ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lumea piramidelor

TIPĂREȘTE

Dacă nu majoritatea, în orice caz suntem destui care asimilăm piramidele, numai cu cele din Egipt. În realitate mai sunt şi altele despre care se vorbeşte/ ştie mai puţin. În cele ce urmează vă propun o scurtă prezentare a piramidelor pe care le-am vizitat dar mai sunt şi altele în Mexic, Peru, Mesopotamia pe care nu le-am văzut.

1-Egipt: piramidele lui Keops, Kefren şi Mikerinos. Sunt construcţii imense din blocuri de piatră ridicate cu cca patru-cinci mii de ani în urmă. Au fost inventariate 138 piramide, din care cele mai vechi sunt în Saqqara. (a lui Djoser construită de arhitectul Imhotep în jur de anii 2700-2500 î. HR.) La cucerirea Egiptului Napoleon a exclamat˝Soldats! Du haute de ces Pyramides, 40 siecles nous contemplent˝. Ele serveau ca mormânt al faraonilor şi construcţia acestora începea odată cu urcarea unui nou fiu al lui Ra pe tron durând uneori zeci de ani.

Ridicarea unei piramide a fost pentru mult timp o enigmă. Astăzi s-a ajuns la concluzia că blocurile de piatră cu o greutate cuprinsă între 2.5 t şi până la 40 t erau transportate cu plutele pe Nil, debarcate pe mal cu ajutorul unor frânghii şi scripeţi şi transportate prin deşert la locul ales cu sănii trase de robi. Acolo se făcea o rampă pe care era ridicat blocul de piatră tot cu ajutorul unor sănii.

Pe măsură ce piramida se înălţa, peste blocurile de piatră déjàașezate se ridica rampa pe care era urcat următorul bloc. La terminarea piramidei al cărei vârf era acoperit cu aur, rampa se retrăgea. În circuitele turistice se vizitează cele trei piramide din platoul Gizeh în apropiere de Cairo.

Piramida lui Keops este cel mai mare monument de piatră de pe pământ şi singura din cele şapte minuni ale lumii antice care a rezistat până acum şi probabil de acum mai departe. Până la construcţia turnului Eiffel în 1889, a fost cea mai înaltă construcţie din lume (H 136m, L 227m, 2.5 mil t. piatră). Câteva curiozităţi ale piramidei lui Keops: ˝Fiecare faţadă a piramidei este orientată cu precizie spre câte un punct cardinal: Nord, Est, Vest si Sud. Piramida este aşezată exact pe paralela de 30 de grade, cea care separă in mod egal uscatul de ape. Diagonalele prelungile ale Piramidei lui Keops traversează centrul fiecarui continent. O latură a bazei piramidei are 365 de coţi, exact cate zile are un an˝.

Piramidele din Gizeh sunt dispuse ca o oglindă a constelaţiei Orion, considerată de egipteni casa morţilor. Am mai vizitat piramida în care a fost găsit Tutankamon, acum goală (mumia şi obiectele care l-au însoţit le-am văzut în Muzeul de egiptologie din Cairo), piramida Djoser şi Sfinxul.

2-Mexic: piramidele Lunii şi a Soarelui se găsesc în situl arheologic Teotihuacan situat pe un platou la o altitudine de 2000m. Distanţa faţă de Ciudad de Mexico este de 45 km. Acesta, denumit locul unde oamenii devin zei, a fost cel mai mare oraş din America în sec. VI-VII cu o populaţie de 200000 locuitori. Din motive necunoscute oraşul a fost părăsit prin anii 750 d. Hr. dar considerat în continuare sfânt de azteci. Începând cu sec. XX oraşul este cercetat pentru cele două piramide aflate în centrul său. Din 1987 Teotihuacan aparţine patrimoniului mondial UNESCO.

-piramida Lunii, înaltă de 40m oferă de pe platforma ei o privire panoramică asupra oraşului distrus. La bază are 120x150m. De sub piramidă începe Bulevardul Morţilor lung de 2.5 km şi lat de 40m care, trecând pe lângă piramida Soarelui ajunge la Templul Şarpelui cu Pene reconstruit în 1960.

-piramida Soarelui ocupă al treilea loc în topul marilor piramide ale lumii după cea a lui Keops şi cea din Cholula- Puebla tot în Mexic. Baza sa este la fel de largă ca a piramidei Keops, 225x225m dar înălţimea de numai 70m faţă de 136m a primei. Pentru construcţia ei a fost necesar 1mil mc piatră cubică şi 10 ani de muncă pentru 100000 oameni. Pe blocurile de piatră se urcă 248 trepte. Sub piramidă este o cameră cu obiecte de cult ceeace indică faptul că înaintea construcţiei piramidei aici era un templu.

3-Tenerife, piramidele din Guymar. Bazat pe o informaţie ziaristică din anii 90, Thor Heyerdahl s-a deplasat la Guymar şi a descoperit şase piramide de piatră vulcanică fără liant, a căror origine şi istorie era necunoscută. El le-a considerat o verigă în drumul posibil dintre Egipt- Maroc- Tenerife- Barbados (America de Nord, insulele Antile).

După demonstraţia traversării oceanului cu vasul Kon-Tiki în 1947, existenţa acestor piramide urma să întărească teoria migrării unor grupuri de oameni între continente. A mai construit două ambarcaţiuni simple Ra II şi Tigris cu care a navigat pe oceanele lumii fără aparatură la bord. La Guymar, Thor Heyerdahl a presupus că o populaţie de origină berberă, guanches, distrusă de invazia spaniolă din 1495, a construit piramidele cu 2500 ani î. Hr.

Teoria sa este pusă la îndoială de cercetători care le consideră construite de agricultori doar cu câteva sute de ani în urmă. Piramidele se găsesc într-un parc cumpărat de cercetător care s-a stabilit în Guymar pentru tot restul veţii. A deschis o grădină botanică cu plante rare şi un muzeu în care a expus machetele vaselor cu care a traversat oceanele Atlantic şi Pacific şi niciodată nu a renunţat la teoria sa.

4-Piramida de sticlă din faţa muzeului Luvru a fost construită de arhitectul Ieong Min Pei (d. în 2019 la 102 ani) la propunerea lui Fr. Mitterand. A fost inaugurată în 1989 cu ocazia bicentenarului revoluţiei franceze. A fost construită în mijlocul curţii Napoleon şi reprezintă calea de acces prin subteran în cele trei aripi ale muzeului.

De factură modernă materialul de fabricaţie este sticla şi oţelul. Este înconjurată de 7 bazine triunghiulare de granit care corespund celor 7 planete tradiţionale. Rolul lor este să reflecte lumina spre interiorul piramidei care dedesubt are o altă piramidă inversată de aceleaşi dimensiuni. Prin sticlă lumina pătrunde si luminează natural subteranul si mai ales piramida inversată construită sub pamant care completează opera de la suprafaţă a lui Pei. La nivelul solului nu se observă cea de a doua piramidă.

Proportiile piramidei franceze respectă proporţiile celei de la Giseh, cu unghiul de înclinatie de 50,7’. Inălţimea ei este de 21,65m. Baza edificiului este de 35,5m pe laturi. Piramida este flancată de alte trei mici piramide inalte de 5m si cu latura de 8m. acestea au rolul de ventilaţie si iluminare a sălilor de expozitie principale aflate sub curtea muzeului, in subteran. Au existat multe polemici legate de numarul de plăci de sticla necesare piramidei moderne din curtea palatului, 666 fiind numărul Bestiei dar si număr solar

La fel ca şi în cazul turnului Eiffel, apariţia ei în peisajul clasic al Luvrului a fost foarte controversată.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 20.05.20 19:29:41
Validat / Publicat: 20.05.20 20:41:58

VIZUALIZĂRI: 346 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sfinkul din Gizeh
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28 PMA (din 28 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.05.20 21:01:30]
»

@Michi: Cred ca piramidele ne-au fermecat pe toti, si din copilarie ne visam descoperind noi piramide si comori ascunse, si ne gandeam oare ce mistere se ascund in spatele fiecarei piramide.

Am vazut o multime de astfel de filme si in toate exista misterul, asa ca dupa ce vedeam cate un film visam.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
mihaelavoicu
[20.05.20 21:16:21]
»

Foarte interesante piramidele expuse spre documentare! Și un foarte bun ghid pentru cinre are intenția de a le vedea.  

Toate bune! ​

mprofeanu
[20.05.20 22:14:29]
»

Speciale aceste locuri cu o încărcătură istorică deosebită, fascinantă aș putea spune, locuri foarte frumoase, piramide construite atât de meșteșugit... Sper ca în Egipt să ajung vreodată, la Piramida Soarelui și a Lunei doar visez și... ce imensitate, câte trepte!

Amintiri deosebite și pentru o viață! Mulțumesc!

buterfly*PHONE
[21.05.20 14:45:37]
»

Minunat! Sunt fascinata de piramide SI mistere. Mai sunt multe altele. Daca vreti sa vedeti una spectaculoasa va recomand Bosnia-herzegovina. Aproape de noi. Sau Sona langa Fagaras

MichiAUTOR REVIEW
[21.05.20 14:53:38]
»

@buterfly:  Mulţumesc pentru lectură şi apreciere. Am citit ce ai postat şi mi-a plăcut foarte mult. Ai un stil care te invită la drumeţie. Să vedem când se va putea merge.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, Michi, mihaelavoicu, mishu, mprofeanu
Alte articole din această RUBRICĂDocumentare 'AmFostAcolo':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065157175064087 sec
    ecranul dvs: 1 x 1