ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Odessa, Ucraina (1)

TIPĂREȘTE URM de aici

A trecut mai bine un an decând Ucraina este bombardată sistematic de catre armata Rusiei. Nici Odessa nu este altfel! Imi doresc ca fotografiile sa nu fie singurele amintiri din ceea ce inca mai este si a fost Odessa!

Cel mai interesant loc care se poate vizita în Odessa este orașul vechi. Odessa a fost al unsprezecelea centru de comerț al Imperiului Rus, precum și un centru intelectual și artistic înainte de Revoluția din octombrie 1917 și în timpul ocupației Uniunii Sovietice. O mare parte din grandoarea orașului datează din perioada anterioară preluării sovietice, iar mai târziu Odessa își va arată vârsta.

Am vizitat Odessa in august 2021 aflandu -mă intr-un circuit Moldova- Ucraina. Am ajuns in acest oraș, venind de la Chisinau, in jurul orei 11, pe 29 august, dupa vreo 3 ore de mers si am inceput să-l vizităm incepând cu Piața Catedralei.

Piața Catedralei din Odessa este situată în centrul orașului și este formată din intersecția a trei străzi: Deribasovskaya, Preobrazhenska și Sadovaya.

De la întemeierea Odessei a fost principala piață a orașului. Aici se țin principalele festivaluri si evenimente ale urbei. În centrul său se află Catedrala Spaso-Preobrazhensky, a cărei construcție a început în timpul fondării Odessei și a durat aproape o sută de ani. Toate lucrările au fost finalizate abia în anul 1903, dar 30 de ani mai târziu biserica a fost bombardată. Acest loc a fost gol multă vreme, până când s-a decis ridicarea unui monument lui Stalin, continuând cele mai bune tradiții ale epocii sovietice. Cu toate acestea, monumentul a stat pentru scurt timp in acest loc

și practic nimeni nu și amintește de el in Odesa. Abia în anul1999, a început din nou recuperarea catedralei pierdute, care până în prezent a fost complet renovată. In partea de nord a Pieței Catedralei se află statuia de bronz a contelui Vorontsov, al cărei nume este legat de înflorirea Odessei. Astăzi, Piața Catedralei este un loc de relaxare pentru odesani, care in zilele caniculare se refugieză de căldură sub un baldachin gros de copaci, bătrânii sunt mulțumiți turneele de șah, iar artiștii se oferă să ti vânda o pictură cu Odessa. Alaeea cu statuia lui Vorontsov duce la intrarea in Casa antreprenorului Russow, monument arhitectonic de o frumusețe fascinantă!

Edificiul a fost construit de un filantrop proeminent din Odessa între anii 1897-1900, dupa proiectul arhitecților Chernigov și Schmidt. Cu un design superb cladirea se dezvolta pe cinci etaje și a devenit ornamentul principal al străzii Sadovaya

Nuanțele nobile de alb și verde cu un cadru solemn și sute de mici detalii impresionează privitorul. Popularitatea sa afost dobândită prin faptul ca la etajele inferioare adăposteste prima farmacie din district-Farmacia centrală Gajewski și Popovskiy. Farmacia a fost prima instituție medicală oficială cu vânzare deschisă întregii părți de sud a Imperiului Rus. Imobilul a cunoscut mai multe distrugeri si renovari in timp.

Pașii apoi s-au indreptat spre intrarea in Catedrala Schimbarea la Față a Mântuitorului-catedrala ortodoxă, a carei fundație a fost turnată în anul 1794, a fost sfințită în anul1808 si distrusă în 1936.

În anul1996, fundațiile au fost găsite în săpăturile arheologice. La începutul anilor 2000 a inceput ridicarea ei în același loc cu ajutorul donațiilor odesanilor

. Reconstruirea dupa planurile initiale a avut ca rezultat un monument de o frumusețe și măreție sa incredibilă. Privindu-l nu ți vine să crezi ca este construit doar de 20 de ani! Pașind cu piosenie si sfială in interior incepi să -i descoperi zestrea:altare, crucea de cupru, turnată din monede vechi, pe care soldații ruși au abandonat-o, plecând, în războiul Crimeii în 1854, moaștele Sfântului Inocențiu (Borisov). icoana miraculoasă a Maicii Domnului pe nume Kasperovskaya, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Iberica, etc

Naosul este imparțit de coloane in trei sectoare. Interiorulcatedralei este realizat în stil canonic, combină pictura ortodoxă, ornamente din vremurile Rusiei Kievene și ale Bizanțului. Dupa ce lumea noastră interioară a devenit și mai bogată și mai profundă ne am indreptat spre cazare pentru ca șoferii să se poata odihni conform regulamentului

In Odessa am fost cazați pentru o noapte la hotel Zenith despre care am scris aici .

La hotel eram asteptați a doua zi, In recepție, niște tinere fara experiența, pareau mai degrabă practicante de liceu. Au cazat șoferii și cateva persoane, in camerele libere pană la acel moment, pierzandu-se timp prețios. A rămas sa fim cazați la intoarcere, după ce vizitam orașul. S-a plecat pe jos in ceea ce se cheamă “circuit cultural” al Odessei, parcurgand aproape 1km pe strada Katerininska pana am ajuns la intersectia cu strada Deribasivska.

Am continuat turul cultural cu Strada Deribasivska, Gradina publica a orasului și Galeria “Pasaj”

Ulita Deribasovskaya este o strada pietonală în inima Odessei, strada numită după José de Ribas, la 6 iulie 1811, un spaniol, care a ajutat la construirea orașului, care a fost primul său primar și care a locuit pe aceasta stradă. In lungul strazii, inâintand spre Teatrul de Operă si Balet, se află primul parc din Odessa, construit in anul 1803 de frații De Ribas, Josef și Felix. Inainte strada a fost denumită Gimnazskaya după Gimnaziul care a fost deschis la 16 aprilie 1804. În primii ani de guvernare bolșevică (1920-1938) a fost numita după socialistul german Ferdinand Lassalle. Din 1938 până în 1941, se numea strada Chkalov. În cele din urmă, la 19 noiembrie 1941, a fost redenumită Deribasivska.

Strada Deribasovskaya a fost închisă pentru traficul auto și a fost transformată într-o zonă pentru pietoni, în primăvara anului 1984, cu șiruri lungi de conace din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, terase lungi de cafenele și restaurante

Strada Deribasivska se desfasoara de la str. Polska până la Preobrazhenska și Sadova, traversând Pushkinska, Rishelievska, Katerynynska, Havanna și Aleea vice-amiralul Zhukov. Strada Deribasivska, care străbate orașul pe orizontală timp de aproape un kilometru, este inima Odessei, unde se pot face cumpărături, servi masa sau vizita obiectivele turistice. Strada Deribasivska este una dintre cele mai importante străzi comerciale ale orașului, găzduind un număr mare de buticuri și magazine de lux.

Gradina publica a orasului

Inițial gradina a fost o proprietate privată. Când Felix de Ribas a decis că nu mai este în măsură să ofere suficienți bani pentru întreținerea grădinii, a decis să o doneze locuitorilor din Odessa. Transferul proprietății a avut loc la 10 noiembrie 1806.

Parcul se deschide spre strada Deribasivska într-o rețea de alei pavate, felinare de fier și straturi de flori cu mici grilajede fier. Toate acestea se concentrează spre un pavilion frumos, fântână și teatrul de vară pentru Filarmonica din Odessa.

In parc se găsesc mai multe monumente, inclusiv o sculptură a unui leu și leoaică cu puii ei, un scaun care comemorează celebrul roman satiric "Cele Doisprezece Scaune"al fraților Ilf și Petrov, două monumente ale lui Leonid Utyosov (o sculptură și un gramofon care canta muzica lui) și un monument al lui Serghei Utochkin, un pilot cunoscut. Am traversat parcul pe prima alee paralela cu strada si ne am fotografiat cu monumentele care se gasesc aici. Vis a vis de Gradina Publică se află Hotelul „Marea Moscova” , care a fost construit la începutul secolului al XX-lea (intre anii 1901-1904) într-un frumos stil Art Nouveau, proiectat de Lev Wlodek. „Marea Moscova” a devenit unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Odessa, dar ieftin pentru oaspeți. In timp cladirii i-a fost schimbată destinatia. După prăbușirea Uniunii Sovietice, clădirea a început să se deterioreze grav. În anul 2006 s-a decis reconstrucția hotelului „Marea Moscova” . Noua versiune a fost concepută cu 59 de camere si două restaurante la primul și al doilea etaj.

Pasajul Pe strada Deribasivska există un mare centru comercial numit” Pasaj” . Galeria din secolul al XIX-lea, Pasaj, construită dupa proiectul celebrului arhitect ceh L. Wlodek, a fost pentru mult timp cartierul comercial cel mai de preț din oraș și rămâne până în prezent un important punct de reper al Odessei.

‘Pasaj” are 4 etaje unde se găsesc o galerie comerciala și hotelul Passage. La parter există numeroase buticuri, iar la celelalte 3 etaje sunt ocupate de un hotel cu 139 de camere, care a fost cel mai bun din sudul Rusiei până la deschiderea hotelului Bristol. Interiorul și exteriorul clădirii “Pasaj” sunt decorate cu numeroase sculpturiși decoratiuni in stil roccoco. Structura clădirii împletește armonios linii de arhitectură barocă, clasică și modernistă. Punctul culminant al complexului - este decorul său și un atrium interior cu acoperiș de sticlă. Stuc magnific, o varietate de sculpturi ale eroilor antici care fac din locatie un muzeu mai degrabă decât un centru comercial. Intrat aici nu sti ce să admiri mai intâi!

Va urma

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 01.04.23 16:09:15
Validat / Publicat: 01.04.23 17:34:28
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UCRAINA

VIZUALIZĂRI: 472 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 INTERIOR CATEDRALA - ICONOSTAS SI CUPOLA ALTARULUI
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michi
[01.04.23 18:09:48]
»

@ile57b: Am vizitat Odessa în 1984 acum 37 de ani într- un circuit de 23 zile în fosta URSS cu toate republicile. Pe atunci nu știam ce importante peste timp sunt fotografiile și cum îți pot reînvia amintirile. Am făcut câteva alb-negru cu noi sau grupul în prim plan, neglijând orașul. Mi-a rămas totuși amintirea unui oraş alb ca şi Chişinăul (revăzut acum 7 ani) la proporţii mai mici. Ca şi în Leningrad ( se numeste acum Sankt Petersburg) clădirile sunt superbe, adevărate palate.Cu siguranţă că am vizitat atunci catedrala şi bulevardele de unde ai făcut fotografii. Mulţumesc pentru aducere aminte.

mprofeanuPHONE
[07.04.23 13:05:35]
»

@ile57b: Ce frumos arată Odessa, câte clădiri deosebite, parcuri și străzi pietonale pe măsură! Așa arătau în august 2021 când ai fost acolo, acum oare cum mai sunt, după acest război.

Cum bine precizai acest oraș a mai fost bombardat în trecut și două mari biserici au fost reconstruite din temelii păstrându-se forma lor inițială. Mi-a plăcut Clădirea Russov ce adăpostește prima farmacie cu vânzare din partea de sud a imperiului rus dar și interiorul Galeriei Pasaj cu cele patru nivele, sunt multe clădiri frumoase...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ile57bAUTOR REVIEW
[07.04.23 13:17:10]
»

@Michi: Placerea a fost de partea mea! Sunt multe de vazut si bucurat sufletul! Din ce am citit bombardat a fost portul si o zona rezidentiala, care nu stiu... Palatul Vorontsov este scris ca a fost avariat...

ile57bAUTOR REVIEW
[07.04.23 13:26:44]
»

@mprofeanu: Da, Odessa este bogata in arhitectura! In jumatatea de zi in care am strabatut o am spicuit doar cate ceva. Departe de noi nu ar fi! Excursii doar pana la Odessa si ce obiective mai sunt in drum s-ar putea face gen City break si cu bani putini, iar turisti s ar aduna de pe traseu-Urziceni, Slobozia, Braila, Galati si cei din alte zone, numai sa existe informatia necesara...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Odessa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052558898925781 sec
    ecranul dvs: 1 x 1