GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De unde izvoraste apa de pe Muntele Ypsarion ?
Spre deosebire de insulele ionice, unde apa potabila este o mare problema, Paxi si Antipaxi nu au nici o sursa de astfel de apa, decat cea din precipitatii, iar in Corfu si Zakynthos la robinet curge ceva ce grecii numesc glyfada (gust salciu), ca te miri de ce o cafea facuta in camera pare numai buna sa-ti alunge mahmureala, insula Thassos a fost binecuvantata cu cea mai pura apa de izvor.
La tot pasul gasesti “cismele” (asezate strategic langa foisoare cu umbra) menite sa-ti ostoiasca setea dupa un drum lung prin arsita verii.
O privire atenta pe harta ne dezvaluie ca intraga insula este un labirint de izvoare care strabat muntele Ypsarion.
Si totusi, cine aduce apa sus pe munte?
Anul acesta, am auzit de la Dimitri, proprietarul vilei in care am stat, o istorioara desprinsa parca din povestirile Baronului Munchaussen. Spunea ca apa ar proveni dintr-un fluviu subteran care vine din Romania, pe sub mare si tasneste in munte. L-am privit cu mare neincredere, cu toate ca il stiu om serios si cu multe alte posibilati de a atrage turistii in insula.
Povestea a fost partial confirmata de mama mea in sensul ca, pe la sfarsitul anilor ’70 inceputul anilor ’80, in orasul Constanta, in zona cunoscuta sub numele “Cismea” s-a constatat ca apa este extraordinar de rece si de pura, de parca ar fi apa de izvor de munte.
Plecand “pe firul apei”, sa-i gaseasca misterioasa sursa, specialistii au descoperit acest fluviu subteran. S-a incercat forarea si aducerea la suprafata a unei mai mari cantitati de apa, dar lucrarile s-au oprit brusc si definitive de teama ca nu cumva sa se produca inundarea cu apa sarata de mare.
Sa fie adevarat, sa fie doar o alta poveste pentru turisti, nu stiu. Daca exista printre noi specialisti care pot confirma sau infirma acest lucru ii rog sa o faca.
Daca nu, ne-am mai ales cu o poveste frumoasa din insula de smarald.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.70332300 N, 24.70522900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
No' că AmFostAcolo o ajuns şi pe cel mai înalt punct din Thassos. Felicitări.
Este foarte posibil, am studiat acest fenomen acvatic, exista asa numitele "cenote", adica fluvii subterane ce curg la adancimi diferite si pe care le descoperi accidental printr-o prabusire de teren, cand deodata se casca un put adanc de cateva sute de metri sau chiar mai mult, pe fundul caruia curge un rau... daca continui firul apei, vei iesi poate chiar si in insula Thassos...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Cucerire si dragoste — scris în 21.07.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În sfârșit, o drumeție pe Ipsarion (1204 m) — scris în 17.07.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Muntele Ypsarion Thassos — scris în 01.03.16 de bucşa ioan* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drumetie la Vf. Ipsarion — scris în 30.06.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Ypsario, varful greu de cucerit!? — scris în 31.07.14 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Drumul spre virful Ypsario — scris în 14.07.14 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Ypsario sau cum sa faci o drumetie superba... la mare — scris în 25.07.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ