ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2025
SEP-2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Noutăți turistice din zona Apusenilor – septembrie 2025

TIPĂREȘTE URM de aici

Și revin cu un nou articol...

După alte două incursiuni în Țara Moților (în 2019 și 2022) la acest început de toamnă am revenit pe aceste meleaguri pentru a ne bucura de o Natură minunată și oameni calzi. Chiar înainte de plecare m-am documentat nițel pentru a nu fi surprins cumva de chestii negative. Ce am descoperit și constatat la fața locului? Haideți să vedem:

* Sezonul turistic se încheie brusc la debutul toamnei, imediat după începerea școlilor. Lucru observat de noi chiar acolo, în Apuseni, și confirmat de mai mulți localnici. Traseele sunt libere, pe la obiective bate vântul (mai ales în cursul săptămânii), multe afaceri trag obloanele, traficul auto e mult redus. De altfel plimbăreți în septembrie mai sunt doar angajații care și-au luat concediu mai târziu (fără copii), pensionarii și străinii.

* Drum asfaltat spre Pătrăhăițești. Pentru a ajunge într-unul din cătunele comunei Arieșeni trebuie să ieși de pe DN 75 pe un drum comunal pietruit, să treci prin Galbena (câteva pâlcuri de case și pensiuni) și după traversarea unei păduri ajungeai în zona satului. Locul este căutat pentru cascada Pătrăhăițești (Buciniș) și pentru meșterii populari din sat care realizează obiecte din lemn și țesături (locuința unuia este un adevărat muzeu etnografic). Ei bine, drumul pietruit a fost asfaltat până în sat, spre capăt fiind amenajată o parcare pietruită unde a apărut și o gheretă ce oferă în sezon delicioasele plăcinte pe lespede. Poteca spre cascadă nu s-a schimbat deloc, am fost singurii aventurieri ce ne îndreptam spre frumoasa cădere de apă.

* Parcare oficială în apropiere de Cascada Pișoaia. Interesanta cădere de apă se află în comuna Vidra, satul Nemeși, în apropierea DJ 762. Dacă până de curând era dificil să lași autoturismul pe marginea șoselei sau să te strecori pe ulița îngustă până în curtea unui localnic ce oferea parcare contra cost, acum a fost amenajată o parcare civilizată, pietruită, chiar lângă drumul județean, pe malul Arieșului Mic. Parcarea este contra cost (5 lei/zi), se eliberează bon fiscal. A fost construită și o terasă cu mese unde poți să te odihnești ori să mănânci ceva. De la parcare până la baza cascadei sunt circa 400 m de parcurs pe jos, printre gospodării. Pe terenurile dinspre cascadă se construiesc câteva pensiuni noi. La 50 m depărtare de parcare se află și rezervația „Dealul cu Melci” ; au fost amplasate și panouri informative noi.

* Muzeul „Cătune Izolați în România” . În Gârda de Sus, la intersecția DN 75 cu DJ 750 (drumul ce duce la Ghețarul de la Scărișoara, Cheile Ordâncușiei și Poiana Călineasa: vezi impresii), se afla o școală veche. Clădirea a fost reabilitată și în 2024 s-a deschis aici un muzeu deosebit, rezultat al unei impresionante emisiuni tv difuzate de peste 10 ani pe principalul canal tv național: Izolați în România (tvr1.tvr.ro/emisiuni/izol ... ania_19448.html). Emisiunea documentează viața grea a oamenilor împrăștiați prin cătune izolate în munții României. Muzeul nu era deschis, trebuie apelat un număr de telefon și, de regulă, se deschide grupurilor organizate. O descriere a ceea ce puteți vedea înăuntru puteți citi aici: ziarulunirea.ro/video-muz ... -apuseni-928205.

* Plăcinte la Poiana Călineasa. Am urcat din nou la Poiana Călineasa (vezi impresii) pentru a admira frumusețea munților și a mânca o plăcintă tradițională. Drumul circular (DJ 750), cel din beton s-a mai măcinat (mai ales pe partea cu Ghețarul de la Scărișoara), breteaua asfaltată ce urcă spre Poiana Călineasa se prezintă în stare bună în continuare. Sus la biserica „Sf. Ilie” nu era decât îngrijitorul locașului de cult, un bătrânel vorbăreț de la care puteți achiziționa produse făcute pe munte (dulceață, sirop). Parcă s-au mai înmulțit și construcțiile temporare („colibele de vară” ) întinse pe costișe. Am oprit un pic mai jos de biserică unde sunt câteva rulote de unde poți cumpăra plăcinte calde. Acum era deschisă doar una, în jurul căreia era amenajată o mică terasă cu bănci de lemn. Tânăra cu doi copii mici care „fabrica” plăcintele (10 lei/bucata) era și vânzătoare la micul magazin cu de toate amenajat vis-a-vis de rulotă. Plăcintele? Fierbinți, delicioase, savurate în aer tare de munte.

* Orașul Câmpeni – noutăți. În timpul traverăsării micului oraș (vezi impresii) am observat câteva schimbări în bine: Muzeul „Avram Iancu” a intrat în proces de extindere/renovare/reamenajare – am văzut schele și lucrări la acoperiș. (alba24.ro/foto-reabilitar ... rea-959641.html). De asemenea, lucrări avansate sunt și la un pod nou peste Arieș (apuseni.info/investitii-m ... ierele-orasului), podul Ferdinand având peste 100 de ani vechime.

* Izbucul Cotețul Dobreștilor era secat! Izbucul prin definiție este un curs de apă ce „izbucnește” dintr-un punct și se varsă într-o altă apă curgătoare vezi impresii). La Cotețul Dobreștilor am mers să vedem lacul din peșteră, sursa de apă a izbucului; am observat schimbarea porții de acces apoi, șoc! Pe albia plină de pietre nu se mai scurgea nici o picătură de apă. Am mers până la peșteră, am luminat cu o lanternă caverna și am observat că lacul era scăzut și apa nu mai reușea să treacă un prag din pietre. Probabil că lipsa precipitațiilor și zăpezile insuficiente încep să se facă simțite și în zona montană. Ca o constatare generală: debitul cascadelor și râurilor văzute era foarte mic. Seceta își spune cuvântul! .

Concluzii. De Apuseni nu te saturi niciodată! Ne-am plimbat, am admirat, ne-am relaxat. Am observat progrese cu tentă turistică – la cât mai multe!

Ne mai citim pe aici... Numai de bine!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de tata123 🔱 in 27.09.25 21:10:42
Validat / Publicat: 28.09.25 07:39:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 32 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Pe Cheile Ordâncușei.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Apuseni:

SOCIALs