GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce poti face intr-un sfarsit de saptamana de noiembrie (06-07.11.) in care se anunta vreme frumoasa (temperaturi neobisnuit de mari si cer senin pentru aceasta perioada) si esti iubitor de munte? iti programezi o tura in Muntii Retezat, masiv aflat relativ aproape de Timisoara.
Ne trezim la ora 3.30 asa incat la ora 4.30 pornim pe traseul Timisoara - Lugoj - Caransebes - Sarmisegetusa. Din satul Cornesti cotim la dreapta spre Raul de Mori, unde lasam in dreapta drumul ce duce la Gura Zlata si o luam spre stanga pe sub Cetatea de Colt spre statiunea Rausor. Datorita drumurilor bune timpul de parcurgere pana aici este de 2 ore si 20 minute. Suntem la altitudinea de 1300 m.
Lasam masina la baza partiei de ski, ne echipam corespunzator acestui tip de tura (bocanci cu talpa groase si haine calduroase caci e totusi noiembrie si la 7 dimineata sunt 4 grade Celsius) si pornim la drum. Indicatorul aflat aici ne spune ca traseul spre Vf. Retezat se parcurge in 3 ore, dus. Ne-am propus urmatorul traseu: Rausor - Lacul Stevia - Saua Lolaia (marcaj dunga rosie); Saua Lolaia - Vf. Retezat - Saua Lolaia - Culmea Lolaia (marcaj dunga galbena); Culmea Lolaia - Rausor (marcaj cruce albastra). Altitudine maxima 2485 m (Vf. Retezat), diferenta de nivel de 1200 m.
Pornim prin padurea de molid ce urca sustinut spre ruinele vechiului adapost Stevia. Aerul rece face pasul vioi, in padure este o liniste deplina, in noiembrie natura si-a luat o binemeritata pauza. Doar clipocitul vesel al paraului ne insoteste si acesta doar pana castigam inaltime si ajungem la ruinele vechiului adapost. Traversam paraul nu inainte de a ne aproviziona cu apa, caci urmeaza un traseu de creasta unde apa se gaseste mai greu. Pana aici am mers 2 ore. Este ora 9.30.
La acasta altitudine padurea lasa loc jnepenisului si ajungem in prima caldare glaciara, cea mai de jos. Perspectiva se largeste, valea se deschide, in stanga ne insoteste Culmea Valereasca iar in dreapta Culmea Lolaia. In fata se zareste piscul semet al Vf. Retezat, in dreapta acestuia, ceva mai mic Vf. Prelucele (2281 m). Drumul isi croieste drum printre jnepeni, parca e un labirint si in treisferturi de ora ajungem la o bifurcatie: spre dreapta drumul continua catre lacul Stevia, cuibarit la baza peretelui nordic al Vf. Retezat, iar spre stanga spre Culmea Lolaia. Alegem cea de-a doua varianta pentru ca pe parcursul traseului nostru vom vedea oglinda lacului de la diferite altitudini.
Din acest moment ajungem in lumea aspra a stancariilor, bolovani mari si mici, lespezi ascutite ne ingruneaza mult ascensiunea, toate intr-o dezordine care arata ca acum multi ani ghetarii au avut mult de lucru pe aici. Dupa o usoara coborare intram intr-un urcus obositor peste pietre, dar castigam rapid altitudine si ajungem in Saua Lolaia (2225 m). Este ora 11.45. Ne intampina un corb, ce sta in varful unei momai (adunatura de pietre in forma de con, folosite de ciobani pentru marcarea traseelor si preluate de cei ce marcheaza traseele turistice) si croncane nelinistit ca cineva i-a tulburat linistea si-i violeaza teritoriul.
Diferenta de nivel de 900 m si timpul trecut pana aici (4 ore) ne induc o oboseala accentuata, insotita de respiratie accelerata si un puls accelerat. Concluzie: se impune o pauza. Dupa ce ne linistim, stomacul este cel ce isi cere drepturile asa ca umblam la bunatatile din rucsac. Urmate evident de putina ciocolata caci muschii nostrii functioneaza cu glucide. Fotografiile ne mai iau si ele ceva din pretiosul timp asa ca nu mai pierdem nici o secunda si pornim la drum.
Urmeaza portiunea finala, un ultim urcus dar foarte solicitant. Pentru ca strabatem altitudini inalte si suntem pe versantul nordic, putin expus razelor de soare, portiuni de zapada si gheata ne pun la incercare conditia fizica. De aici se vede Lacul Stevia (2060 m), vara cu ape verzui, azi cu marginile inghetate, neprimitor. Pauzele sunt mai dese, mai lungi, dar in final razbim si suntem pe Vf. Retezat (2485 m). Varf e un fel de a spune, este un mic platou, de unde vine si denumirea sa. Timp de parcurgere pana aici 6 ore. Este ora 13.00.
Peisajul de aici iti taie respiratia:
- spre sud: Lacul Gemenele, jos la baza Rezervatiei Stiintifice, deasupra lui parca suspendat Lacul Negru, cu ape de un verde inchis spre negru ce tradeaza adancimea mare (24 m) iar mai in staga si mai sus Lacul Stirbului cu luciul apei inghetat; vara in apele sale se oglindeste peretele abrupt al Vf. Judele (2334 m), varf cu reputatie sinistra pentru mine, in luna iunie anul acesta cand am fost acolo o turista din Ungaria si-a pierdut viata alunecand pe o portiune cu gheata; la dreapta de Vf. Judele brazdeaza cerul Vf. Sesele Mari (2295 m) si Vf. Sesele Mici (2278 m).
- spre est: aici privirea ne este delectata de perlele acestor munti de la stanga spre dreapta Vf. Mare (2463 m), Vf. Papusa (2508 m), Vf. Peleaga (2509 m) cu spectaculoasele Colti ai Pelegii, Vf. Bucura II (2372 m) si Vf. Bucura I (2433 m); planul nostru era sa ajungem si pe acest ultim varf, sa fotografiem de sus lacurile Bucura, Lia, Ana, Viorica, Florica, Taul Agatat si Taul Portii, dar din lipsa de timp am renuntat pe parcurs.
- spre nord se vede Culmea Lolaia, pe care urmeaza sa coboram, in plan indepartat depresiunea intinsa a Tarii Hategului, fiind o zi senina privirea razbatea pana hat departe, exemplu fiind dealul Uroi care este in partea de nord a orasului Simeria.
Recomandare pentru cei ce doresc sa faca fotografii reusite la munte - toamna aerul este mult mai curat, mai putin incarcata atmosfera si daca aveti noroc de vreme buna reusiti sa realizati fotografii foarte bune, cu vizibilitate pe intinderi mari. Astfel noi am vazut si muntii vecini: Tarcu si Parang.
Fiind toamna tarziu si stiind ca la ora 18 se intuneca, ne vedem nevoiti sa intrerupem admirarea frumusetilor de pe varf si sa pornim pe traseul de intoarcere. Este ora 13.35. Coboram inapoi in Saua Lolaia pe acelasi traseu, de unde tinem Culmea Lolaia. Traseul incepe cu un mic urcus pe varful sudic al Lolaii (2278 m), de aici incolo este o coborare continua pana la altitudinea de 1760 m. Acest traseu este presarat cu o multitudine de pietre, bolovani, lespezi de dimensiuni variate peste care esti nevoit sa treci dupa modelul caprelor negre. Efortul prelungit de peste zi incepe sa-si spuna cuvantul, oboseala se instaleaza rapid si picioarele incep sa nu ne mai asculte. Parca calcam din pod, nu mai aveam mersul sprinten de dimineata. Vorba poetului " Mai lunga-mi pare calea acum la-ntors acasa ".
Cam in dreptul indicatorului ce ne indica coborarea spre dreapta la Cabana Pietrele (arsa in anii '90 va mai puteti caza doar la casute) vom merge spre stanga pe traseul Curiosilor. Este ora 16.35 si indicatorul spune ca avem de parcurs 1 ora si 45 minute.
Pentru ca mergem din nou pe un versant nordic, avem din nou dificultati cu mentinerea echilibrului pe o portiune de zapada si gheata, nu pe stanca ca pana acum ci pe iarba culcata. Trecem si de zona aceasta si intram intr-o zona cu iarba foarte inalta si mesteceni razleti ce e parcursa in slalom larg si reintram in padurea de molid. Cararea se transforma intr-un drum forestier ce pare abandonat, care ne scoate la capatul de sus al partiei de ski din statiunea Rausor. Ultimii metri ii strabatem pe bezna, noroc cu cerul senin plin de stele care ne face sa lasam in rucsac cele doua lanterne pe care le-am luat cu noi pentru orice eventualitate. Este ora 18.15 si ajungem la masina, obositi dar fericiti ca am fost acolo intr-o zi atat de frumoasa.
P. S. Pe drum discutam cu sotul meu de ce nu prea urca lumea pe munte si cand spun munte ma refer la trasee greu accesibile, fara sosele, fara telecabine sau alte facilitati, nu Valea Prahovei sau altele asemenea. Nici in aceasta tura si nici in cea facuta in iunie anul acesta nu am intalnit mai mult de 10 persoane sus pe creste. Un raspuns ar fi lipsa facilitatilor de cazare (cabane sau pensiuni putine la distante mari una de alta si la altitudini mici). Un alt raspuns ar fi ca e greu pe munte, omul contemporan prefera comoditatea conferita de civilizatie (concluzie la care am ajuns cand eram rupti de oboseala la sfarsitul traseului). Ma opresc aici ca altfel intram pe teritoriul filozofarilor turistice.
In incheiere va recomand muntele in general, Muntii Retezat in special pentru frumusetea lor aparte, pentru lacurile glaciare ca niste nestemate. Zile insorite sa aveti pe oriunde umblati!
Trimis de mariana in 07.11.10 18:54:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Uau, Mariana nu stiti cat va invidiez, Retezatul ramane muntele meu de suflet, si locul in care am pasit cel mai sus pina acum adica pe Varful Peleaga 2509m, insa pe atunci aveam cu 40kg mai putin, recunosc acum nu asi fi in stare sa parcurg traseul vostru intr-o singura zi, si legat de intrebarea ta "de ce nu merg oamenii pe munte" asa este in primul rand lipsei locurilor de cazare iar in cazul meu prietenii pe care i-am intrebat daca nu vor sa ma insoteasca s-au uitat cu "mila" la mine sau pur si simplu au considerat ca este prea mare efortul si bataia de cap, ... pacat fiindca doar cine a ajuns acolo sus stie acea beatitudine care te cuprinde cand privesti de sus spectacolul naturii!!! Bravo si jos palaria!!!
draga mea, te stiu o mare iubitoare de plimbareli ma bucur sa vad ca ti-ai respectat dorintele si ai profitat de vremea frumoasa de afara. Ar trebui sa iti urmeze multi exemplul
mai, felicitari! sunteti tari, sa nu va lasati! sotul meu va invidiaza din greu iar eu imi spun, asemenea lui cristian h, ca daca as avea ceva kg mai putin mi-ar fi mai usor sa ma gandesc la o urcare pe retezat
Citind aceste rânduri, m-am făcut mică. Excursia pe care am făcut-o eu pe Caraiman este o biată plimbare în comparaţie cu traseul pe care l-aţi făcut voi. Vă felicit din toată inima pentru condiţia fizică pe care o aveţi şi, nu în ultimul rând, pentru dragostea de munte!
foarte frumoasa descrierea ta! un traseu nemaipomenit si toata admiratia pentru voi ca ati parcurs acum in noiembrie un drum destul de dificil. pe cand scriam ecoul au aparut si pozele,cred ca le vad printre primii...sunt minunate!
Regele Carol spunea ca privelistea spre Taul Negru este cea mai frumoasa ce se poate vedea in Romania!
Sper sa placa muzica atasata!
Mutat la rubrica "Prin Retezat" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
Multumim pentru aprecieri. Nici noua nu ne-a fost usor la 40 si multi de ani.
Ideea e ca fiecare lucru trebuie facut la vremea sa. Asa si cu mersul pe traseele dificile. @piti are un carnetel pe care si-a notat timpii facuti dealungul anilor in Muntii Retezat. Privind retrospectiv acesti timpi acum la anii astia par imposibil de atins. A parcurs Retezatul si la 18 ani si la 25 si la 30 si ceva.
Spicuiesc din carnetel:
- cabana Pietrele - Vf. Retezat 11.15 - 12.50 pe valea Stanisoarei in 1981
- cabana Pietrele - Vf. Retezat 13.10 - 16.00 pe valea Stanisoarei in 1995
- Carnic - taul Gales - Vf. Peleaga - lacul Bucura - Valea Pietrele - Cabana Pietrele - Carnic 5.45 - 22.45 in iunie 2010 tura de care nu ma lasa sotul sa scriu pt. ca vrea el sa va povesteasca.
Fiecare etapa a vietii ofera satisfactii diferite in functie de virsta. Eu am abandonat mult prea repede drumetiile montane si skiul datorita sanatatii. Iubesc muntele, dar vremea batutului cu piciorul a trecut de mult pentru mine.
Am traversat si eu masivul Retezat in doua rinduri. Dormitul in cort sau la cite o mica cabana, gatitul la ceau, splatul in riul sau lacul rece de munte, cu rucsacul in spate facind multi km pe zi... toate veneau firesc si nu deranja pe nimeni lipsa de confort. Serile petrecute in fata focului, cind cintam de rasuna multele parca nu deranja pe nimeni. Este plusul ce ti-l da tineretea... Acum toate astea au ramas in urma pentru mine, dar ma bucur ca sunt altii care mai fac si astfel de incursiuni, indiferent de virsta. Bravo.
Sa auzim de bine.
Si eu ma inscriu la rand, la invidiosi.
Ma rascoleste dorul de munte. de muntele adevarat. Din pacate Retezatul este cam departe de noi. Iar Bucegii sunt atat de circulati incat nici nu-mi vine sa ma urc in masina.
Am mai scris undeva dar nu pot sa nu-mi amintesc, cand citesc asemenea descrieri minunate, de zilele cand strabateam cu tatal meu poteci de munte. Cand ne intalneam cu altii ca noi, rari pe atunci, ne salutam de parca ne-am fi cunoscut de o viata.
Iar tata imi spunea ca pe munte oamenii sunt mai buni. Iar cei care chiar il iubesc sunt speciali.
Multumesc Mariana ca mi-ai amintit si toata admiratia pentru traseul ales.
Trasee asa lungi nu am facut, dar oricand as merge. Noi doar la Padis si in Bucegi am umblat mai mult pe jos, in Retezat nu am fost.
Felicitari si va doresc sa puteti face in continuare cat mai multe astfel de iesiri si trasee. Nepotica nu a fost cu voi, nu?
P. S. Piti ne mai e dator cu niste povestiri din Elvetia... a uitat? Eu nu.
Deci, ieri ati fost pe munte?
Bine ca ati avut parte si de vreme buna pana la sfarsit. Dar la intoarcere acasa... numai sofer sa nu fii, nu?
Toata admiratia mea pentru idee si de ce nu, curaj! Felicitari si fotografului!
Sincer, . te invidiez pentru curajul de a face acest traseu... cei drept ne-am facut foarte comozi si nu mai urcam pe munte. Felicitari pentru acest rw. minunat dar si pentru poze care sunt extraordinare.
Felicitări pentru inspiratul review care ne-a adus pe toți mai aproape de măreția muntelui, pentru performanța de a urca pe unul din cele mai înalte vârfuri, pentru fotografiile minunate și nu în ultimul rând, pentru îndemnul sincer adresat nouă de a cunoaște și traseele montane. Pentru că dacă azi sunt puțini cei ce se încumetă să urce pe vârfuri și platouri montane, este poate și pentru că au cam dispărut cluburile montane al căror rol era de a promova astfel de drumeții. Nicio școală, nicio facultate nu mai organizează expediții pe munte, iar despre educarea gustului pentru această formă sportivă de turism, ce să mai vorbim? ! Sărmanele generații, nici nu știu ce pierd!
@marianaolaru, mare adevar graiesti... fata mea a absolvit anul acesta una din facultatile de turism (Dimitrie Cantemir) si cred ca si multi altii face parte din... "sarmanele generatii"... practica a facut-o la unul din institutele de sondaj (IRSOP)... asa ca de ce ne mai miram... au disparut cluburile montane... au aparut cluburile... de fite... si in astfel de situatii nu are cine sa mai promoveze cluburile de drumetii. Pacat ca nu are cine sa le insufle placerea de a urca pe munte.
Ce amintiri mi-ai rascolit cu acest review... am facut multi kilometri pe aici in 1991, cu cortul. Traseul a fost Uricani-campul lui Neag-Cabana Buta (2 nopti) -Poiana Pelegii (2 nopti) -lacul Bucura-refugiul Gentiana (o mai exista?) -cabana Pietrele (1 noapte).
Din pacate, la acea vreme am facut doar fotografii alb-negru.
Felicitari mariana si piti!
multumim, chiar si acum dupa aproape un an, pentru detalii... noi am fost acum vreo 2 saptamani tot din Rausor, tot pe banda rosie, dar numai pana la Lacul Stevia era deja trecut de ora 16:00 si fiind prima ascensiune dupa ani buni de pauza, ne-am intors inapoi pe acelasi traseu... Insa de-abia asteptam momentul sa ne intoarcem acolo ca sa putem ajunge si sus pe vf Retezat si sa coboram inapoi pe cruce albastra ca si voi...
intr-adevar si acum in iulie, si chiar duminica fiind, nu prea gasesti oameni pe trasee montane... doar doua-trei grupuri am intalnit si noi (maxim 10 persoane) pe durata celor 6 ore de dus-intors.
Drumuri bune tuturor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Peștera Bolii, Cheile Băniței, Cheile Crivadiei - Retezat — scris în 14.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Traseu spre Lacul Galeș — scris în 13.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Carari de povesti spre Taul Portii — scris în 15.09.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În cautarea Tăurilor din Valea Rea — scris în 22.06.22 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Traseu in Retezat: Carnic – Lacul Gales. Ma bucur ca te-am ales, carare minunata! — scris în 20.09.21 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Retezatul - off, off și wow - wow! — scris în 13.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 În căutarea unui aer mai răcoros, în Retezat — scris în 27.09.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ