EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, printre cele mai frumoase peisaje
Îmi place mult să plec spontan, în week-end-uri de obicei, sau să luăm decizii bruște în vacanțe, care să ne abată de la planurile inițiale, dar n-am crezut niciodată că voi ajunge să nu mai planific nimic și toate să se întâmple doar la voia întâmplării, cu decizii luate de pe o zi pe alta. Prin urmare, cu 4 vacanțe ratate și până la noi ordine, încercăm să facem câte ceva, doar din aproape în aproape.
Pentru week-end-ul care tocmai a trecut, joi seară, după prognoza meteo, am ales așa: pentru că iar urma să se strice vremea, am notat județele fără ploaie și fără caniculă, iar acestea erau câteva din sud-vest-ul țării. Dintre ele am ales unul cu foarte puține cazuri de covid (233 de la începutul pandemiei, dar probabil foarte puține active la data aceasta), unde să avem ceva de făcut evitând aglomerația și așa am ajuns în Mehedinți. Ce criterii am ajuns să avem…
Să alegem ce să facem în acest județ a fost cel mai ușor, pentru că o drumeție pe Ciucarul Mare și/sau pe Ciucarul Mic aștepta de mult pe lista noastră, din cauza pozelor spectaculoase pe care le-am văzut de-a lungul timpului.
Prea multe cuvinte nu ar fi de spus despre aceste două trasee, consider că doar pozele ar convinge pe oricine, așa cum a fost și în cazul nostru.
Despre Cazane, parte a Parcului Natural Porțile de Fier, acel defileu unde Dunărea este atât de spectaculoasă, cum poate doar în Deltă mai este, nu cred că este cazul să dezvolt prea mult, pentru că, chiar dacă mai sunt persoane care nu au ajuns încă, știu zona și o au pe listă.
Cazanele Mari se întind pe aprox 4 km și sunt delimitate de masivul Ciucarul Mare, de 318 m altitudine, pe partea românească și Știrbatul Mare (mult mai înalți, aproape 800 de m), pe partea sârbească.
Cazanele Mici se întind pe aprox 3 km și sunt delimitate de masivul Ciucarul Mic, de 315 m altitudine (după altitudine aș zice mai degrabă delușoare), pe partea românească și Știrbatul Mic (peste 600 de m), pe partea sârbească.
Cu toate că ambele trasee se pot face într-o zi și chiar am văzut propuneri în acest sens, eu nu v-aș recomanda pentru că se pierde din entuziasm și este păcat.
Noi am făcut Ciucarul Mare sâmbătă după amiază și Ciucarul Mic duminică spre prânz. Când am hotărât ordinea nu știam cum ne va ajuta soarele, astfel încât să facem și poze frumoase, nu-mi aminteam să fi citit despre așa ceva, dar am nimerit exact cum trebuia. Pentru că singurul impediment ar fi fost acesta cu soarele, noi am dat pur și simplu cu banul, când a fost cazul să stabilim cu ce începem, pentru că în rest ambele durează aprox la fel, au același grad de dificultate, aprox aceeași lungime și încep din aceeași localitate.
Ceea ce am căutat am și găsit pe aceste trasee, pentru că am vrut să evităm aglomerația și pot spune că am fost aproape izolați. Ambele trasee se fac în aprox 2 ore, noi am făcut puțin peste 3, iar în tot acest timp ne-am întâlnit cu numai 3 perechi, pe fiecare traseu.
Pentru că mi se pare de ajutor să prezint aceste drumeții împreună o s-o fac așa.
Cum ajungi
Ambele trasee pornesc din Dubova, unul de la intrarea și celălalt de la ieșirea din localitate.
Ciucarul Mare are o altitudine de 318 m și punctul de pornire este la ieșirea din Dubova. Venind dinspre Orșova pe DN57, după Eșelnița și statuia lui Decebal din Dubova, la ieșirea din localitate, pe partea stângă este un stâlp înalt de telefonie și indicatorul de intrare în traseu.
Ciucarul Mic are o altitudine de 315 m și punctul de pornire este la intrarea în Dubova. Venind din aceeași direcție, la aprox 2 km după statuia lui Decebal din Dubova, pe partea dreaptă este indicatorul de intrare în traseu.
La începutul traseelor și pe parcurs întâlnești panouri informative unde informațiile sunt puțin contradictorii dar nu le băgăm în seamă, ține de autoritățile noastre și nu ne mai surprinde nimic. Pe un indicator poți să vezi că lungimea traseului este de 2 km (pe sens), durată 1,3 ore, pe altul
că durata pe sens este de o oră. Nimic semnificativ, dar cum o fi dacă și la noi informația ar fi clară?
De asemenea, pe panourile informative găsești regulile casei și ce ai voie să faci și ce nu. În afară de fotografiat și filmat nu ai voie să faci nimic. Să rupi plante, să faci foc, să campezi…. adică poți doar să te bucuri de natură, nu să-i faci rău.
Parcarea
Pentru Ciucarul Mare sunt locuri suficiente pe stradă, dar unde începe traseul pentru Ciucarul Mic sunt doar 3 locuri de parcare. Dacă nu găsiți loc aici, înapoi, spre Mrea Mraconia sunt mai multe alveole unde se poate parca.
Durată traseu și dificultate
Ambele trasee sunt estimate la aprox 2 ore, lungimea fiecăruia fiind de aprox 4-5 km.
Pe indicatorul de Ciucarul Mare găsim că lungimea traseului este de 5 km, durată 2 ore, dificultate medie, diferență de nivel 316 m, urmariți triunghiul galben.
Pe indicatorul de Ciucarul Mic scrie că lungimea traseului este de 2 km (pe sens), durată 1,3 ore, dificultate medie, diferență de nivel 315 m, urmariți triunghiul roșu.
Gradul de dificultate medie de care am luat cunoștință de pe panou mie nu mi s-a părut chiar așa. Este adevărat că este un urcuș la început de care trebuie să scapi, dar nu aș spune de dificultate medie pentru că așa i-aș descuraja pe mulți și cred că nu este cazul. Ambele trasee încep la fel, cu un urcuș susținut de aprox 20-30 de minute, dar cu pauze suficiente nu este de nefăcut. După aceea, este o superbă plimbare prin pădure, doar la final, aceeași bucată trebuie coborâtă.
Nu vă uitați la înălțimea Ciucarului Mare de pe șosea și nu faceți comparație cu nivelul apei pentru că efortul care vi se pare că trebuie făcut nu este chiar așa. Punctul de pornire din șosea este mai sus decât nivelul apei.
Noi am făcut puțin peste 3 ore pe fiecare traseu pentru că este păcat să ajungi acolo sus și să nu te uite Dumnezeu admirând Cazanele Mici, Cazanele Mari și Golful Dubova, peisajele sunt spectaculoase, printre cele mai frumoase pe care le-am văzut în viața mea.
Ambele trasee sunt prin pădure, cu atât mai bine în zilele călduroase. În Ciucarul Mare pădurea este mai joasă, cu mai multe goluri scurte, dar în Ciucarul Mic pădurea este înaltă, mai bătută de vânt, super umbroasă și ambele sălbatice, netăiate și în general, nu prea se vede intervenția omului.
Flora și fauna
Pe traseul Ciucarul Mare sunt 5 panouri informative care îți arată tot timpul poziția în care te afli și informații despre floră și fauna, panourile fiind diferite ca informații. În Ciucarul Mic sunt două panouri informative, dar identice, la intrarea pe traseu și acolo unde se termină urcușul, doar cu informații mai generale și reguli.
În orice caz noi am recunoscut majoritatea plantelor medicinale, tufe de liliac, aluni, stejari, am văzut mai mulți gândaci croitori pe care îi cunoștea soțul, mulți, mulți fluturi, cicade, păsări, șopârle/gușteri ce-or fi fost și ne-am întâlnit cu o căprioară, foarte, foarte aproape. Pur și simplu ne-am trezit cu ea în fața noastră, cred că nici 10 m nu erau între noi. Am fost atât de blocați, ea se uita la noi fără să se sperie, noi la ea, dar până am apucat să scoatem telefonul ca să facem o poză, s-a dezmeticit și s-a depărtat. Vipera cu corn, șerpii, țestoasele… au stat cuminți la locușoarele lor.
Experiența noastră
Ciucarul Mare este un circuit pe care noi l-am început la 17,30 și am ajuns înapoi în șosea la 20,40. După urcușul de început, de aprox 20 de minute, traseul se bifurcă și este bine să o luați prin latura din dreapta pentru că panourile informative în număr de 5, cum spuneam, sunt în ordinea cronologică luând-o așa. În plus, peisajul este în crescendo dacă mergeți în această ordine. Imediat după ce se termină panta și după bifurcație, apare primul luminiș cu vedere la munții din Serbia, Știrbatul Mare, iar apoi urmând triunghiul galben, sunt mai multe puncte de belvedere spre Cazanele Mari, Dunăre și munții Serbiei, culminând cu punctul de belvedere spre Golful Dubova și Cazanele Mici, ceva de vis.
Spre deosebire de Ciucarul Mare, care este un circuit, Ciucarul mic este un traseu dus-întors, mai mult prin pădure. Avem un singur punct de belvedere, spectaculos și el, după care întoarcerea are loc pe același traseu. Noi am început traseul la 11,10 și am revenit la mașină la 14,20. Fără să ne propunem, am constatat că am stat exact la fel pe ambele trasee. Trebuie să menționez că ambele trasee sunt foarte bine marcate.
În Ciucarul Mare toată plimbarea a fost în cântec de cicade, fără pauză, mai ceva ca în Grecia. Curios a fost ca a doua zi dimineață în Ciucarul Mic să nu auzim nici măcar una. Munțișorii ăștia fiind așa de aproape unul de altul ni sa părut ciudat. În aceeași zi, dar după amiază, am fost la Mănăstirea Vodița, câțiva km mai departe, între Orșova și Drobeta Turnu Severin. Am lăsat mașina în șosea și ne-am dus pe jos, 1 km, până la mănăstire. Tot drumul ne-au cântat cicadele și ne-am gândit că astea or cânta numai după-amiaza. Dacă cineva știe să ne lămurească și pe noi.
Câteva recomandări
Cum spuneam, la noi doar s-a nimerit, dar pentru poze și vederi frumoase, fără soare în ochi, este bine să faci Ciucarul Mare după-amiaza și Ciucarul Mic dimineața
Pe ambele trasee nu găsiți nici o sursă de apă, așa că aveți grijă să veniți cu ea la pachet
Chiar dacă găsiți pe panouri că traseele durează 2 ore, luați în calcul mai mult. Poți să faci 2 ore cu siguranță, dar e păcat să treci fluierând pe lângă peisajele acelea
Ca și echipament în afară de urcușul de început și stâncile de la punctele de belvedere poți să mergi și într-un adidas, dar cel mai bine e să ai încălțămintea care îți susține glezna. Repet, că desi am gâfâit puțin la început și ne-am mai oprit să respirăm, mie mi s-a părut o drumeție ușoară, pe care o recomand oricui
Dacă trebuie să alegeți doar unul dintre cele două, categoric Ciucarul Mare, unde sunt mai multe puncte de belvedere, fără a minimiza frumusețea traseului prin pădure, pe Ciucarul Mic, dar acolo este un singur punct de belvedere
 
Cred că și dacă doar încărcam câteva poze era suficient să vă dați seama de frumusețea acestor două trasee. Sper să fiți de acord cu mine.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cazanele Dunării și Golful Dubova, văzute de pe Ciucarul Mic si Ciucarul Mare, rivalizează prin frumusețe cu peisaje de oriunde.
Trimis de Aurici in 17.07.20 14:32:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Aurici: Felicitări pentru drumeții și pentru articol!
Chiar acum i-am recomandat drumeția la Ciucarul Mare prietenei mele care merge acolo în concediu.
Este superb! M-aș mai duce acolo ori de câte ori am ocazia. Nici eu nu voiam să mai plec din punctele de belvedere...aș fi stat toată ziua.
Uite, m-am gândit acum în timp ce lecturam impresiile tale, că am avut probleme cu fotografiatul, soarele ne bătea în obiectiv. E foarte bună informația cu momentele potrivite pentru vizită.
Fotografiile sunt minunate! Lumina schimbă tot!
La Ciucarul Mic urmeaza sa mergem, nu am avut timp atunci sa facem ambele drumeții într-o zi.
Călătorii plăcute!
Numai bine! ????
@Dana2008: Noi am mai fost în zonă de câteva ori dar am tot făcut altceva, chiar dacă jinduiam de fiecare dată și după cei doi Ciucari. Acu a fost să fie.
Sunt atâtea serpentine în zonă și nici nu ne dădeam seama cum ne duce traseul, așa că n-am putut să ne orientăm în mod științific cu soarele, dar s-a nimerit bine și mi s-a părut o informație musai de transmis. Și noi am prins niște nori în ziua cu Ciucarul Mic dar apoi a ieșit soarele care era fix unde trebuie.
Superb, da. Urmează să trecem din nou prin zonă peste puțin timp și chiar ne gândeam cum o fi să mai facem o drumeție pe unul din ele. Nouă ni s-a părut ușor, nu știu de ce pe panouri este dată dificultatea medie. Și foarte relaxant.
O să-ți placă pădurea în Ciucarul Mic.
Mulțumesc pentru vizită, vară frumoasă și călătorii plăcute și ție.
Deci... mi-ai dezgropat amintiri din 2008... masina noua, excurise noua... Dubova, 6 zile. Absolut obligatoriu excurise pe Ciucar... parcat langa un butique (care ne-a umplut de inghetata la intoarcere), urcat... traseul e pfff... foarte cald... invataminte multe de la ghidul nostru, Nea Ilie de la vila unde eram cazati... atentie la vipere (era August)... poze... fructe salbatice... liane (v-ati leganat in ele? ca tarzan :-) ) stiu ce ai trait... mai ales ca in ultima zi am aflat de Ochiul Beiului. In perioada cat am stat la Dubova am vizitat si pestera Punicova si pestera Veteranilor... povesti... povesti... Multumesc pentru povestea ta!
@gregorio: Și eu mulțumesc că ai împărtășit cu noi amintiri. Noi am prins o vreme ideală, 26-27 de grade și da, ne-am cățărat și noi prin copacii căzuți, ne-am verificat echilibrul în tot felul de situații, am pierdut șirul pozelor... și cu toate că nu repet lucruri, cred că vom mai face aceste drumeții, vreodată, când ne-or fi în drum. Pentru fericirea de-acolo, de sus.
Am vizitat și noi cele 2 peșteri cu alte ocazii iar Ochiul Beiului este pe lista foarte scurtă. Zona este foarte ofertantă, tot la 2 ani facem și noi măcar un drum.
Fără legătură cu articolul meu, mai ești în Dublin? Pe 1 august trebuie să aterizez și eu acolo. Mă primește Irlanda? Eu încă sper...
@Aurici: Am vazut articolul tau inca de aseara, insa stiam ca ma asteapta ceva minunat asa ca l-am lasat pe azi, si am avut dreptate.
Imi place ca esti organizata si chiar daca planifici ceva in ultim moment o faci bine de tot si mi-ar placea sa fiu si eu ceva mai organizata, asa ca o sa iau notite.
Despre traseu, nu stiu exact cat m-as incumeta, poate ca daca ma pornesc izbandesc in final deoarece rasplata este pe masura.
Minunat articol, superbe poze, felicitari, votat cu mare drag.
@Aurici: Da, zona este splendită, un articol deosebit și un drum pe care l-am făcut cu mulți ani în urmă, am vrut să văd Cazanele și Dunărea de sus, ..., mai ales că efortul este insesisabil față de bucuria pentru ce vezi de acolo... Efortul este însutit de recompensă. Mi-ai făcut un dor de acele locuri...
@Aurici: Panoramele care se deschid asupra Dunării de la înălțimea Ciucarilor sunt deosebite, le-am admirat de fiecare dată în fotografiile postate pe Internet. Deși am fost de vreo două ori prin Cazane, m-am documentat asupra traseelor și chiar am văzut punctele de plecare încă nu am urcat sus pe stânci. Mă gândesc că data viitoare nu mai ocolesc măcar unul din trasee (și rețin ponturile cu lumina pentru fotografii reușite).
Frumoase imagini! Felicitări pentru ieșirile din ultima perioadă.
@mishu & @mprofeanu: Scuze, fetelor, de întârziere, am umblat și eu pe coclauri, fără net.
Trebuie sa fiu organizată că altfel bombăn că am ales prost și nu e cea mai fericită situație de vacanță.
Mishulică, ai putea să te încumetezi pe traseu. Așa cum zice și colega noastră merită cu vârf și îndesat pentru priveliștile de sus. Mai gâfâi, te mai odihnești... exact așa am făcut și noi
Vă pup pe amândouă, numai bine, săptămână ușoară!
@tata123: Așa este, sunt priveliști dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Și foarte ușor de ajuns. Și noi ne gândim că va fi ceva ce vom repeta.
Mulțumesc, asemenea, vară frumoasă în continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2020 Dunărea văzută de sus de pe Vârfurile Ciucaru — scris în 26.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Drumeție pe Ciucaru Mare - priveliști de vis și amintiri de neuitat! — scris în 16.12.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Circuit Vf. Ciucarul Mare, panoramă minunată asupra Dunării la Cazanele Mari și Golful Dubova — scris în 21.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2018 Ciucăru Mare la Cazane — scris în 11.11.18 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Traseul triunghi galben pe Ciucarul Mare — scris în 28.07.16 de spiros din DEJ - RECOMANDĂ
- May.2016 Drumetie pe Ciucarul Mic — scris în 29.07.16 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Drumetie pe Ciucarul Mare — scris în 28.07.16 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ