ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Odesa – orasul de la mare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am revazut Odesa dupa 35 de ani. De asta data am venit intr-un grup organizat, cu ghid insotitor, beneficiind si de serviciile unui ghid local pentru turul centrului turistic. Ma intrebam daca voi mai recunoaste ceva. Imi aminteam doar scarile imense care coborau spre port si chiftelele de peste pe care le-am servit atunci impreuna cu tata, sora mea si un var din Basarabia care ne-a plimbat prin cel mai mare oras-port ucrainean al Marii Negre.

Liudmila, o ucraineanca scolita, destul de in varsta, ne-a preluat de la Hotelul Kurortniy (vezi impresii) si ne-a plimbat prin oras vreo 4 ore vorbindu-ne necontenit. Stapanea bine limba romana, dar o vorbea cu un accent cu care trebuia mai intai sa te obisnuiesti pentru a o intelege. Si, desigur, am remarcat dificultatea retinerii unor termeni specifici si mai ales recunostinta cu care multumea atunci cand era scoasa din incurcatura.

Autocarul ne-a lasat undeva pe Strada Lanjeronovskaia, la inceputul zonei pietonale. Deoarece ne aflam in prima zi de vizita in Ukraina si ne simteam ai numanui fara nici un ban in buzunar, la cererea generala s-a facut o oprire la Piraeus Bank pentru un schimb valutar.

Muzeul de Arheologie, o cladire veche, cu coloane mari si ferestre arcuite, adaposteste o parte dintre numeroasele vestigii descoperite in Odesa. Liudmila a mentionat ca cele mai multe sunt in catacombe - loc pe care din pacate nu l-am vizitat. Marturisesc faptul ca acestea mi-au starnit interesul mai ales cand a spus ca galeriile catacombelor din Odesa sunt cele mai mari din lume, cu un labirint infiorator ce pare nesfarsit. In fata Muzeului de Arheologie se afla un ansamblu sculptural deosebit care il reprezenta pe Laocoon cu doi dintre fiii sai in lupta cu sarpele. Este o copie dupa lucrarea antica descoperita si adusa la Roma in 1508.

Continuand cativa pasi, ne-am oprit contempland un stalp cu 25 de sageti marcand directia si distanta pana la cele 25 de orase cu care Odesa este infratita. Intre acestea se afla si Constanta fata de care o despart 302 km. Mai trebuie sa mentionez imbulzeala care s-a produs aici pentru poze?

Din Piata Dumskaya, de langa Primarie - o cladire decorata cu statui, aflata in renovare - se deschide Primorskiy Bulevard sau faleza. Aici am ramas grupati in jurul Liudmilei care ne-a povestit ca initial in cladirea construita la inceputul sec. XIX se afla Bursa. Pe atunci avea forma de U cu o curte deschisa, separata de piata doar prin coloane. In a doua jumatate a sec. XIX curtea a fost inchisa cu un zid si a fost adaugata o noua aripa, orientata catre mare, iar din anul 1899 aici functioneaza Primaria. In fata Primariei se afla monumentul lui Puskin care, exilat, a locuit un timp la Odesa. De asemenea, tot aici se poate vedea un tun inaltat pe un soclu. Cu gura de tragere indreptata catre mare, acest tun este o prada de razboi luata englezilor in timpul Razboiului Crimeei (1853-1856).

Bulevardul Primorskiy este o promenada umbroasa, foarte placuta, care se intinde de-a lungul tarmului. Este - cred - cea mai frumoasa parte a Odesei, cu edificii deosebite, cu arbori batrani si multe flori, cu banci pentru recreere in susurul valurilor si cu nenumarate urme ale trecutului, unele dintre ele vizibile in subteran, protejate de pereti de sticla.

Tot pe Primorskiy Bulevard, la capatul opus, se afla Palatul Vorontsov cu coloane grecesti, un loc ce ofera o frumoasa priveliste asupra golfului. Construit la inceputul sec. XIX, palatul cu fatade unice, decorate cu coloane si colonade, a apartinut contelui Vorontsov, fost guvernator al Regiunii Odesa.

Dar cea care ii atrage ca un magnet pe toti vizitatorii Odesei este partea din mijloc a bulevardului. Intr-un spatiu largit, in forma de semicerc, este pozitionat central monumentul Ducelui de Richelieu din fata caruia pornesc in coborare catre port celebrele Trepte Potemkin. Ducele de Richelieu a fost primul guvernator al Odesei. Nascut la Paris, dar emigrat in Rusia dupa Revolutia franceza, Richelieu a luptat alaturi de rusi in Razboiul Crimeei. Ulterior tarul l-a numit guvernator, iar in perioada in care a condus tinutul, in oras au fost infiintate primele scoli si muzee, s-au construit strazi, cladiri impunatoare, ducele dorind sa faca din Odesa un oras la fel de frumos ca si Parisul. In multimea de turisti aflati aici, cu greu gasesti o clipa in care sa fotografiezi monumentul fara sa fie asaltat.

Treptele Potemkin - cel mai reprezentativ simbol al orasului - care pornesc din fata statuii Ducelui de Richelieu, au fost construite in 1837. Acesta este cel mai bun loc pentru a admira golful si intreg portul de aceea nu-i de mirare ca zona este atat de cautata de turisti. La baza scarilor se afla gara matitima pentru pasageri. Liudmila ne-a povestit ca initial scarile au numarat 200 de trepte, in prezent ramanand doar 192 datorita unor lucrari efectuate in port. Desi uneori, in astfel de situatii, ma distrez numarand treptele, de asta data nu am facut-o pentru ca timpul ne cam presa si eram preocupata mai mult sa admir si sa fotografiez de la inaltime portul, marea si multimea de tarabe cu suveniruri care a invadat zona. Am fost foarte atenta la ghida care se straduia sa ne explice in termenii ei ca Treptele Potemkin prezinta o curiozitate. Privite de sus, scarile dau impresia ca au parapetii construiti paralel. Aceasta iluzie optica este creata de diferenta de lungime dintre prima si ultima treapta (12 m fata de 21 m), practic scarile avand o forma trapezoidala. De la gara maritima urcarea treptelor este facilitata de un funicular benefic nu numai calatorilor cu bagaje care au venit in Odesa pe calea apelor sau celor cu probleme de deplasare, dar si turistilor care au mai putin timp la dispozitie.

Este foarte eleganta zona portului pentru calatori. Un hotel inalt, Hotel Odessa, a fost construit pe o limba de pamant "artificial", realizata prin munca titanica. Pentru descongestionarea portului, dar si pentru protejarea mediului, pentru transportul maritim de marfuri a fost construit un nou port la sud de Odesa.

In spatele statuii Ducelui de Richelieu, la o distanta nu prea mare, se afla Piata Ekaterininskaya de unde pleaca si o strada cu acelasi nume. Ansamblul format din statuia Imparatesei Ecaterina a II-a inconjurata de oameni de stat si comandanti de osti, este un omagiu adus celei care a semnat actul de intemeiere a orasului.

Am facut cale intoarsa pentru a ajunge in Piata Teatrului, nu departe de Primarie, pentru a admira - exterior - cea mai faimoasa constructie din Odesa, Teatrul de Opera si Balet. Ca si Treptele Potemkin, acesta este un simbol pentru orasul Odesa. Renovata recent, cladirea proiectata si construita de arhitecti austrieci la sfarsitul sec. XIX dupa modelul Operei din Viena, este a doua din lume, fireste, dupa cea din Viena. Exteriorul este in forma de potcoava, cu multe iesiri si este decorat cu coloane si statui atat de o parte si de alta a intrarii principale cat si deasupra balconului care prezinta afisul reprezentatiei: Giselle in ziua vizitei noastre. Seara, la spectacol, am avut si noi prilejul sa vedem interiorul magnific, tavanul frumos decorat, candelabrele minunate si scarile regale care ne-au condus spre lojele superioare.

In Piata Teatrului, in dreapta Operei se afla Hotelul Mozart 4*, iar in fata un monument al eroilor. In acest perimetru erau cateva masini de epoca bine intretinute, parcate in asteptarea amatorilor de fotografie. In acea zi de sambata am vazut mai multe perechi de miri venite pentru a se fotografia avand ca fundal frumoasa cladire a Teatrului de Opera si Balet si masinile de epoca. Posesori de pasari si animale (pauni, soimi si maimute) asteptau si ei sa fie solicitati si nu duceau lipsa de clienti pentru poze, in special copii. Animalele sunt dresate, obisnuite cu aparatele foto si oameni multi in preajma. Asemeni marilor vedete stiu sa pozeze, iar daca pentru moment nu privesc spre aparat, stapanul le atentioneaza gingas.

Deribasovskaya este o strada pietonala care taie centrul Odesei de la tarm pana la catedrala. Ea poarta numele generalului José de Ribas, un spaniol aflat in serviciul militar rus in timpul razboiului ruso-turc. Marginita de cladiri cu o arhitectura deosebita, cu arbori umbrosi si un pavaj perfect, cu magazine, restaurante si cafenele selecte, aceasta strada duce la cel mai vechi parc din oras, aproape de catedrala. Din pacate noi nu am strabatut pietonal intreaga artera. Am ajuns in zona catedralei cu autocarul pe care-l lasaseram la umbra, in asteptare, pana la terminarea turului din zona falezei.

Am vizitat Catedrala si am admirat maretul turn cu clopot singuri, neinsotiti de Liudmila care intre timp ne parasise. Asadar nu am aflat daca aceasta este biserica in care s-a casatorit Principele Carol al Romaniei cu Zizi Lambrino in anul 1918. Ceea ce am aflat despre acest lacas este ca in timpul ceremoniei de consacrare a orasului Odesa, in 1794, in Piata Sobornaya, a fost sfintit locul pe care urma sa se construiasca biserica viitoarei catedrale. Aceasta a fost terminata in anul 1797 si a cunoscut multiple restaurari si refaceri ulterioare. Cu trei altare impresionante, biserica adaposteste mormintele unor episcopi, precum si mormantul Ducelui Mikhail Vorontsov, fost guvernator al Regiunii Odesa.

O mare piata de suveniruri - iconite, magneti, ilustrate, Matrioska (papusa ruseasca din lemn, de diverse culori si dimensiuni) - se afla in parcul din fata catedralei.

Am traversat strada Preobrajenskaia pentru un mall la parterul caruia am servit masa, apoi un suc revigorant de lamaie. Aici se pot schimba si bani. Mentionez ca la schimbul valutar sunt acceptati doar euro si dolari.

Cei care au mai mult timp de petrecut in Odesa se pot bucura de muzee: Muzeul Maritim - cu istoria flotei, Muzeul Aleksandr Puskin - cu informatii din perioada exilului la Odesa, Muzeul Literaturii - cu istoria orasului reflectata prin literatura, Muzeul de Arta Occidentala si Orientala - cu opere datand din sec. XVI-XX, Muzeul de Arheologie - cu vestigii stravechi, Muzeul Cinematografului - cu istoria cinematografiei de la inventie pana in prezent.

De asemenea, amatorii de soare si mare vor gasi plaje frumoase pe toata coasta de est a Odesei. Hotelul Kurortniy la care am fost gazduiti se afla in Arcadia, una dintre cele mai agreate plaje. Dar, despre hotel si plajele din apropiere am scris aici (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de iulianic in 27.08.12 13:28:20
Validat / Publicat: 27.08.12 14:54:58
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Odesa - Cladiri moderne in Piata 10 Aprilie din zona Arcadia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[27.08.12 14:13:58]
»

@webmaster: Va rog sa aveti amabilitatea sa atasati http://www.youtube.com/watch? v=3xWLkI0PwsA

Multumesc!


Rezolvat

webmaster
[27.08.12 17:58:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

iulianicAUTOR REVIEW
[27.08.12 19:58:16]
»

@webmaster: Multumesc!

dorgo
[28.08.12 06:29:10]
»

@iulianic... din cate imi amintesc, Odessa are singura zona de litoral a Ukrainei, sau gresesc?

iulianicAUTOR REVIEW
[28.08.12 12:04:54]
»

@dorgo: Pe litoralul ucrainean al Marii Negre mai sunt si alte plaje. Poate ca Odessa are cea mai frumoasa plaja, nu stiu, nu le-am vazut si pe cele din Crimeea, de exemplu.

Bazele de odihna si tratament au impanzit si litoralul lor, dar eu nu le cunosc.

Pot sa-ti spun doar ca noi am facut in drumul nostru un popas de o ora in statiunea Zatoca situata la confluenta Nistrului cu Marea Neagra.

Ca statiune, Zatoka nu m-a impresionat cine stie ce. Plaja animata, dar lipsita de eleganta. Multe tarabe si dughene cu de toate, intr-un cuvant, o statiune pentru oameni fara pretentii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Odessa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054024934768677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1