GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kenya, februarie 1952. Două prezente neobișnuite în pustietatea locului-Prințesa Regală Elisabeta și Ducele de Edinburgh Philip, proaspăt convertit la religia anglicană, în ideea păstrării sângelui albastru al dinastiei, poposesc la Cabana Treetop, la poalele Muntelui Kenya. Tânărul Phillip, educat în spirit militar, atletic și cu un istoric de bon viveur, urma să preia comanda flotei regale, în timp ce Elisabeta, cu ochii ei de un albastru intens, luminoși și hipnotici, cum spun martorii vremii, îndrăgostită de el încă de la vârsta de 13 ani, își mai păstrează exuberanța unei tinere trecute prin pensioane și ceremonii regale demne de o viitoare moștenitoare a tronului.
Tinerii sunt cazați la Cabana Treetop, de la poalele Muntelui Kenya- unică la aceea vreme, în una dintre cele două camere așezate chiar într-un copac, unde o platformă le asigura o priveliște nemaiîntâlnită a junglei: la câteva sute de metri, toate animalele zonei, începând cu cirezile de elefanți și sfârșind cu leii sau tigrii, veneau la un lac să-și potolească setea. Camera de filmat a Elisabetei era atât de solicitată, încât prințesa își dorea să-și bea mereu ceaiul în timpul filmărilor, pe când Philip se dedica exclusiv pescuitului de păstrăv. Extazul unei vacanțe exotice se ridica la cele mai înalte cote iar tinerii însurăței uitaseră complet de pericolul iminent al mișcării de eliberare declanșată de temutul Mau Mau.
În noaptea de 5 spre 6 februarie, ministrul justiției, care îi însoțea, primește vestea fulgerătoare a morții Regelui George al 6-lea. Aici, în Kenya, istoria lumii se va schimba doar în câteva minute.
Umorul incorigibil englez nu dispare nici în cele mai dureroase momente ale vieții: presa vremii consemnează că Elisabeta este singura domnișoară din lume care atunci când stătea în copac era prințesă, pentru ca la coborâre să devină regină în toată puterea cuvântului...
Viitorul cuplu regal se întoarce urgent în țară, cu o aliură de morgă, întreruptă doar pentru câteva minute în timpul zborului dintre Dakota și Londra, atunci când Elisabeta izbucnește într-un plâns sfâșietor. Pe măsură ce se apropie de aterizare, ochii Elisabetei își recapătă aura regală iar ceremonia înscăunării devine doar o chestiune de timp. În acest timp, în toată Anglia se declașază goana după primele televizoare alb-negru. Noua regină trebuie văzută de toți supușii beneficiari ai extinderii Imperiului.
Se spune că inima reginei a rămas în Kenya, motiv pentru care Regina Elisabeta a 2-a, își ia cu sine toate visele și revine la Toptree (1983), pe unde trecuse de curând și Charles Chaplin. Șederea Majestații Sale este marcată de lungi momente de melancolie, dar timpul se scurge nemilos chiar și pentru cei din marile familii regale, nevoite, la rândul lor, să trăiască din amintiri.
Oare merita mai mult Kenya din partea carismaticei regine?
Curând, Toptree devine o oportunitate de afaceri rară- un hotel de 4 stele, cu 36 de camere, unde, așa cum îmi confirmă o familie de englezi, locurile se ocupă cu cel putin 2 ani înainte.
Cum rămâne însă cu Kenya? Cum rămâne cu valul de tristețe așternut ca o noapte a junglei peste fața acestui popor blând, obișnuit cu durerea? Statutul actual de fost dominion, venit după comerțul cu sclavi început de arabi încă din sec. al 3-lea și continuat cu aceeași cruzime de portughezi (sec. 15-16), dominația engleză (sec 18-19), un război mondial, nu schimbă nimic spectaculos în evoluția kenyanului de rând. În afară de adoptarea sistemului de învâțământ britanic și de asociațiile neguvernamentale care fac pași fermi în asanarea vieții acestui popor oropsit, șomajul de 45%, corupția și lipsa banilor închid multe perspective, aici în Kenya.
Winston Churchill este întrebat la o conferință de presă ce se întâmplă cu Kenya? Cu o privire care putea îngheța și un urs polar, promul ministru răspunde sec:
- Kenya nu mai intră în calculele Coroanei Britanice, domnilor!
Turismul le apare la orizont ca și un prinț bun și darnic, cu un dram de speranță și le inviorează viața de zi cu zi. Un zâmbet, o mână întinsă, o glumă, mai pot schimba câte ceva.
- Mă bucur atât de mult câ românii ne iubesc țara. Dar unde merg banii noștri? mă întreabă Joseph, noul meu prieten din Mombasa.
Ah, era să uit. Prin 1963, anul dobândirii independenței, guvernul britanic donează 20 milioane de lire sterline-averea unui nobil mai înstărit- drept compensație pentru represiunea sângeroasă a mișcării de eliberare conduse de Mau Mau. Too little, too late (prea puțin și pra târziu), ar spune orice englez cu scaun la cap.
Dar Obama? Obama, fiul Kenyei? După o singură vizită ca senator, în urma căreia câteva mii de instituții îi poartă numele, s-a mulțumit să-i încurajeze pe drumul democrației, ca și când grefarea acesteia pe scheletul societăților semitribale din Africa ar fi dat pe undeva rezultate.
Sunt pretutindeni societăți care cunosc urcușurile și coborâșurile istoriei și pretind că au învățat din greșelile trecutului. Dar aici, în Kenya, am văzut cum un popor cu trupul însângerat, se ridică pur și simplu de la pământ, ducându-și cu durere prin istorie tradițiile și valorile dobândite în veșnicia junglei, spre un viitor mai îndepărtat, unde trebuie să ajungă, păstrându-și speranța, într-o bună zi.
Până atunci, Kenya, de care m-am atașat iremediabil, va rămâne o piatră semiprețioasă pe coroana Imperiului Britanic.
PS: Închei periplul meu prin "inima neagră a lumii", cu două secvențe video dedicate webilor noștri și intregii comunități de pe site: un salut paraverbal, în care o să vedeți cât de sărace sunt formele noastre de salut, atunci când ne revedem prietenii și un cor de copii care vă urează tuturor cele mai frumoase împliniri!
===
Trimis de glcitizen in 28.04.16 18:05:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@glcitizen - Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind Kenya, #CĂLĂTORII DIVERSE" (deja existentă pe sait)
===
Ilustrațiile video-muzicale primite pe mail au fost atașate articolului .
Primul vot si sincere felicitari!
Abia astept sa vad cu ochii mei, sa aud cu urechile mele, sa miros cu nasul meu, sa TRAIESC cateva zile in Kenya!
Pe masura ce citeam articolul imi doream parca sa nu se mai termine, si in momentul in care ai spus ca s-a terminat seria am simtit o tristete amestecata cu melancolie.
Nu pot decat sa te felicit, cuvintele fiind prea sarace fata de ceea ce am simtit citind fiecare articol despre aceasta lume fascinanta. Am votat cu foarte mare drag un articol de suflet.
O minunata lectie de istorie imbinata cu romantism si parfum de Kenya! Felicitari!
@buterfly -
Multumesc, butterfly. Acum, voi incerca sa vad ce a mai ramas de spus despre Maroc.
@glcitizen -
Multumesc mult. Urmeaza Marocco 2.
@Dan&Ema -
Multumesc mult. De-abia astept sa vad impresiile.
@glcitizen: Excelentă seria de articole despre Kenya. Excelente pozele (din toată seria. Felicitări!
@Dabator: Mutumesc. Si eu sunt incintat de review-urile tale.
@glcitizen -
”... atunci când stătea în copac era prințesă, pentru ca la coborâre să devină regină în toată puterea cuvântului...
-Sincer, eu și acum mă urc în pomii mei fructiferi... prințesă, culeg roadele, cobor, și mă simt... regina fructelor mele, un pic mai în vârstă decât atunci când am urcat .
Acest articol al tău este cel mai trist dintre toate. E și normal să fie așa. Însă, nu-i lipsește sensibilitatea, imaginea și trăirile autorului.
Originalitatea scrierilor tale mi-a adus un plus de culoare. Nici măcar un pic de negru. Aristocrat sau nu, sângele e roșu, indiferent de culoarea pielii, de limba vorbită sau nevorbită.
Mulțumesc Malimu pentru minunatele secvențe video, mulțumesc pentru review-urile tale deosebite!
Aștept Marocul -un alt loc în care nu-mi doresc să ajung decât prin intermediul vostru, al colegilor mei dragi.
Sărbători liniștite, luminoase, cu multă sănătate și multe bucurii. Paște Fericit!
@krisstinna -
Nu stiu daca a ajuns primul raspuns. Iți multumesc pentru ecouri-de la inceput mi-ai confirmat speranta ca pot aduce ceva nou in lumea celor împatimiti de vraja calatoriilor la limita civilizatiilor.
Regret sincer ca nu am putut acoperi si partea culinara, deja promisa. M-am gândit mult la propunerea ta si am ajuns la concluzia ca, din moment ce am evitat mancarurile locale, dintr-o prudenta explicabila, nu as fi fost sincer, nu numai cu tine, scriind despre niste experiente netraite pe viu. Nu stiam nici formatul review-urilor de pe site, motiv pt care m-am straduit sa trec peste citeva stângacii, la inceput.
Da-mi voie sa ghicesc ca la Maroc o sa-ti placa pasajele cele mai romantice legate de o capodopera cinematografica.
Un Paste Luminos pentru toata familia!
Superbe toate articolele! E atata magie (oare de la Massai? :-)) încât orice cuvant paleste! Felicitări, ochi de vultur in suflet de artist (a surprinde atatea detalii si a le prezenta in acest mod denota un suflet plinnnnn de sensibilitate)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Update la review-ul anterior — scris în 17.11.21 de Mady21 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Tips pentru cei ce vor merge cu charter in kenya — scris în 05.09.21 de Mady21 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Dușmanii leilor și un trib de maasai — scris în 18.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Audiență regală — scris în 11.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Safari în parcul privat Lumo — scris în 02.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Următoarele două ture de safari — scris în 27.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Primul safari adevărat — scris în 25.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ