ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Răzvad [DB]
ÎNSCRIS: 31.03.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 11

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nafplio, vechea capitala a Greciei sau Napoli di Romania

Ilustrație video-muzicală
Glykeria - T' apogeymata t' adeia
TIPĂREȘTE

(vezi postul cu Micene, de la Peloponez - alte destinatii)

Cum nu era zi sa nu trecem prin Nafplio, orasul ne dezamagea de fiecare data când treceam prin el. Traversam un bulevard anost, sub forma literei L, cu vile si hoteluri de o parte si de alta, cu magazine si benzinarii din loc în loc. Un pic de culoare îi mai dadea cetatea Palamidi, cocotata sus de tot pe unul din cele doua dealuri care protejeaza orasul si care ne trezeau fiori numai uitându-ne la ea, închipuindu-ne luptele strânse care se dadeau acolo între venetieni si turci, apoi între greci si turci, pentru independenta Greciei.

La intrarea în oras vedeai indicatorul "WELCOME TO NAFPLIO - THE OLD CAPITAL OF GREECE", apoi alte indicatoare care te îndemnau: Ia-o, fraiere, la dreapta, spre port, ca sa descoperi adevaratul oras, nu vilele anoste pe care le vezi zilnic :) !

In ziua când am vizitat cetatile Tirynt si Micene, seara, la întoarcere, dupa ce ratasem Nemea, am intrat în Nafplio pe la ora 19:00, cu gând sa mai facem câteva cumparaturi si sa vizitam orasul. Pâna pe la ora 21:30 când începea sa se înnopteze, aveam destul timp sa-l vizitam. Fiti linistiti, cred ca nu ajung 2-3 zile sa-l colindati pe îndelete sau sa urcati la Palamidi sau sa luati vaporasul spre cetatuia Bourdzi sau sa faceti o croaziera în jurul celor trei insule (Hydra, Poros si Spetes). Dupa ce am plecat din Nafplio, ne-am promis c-o sa ne întoarcem, sa vizitam macar cetatea Palamidi. Din pacate, nu ne-am mai întors...

Dupa ce intri în oras, în partea dreapta, la vreo 500-600 de metri apare indicatorul "Spre port". Am intrat pe o straduta foarte îngusta, apoi s-a deschis o panorama larga asupra portului, vaselor de croaziera, barcilor si iahturilor, care mai de care mai luxoase, de parca ne aflam la parada modei iahturilor.

Am lasat masinile într-o parcare foarte generoasa, însa la mare departare de port si de centrul orasului. Am luat-o pe jos si intrând mai adânc în oras, ne-am dat seama ca si daca am fi vrut sa parcam masinile mai spre centru nu am fi avut unde, parcarile fiind arhipline. In partea stânga ne-am trezit cu fosta gara a orasului, micuta, veche de peste 100 de ani, cu un tren rustic, plin de grafitti-ul noilor "revolutionari" ("Paok" fiind cea mai întâlnita lozinca).

Palmierii sunt aici în legea lor, unele restaurante avându-si masutele printre palmieri, masute situate sub copertine ce se întind pe zeci de metri. Daca ati vizitat Brasovul sau Sibiul primavara sau vara, cam asa arata si Nafplio: strazi înguste, case vechi si frumoase cu un etaj sau doua, cu balcoane în stil venetian, din fier forjat, pline cu flori. Pe trepte vezi pisici de tot neamul, rapuse de arsita de afara. La parterul fiecarei case gasesti câte ceva: o taverna micuta, un atelier de mestesugarie autentica, hand-made (si nu kitch-urile chinezesti pe care le vedeti pâna si în Plaka sau Monastiraki, în Atena), pielarie, încaltaminte unicat, argintarie; poti vedea si cofetariile celebre unde cataiful si baclavaua îti lasa gura apa sau gelateriile cu înghetatele cu multiple arome (inclusiv din banane, pepene sau fistic), cornetul fiindu-ti umplut cu clestele clasic, format din cupe semirotunde si nu de la automatul de inghetata.

Localnicii mi s-au parut a fi oameni simpli, deschisi, foarte primitori si... linistiti. Noi, românii, eram cei care faceau galagie prin piata publica, lânga hotelul Grand Bretagne. Odata terminat scurtul dialog cu ei, te întreaba repede: From... ? From... ? Iar daca spui Romania, adauga repede: Ahaaaa! Ceausesco :) ! Intr-un oras în care calci pentru prima oara, nu stiu de ce dar ai impresia ca deja ti-ai facut prieteni.

Nafplio este un oras portuar, aflat în golful Argolic, în nord-estul peninsulei Peloponez si a fost prima capitala a Greciei moderne, timp de cinci ani, între 1829 si 1834. Astazi este capitala prefecturii Argolis (sau Argolida).

Englezii îi spun Nafplion, în greaca veche i se spunea Nauplion, iar astazi Nafplio.

Conform legendei, orasul a fost intemeiat de Nauplios, fiul zeului Poseidon si al danaidei Amymone. Fiul lui, Nauplios jr. , e mentionat în mitologia greaca pentru faptele de vitejie din timpul Razboiului Troian (si pentru cearta lui cu Ulise, printre altele). Deoarece fiul sau, Palamede, a fost linsat pe nedrept de locuitorii orasului, din cauza minciunii lui Ulise, s-a razbunat seducând toate femeile din oras, una singura ramânând fidela sotului. Ghiciti cine: Penelopa.

Numele în engleza, Nafplion, a fost folosit în timpul dominatiei venetiene si otomane. In limba italiana Nafplion este cunoscut ca Napoli di Romania, ultimul cuvânt facând referire la vechea denumire a teritoriului ocupat de Imperiul Bizantin de Rasarit, teritoriu numit Romania sau Rhomania (cu Mistras capitala bizantina a Peloponezului) dar si la distingerea orasului Napoli din Italia cu Nafplion-ul din Grecia.

Pe o inscriptie funerara a faraonului Amenophis III este mentionat sub numele de Nuplija. Partea veche a orasului se numeste Akronafplia si are ziduri datând din epoca pre-clasica (sub 500-600 î. Chr.).

Ca ocupatie, prin 1212 cruciatii francezi l-au luat de la Principatul din Aheea, apoi l-au vândut venetienilor în 1388. Sub venetieni, timp de 150 de ani, orasul s-a dezvoltat si fortificat. In 1540 este cucerit de otomani. Venetienii îl recuceresc în 1685, întarind orasul prin construirea cetatii Palamidi în patru ani de zile (cea mai mare constructie venetiana facuta în afara Venetiei), fiind nevoie doar de 80 de soldati pentru a apara orasul. Otomanii, suparati foc, se reîntorc si-l cuceresc în 1715. In timpul Razboiul Grec de Independenta, Palamidi este cucerita de Staikos Staikopoulos, la 31 noiembrie 1821.

Dupa cucerirea independentei, Nafplio va fi capitala noului stat, timp de 5 ani (1829-1834), apoi capitala este mutata definitiv la Atena.

In timpul liber, va puteti plimba pe faleza, pe strazile înguste ale orasului vechi, cu vaporasul la cetatuia Bourdzi, puteti urca cele 999 de trepte (sau 857 trepte dupa altii) ale cetatii Palamidi, pentru a vedea panorama orasului, va puteti plimba pe faleza de pe Akronafplia (ce înconjoara dealul pe care ce afla cetatea Palamidi), puteti vizita Muzeul de Arheologie (cu vestigii de la Micene si Tirynt).

Din Nafplio se pot vizita usor câteva dintre cele mai renumite situri arheologice ale Greciei, precum Argos, Tirynt, Micene, Epidaur, sau Nemea, aflate la o aruncatura de bat de oras (maxim 30 km - Epidaur).

In cele doua ore petrecute aici, ne-am plimbat pe cheiul principal, apoi pe cheiul din fata cetatuii Bourdzi. Am intrat pe câteva stradute pitoresti, admirând armonia de culori a florilor de tot soiul (vedeti fotografiile). Am admirat piata din fata portului si hotelul Grand Bretagne. Apoi am facut cumparaturi la un supermarket si tule-o spre Tolo, unde ne astepta degustarea vinului rosu, cumparat in apropiere de Micene.


[fb]
---
Trimis de florinbad in 23.03.11 21:06:09
Validat / Publicat: 23.03.11 22:09:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7457 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (florinbad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Vechea gara a fostei capitale elene, cu trenuletul plin de graffiti. Deasupra se poate vedea o parte a cetatii Palamidi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[23.03.11 22:08:33]
»

Multi greci sunt de parere ca acesta este cel mai frumos oras al Greciei, asa ca am pregatit ceva special si mai deosebit... un tango!!! Sper sa placa!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[23.03.11 22:16:32]
»

sau sa luati vaporasul spre cetatuia Bourdzi sau sa faceti o croaziera în jurul celor trei insule (Hydra, Poros si Spetes)

@florinbad esti sigur ca se pot vizita aceste insule (Hydra si Poros) cu plecare din Nafplio, daca da, ai idee cat costa o asemenea croaziera? Multumesc!

Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[23.03.11 22:48:10]
»

La numarul 25 pe strada Staikopoulou se afla singurul muzeu de amulete de margele din lume, uitasem denumirea acestui muzeu se cheama Komboloi Museum, practic sunt doua incaperi supraetajate in care puteti vedea bratari din margele, purtatoare de noroc, unul din bunicii celor care au infintat acest muzeu a locuit multi ani in Alexandria (Egipt) si a fost pasionat de colectionarea acestor amulete de o larga provenienta, din indepartata Spanie pina in India.

florinbadAUTOR REVIEW
[23.03.11 23:32:18]
»

Buna, Cristian!

Nu stiu daca se organizeaza aceste croaziere din Nafplio. Am presupus ca se pot organiza, ca sa-ti umpli timpul liber.

Din Tolo se organizau si costau 35 de euro de persoana de aceea am presupus ca se pot organiza lejer si din Nafplio. Familia din Tg. Jiu cu care am stat de vorba mi-a spus ca s-au intors spre seara din croaziera, deci a fost ceva de mers. Seara, vasul i-a dus in Nafplio pentru doua ore, apoi s-a intors la Tolo.

Altceva nu stiu ce sa-ti mai spun. Eventual se pot cauta informatii la vreo agentie de turism din Nafplio.

O seara buna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
florinbad
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Nafplio:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066253900527954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1