ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu circular printre minunățiile Apusenilor – DJ 750

TIPĂREȘTE

Răsfoim prin amintiri, privim fotografii, ultimele vacanțe ni se par atât de îndepărtate, primăvara și razele soarelui ne îndeamnă să ieșim la aer, dar noi trebuie să #stămacasă pentru binele nostru și al celorlalți. Îmi aduc aminte cu plăcere întreagul concediu petrecut în zona Apusenilor, o premieră turistică pentru mine (vezi impresii). În rândurile de mai jos vă recomand un traseu pitoresc, circular, de-a lungul unui drum județean modernizat, pretabil pentru o zi întreagă.

DJ 750. Ne aflăm pe tărâmul moților, în mijlocul unei naturi încântătoare, pe meleaguri încărcate de istorie. Din Gârda de Sus pornește un drum județean care poartă indicativul „750”, traversează Dealu Odâncușii, Sfortea, Ocoale, Ghețari și Munună. Vorbim despre un traseu circular de aproximativ 27 km lungime. Localitățile traversate sunt cătune împrăștiate pe coaste cu gospodării destul de izolate, iar drumul străbate porțiuni împădurite, stâncării și plaiuri deschise.

Mulți ani acest drum județean a fost „praf”, cum se zice, reabilitarea efectuându-se prin 2014; în acel moment s-a înlesnit accesul spre peștera Scărișoara prin conexiune cu o porțiune dintr-un drum comunal asfaltat cu ajutorul fondurilor europene – cel prin satul Munună. De-a lungul acestui drum și pe deviații la mică distanță se află câteva obiective importante din Apuseni, realizări minunate ale Naturii pe care le voi enumera succint mai jos.

Peștera Poarta lui Ionele. La circa 2 km distanță de Gârda de Sus se deschide maiestuoasă gura unei peșteri, loc de adăpost în vremuri de restriște pentru un haiduc pe nume „Ionel”. În 2011 peștera a fost reamenajată pentru vizitare, s-a construit un pod de lemn peste vale, casă de bilete, podețe, scări și balustrade pe traseul de vizitare, traseu limitat la doar 60 m lungime. Accesul turiștilor se efectuează printr-un portal uriaș de circa 20 m înălțime; noi am ajuns prea târziu în zonă, programul de vizitare încheindu-se în acea zi.

În apropierea acestui monument al naturii se află alt obiectiv natural mai puțin cunoscut și accesibil în general specialiștilor - Ghețarul de sub Zgurăști (zidezi.ro/turism/ghetarul ... c-subteran.html), o peșteră cu un mare lac subteran.

Cheile Ordâncușei. Șoseaua județeană traversează o porțiune spectaculosă a Munților Apuseni, un defileu carstic care are o lungime de circa 2,5 km – Cheile Ordâncușei. Pereții înalți și abrupți apasă asupra firului de drum, îngustat la maximum în zona podețelor. Brânele stâncoase găzduiesc pâlcuri de arbori și arbuști care colorează albul calcaros cu pete de verde; la baza pereților se întind adevărate câmpuri de frunze de brusture, iar câteva căprițe domestice își etalează talentele de cățărătoare.

Platoul Scărișoara-Ocoale. După ce ieșim din sectorul de chei întâlnim un relief mai blând, costișe domoale în care alternează poieni și fânețe cu perdele de pădure. Aici apar și „crângurile”, acele grupuri de case împrăștiate pe teren în care viața oamenilor curge după un tipic numai de ei știut. Șoseaua e liberă, abia dacă ne-am intersectat cu vreo trei autovehicule pe tot parcursul drumului până la gheșarul de la Scărișoara.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Cel mai cunoscut punct de atracție de pe acest traseu circular este bineînțeles lumea gheții din adâncuri – un bloc de gheață de zeci de metri grosime „ascuns” într-o peșteră (vezi impresii). Coborâm pe scări metalice circa 50 m printr-un aven spre platforma de gheață formată cu mii de ani în urmă, apoi ne plimbăm zgribuliți pe o punte circulară de lemn admirând stalagmite și stalactite din gheață, piramide și alte forme înghețate. Vizita la Ghețar e interesantă și spectaculoasă prin condițiile de acces și atmosfera interioară.

În perioada interbelică Peștera Ghețarul de la Scărișoara e numită monument al naturii (prima din această categorie) și, posibil, a doua arie naturală protejată prin lege din România, după Pădurea Letea din Delta Dunării.

Izbucul Tăuz. Coborând pe serpentinele de la Munună însoțiți de un peisaj feeric putem să deviem spre dreapta către satul Casa de Piatră unde putem „investiga” câteva frumoase fenomene naturale (vezi impresii). Ne îndreptăm spre Izbucul Tăuz; izbucurile sunt izvoare subterane care țâșnesc violent în zonele carstice, permanent sau intermitent.

Lăsăm autoturismul pe marginea drumului și coborâm pe o potecă prin pădure până la albia râului care trebuie traversat de două ori pe punți de lemn deteriorate. În capătul cărării descoperim la baza unor pereți de stâncă un „lac” rotund, de fapt acolo se află izbucul apa ieșind de la circa 80 m adâncime. Suprafața lichidă capătă uneori culori ireale în funcție de orele zilei sau după cum cad razele soarelui.

Din zona izbucului Tăuz puteți continua drumul spre pitorescul cătun Casa de Piatră și Peșterile Coiba Mare și Coiba Mică.

Concluzii. Zona Munților Apuseni este incredibilă și inepuizabilă, un concediu de 7 sau 10 zile fiind insuficient pentru descoperirea tuturor minunățiilor din aces areal. În 2019 doar am „gustat” din farmecul Apusenilor, astfel că îmi doresc să revin pe aceste tărâmuri de poveste. Sunt atât de multe locuri frumoase de văzut!

Unul din pionierii speologiei românești, geolog și geograf, explorator și membru de onoare al Academiei Române – dr. Marcian Bleahu – scria în 1988: Marea varietate de forme şi roci, cu numeroase unicate şi superlative, face ca pe teritoriul Apusenilor să se găsească cea mai mare densitate de rezervaţii şi monumente ale naturii raportate la suprafaţă, criteriu obiectiv de a aprecia contribuţia unei regiuni la patrimoniul naţional natural, contribuţie de ordin ştiinţific, cele mai multe din locurile declarate ca atare fiind depozitare ale unor documente de valoare inestimabilă, dar şi peisagistic, multe dintre ele fiind de o remarcabilă frumuseţe şi grandoare.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.04.20 13:37:04
Validat / Publicat: 06.04.20 14:13:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.

VIZUALIZĂRI: 2794 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Înainte de a pătrunde în Cheile Ordâncușei.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.04.20 14:42:53]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[06.04.20 14:55:37]
»

@tata123: Zona este minunata, pozele o dovedesc, felicitari, votat cu mare drag.

Dana2008PHONE
[06.04.20 15:08:43]
»

@tata123:" Mi-e dor și doare" ... visez cu ochii deschiși la frumusețile Apusenilor!...

Am parcurs și noi acest superb circuit și atunci ne-am spus că vom fi in fiecare an prin Apuseni câteva zile și ghici? Nu ne-am ținut de plan... sunt prea multe de văzut concediile sunt prea scurte...

Felicitări pentru articol!

Numai bine! Sănătate!

gettyyPHONE
[06.04.20 18:42:46]
»

Wooow, ce amintiri frumoase mi-ați trezit!!! Am parcurs si eu acest frumos traseu în vara trecută. Anul ăsta vreau să ajung din nou în zonă, dar în partea de nord.

Frumusetea muntilor Apuseni m-a vrąjit definitiv!!!

Felicitări pentru articol si poze. Numai bine!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[06.04.20 19:40:47]
»

@mishu: Zona Munților Apuseni este superbă, oamenii frumoși și obiectivele interesante. Mulțumesc pentru aprecieri.

@Dana2008: Și eu mai am în plan vacanțe în acea parte a țării, abia aștept să le pot concretiza. Lista de locuri frumoase din România e lungă. Sănătate!

@gettyy: Avem amintiri frumoase din zona Arieșenilor, mă uit pe fotografii și îmi fac planuri pentru noi incursiuni în zonă. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea articolului drept MG. Sănătate!

mprofeanu
[07.04.20 12:43:04]
»

Apuseni, tărâm de poveste! Frumoasă incursiune în acest loc mirific! Am văzut ghețarul acum mulți ani dar cheile nu... Mi-au plăcut mult și pozele, hrană pentru suflet!!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.04.20 19:08:29]
»

Pe DJ750 am pierdut o plăcuță de înmatriculare, în august 2004, așa hîrtopit era drumul. Făceai, prin Cheile Ordîncușei, pînă la Scărișoara, 18 km într-o oră.

Acu drumul văd că e incomparabil  mai bun. ​ Am mai fost pe acolo de atunci, dar nu am mai mers prin chei, am mers numai spre Casa de Piatră sau spre Scărișoara direct prin Munună. N-am mai pierdut nimic, dar era să rămîn, altă dată, în noroi, o oră am muncit să scot mașina după ce aproape am culcat-o pe burtă. E drept că nu pe drum, ci pe lîngă, am vrut să parchez pe iarbă și am nimerit direct într-o mocirlă.

M-am uitat de fiecare dată după eventuale căruțe înmatriculate cu numărul meu pierdut în 2004. Nimic!

Valea Gîrdei e plină de peșteri, nici nu le găsești, cu nume, pe toate pe o hartă. O dată am mers o zi întreagă și am oprit la fiecare văgăună găsită, am intrat în vreo 6​​​-7. Și astea erau numai cele vizibile din mașină. Probabil dacă stai să cauți... Drumul ajunge cîțiva km mai sus de Casa de Piatră, merită parcurs tot.

Vezi că în pozele 2 și 4 nu e portalul de la Poarta lui Ionele, ci Corobana lui Gîrtău, un simplu abri, o peșteră mică, mai mult lată decît adîncă (de fapt e adîncă fix cît se vede), un soi de streașină naturală. Poarta lui Ionele e o idee mai în amonte și mai sus față de talveg, nici nu prea se vede din drum. De la ea la șosea e o cascadă de travertin acoperit cu mușchi, aia se vede din drum. Cred că acum accesul la Ionele e pe la Corobană, pe podețul ăla, apoi amonte pe malul drept. ​Deci textul de la poza 3 e corect.

Îmi place foarte mult zona asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.04.20 21:08:51]
»

@abancor:  Bune completări, am modificat la fotografii, mulțumesc. Fiind târziu noi nu am găsit deschis la casa de bilete astfel că nu am mai traversat podețul de lemn și nu mi-am dat seama care e peștera. Acum când am postat fotografiile m-am gândit că acea grotă s-ar putea să fie Corobana, citisem mai devreme că în fața acelei forme carstice s-a amenajat un loc de popas/picnic.

Drumul spre cătunul Casa de Piatră este încă în forma naturală, de pământ. Cu grijă și atenție se poate parcurge cu multe tipuri de autoturisme, mai greu în vremuri ploioase.

Numai bine! ​ ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
gettyy, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079749822616577 sec
    ecranul dvs: 1 x 1