În urma unui review foarte interesant, de curând scris despre Orașe văzute de sus, din turnuri, clopotnițe sau chiar din drone, cu vederi de ansamblu ale amplasamentelor de străzi, clădiri, râuri și poduri, m-am hotărât să „aplic figurativ un zoom”și să ajung cu imaginea chiar pe caldarâm.
Pe lângă marcajele pietonale și multe alte semne convenționale, am fixat obiectivul aparatului foto pe capacele sistemelor de canalizare, guri de incendii și plăci comemorative. Știm bine că sistemele de canalizare au rolul de a colecta apele pluviale sau de orice alt tip, că pe gurile de incendii nu trebuie parcată mașina iar pe plăcile comemorative montate în asfalt nu trebuie călcat cu piciorul.
Istoricii ne spun că cea mai veche atestare a unor canale de scurgere provine din Babilon.
În marile orașe, dacă nu umblăm cu grabă, vom observa că acestor capace și plăci, li s-au dat o anume atenție, pe lângă cea informativă și una estetică. Astfel, cel mai frumos capac de canalizare l-am întâlnit în Cinque Terre, la Manarola. Era din marmoră de Carrara!
Multe capace au fost montate și insripționate cu ocazia unor evenimente sau în onoarea unor personalități. Altele prezintă diverse imagini specifice locului, sau emblema orașului respectiv. Toate sunt demne de admirat, chiar și în fugă.
Eu le-am fotografiat, ca de altfel multe astfel de mărunțișuri, din mania de a intra în detalii.
Vă prezint galeria foto, hai să-i zicem, Colecția mea de capace montate în asfalt. Veți râde, dar sunt convinsă că le veți și admira!
Mulțumesc!
Trimis de mihaelavoicu in 25.05.20 17:21:11
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Documentare 'AmFostAcolo', DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune cu regim de votare +/-1PMA
@mihaelavoicu: Desi de multe ori umblam cu capul in nori, aceste guri de canal ne aduc la fel de multe ori cu picioarele si capul pe pamant. Am vazut si eu o multime de guri de canal deosebite si asa cum ai mentionat si tu informarea este de multe ori chiar istorica.
Frumoase poze, o tema interesanta, felicitari, votat cu mare drag.
@mihaelavoicu: Nu râd deloc, ideea este excepţională dar şi determinarea ta de a poza tot ce este interesant. Nu vorbesc de acum, când poţi sintetiza şi grupa mai multe imagini cu o trăsătură comună, ci la momentul fotografierii când le-ai imortalizat. Felicitări! Regretul meu este că am pierdut aproape tot ce am fotografiat vreo 15 ani iar pe hârtie am făcut destul de puţine poze. Mi-ar fi prins bine acum la vremea amintirilor dar, bine că mi-au rămas cele din ultimii 15 ani.
M-am uitat la poze după ce am citit reviewul şi am scris ecoul. Credeam că ai fotografiat 4-5. 20? Asta înseamnă o preocupare constantă de mulţi ani. Încă o dată felicitări!
Nici eu nu râd deloc si chiar mi se pare interesantă ideea. V-am auzit o dată că ati fotografiat canale prin Copenhaga dar nu mă asteptam să aveti o adevarată colectie!
Mulțumim că ne-ați arătat-o si nouă!!! ????
Felicitări pentru idee!
@mihaelavoicu: Interesantă temă! Nu sunteți singura persoană care fotografiază capace de canal deosebite. Dacă caut prin arhivele cu fotografii găsesc și eu o serie întreagă de imagini de prin orașele românești.
Simbolurile de pe aceste elemente de infrastructură urbană ascund în spatele lor legende (de ex. personaje mitologice, nume de întemeiatori), dar și semnificații reale (scheme de cetăți, steme oficiale, monumente) . Unele capace sunt adevărate opere de artă, altele ne oferă informații despre fabricile producătoare.
În București încă există numeroase capace, de diferite forme și având diverse funcționalități (apă, canal, electricitate), care rezistă din epoca interbelică sau chiar mai dinainte. Textele inscripționate generează informații despre anul și fabrica producătoare chiar despre grafia/limba epocii.
Mulțumim pentru fotografii!
@mihaelavoicu: De ce să râdem?!! Ideea e superinteresantă: multe astfel de lucrări tehnice sunt adevărate opere de artă.
Bravo!
@mishu: Am încercat să apară scrisul cât mai clar și dacă se putea chiar numele localității.
Mulțumesc!
@Michi: La momentul fotografierii să știți că am stat câteodată nițel cam mult cu aparatul deschis, să dispară toate picioarele din decor. Nu a fost ușor, dar am insistat.
Mulțumiri și toate bine!
@gettyy: Clanțe, mânere, numere de case, chiar și o colecție de aripi am. Alta de nori și alta de valuri. Pasiune=terapie.
Cu drag și toate bune!
@tata123: Capace care vor fi date la topit. Nu cred ca urmașii noștri să vadă măcar unul la un muzeu. În Ploieștiul din urmă cu 30 ani, existau pe Calea Câmpinii niște stâlpi de electricitate, puțin zis, o splendoare. Adevărate opere lucrate în fier. Și o altă poveste, cu balcoanele vechilor case. Multă lume se întreabă unde or fi?
Se pot face colecții on line cu cele care încă mai sunt. Eu am fotografiat în Ploiești tot ce am găsit, vechi afișiere rotunde și cu acoperiș de protecție. Mâine nu vor mai fi!
Toate bune!
@Carmen Ion: Parcă nu mi-a venit să trec indiferentă pe lângă ele. Au și ele frumusețea lor! Mulțumesc și numai bine!
Nu numai că n-am râs, dar chiar le-am admirat, la propriu! Unele sunt de-a dreptul opere de artă lucrate (turnate) în fier/fontă!
Mi-au plăcut toate, chiar și ale noastre, daaaar, cele din Germania, Copenhaga sau Bruxelles sunt preferatele mele!
Felicitări pentru atenția pe care o dai detaliilor care, de multe ori, fac diferența de calitate între două, sau mai multe lucruri aparent „egale” între ele!
@doinafil: Sunt de admirat, cu toate că sunt „călcate în picioare” și puțină lume le dă atenție. Ce mândre or fi ele acum!!
Mulțumesc și toate bune!
Interesant.
La un asemenea subiect de rewiev chiar nu m-am gândit, dar este bine venit și el este „o gură de oxigen” pentru AFA care la fel ca noi, traversează o perioadă dificilă. Știți vorba - prietenii adevărați la nevoie se cunosc și dv. sunteți un prieten adevărat al sitului AFA.
Și mie mi-au atras atenția capacele de canal de pe strada pietonală Vaci Utca (știți mulți în care capitală europeană se află). Acolo, aceste capace sunt din aramă și fiind des calăcate de oameni, s-au lustruit. Nu sunt răutăcois dar trecând pe lîngă ele mă gândem că dacă erau montate în România, de mult timp nu le mai vedeam pentru că ele ar fi fost preferate (furate) de o anumită categorie de persoane.
Fie, să ne mai citim cu bine.
@mihaelavoicu: interesant.
Aș vrea să adaug și eu vreo două locuri cu plăci „remarcabile” pe pavaj: Londra (cu Jubilee Walkway) sau Madrid cu plăcile lor de bronz acordate de primărie afacerilor centenare (ceva exemple, aici). Dar și gurile de canal multimilenare ale Romei, cu al lor SPQR...
@Mihai18: Eu totdeauna am admirat și apreciat munca omului. Probabil mai multe elemente converg la realozarea capacelor de canalizare precum, designeri, specialiști în temă, muncitorii din turnătorii și alții. Bănuiesc că se și brevetează.
Și la urma-urmei, pentru ce, tot sunt călcate în picioare!
Mulțumesc pentru intervenție și numai bine!
@Dragos: Mulțumesc pentru anexare. Foarte interesante plăcuțele de la Madrid. Acum realizez că, un capac din acela patrat am fotografiat și la Barcelona.
Mulțumesc Dragoș și toate bune!
@mihaelavoicu: Cum să râd, din contră!? Foarte interesant articolul și mi-a plăcut mult!
Și eu am această curiozitate de a poza pe ce calc pe stradă, frumoase capace dar și plăci comemorative... Și Kilometrul Zero este marcat diferit în fiecare mare oraș, ar trebui să iau la puricat pozele și să-mi aduc aminte... Mai recent l-am pozat pe cel din Sao Paulo și Buenos Aires...
Muncă multă și multă căutare în acest articol!
@mprofeanu: Regret că nu le-am fotografiat de mai multă vreme, colecția ar fi fost mai bogată. Știi de unde am luat modelul? De la japonezi care fixează niște obiective pe câte un punct și stau... până când e mulțumit de calitatea pozei. Și fotografiază orice.
Mulțumesc și numai bine!
Am incercat sa intuiesc cu ce ne veti delecta... Nu am reusit, dar dvs., DA!
Ideea e generoasa, realizarea deosebita, va multumesc si... ca la Posta redactiei : "va mai asteptam ".
Indraznesc o propunere : ar fi aici locul potrivit si pentru "punctul zero al Parisului". Are cineva o poza? Placa e in fata Catedralei Notre Damme putin stanga fata de intrarea principala, la max. 50 metri de ea. Eu m-am trezit cu ea intr-o imagine;stiam de ea, nu am cautat-o, iar acum e pe undeva pe un cd-rom...
@mirceabrasov: Punctul 0 al Parisului este la P20. Poza e puțin mai veche, e din 2012 sau 2013. Greu până am prins un moment propice pentru fotografiat, din cauza aglomerației.
Mulțumesc și numai bine!
Trebuie sa dau telefonul la dres, pentru ca pana azi nu a deschis si poza 20. Nu de alta, dar ma face de poveste, eu neurmarind initial cate imagini am privit... am scris ce am scris.
Asta e...
@mirceabrasov: Nicio problemă. Important e că există o fotografie cu Km o Paris.
Chiar mă întrebam, la cele scrise despre Santa Croce, unde e mirceabrașov?? Telefonul bată-l vina!
Toate bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Sfaturi utile: Cum să călătorești mai mult cu bani (mai) puțini? [P] — scris în 01.08.24 de webmaster din TIMISOARA
- Jan.2023 Muzeul Ferestroika, o capsulă în timp din anii ´80 — scris în 09.02.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2022 Precizări privind miniserialul din sept / oct. 2022 privind castelul Peles — scris în 06.10.22 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2021 Excursii „la înălţime˝ — scris în 03.06.21 de Michi din BUCURESTI
- Jan.2021 Unde vom petrece revelionul 2021-2022? — scris în 04.01.21 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Splendorile naturii: munţi, vulcani, cascade — scris în 27.05.20 de Michi din BUCURESTI
- May.2020 Lumea piramidelor — scris în 20.05.20 de Michi din BUCURESTI