GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La o primă vedere, o plimbare prin jungla kenyană îți induce imaginea unui impact cu un lăcaș sălășluit de spiritele negre ale fiarelor, umblând însetate de sânge prin tufișurile care capătă o tentă violacee, sub un cer închis de nori fumurii ce prevestesc un anume scenariu de încrâncenare continuă.
Din primele minute însă, jungla te primește cu un freamăt continuu, în care fiecare specie de plante sau viețuitoare își are propria simfonie de sunete, într-o înlănțuire polifonică ce plutește în ritm de vals peste un infinit verde-maroniu, cu miresme de cimbru și flori sălbatice, în care fiecare pauză pare să anunțe o fatalitate sau un nou început de drum. Măreția peisajului crește în amploare atunci când, din cortina compactă a cerului, apar câteva pete luminoase prin care soarele își trimite primele raze peste brațele goale ale copacilor seculari ce rămân curând încremenite pe cerul de un albastru atât de intens, încât timpul se oprește pentru fiecare, preț de câteva secunde. Apoi, de îndată, briza venită dinspre ocean pune în mișcare florile deșertului într-un balet sincronizant de culori vii, în care doar grația mișcărilor naturale te face să uiți cum te scufunzi, încetul cu încetul, într-o lume compactă, unde codul supraviețuirii nu este cuvântul ci, mai curând, fuga.
Și cum spectacolul nu poate supraviețui fără vedete, zăresc doar la câteva zeci de metri o familie de girafe, cu nasul pe sus și cu mers de primadone, trecând prin fața mașinii noastre decapotabile. Ca la un semn, se opresc pentru câteva clipe pentru o poză, ca apoi să se scufunde în desișurile pline de arbuști peste care plutesc doar capetele lor încoronate, de prim soliste.
Următoarele minute nu ne oferă prea mult în afară de câteva grupuri răzlețe de gazele sau zebre plictisite de căldură și de mașinile ce străbat zilnic aceleași trasee numerotate, pe durata cărora șoferii se țin la curent cu orice apariție spectaculoasă pe scena mișcătoare a junglei.
Pe măsură ce ne apropiem de inima sălbăticiunii ținutului, imaginile cresc în intensitate și aparatul meu de fotografiat înghite nesățios scenele unui spectacol electrizant care te ține cu sufletul la gură, ca și când momentul de chatarsis s-ar amâna cu bună știință, minut cu minut.
Curând, o ceată de babuini cenușii, cu puii în spate, trec nonșalant drumul de nisip roșu fără să ne arunce măcar o privire; zăresc la o distanță respectabilă o cireadă de bivoli cu niște coarne fioroase, ce-și potolesc lacom setea pe malul unui lac făcut de rangeri; un hipopotam traversează, ca un adevărat șef de sector, în lung și-n lat, tot perimetrul apei; la marginea lacului, un regiment de păsări albe Flamingo, cu pantalonii în dungi roșii, prezintă onorul sutelor de turiști de-abia coborâți din mașini; un grup de elefanți cu pielea înroșită de nisipul junglei și cu reprezentanți din toate generațiile, traversează grăbiți jungla pentru o întâlnire importantă de la poalele Muntelui Kenya, care poate fi zărit atunci când aburii de căldură se risipesc; în teritoriul vânătorilor singuratici, un jaguar îmbrăcat în frac galben cu puncte maron închis, își așteaptă, la umbra unui arbore despletit, festinul de seară, atât de necesar pentru suplețea speciei; iată și un leopard înveșmântat în negru, așteptând prudent o întâlnire previzibilă, la o distanță prea mare pentru a se lăsa pozat; o haită de hiene se dezlănțuie în jurul unui hoit de animal mare ca și când acesta ar fi ultima lor agoniseală după o viață de prădători; rozătoarele mici apar și dispar fulgerător spunându-și mereu în gând că cine stă pe loc moare; în sfârșit, după multe scene preluate parcă din filme, zăresc într-un tufiș, furișându-se cu o prudență nedemnă de un rege, un exemplar mare de leu, cu coama răvășită de toate războaiele de apărare a demnității supreme.
Din nou Muntele Kenya, loc sfânt de rugăciune pentru cei din triburile Massai, mi se înfățișează succesiv, în imagini iluzorii, când în apropiere, când în depărtări neimaginate, într-o continuă amăgire, familiară călătorului prin junglă.
Pe măsură ce se lasă întunericul, jungla mi se reconfigurează ca model ermetic de dictatură dominantă, cu un leadership piramidal, în care orice ”nu” mimat către reprezentantul ierarhic superior, poate duce la o eliminare instantanee din organigramă. Iar până a ajunge la leu, poți fi devorat ușor de animalele mai mici, dar la fel de rapace prin înzestrările lor naturale. Totul se derulează după sloganul “ucide ca să trăiești”, sau, ” trăiește pentru a fi ucis... ”
Orice intruziune pașnică prin sălbăticia tăcută a junglei îți lasă o bogăție de imagini și de trăiri unice, cu regretul sincer că nu poți fi, în același timp, un poet, un pictor, un sculptor, un peisagist, un biolog, un filozof sau un regizor, pentru a imortaliza măcar o parte din farmecul și poezia ascunsă unui turist grăbit.
Am văzut, cu ochii largi deschiși, o junglă atât de simplă în măreția și în decadența ei. Poate că, dacă animalele ar vibra mai mult la spectacolul naturii, apropierea față de semenii lor vorbitori ar schimba întreaga paradigmă a vieții din sălbăticie.
Totul pare un spectacol dirijat de deasupra norilor, de către un magician cu o intuiție divină a frumosului etern, atât de căutat de milioanele de oameni de pretutindeni, dornici, la rândul lor, să evadeze-fie și măcar o dată în viață-din propria lor junglă.
Trimis de glcitizen in 16.04.16 12:12:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperind Kenya, #CĂLĂTORII DIVERSE" (deja existentă pe sait)
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată (prin email! din nou) a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Special si provocator. Faina preentarea ta. Ma anunt pe PM, as vrea mai multe detalii.
Întâmplarea a făcut să-ţi dau al 14- lea vot. Îţi doresc să ajungi la 50 cu această relatare inedită a unor locuri complet necunoscute şi inabordabile pentru majoritatea dintre noi.
@Michi -
Iti multumesc mult si, in viata, sa nu spui niciodata nu.
Kenya este frecventată de multi romani in ultimii 3-4 ani, familii, studenti si oameni pusi pe economii, cum sunt si eu.
Sper sa te inspir si sa-ti pot da repere interesante.
@Dan&Ema -
Multumesc si sper sincer sa ajungeti curând acolo. Greu se uita ce va asteapta!
@glcitizen -
”regretul sincer că nu poți fi, în același timp, un poet, un pictor, un sculptor, un peisagist, un biolog, un filozof sau un regizor
- pentru mine ai fost câte un pic din fiecare. Parcă am văzut un film de desene animate în care animalele vorbeau cu voi. Cuvintele tale au colorat intens retina mea, paleta de culori a fost vastă.
Mi-ar fi plăcut să scrii puțin mai mult. Astfel, fiind curioasă, te voi întreba eu ceea ce doream să citesc în plus:
Cât a costat această excursie?
De ce nu ai pus poze cu lacul creat de rangeri? Era mare lacul?
Ai ajuns la locul sfânt, locul de rugăciune?
Care dintre animale te-a impresionat cel mai mult?
Malimu, am uitat să te întreb dacă femeile din tribul massai se spală pe dinți și dacă le crește părul vreodată. Podoaba capilară, nu mă interesează alte părți ale corpului
Mulțumesc Malimu!
@glcitizen: Am citit cu plăcere impresiile tale despre jungla, dar mi-au plăcut foarte mult explicațiile de la fiecare poză.
Felicitări.
@krisstinna -
Buna, Krisstinna! Când spuneam cât esti de colorată, mă gândeam și la comentariile pe care mi le trimiti.
Nprmal, o asemenea excursie ti-o negociezi cu o agentie, sau, pur si simplu, o faci in întregime de unul singir pe net și te duce lq 1200 E. Dacă ai puncte acumulate la zboruri, plătești mult mai puțin. Apoi, negociezi tot on-line, sau la fața locului, serviciile pe care ți le dorești. Nu uita de masa și de micile cadouri sau placeri personale ce armonizeaza excursia-o masa locala, pe care sper sa o prezint curând, o cafea bună. o bere etc.
Massaii îsi epileaza corpul de la o varsta f. timpurie cu subst ce omoară rădacina firului de păr, iar pe cap sunt rași de catre mame, inaintea ceremoniilor, ca un semn al puritații.
Femeile folosesc frunze de plante aromate pentru igiena dentară si uleiuri naturale pentru parul lor foarte scurt. Războinicii sunt singurii care poartă părul mai mare dat cu diverse uleiuri ce le înfrumusețează pletele.
In sfîrșit, multe din cele descrise în review (lacul imens, leopardul, leul), le-am vazut la 4-500 m, cu binoclul aflat în dotarea lor, iar Cannonul meu nu face minuni la o asemenea distanță.
La sfârșit de safari iei o masă locală, dar aș stricat toată vraja junglei vorbind de mâncăruri.
@glcitizen: Malimu, vreau și eu substanța aia care omoară rădăcina firului de păr ! Spune-mi te rog frumos cât a costat acest safari. Să știi că te-a costat puțin excursia în sine, eu cheltuiesc mai mult în Grecia, cu toate că fac și economie la multe. Și da, sunt foarte colorată! Ai văzut poze cu mine Chiar dacă nu sunt o tinerică, îmi place să fiu colorată, și la propriu și la figurat. Mai am o întrebare, tot veselă, așa ca mine: cum crezi că M-ar numi pe mine massaii, având în vedere că sunt albă, depilată și cu părul roz? Mulțumesc Malimu!
@krisstinna -
Iîi multumesc pentru rșspuns, Mergând în grup de 4-5, o poți scoate la 60-70 de euro, în inter sezon. Vara, poate trece de 120E în grup restrâns și 80 E în grup mare.
Ținând cont de aspectul tău alb și delicat, Massaii te-ar putea asocia ușor cu o plăcintuță de orez, de altfel, delicioasă la o masă de prânz.
@ANILU -
Îți mulțumesc și sper să te stimulez în a vedea niște locuri absolut unice.
@glcitizen -
Revin cu mențiunea ca nu am ajuns până la munte - este ca o fata morgana, când aproape, când la infinit.
Nu poți procura leacul depilării miraculoase decât prin cineva, care ajunge acolo și negociază. Te asigur că nu va fi ieftin.
Nu stiu daca ti-am mai spus dar esti un scriitor desavarsit! Despre destinatii nu mai am cuvinte. Sunt fix alea de pe lista mea! Minunat! Voi avea o saptamana splendida visand la masai
@buterfly -
Multumesc, butterfly. Si eu te-am vazut in actiune prin desert - pareai o adevarata lidera și maestra de ceremonii. Mi-a placut toată descrierea dar si detaliile de culoare locala.
Nu uita! Groenlanda si Kenya te asteapta!
@glcitizen - Minunat review, acompaniat de poze pe măsură, cu explicaţii superhaioase.
@Carmen Ion -
Multumesc. Si eu sunt incântat de review-urile tale.
Am reusit si eu in sfarsit sa citesc si acest review ai sa ma bucur ca de toate cele citite si nu pot sa nu-l parafrazez pe Caragiale "Cum le spui tu Bibicule, mai rar".
Ai un fel atat de placut de a povesti incat am senzatia ca sunt acolo si cineva imi explica fiecare lucru pe care il vad si asa cum spunea si Carmen, chiar si pozele sunt insotite de comentarii simpatice rau de tot.
Si ca sa ramanem in zona amuzanta, in momentul in care am vazut poza P04 am avut senzatia ca vad o imagine din Fam Flinstone si pietrele lor cioplite.
Felicitari, votat cu foarte mare placere si sper si eu sa primesti cat mai curand si ZB, eu am mai pus doar o pietricica.
@mishu -
Multumesc, Mishule si sper s-o tinem amandoi tot asa. Peste vreo 2 sapt va urma Marocul si trebuie sa scriu ceva nou fata de butterfly-nu-mi va fi usor, te asigur.
@krisstinna - am sa raspund eu: privitor la spalatul pe dinti, folosesc niste ramurele ale unui copac de esenta moale, ramurea al carei capat devine fibros cu cat o folosesc mai mult; seva aflata in acea ramurea are efect de albire a dintilor, de aici dintii nefiresc de albi ai kenienilor... in multe poze ve-ti vedea fete masai cu un betisor in gura...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Update la review-ul anterior — scris în 17.11.21 de Mady21 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Tips pentru cei ce vor merge cu charter in kenya — scris în 05.09.21 de Mady21 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Dușmanii leilor și un trib de maasai — scris în 18.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Audiență regală — scris în 11.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Safari în parcul privat Lumo — scris în 02.09.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Următoarele două ture de safari — scris în 27.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Primul safari adevărat — scris în 25.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ