EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deși este foarte aproape de noi, Piatra lui Lucaci a rămas un obiectiv nevizitat, și doar mulțimea de poze de pe rețelele de socializare din ultima vreme, cu peisajul spectaculos al Lacului Tarnița ne-a făcut să îi facem o vizită.
Popularitatea acestui obiectiv, foarte aproape de Cluj, aduce și o aglomerație mare în zilele de weekend așa că am decis să îi facem o vizită într-o după-masă din timpul săptămânii, după o zi mai scurtă de muncă. Traseul începe de la Barajul de pe Lacul Tarnița, o distanță de 28 km de centrul Clujului care poate fi parcursă în 30-40 de minute dacă eviți orele de vârf.
Ajunși la ora 17.00 la Barajul Tarnița, am lăsat mașina pe marginea drumului, într-o parcare chiar înainte de baraj, și am luat-o la pas pe drumul din stânga lacului. Drumul este circulabil și cu mașina, dar era o barieră și un paznic, precum și un indicator că acesta se află în proprietatea Hidroelectrica, deși sunt numeroase case de vacanță pe marginea lacului, cu acces de pe acest drum.
Traseul spre Piatra lui Lucaci este marcat cu bulina roșie, iar marcajul este prezent încă de la intrarea pe acest drum. Trecem pe lângă Sediul Salvamont și numeroase case de vacanță, și după aproximativ 1 km intrăm în pădure, părăsind malul lacului. Țin să menționez că este un traseu circuit, urcarea o facem pe versantul nordic și coborarea pe lângă malul lacului. Continuăm să urmărim marcajul, trecem peste o vale și intrăm pe un drum de exploatare forestieră. De aici e o urcare de aproximativ o oră prin pădure, nu foarte grea, dar continuă. Dăm de mici porțiuni de zmeuriș, mai facem o pauză la ele și continuăm pe drum până ce ieșim într-o poiană, unde atingem altitudinea maximă a traseului, 895 m. Din păcate din acest punct nu putem zări lacul Tarnița din cauza pădurii dese, și începem să coborâm pe cărarea marcată până la Piatra lui Lucaci. Aici deja nu mai este drum doar potecă prin pădure.
De la poiană, după aproape 20 de minute ajungem la Piatra lui Lucaci, unde avem o vedere spectaculoasă asupra Lacului Tarnița și a versanților ce îl înconjoară, a numeroaselor case de vacanță de pe malul lacului și a bărcilor de mare viteză, care sperăm că în curând vor fi istorie, căci se încearcă interzicerea lor datorită poluării.
Facem un popas de 30-40 de minute, și cum este aproape ora 19.00, nu ne deranjează nimeni, nu e aglomerația din timpul weekendului, avem timp să facem poze și să ne bucurăm de liniște. Apoi o luăm încet pe poteca marcată, coborârea este destul de abruptă, iar în 30 de minute suntem aproape de malul lacului, lângă o cabană ce pare a fi părăsită. Poteca urmează în principal malul lacului, cu zone de urcare și coborâre, la un moment dat devine foarte îngustă și aproape insesizabilă, și trebuie avută mare grijă căci panta spre lac este foarte abruptă și există pericol de aluncare și cădere în apă. Traseul a fost pe un timp frumos, dar nu l-aș recomanda pe timp de ploaie sau după, când devine lunecos.
Încet lumina scade, și grăbim pasul să nu ne prindă noaptea, găsim câțiva hribi frumoși pe care îi zărim de pe potecă, urmărim marcajul și după aproape o ora jumătate de mers pe lângă lac și pe poteca abruptă, ajungem în zona de unde am pornit, pe drumul forestier. Este aproape ora 21.00, ne bucurăm că am reușit să ajungem la fix, înainte de întuneric și o luăm spre casă.
Este un traseul frumos și lejer în apropierea Clujului, cu o vedere absolut minunată asupra Lacului Tarnița, iar dacă mergeți în timpul săptămânii, mai mult ca sigur nu o să fie clasica aglomerație de pe traseele montante accesibile.
Ca și date tehnice, am parcurs traseul în 4 ore, din care cel puțin o oră popasuri și admirat priveliștea asupra lacului, o lungime de 12,75 km și o diferență de altitudine de 540 m. Recomand cu tot dragul acest traseu lejer.
Drumeții plăcute și sigure tuturor!
Trimis de cata2106 in 14.09.20 10:29:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@cata2106: Felicitări!
E în planul nostru de mult timp acest obiectiv, poate anul acesta vom ajunge și noi pe acolo... așa cum scriai că e prea aproape ca să îl punem în capul listei, alergăm tot mai departe de casă.
Acum așteptămm culorile toamnei ???? pentru fotografii.
Felicitări pentru articol și pentru fotografiile minunate!
Călătorii plăcute!
Numai bine!
@Dana2008: Mersi!
Cred că e superb toamna peisajul! Mai mult ca sigur o să mai dăm și noi o fuga prin zonă, ținând cont ca e așa de aproape!
@cata2106: Felicitări pentru articol! Superbe peiseje, iar lacul văzut de sus de la Piatra lui Lucaci este de vis! Cred că este frumos așa cum bine precizezi în orice anotimp... Am înțeles din articol că se coboară destul de abrupt la întoarcere și este bine să fie poteca uscată.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Aventuri in Apuseni in Muntii Padurea Craiului — scris în 05.09.24 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Spre Varful Piatra Craivii, Muntii Trascau. Pitoresc. Extrem de pitoresc. — scris în 01.11.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Poiana Călineasa – „pitorescul” la el acasă — scris în 15.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Circuit Scărița Belioara - ianuarie 2022 — scris în 03.01.22 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Cascada Vălul Miresei și Circuit Pietrele Albe — scris în 14.01.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Șesul Craiului, Rezervația Geo-Botanică Scărița — Belioara, Muntele Mare, Jud. Alba — scris în 18.10.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Vacanță în Munții Apuseni (II) — scris în 24.11.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ