Am avut sărbători altfel anul acesta. Ceea ce voi scrie în următoarele rânduri nu se scrie prea des pe aici. Câteva cazuri am observat totuși în scurta mea existentă pe acest sait din 2012 încoace. Și nici pe departe nu vor fi scrieri turistice poate într-o mică măsură.
S-ar putea citind aceste rânduri să fi ghicit deja: da am pierdut pe cineva drag poate cea mai dragă persoana din viața mea, și asta chiar în prag de an nou. Pur și simplu urmârind toate legile fizicii: nu mai este Din unct de vedere spriritual da este acolo cu noi cu mine în primul rând și toți cei care îmi sînt alături cu mine, familia mea dragă, apropiații, prietenii, colegii și nu în ultimul rând comunitatea AFA Indiferent cât îmi este de greu dar trebuie să vă scriu și vouă despre apăsarea mea în acest moment. AFA este un sait care permite chiar și așa ceva iar în rest userul AFA va decide dacă își va scrie oful personal sau nu, eu am decis că da trebuie să vă povestesc și vouă despre durerea mea, poate și în aminitirea mamei care știa de AFA și cât de apropiat sînt de această comunitate.
Pe scurt despre mama
Născută în 1931 eu zic că a atins o vârstă la care noi deocamdată visăm. Nu zic că nu mi-ar place hmm., eu zic că această vârstă aș vrea s-o ating activ sau călătorind. Atunci pot să sun că am avut viața plină și am văzut multe alte meleaguri. Din păcate mama a prins mai multe perioade grele decât ușoare. Și asta mai mult din cauza rușilor care au pus stăpânire pe România după 1944. Până atunci a fost destul de ok în perioada interbelică s-a trăit bine în România iar în timpul celui de-al doilea război mondial Sibiul nu a suferit prea mult și nici nu a fost bombardat de către aliați nici în timp nici după 1944, toate clădirile istorice au rămas în picioare. Eu zic că lupta s-a dat pentru supraviețuire pe vremea rușilor când de ex. mama lucra o săptămână la nu știu ce cazarmă iar plata a fost un kg de făină și unul de zahăr asta pe o saptamana. Să nu zic despre carnea de cal pe vremea acea era la mare căutare în piețele Sibiului.
Dar încet mama și-a făcut un rost în viață și timp de de 40 de ani a lucrat într-o grădiniță din Sibiu unde a educat trei secții de copii română germană și maghiară, mulți copii ieșind din acea grădiniță au ajuns cineva fie pe plan artistic fie economic...
Mama s-a căsătorit în 1970 iar după acea a venit AZE pe lume adică io. Fiind punctul familiei am primit o educație pe măsură. În principiu nu am dezamăgit-o iar într-un târziu i-am dăruit și un nepot AZE mic care este acum mai mare decât mine. Din fericire a trăit-o și pe asta dar din păcate a trăit ca văduvă 18 ani tatăl meu drag plecând mult prea devreme într-o călătorie veșnică.
Acum a venit rândul mamei iar suferința ei în ultimele clipe de viață a fost una să zicem nici prea lungă dar nici prea scurtă de aproximativ 7 săptămâni. În unele momente chiar am sperat că îmi va trăi și făceam planuri doar că știți voi socoteala de aceasă cu cea din târg nu se potrivește în totdeauna.
Despre mama din punct de vedere turistic
Să zicem că există două categorii de persoane: cei care călătorec și cei care nu călătoresc. În fine plăcerea de a călători am învățat de la părinții mei. Pe acea vreme erau mai puține posbilități și totuși se călătorea se făceu excursii. În perioada interbelică ai mei bătrâni bunici își mai permiteau câte un sejur la băi care existau și pe atunci și nu erau nici prea scumpe. În perioada războiului aceste călătorii se rezumau la ieșiri în zona alpină a munților noștri de lângă Sibiu în munții Făgăras, Cindrel, Lotru, etc. Singura problemă era procurarea mâncării care era destul de dificilă pe perioada războiului.
După război în plină eră sovietică totuși s-a pus accent pentru odihna omului muncii iar prin sindicate se puteau procura bilete ieftine pentru sejururi la munte mare sau diferite stațiuni balneo-climaterice. Mama a folosit acestea și a beneficiat din plin. După ce am apărut și eu în decor s-a mai schimbat puțin situația iar ai mei m-au dus la marea noastră Neagră de la vârsta de 3 ani și asta anual, nu lipseau nici sejurururile de pe munte fie cort căsuță sau hote (pensiunile au apărut după 1989 până atunci cazarea la particulari era considerat la negru dar am mai folosit și această variantă) N-o să uit niciodata că la ultimul sejur la mare cândva în 1985 mama m-a dus cu avionul la mare, zbor intern. În fine venind și momentul mult visat deschiderea granițelor după revoluție mama parțial din banii ei mi-a facilitat o excursie europeană un circuit european cu trenul în care am văzut multe țări la care mă uitam precum la nave spațiale după îndobitocirea din perioada ceaușistă. Ei îi datorez această prima ieșire într- lume mai civilizată decât cea din comunismul sovieto-românesc.
Precum la modă pe vremea acea mama a beneficiat de multe sejururi din țară și prea puține în afară. Precum se știe românul de rând nu avea voie să călătorească în afară blocului comunist. Mai exact lista cuprindea Uniunea Sovietică (Rusia de acum cu Ucraina cu tot) Bulgaria, Iugoslavia, Cehoslovacia, Ungaria) mama a reușit să bifeze câteva țări în afara României Bulgaria, Ungaria și parcă ceva din fosta Iugoslavie dar oricum a fost ok pe vremea acea.
Mama mi-a văzut pofta de duca si m-a susținut de la inceput când am decis sa văd ceva din SUA ținea pumnii să iau viza și a vrut neapărat s-o sun de pe etajul 101 de pe noul turn WTC. În experienta chinezească plătea ea convorbirile telefonice numai să stie pe ce parte a zidului chinezesc am umblat și așa mai departe la restul de țări. În ultima perioadă nu prea mai putea calatori dar era extrem de interesată de locurile pe unde am umblat.
In ultimile ei ani de viata am dus-o totuși in multe locuri ce-i drept nu prea îndepărtate de domiciliu de exemplu toată Mărginimea Sibiului diferite locuri din județele Alba și Brașov. Avea un glob pământesc din acelea școlare si mereu se uita si învârtea la ea sa vadă pe unde am mai umblat.
Din punct de vedere personal
Da, este o experiență copleșitoare și dureroasă. Dar mergem mai departe iar în amintirea ei voi călători mai departe. Dumnezeu s-o odihnească în pace.
Trimis de AZE in 02.01.23 23:20:30
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nici nu stiu cu ce urare sa incep acest ecou, sincere condoleanțe sau La multi ani cu sanatate si calatorii de vis. Pierderea unei persoane dragi lasa rani pe care timpul o sa le vindece dar aminirea va dainui in cine stie ce cotlon al minții noastre. Avand in vedere ca toti parcurgem acest drum numit viata, pana in momentul cand vom pleca in cea mai mare si ultima calatorie a noastra va doresc sa aveti puterea sa treceti peste acest moment. Toate cele bune si multe vacante și călătorii frumoase va doresc.
@AZE: Stiu exact ce simti! Pe 30 luna asta se va implini un an de cand si mama mea dulce si draga a plecat in Marea Calatorie!
Da, face parte din viata, da, este firesc sa fie asa, dar doare! Tare!
Iti doresc multa putere ca sa poti depasi acest moment. Calatoreste, asa cum dumneaei si-a dorit s-o faci si cand vei ajunge intr-un loc deosebit, trimite-i un gand bun si o sarutare!
Condoleante, putere si traieste asa cum dumneaiei si-a dorit s-o faci!
Știu ce simți, am trecut prin această mare durere cu patru ani în urmă. Dumnezeu s-o odihnească în pace, iar pe tine să te întărească!
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Da, este o pierdere grea. Atunci când la cele veșnice pleacă cea care ți-a dat viață, pleacă cu o parte din tine. Pentru că mama dându-ți viață ți-a dat drumul în lume sub permanenta sa grijă și astfel ai făcut școli, ai călătorit, ți-ai făcut o familie, iar mama a fost tot timpul acolo în umbră, poate, s-a bucurat de reușitele tale, a siferit pentru nereușitele ce le-ai avut.
@AZE: Condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace! Am citit cu lacrimi în ochi amintindu-mi și de părinții mei plecati de ceva vreme într-o lume mai bună.
Dumnezeu să o odihnească în pace!!!
Lumină veșnică în Împărăția Cerurilor!!!
Dumnezeu sa o odihnească în pace! Știu prin ce treci și mama mea a fost asemănător cu a ta din punct de vedere turistic. (De la mama am moștenit și eu dorul de ducă) Dar a plecat dintre noi mult prea devreme avea 52 de ani și eu 30. Dumnezeu să le odihnească pe amândouă!
@AZE:
Condoleanţe!
Îmi pare rău pentru greaua pierdere suferită şi îţi doresc multă putere pentru a depăşi acest moment atât de dureros
@AZE: Condoleanțe. Viața trebuie să meargă înainte. Îți vei aduce aminte mereu momente frumoase și vei cinsti cum se cuvine memoria mamei.
@AZE: Condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace. Este o mare și unică pierdere, îmi dau seama prin ce treci...
Citind despre mama și despre bucuria ei atunci când ai fost în America sau China, îmi dau seama că îi vei duce mai departe dorința dânsei de a călători. Cât de mult a crescut micul Aze, este mai înalt decât tine. Ai puterea să treci peste această grea încercare!
”Da, este o experiență copleșitoare și dureroasă. Dar mergem mai departe iar în amintirea ei voi călători mai departe. Dumnezeu s-o odihnească în pace.
Așa să fie! Să-i odihnească sufletul, iar tu ȘI în amintirea ei, ca să se bucure de acolo, de sus să călătorești cât mai mult și mai departe! Cred că părinții tăi au fost un oameni buni, pentru că te-au educat frumos!
Când i-am pierdut pe-ai mei - unul după altul - aveam 29, respectiv 30 de ani! Parcă mi se tăiaseră aripile și mă afundam într-un abis!
Daaaaaaar, „nu-i da omului cât poate să ducă” , așa parcă spune un vechi proverb, iar un altul spune că „timpul le vindecă pe toate” ! Viața merge mai departe!
Să treci cu bine peste această pierdere și, să dea Domnul să călătoriți cât mai mult și anul acesta!
@AZE: Condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace, iar ție putere să treci peste această durere! Știu ce înseamnă să-ți pierzi părinții, știu ce înseamnă să pierzi pe cineva drag.
@AZE: Dumnezeu s-o ierte! Sunt 34 de ani de când am pierdut-o pe mama şi 44 de la decesul tatei. De atunci, nu a fost zi să nu-mi treacă prin faţa ochilor câteva secunde, ca o părere, în ultimul timp chiar mai des. ESTE O DURERE CARE SE TRANSFORMĂ ÎN DOR.
@AZE: Condoleante si puterea de a trece mai departe. Este trist cand oamenii dragi noua aleg sa ne paraseasca, si indiferent de varsta la care o fac, intotdeauna spunem ca este prea devreme. Insa intotdeauna trebuie sa ne bucuram de timpul in care au fost alaturi de noi. Tatal meu a plecat si el mult prea devreme, putin peste 50 de ani avea, insa m-am consolat si mi-am consolat mama spunand ca oricum am castigat inca 18 ani alaturi de el, deoarece anul 1975 ar fi fost ultimul lui an de viata, daca mai intarzia 2 saptamani cu o operatie vitala nu ar mai fi putut nimeni sa il mai ajute.
Ne bucuram de clipele frumoase alaturi de ei si le pastram amintirea. Dumnezeu sa o ocroteasca!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Atenţionare specială — scris în 20.08.24 de Michi din BUCURESTI
- Dec.2023 Crăciun atunci, Crăciun acum... — scris în 16.12.23 de AZE din SIBIU
- Nov.2023 500 — scris în 21.11.23 de robert din BUCURESTI
- Nov.2023 O mini Întâlnire AFA, așteptată de mult timp. — scris în 12.11.23 de pepsi70ro din CONSTANTA
- Oct.2023 De ce se scrie, se citeşte, se votează mai puţin reviewurile AFA? (II) — scris în 19.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Oct.2023 De ce se scrie, citeşte şi votează mai puţin reviewurile AFA? — scris în 15.10.23 de Michi din BUCURESTI
- Aug.2023 Iulianic, primul user AFA care a postat 1000 reviewuri — scris în 30.08.23 de Michi din BUCURESTI