape de noi si vedem si salba de lacuri din jurul acesteia: Lacul Lia (1930 m, cel mai de jos), Lacul Ana (1979 m, mai mare), Lacul Viorica (2070 m) si Lacul Florica (2083 m). Deasupra de ele nu se vad dar imi spune cunoscatorul de langa mine ca e Lacul Agatat (2208 m) si Lacul Portii (2260 m). Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de " lacurile insirate ". Traseul dealungul lor poate constitui o tura in sine ce va poate bucura sufletul.

Ajungem in Saua Bucurei dar si acele ceasornicului ajung la 18.30. Ne asteapta o lunga coborare pe Valea Pietrele. Aruncam o ultima privire spre Lacul Bucura, de bun ramas si cotim la dreapta. Dar aici dupa 10 metri parcursi ramanem perplecsi. Hornul ce coboara pana la baza seii de unde incepe Valea Pietrele este blocat complet de un troian urias de zapada inghetata ramas de anul trecut. Peretele are expunere nordica si zapada nu s-a topit in primavara. Este clar, pe aici nu putem continua. Ne intoarcem in sa, si cautam un traseu accesibil de coborare. Va spun sincer din copilarie nu am mers atat pe fund, de pe vremea cand ma dadeam pe tobogan. Cand ma intrebam cu ce am gresit, iata ca vine si rasplata Divina. Pe cand noi coboram, o capra neagra urca prin zapada, la o distanta respectabila de noi (pesemne a auzit boscorodelile noastre si si-a luat o distanta de siguranta). Ce am reusit sa fotografiez va arat si voua.

Trecem pe langa Lacul Pietrele (1990 m) si continuam pe portiuni intinse de zapada inghetata. Oboseala isi spune cuvantul, mergeam de 13 ore, mai mult aruncam picioarele inainte asa ca nu e de mirare ca sub greutatea noastra crusta de gheata se rupea si cadeam tot mai des in zapada pana la brau cu un picior sau cu celalalt. Valea se ingusta, apele ce rezultau din topirea zapezii si a ghetii forma parauri dese pe care trebuia sa le trecem tot mai des. Chestia asta a necesitat un efort suplimentar si mai ales am pierdut foarte mult timp. Noaptea cand am ajuns la Carnic cabanierul a spus ca am gresit cu asta, trebuia sa o luam deadreptul prin apa (nu era adanca) dar perspectiva sa ne udam sau sa pirdem vremea cu descaltatul si incaltatul nu ne suradea. In sfarsit am trecut si de bucata asta si am intrat in zona jnepenisului.

Poteca merge prin acesti jnepeni foarte inalti, parca esti intr-un labirint, printre pietrele pe care calcam curge apa in permanenta, asta necesita un plus de atentie. Ajungem la Bordu Tomii, o stanca uriasa cu o scobitura sub care se adapostesc ciobanii si turistii in caz de vreme potrivnica. Coboram si ajungem la limita superioara a padurii de molid, in care dupa 20 minute ajungem la Cabana Gentiana.

Era deja orele 20.30. Nu mai incapea nici o discutie, fiind foarte tarziu, in 2 ore se intuneca si fiind si foarte obositi hotaram sa innoptam aici. Cu treaba asta nu a fost de acord destinul care a adus la cabana un grup de copiii, atatia incat dormeau si cate doi in pat. Cabanierul de aici ne-a intrebat daca avem cazare si i-am spus ca da avem in Carnic la pensiunea Codrin. De aici a urmat o goana astfel incat sa iesim din padure pana la lasarea intunericului. Cum cineva acolo sus ne iubeste asa s-a si intamplat desi aveam doua lanterne la noi. La ora 22.30 ieseam din padure si am revenit la drumul forestier pe care am coborat la lumina lunii. Uraaa de doua ori: am razbit si muculitele s-au culcat. La ora 23.45 intram pe poarta pensiunii. Dupa un traseu de 17 ore.

Aici, gazdele noastre cunoscand traseul nostru si vazand ca se intuneca au vorbit prin statie cu cabanierul de la Cabana Gentiana care i-a confirmat ca am trecut pe acolo la ora 20.30 astfel ca acestia ne-au asteptat linistiti.

Cateva concluzii:

- alegeti-va trasee dupa pregatirea voastra fizica

- echipamentul trebuie sa fie in concordanta cu dificultatile de pe traseu

- nu e indicat sa mergeti singuri pe munte

- foarte important sa stii cand sa renunti la traseu (vreme rea, dificultati intampinate, etc)

- anuntati la cabane, pensiuni ce traseu alegeti si nu va abateti de la program

- un numar de telefon al Salvamontului e bine sa-l aveti, de exemplu in Muntii Retezat e afisat: 0salvamont adica 0725826668.

Mergeti pe munte, faceti miscare, bucurati-va de frumusetile naturii, muntii nostri ascund frumuseti nebanuite!


[fb]
---
Trimis de mariana in 14.11.10 16:53:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6937 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Bordu Tomii , pe Valea Pietrele , Muntii Retezat .
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[14.11.10 17:01:15]
»

mai Mari, pai ne tii tot in drumetii, ti-ai pus in cap sa ne pui la miscare?

marianaAUTOR REVIEW
[14.11.10 18:13:20]
»

Rog un Webmaster sa ataseze melodia de la adresa: www.trilulilu.ro/xfy1055/ef98750d5f30ed Multumesc.

webmaster22
[14.11.10 18:26:05]
»

Sper ca am nimerit melodia dorita de @Mariana!

Costi
[14.11.10 18:35:23]
»

Faină plimbare, vă invidiez. Când eram mai tânăr mergeam şi eu pe munte, acum m-am lenevit.

Iar pozele, pozele ... mă fac să visez ...

marianaAUTOR REVIEW
[14.11.10 18:36:12]
»

Multumesc Webmaster 22, asta este.

@sanziana nu te mira de indemnul meu spre miscare, doar azi e ziua de lupta impotriva diabetului. Important este si regimul nostru alimentar dar la fel de important este sa ne miscam cat mai mult.

Azi cand ne asezam in masina si colindam peste tot, uneori chiar si pana la colt sa cumparam apa, indemnul meu, si nu numai, este sa facem miscare. Si asta a fost o iesire chiar ieftina, doar carburantul dus-intors il putem contabiliza.

creivean
[14.11.10 18:42:39]
»

@mariana&@piti, mereu la înălţime. Ce expediţie extraordinară, ce peisaje ne-aţi dezvăluit. Pur şi simplu, un review&poze, care te lasă fără cuvinte.

Felicitările mele.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.10 19:25:34]
»

Bine că mergeţi voi pe munţi, că io văd că nu mai apuc... SB.

sandu.53
[14.11.10 19:41:43]
»

un traseu dificil in muntii Retezat poate cei mai frumosi munti de la noi! felicitari ca reusiti sa faceti asemenea ascensiuni! excelente si fotografiile, de-a dreptul unice!

dannek
[14.11.10 19:45:47]
»

fotografiile relevante, chair trebuie sa ai echipament adecvat anotimpului, dar acolo sus oricind vreama se poate schimba!

mariana.olaru
[14.11.10 20:15:22]
»

Fotografiile tale erau potrivite să ilustreze în 2009 candidatura Parcului Național Retezat la concursul mondial pentru stabilirea topului celor 7 noi minuni ale naturii. Nu știu pe ce loc s-a clasat Retezatul în clasamentul final, dar la un moment dat se afla în primele 12 candidate din cele 260 selecționate pentru competiție!

Și două întrebări:

- cândva, intrarea în Parc nu era gratuită. Se mai plătește și acum acea taxă de acces?

- vara timpurie și zăpada încă prezentă pe culmi v-au ferit de întâlnirile cu... viperele?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marianaAUTOR REVIEW
[14.11.10 20:31:14]
»

@mariana olaru

Am citit si eu despre candidatura Parcului National Retezat, stiu ca s-a calificat intr-o faza superioara dar de aici nu mai am informatii proaspete.

Intrarea in parc este delimitata la Carnic de o bariera, vesnic deschisa si o ghereta in care nu este nimeni niciodata. Este si o tabla ce face anuntul de intrare in parc si... cam atat.

Pentru mine este abia a doua vizita in masiv si nu am vazut nici o vipera. @piti care umbla de la 18 ani spune la fel. O fi avut noroc.

Pentru vipere " recomand " Cheie Carasului. Sotul meu le manevreaza ca la Animal Planet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kmy
[14.11.10 20:32:50]
»

Avem o tara minunata! Extraordinare sunt fotografiile postate.

Eu nu cred ca m-as fi incumetat la o asa drumetie, dar frumusetea locurilor cred ca te face sa uiti de toate neajunsurile!

mariana.olaru
[14.11.10 20:51:56]
»

Mulțumesc @mariana pentru răspuns. Înțeleg că nu se mai plătește taxa și accesul este liber. Cred că nicio rezervație naturală din România nu mai este protejată cu adevărat. Nu știu cum stă Retezatul la acest capitol, dar în județul nostru, Parcul Național Piatra Craiului a rămas doar cu numele parc! Pentru că accesul neîngrădit în perimetrul lui a însemnat schimbarea ireversibilă a peisajului sălbatic și alterarea aerului lui virgin: mormane de gunoi rămas de pe urma hoardelor de turiști veniți la grătar, poteci strivite de roțile suv-urilor 4x4, culmi rase de fierul motofierăstraielor, stânci vopsite cu spray pentru a imortaliza numele iubitei, resturi fumegânde, fără ca cineva să realizeze pericolul de incendiu, vestitele garofițe ale Pietrei Craiului smulse și călcate în picioare cu nepăsare... Sper ca măcar Retezatul să fi rămas ceea ce era odată! Din fotografiile tale așa pare...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
marianaAUTOR REVIEW
[14.11.10 21:09:38]
»

@mariana olaru

Spre norocul Retezatului, lipsa drumurulor de acces care sa patrunda adanc in munte, cabanele relativ putine, la periferia parcului, distantele mari dintre cabane, au descurajat navala asa zisilor " invadatori ", in timpul traseului din iunie am intalnit o singura pereche de tineri ce au innoptat la lacul Bucura si ne-am intersectat pe malul lacului Galesu.

Putinele persoane intalnite poreau oameni de munte.

In anii ' 80 pe malul lacurilor insirate: Viorica, Florica, Agatat, Portii campanii ecologiste au adunat munti de conserve din lacuri. De atunci in Retezat lucrurile merg spre bine, de aceea sotul meu revine cu drag in aceste locuri, sunt INCA locuri curate.

Pacat de Piatra Craiului, planificasem o tura pe traseul Nae Anghelide.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgiana
[14.11.10 21:15:18]
»

Am citit cu emotie.

Bine ca ati ajuns in final, la cabana voastra. Daca eram si eu, ma pierdeati dupa prima ora nici pana la marmota nu ajungeam!

Alex_Macedo
[15.11.10 13:40:22]
»

Domn'Piti, văd, senin nevoie mare şi mai ales... şi aici'l invidiez: liniştit!

Face la mine mare poftă de munte, Mari!

Te aşteptam cu ceva de lecturat!

Mersi.

Alina Morar
[15.11.10 23:07:05]
»

Ce sa mai zic... E BESTIAL!

Oricand as porni pe un asemenea traseu... {dar fara musculite}... si v-as lua pe post de ghid si de companie, ca spuneai sa nu mergem singuri pe munte. Pai, crezi tu ca ai mei prieteni ar face un asemenea traseu?

Pozele imi plac mult.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Alina Morar, Costi, dannek, georgiana, mariana, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.92844986915588 sec
    ecranul dvs: 1 x 1