ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 15.01.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Rosia Montana - un loc care trebuie sa renasca

TIPĂREȘTE

Cu ocazia unui weekend petrecut langa Abrud, la o pensiune din localitatea Bucium, am hotarat sa intram, mai mult din curiozitate si in comuna Rosia Montana, atat de mediatizata in presa in ultima perioada. Dupa cum ne-au informat gazdele noastre de la pensiune, Rosia Montana face parte din patrulaterul aurifer al zonei Muntilor Metaliferi din Apuseni, ce se intinde in zona Abrud, Rosia Poieni, Ciuruleasa si chiar pana la Zlatna. Intrarea in comuna Rosia Montana se face de pe soseaua Abrud-Campeni, cam la mijlocul distantei dintre aceste doua orase apropiate.

Este un sat linistit, cu casele motilor situate de-a lungul soselei si a vaii Rosiei, printre versanti de munte, la o altitudine de aproximativ 800 de metri. Numele paraului care strabate comuna este datorat culorii rosiatice a apei, din cauza continutului ridicat de oxizi de fier din apele de mina colectate pe parcurs. Muntii care inconjoara Rosia Montana sunt acoperiti de paduri sau pasuni, dar sunt si unele masive pe care se observa urmele exploatarii indelungate.

Rosia Montana este una din cele mai vechi localitati cu traditie in exploatarea aurului din Europa, fiind infiintata in timpul dominatiei Imperiului Roman sub imparatul Traian. Era cunoscuta sub denumirea de Alburnus Maior. Datorita sapaturilor arheologice, in timp s-au descoperit numeroase vestigii (locuinte, morminte, galerii de mina si unelte) care atesta existenta milenara a comunei.

Noi am vizitat Muzeul Aurului, un muzeu restaurat, avand trei sectiuni de vizitare diferite-arheologie, minerit si pictura si chiar si o macheta a unei intrari intr-o galerie de mina. Exponate valoroase si bine pastrate. Domnisoara ghid de la muzeu, foarte bine pregatita si amabila, ne-a indrumat si spre alte obiective turistice din zona. Intrarea la muzeu este gratuita. Muzeul Aurului este situat chiar in centrul comunei, intr-o cladire istorica reabilitata. De altfel majoritatea cladirilor din centru sunt istorice, dar unele prezinta o imagine dezolanta.

De la Muzeul Aurului, la indicatiile ghidului de acolo, am urcat pana la biserica romano-catolica, impunatoare si vizibila din toata comuna, apoi pe un drum ingust si asfaltat pana la Taul Brazi. Acesta este unul dintre multele lacuri antropice ale comunei, azi folosit in scop de agrement, cu foisoare, bancute si locuri de facut gratar. Odinioara aceste lacuri foloseau la alimentarea cu apa, pe perioada de seceta, a mecanismelor care zdrobeau piatra scoasa din galerii, apoi separau si concentrau aurul. De sus de la Taul Brazi se deschide o panorama superba asupra intregii Rosia Montana.

Ce am ratat in excursia noastra la Rosia Montana, fiind sambata dupa amiaza, este Muzeul Mineritului, care am inteles ca era inchis. Dupa cum spuneam anterior, in centrul comunei s-au facut ceva investitii de catre compania canadiana privind restaurarea patrimoniului, respectiv a cladirilor istorice, dar mai este mult pana departe.

Peste tot bannere cu diverse opinii si argumente ale celor care sustin reluarea mineritului in zona sau ale celor ce sunt impotriva. Din discutiile purtate cu gazdele noastre de la Bucium, precum si cu localnici ai Rosiei Montane, se pare ca foarte multi oameni din zona isi doresc reluarea exploatarilor si implicit un serviciu stabil dat fiind faptul ca predomina in general in comuna un sentiment de saracie si izolare. Daca aveti drum in zona nu ezitati sa intrati in Rosia Montana, soseaua de acces este recent refacuta, sa vedeti o localitate milenara care se chinuie sa razbata in viitor.


[fb]
---
Trimis de Tucu2009 in 17.06.14 21:12:28
Validat / Publicat: 17.06.14 22:18:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ABRUD [AB].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1816 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P44 Rosia Montana-Loc de agrement langa Tau Brazi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Roșia Montană:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043893098831177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1