ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Locurile sfinte de langa Marea Galileei

TIPĂREȘTE URM de aici

Marea Galileii este un lac de apa dulce, foarte popular in randul vizitatorilor si a localnicilor, locurile din apropiere avand semnificatie speciala pentru crestini.

Cea de doua zi in Israel a debutat cu vizita in Tabgha, situata pe malul Marii Galileii, la poalele Muntelui Fericirilor. Numele arab al oraselului, in traducere greaca ar insemna Sapte Izvoare. Traditia spune ca aici Hristos a hranit cei 5000, deasupra locului sfant fiind construita Biserica de inmultire a painilor si a pestilor.

Actuala biserica se afla pe locul unei biserici bizantine anterioare, pastrand elemente originale, respectiv mozaicul de pe pardoseala, reprezentand o varietate de pasari si desene florale din Delta Nilului, flamingo, serpi, rate, cormorani, berze, flori de lotus, oleandru, crin si stuf, chiar si un nilometru. Prezenta acestuia ar putea fi legata de convingerea din vremea romanilor ca cele sapte izvoare provin din albia subterana a Nilului, izvoare care nu erau cunoscute la acea vreme. De o parte si de alta a salii centrale a bisericii se afla cate un rand de coloane de marmura frumos sculptate, care creeaza astfel doua coridoare. Altarul din sanctuar este construit pe o platforma inaltata in centrul bisericii, deasupra pietrei pe care se spune ca Hristos statea atunci cand a infaptuit miracolul. In fata altarului este cel mai faimos mozaic al bisericii, care prezinta un cos care contine paini si doi pesti.

Structura principala a Bisericii Inmultirii Painilor si Pestilor, a fost grav avariata intr-un incendiu din 2015, insa faimoasele podele din mozaic ale bisericii au ramas neatinse. Biserica apartine Ordinului Benedictinilor.

Urmatorul obiectiv turistic, Capernaum, situat la doar 2,5 km de Tabgha, astazi un sit arheologic, a fost satul de pescari in care Isus a trait, a predicat, a adunat primii dintre discipolii sai și a devenit renumit pentru puterea sa de a vindeca bolnavi si infirmi.

In vremurile biblice, Capernaum era unul dintre principalele sate comerciale, calatori si caravane trecand pe aici. A fost principala cale comerciala care lega Damascul de Egipt, orasel prosper al Palestinei, adapostind aproximativ 1500 de oameni, majoritatea fiind pescari. Se crede ca satul a prosperat din secolul al II-lea i. Hr. pana in secolul al XIII-lea d. Hr., cand a revenit la un simplu sat de pescari, pana in anii 1800. Fiind infiintat mai tarziu, nu este mentionat in vechiul testament, insa ocupa un loc important in Noul Testament, avand insemnatate pentru crestini.

Ruinele casei Sfantului Petru au fost descoperite sub ruinele unei biserici bizantine octogonale. Casa era simpla, desi putin mai mare decat majoritatea, cu un acoperis de pamant si paie, constand din cateva camere mici grupate in jurul a 2 curti. Deasupra ruinelor, astazi exista o biserica moderna franciscana ce are o podea din sticla.

Ceea ce impresioneaza insa in acest sit sunt ramasitele frumos conservate ale sinagogii antice din piatra alba, spre deosebire de roca de bazalt negru folosita pentru alte cladiri din Capernaum. Este formata din 4 parti, sala de rugaciune, cu fatada spre Ierusalim, curtea de est, pridvorul sudic si o incapere langa coltul de N-V al salii de rugaciune. Sinagoga originala a fost distrusa si mai tarziu inlocuita. Ramasitele sinagogii includ un zid complet, ruinele celorlalte ziduri si mai multe coloane. Una dintre incaperi era altarul unde se sacrificau animalele, pe una dintre coloane existand urme ale cuielor, carligelor in care acestea erau agatate, precum si un canal cu o gura de scurgere a sangelui acestora.

In sinagoga din Capernaum, Isus a rostit Predica despre Painea Vietii si a predicat in mod regulat, a vindecat de paralizie un slujitor al unui ofiter roman si a infaptuit alte minuni.

La poarta se afla o statuie de bronz a Sfantului Petru tinand in mana o cheie, reprezentand cheile Imparatiei cerurilor si avand la picioare un peste, simbolul crestinismului.

Un alt loc in care Isus a predicat este Muntele fericirilor, loc in care a fost construita o biserica romano-catolica din calcar si bazalt in mijlocul unor gradini minunate care ofera privelisti asupra Marii Galileii si asupra inaltimii stancilor Golan. Gradinile sunt amenajate cu multe flori, palmieri si curmali, iar pe alei se afla inscriptii ale Fericirilor, in limba engleza. Biserica are forma octogonala iar cele opt fericiri, binecuvantarile rostite de Isus in Predica de pe Munte, sunt scrise in limba latina in vitraliile ferestrelor superioare ale bisericii. Fata de celelalte doua biserici vizitate, care au fost construite pe locuri in care Isus a infaptuit miracole, aceasta biserica se afla pe locul unde a predicat, fara a face si minuni. Cupola bisericii este decorata cu un mozaic din aur.

Altarul central este realizat dintr-un arc confectionat din alabastru si onix, fiind inconjurat de cele sapte virtuti (dreptate, caritate, prudenta, credinta, forta, speranta si cumpatare) descrise in podeaua mozaicului.

Am finalizat vizita in aceasta zona, indreptandu-ne spre granita cu Regatul Hasemit al Iordaniei, urmand ca pentru trei zile sa descoperim alte teritorii interesante, care au mai mult legatura cu istoria decat cu religia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 21.08.23 20:38:16
Validat / Publicat: 21.08.23 23:41:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 621 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Fata de celelalte doua biserici vizitate, care au fost construite pe locuri in care Isus a infaptuit miracole, aceasta biserica se afla pe locul unde a predicat, fara a face si minuni.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[29.08.23 13:28:09]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind Israelul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064234018325806 sec
    ecranul dvs: 1 x 1