ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Deasupra Lacului Rosu! Pe Suhardul Mic si pe Piatra Ghilgos!

TIPĂREȘTE URM de aici

In Lacul Rosu, stand numai 2 nopti si rezervarea facand-o pe ultima suta de metri inainte de plecarea in vacanta, nu ne-am facut un plan anume pe unde sa ne plimbam. Asa ca am zis ca vedem la fata locului, functie de vreme, posibilitati si chef. Drumul nu a fost lung din Sarul Dornei pana la Lacul Rosu, dar cei vreo 160 km prin Brosteni si Bicaz nu sunt prea straluciti. Stiam asta inca de la plecare, dar incet, incet, din petec in petec, am ajuns si la Lacul Rosu, undeva imediat dupa pranz. Aici principala atractie este binenteles lacul cu ale lui cioate. Am mers intai la pensiune, pe care am gasit-o usor, fara probleme, am socializat un pic cu gazdele noastre si am plecat in recunoastere, pe jos, in statiune. Am ochit din centrul statiunii ca exista o poteca-circuit care inconjoara lacul si nu am mai stat pe ganduri, am plecat plimbandu-ne pe ea sa admiram lacul, barcile de pe luciul lui dar si dragutele rate care par daja semi-domestice. In plimbare de voie, l-am inconjurat, “parcandu-ne” apoi la o terasa de pe malul lui pentru o binemeritata langoasa cu branza si o bere la halba.

Distractia principala in statiune este plimbarea cu barca pe lac. Ce am observat, studiind asiduu net-ul este ca poti face ceva trasee, usoare, relaxante, pe culmile din jurul statiunii. Asa ca ne-am facut temele, mai mult de pe net, decat din informatiile locale.

Asa ca a doua zi, am sarit in bocanci si am urcat pe Suhardul Mic, de unde se deschide o panorama deosebita asupra statiunii, pana la intrarea in Cheile Bicazului si se poate vedea chiar Ceahlaul pe fundal in zare. Este o plimbare de o ora pana sus, pe o poteca prin padure, pe o scurtatura, sau mergand o buna bucata din drum, pe drumul forestier ce serpuieste pana sub stanca Vf. Suhardul Mic. Apoi se ocoleste prin stanga, prin spatele versantului, ajungand repejor pe varf, pe o poteca larga. Se poate ajunge din aceasta poteca si pe Suhardul Mare care se lasa un pic in stanga, cum privim de pe poteca, in urcare pe Suhardul Mic. Exista un marcaj care pleaca din poteca noastra, spre stanga, undeva in zona ultimei portiuni de urcare pe Suhardul Mic. Noi stiam ca este poteca ce merge pana pe Suhardul Mare si stiam ca nu facem mai mult de ora pana acolo, dar nu era niciun indicator care sa-ti spuna unde duce poteca si cat faci pana acolo. Asa ca pentru cine nu stie... Noi am renuntat a mai merge si pe Suhardul Mare si ne-am intors jos in statiune. Ne-am odihnit un pic, am mancat cate ceva, fiind deja pranzul si ne-am hotarat a face o plimbare si pe versantul opus Suhardului Mic, peste sosea, pana la Piatra Ghilgos. Traseul pleaca din centrul statiunii si trece chiar prin fata pensiunii Adela unde am fost cazati si incepe sa urce usor prin padure (era chiar placut prin padure, pentru ca fiind ora 14 soarele era destul de puternic). Dupa vreo ora de mers agale am ajuns in Poiana Ghilgos, o poiana larga plina de clai de fan, Foarte frumoasa. Dupa aceea am continuat traseul in partea dreapta si dupa traversarea a inca unei poieni, cu fan proaspat cosit, am ajuns si pe Piatra Ghilgos, de unde se deschide o priveliste parca mult mai frumoasa asupra statiunii, a soselei ce serpuieste mai departe prin munte spre Gheorghieni, dar si vedere extraordinara spre Suhardul Mic, Suhardul Mare si Ceahlau. La baza stancii, undeva mai jos cu vreo 100 metri se intind pasuni si fanete pe unde gospodarii locului trebaluiau, cosind sau strangand fanul. Minunat! Ne-am tras sufletul admirand peisajele si la inapoiere am hotarat sa nu ne mai intoarcem pe acelasi drum, ci sa ne intoarcem pe o poteca ce cobora in dreapta, ocolind prin alte poieni cu fanete, Piatra Ghilgos si sa coboram in acea poiana pe care am vazut-o de sus, aflata la baza stancii, Dupa vreo 45minute de coborare pe poteca, am ajuns si in acea poiana de unde in max. 30min am fost jos in statiune, traversand niste fanete si apoi prin padure, oprindu-ne la debarcader, la o terasa, pentru o binemeritata bere rece, la halba, dar si pentru cina.

Surprins neplacut am fost, in Lacul Rosu, de lipsa unei bune informari a turistilor despre ce trasee de drumetie pot face in zona. Mai ales ca exista din cate am studiat eu pe net, destule trasee frumoase, accesibile pentru majoritatea persoanelor. Exista o harta in centrul statiuni si vreo 2-3 indicatoare (unul catre poteca ce inconjoara lacul, unul catre Suhardul Mic si unul catre Piatra Ghilgos), dar asta in centru, si-ti arata in stanga sau in dreapta, dar mai departe sa-ti mai arate pe unde intri pe traseu efectiv, pe poteca in padure, lipsesc cu desavarsire. Plus ca mai sunt vreo 3-4 trasee despre care nici nu se aminteste. Paradoxal este ca marcajele pe poteci, prin padure, sunt proaspete, vizibile, dar lipsesc indicatoarele de intrare pe traseu si te cam invarti dupa ele pana nimeresti intrarea. De exemplu, cand am coborat de pe Piatra Ghilgos prin poiana de la baza ei, am mers pe marcaj punct albastru (PA) pana la coborarea in statiune, dar cu vreo 50-100 m inainte de a ajunge la sosea, punctul albastru a disparut. Daca am fi dorit sa parcurgem invers acest traseu, care de fapt mergea mai departe de Piatra Ghilgos, pana in Poiana Alba, sigur nu nimeream din sosea pe unde este poteca si marcajul traseului. Pacat de potentialul zonei. Si lacul este deosebit cu ale lui cioturi si plimbarea cu barca pe lac este placuta, dar de ce sa nu sa promoveze si celelalte posibilitati de petrecere a vacantei acolo, nu prea inteleg. Nu am amintit nimic despre Cheile Bicazului, pe care le-am traversat pentru a ajunge in Lacul Rosu, deoarece imi displace total balciul creat de amplasarea acelor baraci cu "suveniruri", obiectele vandute in aceste "targuri" fiind de fapt, ca mai peste tot, pe la toate pravaliile de gen, din tara, aduse cu vaporul de prin China, Turcia sau te miri de unde. Numai autentice, manufacturate local, nu sunt. Aceste chei care sunt printre cele mai frumoase din tara, care se pot traversa auto, sunt umbrite in frumusetea lor de aceste "targuri".

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 28.09.14 17:01:42
Validat / Publicat: 28.09.14 21:19:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ții TARCĂU / HĂŞMAŞ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

izabiza
[01.08.15 07:31:01]
»

Un loc de vis, lăsat în paragină. Acum, de câțiva ani se mai mișcă câte ceva. Dar tot sunt câteva pensiunii care arată ca și cum n-a mai intrat nimeni în ele de vreo 35 ani, de când am fost eu acolo, prima dată în tabără. Dacă dai de ele prin stațiune sau pădure, ai sentimentul de casă bântuită.

Am senzația că cei mai mulți îl folosesc doar ca loc de popas în tranzit din Moldova în Ardeal și invers. Pentru poze la debarcader, cu lacul în spate, luat masa, plimbat pe la tarabele meșteșugarilor, eventual rezolvat alte nevoi la toaleta publică la standard de MALL.

Mare păcat pentru că aici Dumnezeu în dragostea lui de frumusețe a creaț un colț de natură în care ți se oprește respirația de admirație.

O plimbare în jurul lacului, pe cărările și aleile din stațiune, în orice direcție îți deschid peisaje senzaționale. Ca să nu mai vorbim de Cheile Bicazului.

Dar, ca să rămânem strict în perimetrul Stațiunii Lacul Roșu am și eu același regret că nu există mai multe trasee amenajate, respectiv un punct de informare cu materiale care să te ghideze.

Traseul spre Suhardul mic descris aici e spectaculos de la început până la final. Iar sus pe platou - privind de pe marginea prăpastiei creată de peretele de piatră vertical, ai sentimentul că ești, într-adevăr un norocos al sorții.

N-am încercat încă să ajung până sus pe Suhardul Mare, dar cine știe...

N-aș fi atât de drastică cu târgurile semi-permanente din Cheile Bicazului și din Lacul Roșu - găsești aici și obiecte tradiționale - din ceramică și lemn, minunății de ii. Restul obiectelor - chinezării - cred că sunt o soluție de supraviețuire pentru meșterii a căror produse nu sunt suficient apreciate.

Multumesc @Țestosu pentru acest moment de reverie oferit prin postarea ta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[01.08.15 08:36:00]
»

@izabiza: da, ai senzatia ca Lacul Rosu este doar pentru tranzit.

Iar acele tarabe amplasate in chei "pateaza" frumusetea acestui monument al naturii. Cred ca erau suficiente tarabele di Lacul Rosu. Produsele autentice, traditionale ce sunt vandute pe la aceste targuri, prin tara, trebuie verificate cu mare atentie pentru a nu avea surpriza ca ai achizitionat, de exemplu, o ie "Made in China".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[10.11.20 10:40:18]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții prin Munţii Hășmaș» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Lacu Roșu]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
izabiza, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Munţii Hășmaș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07385516166687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1