ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Botoşani
ÎNSCRIS: 13.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
72.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Rosia Montana

TIPĂREȘTE

Mi-am tras scaunul mai aproape de masa, am fixat tastaura mai la indemana si sper sa vina si ispiratia odata savarsit acest ritual.

Am fost in aceasta vara la Rosia Montana. In cadrul unei "excursii" de doua zile prin Apuseni. Urcam scarile de la Ghetarul Scarisoara si ne-a venit ideea: ce-ar fi sa trecem prin Rosia Montana... Dupa doua secunde de cugetare am hotarat: mergem. Principalul motiv pentru care am mers a fost sa ne lamurim si noi care e treba cu rosia Montana; la TV se aud multe, acesta find un subiect controversat pentru unii. Stiind ca cel mai bine putem intelege ceva vazandu-l cu ochii nostrii, eventual simtindu-l sau auzindu-l am pornit intr-acolo.

Am ajuns la ora amiezei. Am intrat in Rosia Montana, insa eram intr-un sat obisnuit cu case de o parte si de alta a drumului. Am simtit o mare dezamagire (cred ca ma asteptam sa vad pe strada oameni carora li se citea dezamagirea pe fata, disperarea ca nu au un loc de munca si nu au cu ce sa traiasca sau, credeam ca vad oameni verzi ori desfigurati din cauza materialelor chimice periculoase ce auzeam ca sunt prezente in zona din diferite motive).

Nu mult a trecut si am vazut dealuri golase, avand doar utilaje relativ ruginite pe ele; am inceput sa sper ca voi vedea ceva interesant pana la urma.

Ne-am apropiat de centru. Am simtit asta vazand case vechi si cateva blocuri iar apoi cateva cladiri pe care le-am recunoscut de la TV. Am parcat masina si am luat aparatul de fotografiat.

Dupa o scurta plimbare si cateva poze mi-am dat seama ca am vazut tot centrul localitatii, pe care il puteam vedea foarte bine si in programele de stiri. Cladiri darapanate, unele cu tablite pe care scrie ce au fost si ce minunate vor deveni dupa ce fundatia cutare se va ocupa de ele. Dezgust! Placuta aceea e pusa acolo sa faca de rusine statul ca nu aproba vreun proiect, si dupa ce-l va aproba va curge lapte si miere in orasel?! Prea insistent, prea evident, metoda de a promiva proiectul nu e deloc profi, si asta fara a mai aminti de bennerele atarnate peste tot si sediul central, invelit tot in panza pe care scria maaare ca pot oferi mai multe informatii despre initiativa. Cred ca e necesar sa adaug ca nu am nimic impotriva proiectului ci doar impotriva modului de prezentare.

Singura cladire care mie imi arata a reabilitata era un muzeu pe care nu am considerat ca era necesar sa il vizitez, neputandu-mi imagina ce ar putea sa ma impresioneza in istoria exploatarii aurului.

In barul de langa am intrebat ce am putea vizita in zona si am afla ca acel lucru ar fi cariera. Ne-am indreptat spre acolo urcand p unele din cele mai abrupte stradute. Am facut un mic popas la un lac artificial facut pentru ce altceva decat sa ajute la exploatarea aurului. Am vazut un lac mic, cu cateva barcute ori hidrobiciclete si inotul interzis (nu din cauza subst periculoase cum am crezut).

Am pornit mai departe. Cam de pe acolo se termina asfaltul si tot de pe acolo am inceput sa ne bucuram ca suntem intr-un Logan si nu o alta masina mai joasa. Drumul cu cratere insa nu a fost lung si aprox 5 km am mers pe un drum de tara acceptabil. Am trecut o bariera fara probleme ("Gigel" nu era la post), am parcat masina la umbra si ne-am indreptat spre "punctul de belvedere". In acel moment mi-am dat seama ca a meritat toata calatoria. in fata noastra se deschidea cariera. Jumatate de munte era sapat in trepte iar cealalta jumatate disparuse. Cata energie a fost necesara ca jumatate de munte sa fie luat de acolo, maruntit pietricica cu pietricica. Nu credeam ca la noi in tara, cea pe care o dojenim mereu poate exista ceva atat de mare si impunator. Am stat cateva minute si m-am minunat, am fotografiat si am plecat convinsa ca mai sunt multe locuri pe care nu le-am vazut si care m-ar lasa cu gura cascata, unele mult mai aproape de casa decat credeam.

Daca tot eram in zona am mers pana la statia meteo, situata pe cel mai inalt deal din zona, am facut ceva poze si ne-am indreptat incetisor spre casa. Am mai vazut uele cladiri impunatoare dar parasite ce aveau legatura in mod sigur cu exploatarea miniera si la iesirea din perimetru, colegul lui Gigel s-a uitat la noi in portbagaj, respectand protocolul, si spunandu-ne ca acum se mai exploateaza cupru si ca "Gigel" e baiat de treaba ca ne-a lasat sa intaram. Am dat din cap aprobator si am zambit.

Trebuie sa mai mentionez ca dupa ce am iesit din acel perimetru asfaltul a inceput sa se strice (nu-mi amintesc exact unde in zona exploatarii a aparut), am intrat in cateva sate in care oamenii se uitau destul de ciudat la noi, poate din cauza locului de unde veneam, poate mi s-a parut si apoi am iesit in drumul spre Turda si ne-am strecurat printre munti aprox 70 de km.


[fb]
---
Trimis de joanne in 12.11.11 19:58:22
Validat / Publicat: 12.11.11 20:59:07
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (joanne); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Poza simbol pe care o vedem tot timpul cand e vorba de Rosia Montana
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13249 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[12.11.11 20:51:11]
»

Mutat la rubrica "Descopera judetul Alba" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

biancuta
[12.11.11 23:28:54]
»

Felicitari pentru ca ai fost acolo, si eu am avut de gand sa ma duc in zona, dar timpul nu mi-a permis.

In privinta proiectului, eu nu sunt in masura sa - mi dau cu parerea. Satul e, cred, aproape parasit, casele sunt vechi si darapanate. Din cate am auzit, insa de o importanta deosebita sunt galeriile romane si medievale (100 km medievale si cateva zeci romane) care ar fi distruse in totalitate de acest proiect. Galerii care au supravietuit timp de 2000 de ani, ar fi distruse, iar despre aur, care a fost mereu motiv de cotropire a tarii noastre (se spune ca palatul parlamentului din multe tari are aur din Apuseni...) multi spun ca e mare pacat ca acest aur se da pe nimic, cand in trecut s-au dat lupte grele pentru acest el...

Multi experti sustin ca Masivul Carnic e ca un svaiter, fiind plin de galerii, iar la prima explozie in ce priveste exploatarea, se va duce totul, nu va mai fi loc de restaurare. Eu nu sunt nici pro nici contra proiectului, deoarece nu cunosc multe lucruri despre zona, insa multi specialisti sunt impotriva.

Redau aici un fragment dintr-un articol despre galeriile romane:

"Aurel Santimbrean - "Distrugerea galeriilor romane de la Rosia Montana, asa cum prevede proiectul companiei Gold Corporation, ar fi un tsunami impotriva culturii si istoriei nationale"

- Fost inginer sef al Exploatarii Miniere de Stat de la Rosia Montana, membru al Fundatiei Culturale "Rosia Montana" -

In dimineata zilei de 16 mai, 1970, pe la ora 3, telefonul de serviciu al inginerului sef Aurel Santimbrean a sunat lung, prevestind o urgenta extrema la intreprinderea miniera Rosia Montana. La celalalt capat al firului, unul dintre maistri tipa in palnie: "Veniti, tov. inginer sef, s-a crapat pamantul si s-a prabusit tavanul galeriei peste vagoneti, iar suvoaiele de namol si apa vin peste noi in cascada, cu busteni, crengi si frunze..., nu's ce poate fi... ". Omul vorbea de un "accident natural", petrecut la 140 de metri adancime. La volanul Daciei sale 1100, cu ochii inca tulburi de somn, tanarul inginer a ajuns la Rosia inainte de ivirea zorilor. Dupa investigatii amanuntite, si-a dat seama ca echipa sa a facut una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Europa: o mina de aur romana intacta! Sapaturile ulterioare, inclusiv cele datorate arheologilor francezi, realizate in urma cu 5-6 ani, in masivul Carnic, au intarit o "suspiciune" mai veche a specialistilor romani, anume - ca Rosia Montana este importanta prin aur, dar este si mai pretioasa, de-a dreptul unica in lume, prin monumentele ei aflate in adanc. Povestea pe care ne-o spune inginerul geolog Aurel Santimbrean anuleaza orice incercare de a minimaliza acest patrimoniu inestimabil.

Comoara de sub pamant

- Ce ati gasit atunci, in 1970, domnule inginer? Va mai amintiti momentul surprizei maxime?

- Dupa ce s-a scurs apa si am putut intra, am crezut ca am dat peste o galerie veche de vreo cateva zeci de ani, eventual de pe vremea austriecilor. Nu-mi puteam imagina ca intrasem acolo unde, timp de doua mii de ani, nu mai ajunsese nimeni, nu mai patrunsese nici macar aerul... Stiam ca in masivele Orlea, Tarina si Carpeni fusesera lucrari antice, dar nu-mi venea sa cred ca avusesem norocul sa dau chiar eu peste una dintre ele. Toata lumea a fost uluita de frumusetea tunelurilor in forma de trapez, construite cu dalta si ciocanul, de firidele in care minerii iliri isi agatau opaitele, de urmele de dalta de pe tavan, de bandajele de lemn...

continuarea se poate citi aici: formula-as.ro/2011/961/sp ... nationale-13507

valimi
[13.11.11 09:42:07]
»

@joanne, mi-am tras scaunul langa monitor, am citit review-ul tau si am inteles trei mari lucruri:

- inspiratia a venit, nimic de zis;

- te-ai plimbat prin renumitul resort turistic Rosia Montana, dar nu prea ai stiut ce sa ne povestesti, noroc cu inspiratia;

- mai bine era Gigel la post si nu te lasa sa intri.

kmy
[13.11.11 10:43:33]
»

Era important sa vezi si acel muzeu. Eu cand am fost acolo am inceput cu muzeul si am fost uimita sa aud povestile acelor fete imbracate in straie dacice si romane despre cat bine ne va fi dupa ce vor incepe lucrarile la Rosia Montana. Erau setate sa spuna numai tampenii. Eu am intrebat daca vor mai exista aceste case si viata acolo. Mi s-a spus ca oamenii vor fi mutati din zona, multora deja li s-au cumparat casele si au plecat in alte locuri, dar multi nu vor sa plece si si-au obtinut autorizatii la case de ,,obiectiv de patrimoniu" datorita vechimii lor, ca de altfel stau sa se darame. Cine stie ce vana de aur trece pe sub localitate?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
joanneAUTOR REVIEW
[13.11.11 20:09:39]
»

Se spune ca in fiecare zi invatam ceva nou. Eu abia acum incep sa ma luminez. Ecoul biancutei m-a facut sa imi dau seama ca mai era ceva interesant de vazut si tare as fi vrut sa ma bag si eu pe sub pamant, sa ma pierd prin galeriile alea; desi ma indoiesc ca m-ar fi lasat sau indrumat vreun Gigel intr-acolo.

Valimi, imi creste inima cand zici ca inspiratia a venit, insa bietu Gigel (sughita sigur) a facut bine ca nu a fost acolo, cariera mi-a placut cel mai mult, nu inteleg de ce nu ai fi vrut sa intru.

In ultimul rand, desi am abordat un subiect controversat, nu am vrut sa starnesc discutii pro si contra, mai ales ca nu stiu mai nimic despre proiect si nici nu prea imi doresc sa stiu. Nu cred ca ar fi indicat sa se dezvolte discutii de acest gen.

argemi*
[23.11.11 20:22:06]
»

Cel mai important obiectiv de vizitat in Rosia Montana este Muzeul mineritului aurifer.

Aici se pot vedea:

- Instalatii folosite in mineritul aurifer de-a lungul vremurilor

- Un muzeu care ilustreaza prin fotografii de la inceputul secolului 20 oameni si activitati legate de mineritul aurifer, traduceri din tablitele romane descoperite la Rosia Montana si alte lucruri deosebite

- O colectie de pietre funerare romane

- Vedeta este galeria romana de exploatare a aurului, unica in lume la ora actuala

gianimary
[05.01.13 22:20:30]
»

I-mi pare tare rau de tot ce se intampla acolo. din pacate eu cred ca nepunerea in aplicare a acestui proiect face mult rau zonei, eu sunt de profesie inginer exploatari miniere la zi, mai exact inginer pentru exploatari miniere la suprafata, cand eram in facultate la Petrosani ne doream enorm sa facem practica la Rosia-Montana, i-mi amintesc si acum ca acea zona miniera era mandria Romaniei, cariera in forma de amfiateatru imens era printre putinele din lume, in care se putea exploata pastrand standardele unei cariere si se urmarea ca in urma exploatarilor sa ramana o atractie turistica prin forma ei aproape perfecta,

am avut norocul sa-mi fac practica din anul II acolo, zona este foarte bogata in minereuri, dar in apropiere este si marmura in blocuri masive.

Nu am fost de atunci in acea zona, dar ma bucur ca nu am facut-o pentru ca mi-ar fi foarte greu sa vad cum s-a distrus o industrie care putea contribui consitent la PIB-ul Romaniei, si care ne-ar face pe toti putin mai bogati.

Din pacate interesele personale cred eu ca sunt puse inaintea celor nationale.

Dupa ce am citit impresiile tale mai sa ma apuce plansul, vazand cat de distrus e totul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[07.12.17 19:39:56]
»

Mutat la rubrica "Descoperă zona Roşia Montană" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
argemi*, biancuta, gianimary, joanne, kmy, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Roșia Montană:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04864501953125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1