ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ce este mai albastru decat ,,albastrul de Chefchaouen”?

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa orasul rosu, Marrakech si orasul alb, Casablanca, de ce nu si putin albastru? Dimineata am pornit din Tetouan spre Meknes, cu oprire intr-una dintre cele mai pitoresti si instagramabile locatii din Maroc„, orasul albastru” Chefchaouen.

Interesant este nu doar aspectul orasului, ci si istoria sa. In 1471, atunci cand a fost fondat de catre Moulay Ali ibn Rashid al-Alami, Chefchaouen era o mica asezare fortificata, care in prezent este Kasbah, construita pentru a se apara de portughezi. S-a dezvoltat apoi, inconjurat de muntii Rif, populatia fiind din triburile berbere, mauri din Spania, dar si evrei expulzati din Peninsula Iberica in 1492.

Chefchaouen a fost declarat oras sfant, intrarea necredinciosilor in acesta fiind interzisa, iar cei care riscau, isi puteau pierde viata. Pana la inceputul secolului XX, doar trei europeni au patruns in orasul albastru, deghizati: un explorator francez, un corespondent pentru The Times si un misionar american, care a fost otravit insa, la scurt timp. Abia in 1912, trupele spaniole au intrat pe teritoriul orasului, datorita acordului franco-spaniol.

Comunitatea evreilor a crescut in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, dar o mare parte dintre acestia au parasit Marocul dupa razboi pentru a se stabili in Israel.

De cum am coborat din autocar, am vazut in departare orasul vechi, medina, colorat in albastrul cerului, contopindu-se parca cu acesta. Ca un magnet, acesta ne-a atras prin unicitatea caselor de un albastru viu, stralucitor.

De ce albastru? Exista mai multe ipoteze, unele practice, altele ce tin de simbolistica. Fiind o culoare rece, casele sunt mai racoroase in lunile fierbinti de vara si tin tantarii departe. Este un simbol al apei, nuantele diferite ale albastrului potrivindu-se cu ale marii Mediteraneene sau ale cascadei Ras el-Maa, sursa localnicilor de apa potabila.

Obiceiul vopsitului cladirilor in albastru a fost adus aici odata cu evreii refugiati, pentru ei culoarea simbolizand cerul si raiul. Initial doar casele lor erau vopsite in albastru, celelalte fiind albe, cu timpul insa acest obicei a fost preluat si de ceilalti localnici, cu atat mai mult cu cat orasul a devenit celebru si a atras turisti tocmai datorita acestui fapt.

Medina este preponderent pietonala, cu alei inguste, intortocheate, pavate si frumos varuite, unele dintre ele, proaspat. In unele spatii inguste, inchise, unde nu patrunde soarele, albastrul intens capata nuante de violet.

Orasul este linistit, nu am intalnit prea multi localnici, fata de toate celelalte orase vizitate, unde forfota e de nedescris in interiorul medinelor. Aveam senzatia ca e o zi de sarbatoare, ora pranzului, cand localnicii se odihnesc.

Cu toate acestea, comertul cu produse din lana, haine, covoare, paturi tesute manual, in culori vii si modele mexicane si peruviane, nu le regasesti in alta parte in Maroc.

Am ajuns in mica Piata El Haouta, in mijlocul careia se afla o fantana colorata in alb si albastru, cu patru laturi. In jurul pietei sunt bancute, casute si cafenele, iar pe unul dintre peretii albastri este scris: „Daca nu ne schimbam, nu crestem” .

Kasbah, cu peretii rosu-caramiziu, in contrast cu restul caselor, se afla in inima medinei, in piata Uta El Hammam. Este renovata si gazduieste Muzeul de Etnografie, insa cel mai mult mi-au placut gradinile andaluze si turnul de veghe portughez, cu patru niveluri, simbol al puterii (Dar al-Makhzen).

Piata este marginita de cafenele si restaurante, fiind un loc fermecator, ce combina vechile influente arabe cu tendintele aduse de spanioli. In mijlocul acesteia se afla un copac mare, inconjurat de bancute, acesta fiind locul de intalnire pentru majoritatea grupurilor care viziteaza orasul, inclusiv pentru noi, care am avut parte de cateva ore libere in care sa ne facem propriul traseu.

Am urcat pe aleile inguste, intortocheate, pe trepte, pentru a ajunge in punctul cel mai nordic al orasului, poarta de nord a medinei, Bab el Mahrouk. Este construita intr-o zona foarte inalta, iar punctul de observatie cocotat pe zidurile medinei, in turn, ofera o vedere a orasului spectaculoasa. Poarta este de culoare rosu-caramiziu, iar Mahrouk inseamnă cel ars, in araba.

Dupa urcare, a urmat coborarea, pe latura estica a medinei, pentru a ajunge la o alta poarta importanta, Bab El Onsar, care duce la cascada Ras el-Maa, unde apa tasneste din munte si unde femeile vin sa spele rufe.

De aici am mers catre centrul orasului, pentru a ajunge la punctul de intalnire cu ceilalti din grup, respectiv piata Uta El Hammam, nu inainte de a mai face cateva fotografii cu fundalul ce isi schimba nuantele, din turcoaz in albastru azuriu, pastel, celest, regal sau electric, in functie de pigmentul varului dar si de de modul in care lumina cade peste case.

Nu pot spune ca am facut mare lucru in Chefchaouen, insa ceea ce iti ofera acest oras nu am regasit nicaieri in alta parte a Marocului, devenind unul dintre obiectivele de top ale acestei tari.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 03.06.22 15:54:26
Validat / Publicat: 03.06.22 16:48:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.

VIZUALIZĂRI: 1998 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cu toate acestea, comertul cu produse din lana, haine, covoare, paturi tesute manual, in culori vii si modele mexicane si peruviane, nu le regasesti in alta parte in Maroc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29100 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

pitiPHONE
[03.06.22 17:53:07]
»

Albastrul de Voroneț?

????

P. S. Am fost în Maroc. 7 zile. Nu și la Chefchaouen. Nu a fost în traseu deși mi-am dorit. Mașină închiriată, dar am preferat pe lângă Marrakech și Essaouira Atlasul înalt. Nu regret nici o clipă.

webmaster
[03.06.22 19:27:11]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

nicole33
[03.06.22 19:39:21]
»

@geani anto:

Ce este mai albastru decat„albastrul de Chefchaouen” ?

Albastrul de Majorelle?

Asta pentru a rămâne tot in Maroc, mai exact inMarrakech????

Ma refer desigur la faimoasele grădini ale căror ziduri, fântâni erc. au fost vopsite intr-o nuanță specială de albastru intens de către pictorul francez Jacques Majorelle

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[03.06.22 20:31:50]
»

@nicole33: Da, am fost și acolo. E interesant, acel albastru electric

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, piti
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maroc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054804801940918 sec
    ecranul dvs: 1 x 1