ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2026
LUNA
AUG-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

încărcat de pe telefon!

Trei zile în Nafplio – istorie, plaje și apusuri la malul mării

TIPĂREȘTE URM de aici

Nafplio a fost prima surpriză plăcută a vacanței noastre peloponeziene deși prima imagine a orașului a fost însă una învăluită în fum.

După o bălăceală de bun-venit în Grecia, pe plaja de la Olympiaki Akti, am pornit spre Nafplio, cu gândul ca, înainte de a ajunge, să ne oprim și la Micene. În timp ce ne aflam pe autostradă, în apropiere de Atena, am primit o alertă privind un incendiu de vegetație izbucnit undeva în apropierea unei plaje. Se vedea fum în depărtare, dar nu părea să fie în direcția noastră, așa că nu ne-am îngrijorat prea tare. Am ieșit de pe autostradă și am pornit spre Micene. Numai că incendiul era chiar în apropierea șoselei, iar poliția ne-a oprit și ne-a îndrumat să ocolim zona și să ne continuăm drumul direct spre Nafplio. Așa că am lăsat Micene pentru ziua următoare și am mers mai departe. Am ajuns în Nafplio, unde mirosul de fum se simțea puternic iar atmosfera era apăsătoare. Cu toate acestea, după ce ne-am cazat, am plecat la plimbare.

Nafplio, prima capitală a Greciei moderne

Nafplio, numit și Nauplion, este un oraș-port situat în estul Peloponezului. Pe bună dreptate, este considerat unul dintre cele mai frumoase și mai elegante orașe ale Greciei, un loc în care atmosfera mediteraneeană și istoria se împletesc la fiecare pas.

Originile sale sunt foarte vechi, iar poziția strategică, într-un golf bine protejat, a făcut ca Nafplio să fie disputat vreme de secole. Orașul a fost stăpânit succesiv de bizantini, franci, venețieni și otomani, fiecare perioadă lăsând urme în arhitectura și fortificațiile sale.

Nafplio a fost eliberat de sub stăpânirea otomană în 1822, după cucerirea fortăreței Palamidi de către greci. În 1827 a fost ales capitală a noului stat grec, devenind astfel prima capitală a Greciei moderne.

Ioannis Kapodistrias, primul guvernator și primul șef de stat al Greciei moderne, a fost asasinat aici, în 1831, de Konstantinos și Georgios Mavromichalis, membri ai unei familii influente din peninsula Mani. Cu numele familiei Mavromichalis aveam să mă întâlnesc din nou mai târziu, când am ajuns în Mani.

În 1834, capitala a fost mutată la Atena, însă Nafplio și-a păstrat eleganța, monumentele și aerul cosmopolit, devenind astăzi unul dintre cele mai îndrăgite orașe ale Greciei.

În naivitatea mea, am crezut că două zile și jumătate vor fi suficiente pentru a descoperi orașul și împrejurimile. M-am înșelat.

O săptămână ar fi, probabil, minimumul necesar ca să te plimbi în voie pe străduțele sale elegante, să urci la fortăreața Palamidi, să faci o incursiune în Grecia antică vizitând măcar câteva dintre siturile arheologice din apropiere, să trăiești emoția unui spectacol în teatrul antic din Epidaur și să-ți acorzi câteva ore de relaxare pe una dintre plajele din zonă.

Și apoi sunt serile. Serile din Nafplio au un farmec aparte: centrul vechi se umple de oameni, terasele prind viață, iar apusurile admirate de pe faleză colorează marea în nuanțe de aur și portocaliu.

La pas prin Nafplio

Ne-am plimbat cât am putut de mult pe străduțele orașului, dar și pe faleză.

Să începem cu vechea poartă de intrare în oraș, cunoscută drept Poarta Pământului, odinioară singura cale de acces terestru în Nafplio. Poarta originală a fost demolată în 1894, iar construcția pe care o vedem astăzi este o reconstituire modernă, realizată în apropierea vechiului său amplasament.

Lângă poartă se află Parcul Staikopoulos, un mic spațiu verde de la marginea centrului istoric. Parcul poartă numele lui Staikos Staikopoulos, conducătorul detașamentului grec care a cucerit fortăreața Palamidi în 1822, contribuind decisiv la eliberarea orașului.

Nu departe este și Parcul Vechii Gări, unde se păstrează clădirile fostei stații feroviare și pot fi văzute o locomotivă și câteva vagoane vechi.

Din această zonă se poate porni atât spre plaja Arvanitia, cât și spre treptele care urcă la Palamidi.

Palamidi, fortăreața de deasupra orașului

Deasupra orașului, vizibilă aproape din orice punct, se înalță Palamidi, impresionanta fortăreață construită de venețieni între 1711 și 1714, într-un timp surprinzător de scurt pentru o construcție de asemenea amploare.

Cele opt bastioane interconectate domină Nafplio de la o altitudine de 216 metri și oferă, din câte am văzut în fotografii, priveliști spectaculoase asupra orașului, a Golfului Argolic și a fortăreței Bourtzi.

La Palamidi se poate ajunge cu mașina sau pe jos, urcând celebrele „999 de trepte” . Numărul face însă parte mai degrabă din legenda locului: în realitate, până la intrarea în fortăreață sunt aproximativ 857 de trepte.

Din păcate, nu am numărat treptele deoarece nu am ajuns la Palamidi. Am lăsat-o pentru data viitoare, ca să mai avem un motiv puternic să revenim în Nafplio.

Promenada Arvanitia și Acronafplia

De la Poarta Pământului am pornit spre plaja Arvanitia, de unde am continuat pe spectaculoasa promenadă amenajată chiar la poalele stâncii Acronafplia.

Acronafplia reprezintă cea mai veche zonă fortificată a orașului. Zidurile sale au fost construite și modificate succesiv de bizantini, franci, venețieni și otomani, păstrând urmele tuturor acestor perioade.

Promenada urmărește țărmul și oferă priveliști largi asupra Golfului Argolic, ajungând, în cele din urmă, în portul vechi. Recomand parcurgerea acestui drum la apus, când lumina soarelui colorează stâncile și marea.

Portul vechi și Bourtzi

Portul vechi este unul dintre cele mai frumoase și mai animate locuri din Nafplio. Faleza este mărginită de palmieri, tocmai buni pentru fotografiile la apus, și, bineînțeles, nu lipsesc cafenelele și restaurantele.

Tot de aici pleacă bărcile spre Bourtzi, mica fortăreață venețiană ridicată pe insulița din fața orașului și devenită unul dintre simbolurile sale.

De-a lungul timpului, Bourtzi a fost fortăreață, refugiu temporar pentru guvernul grec, locuință a călăilor care executau condamnații închiși la Palamidi și chiar hotel. Astăzi, silueta sa completează imaginea atât de frumoasă a portului din Nafplio. Se poate ajunge ușor cu barca din portul vechi, cursa care circulă la aproximativ 30 de minute. La sfârșitul vizitei te poți răcori cu o limonadă, o cafea sau un pahar de vin rece pe terasă fortăreței.

Centrul vechi

Din port se intră în centrul istoric, un loc animat mai ales seara, cu numeroase magazine mici, cafenele și taverne. Centrul vechi se descoperă pas cu pas, rătăcind pe străduțele pietruite, urcând și coborând scările înguste și admirând clădirile cu fațade colorate.

Inima orașului este Piața Syntagma, în apropierea căreia se află Vouleftiko, clădirea fostului Parlament, și Trianon, o veche moschee otomană.

Puțin mai sus de Vouleftiko, plimbându-mă pe scările și străduțele în pantă, am descoperit una dintre clădirile administrative importante ale vechiului Nafplio, cunoscută drept Konakul lui Aga Pașa. Aici a funcționat Executivul guvernului revoluționar grec, în timp ce organul legislativ se întrunea în clădirea Vouleftiko.

Aproape de Piața Syntagma se află Catedrala Mitropolitană Agios Georgios, una dintre cele mai importante biserici istorice din Nafplio, martoră a stăpânirilor venețiene și otomane, dar și a primilor ani ai Greciei moderne.

Aici a avut loc slujba de înmormântare a lui Ioannis Kapodistrias, iar trupul său îmbălsămat a fost păstrat o perioadă în sacristia bisericii, înainte de a fi dus în insula sa natală, Corfu.

Și, dacă tot am vorbit despre Ioannis Kapodistrias, trebuie să menționez și biserica Agios Spyridon, aflată tot în centrul vechi. Este o biserică mică, ridicată în 1702, în timpul celei de-a doua stăpâniri venețiene.

La intrarea în această biserică, în 1831, a fost asasinat Ioannis Kapodistrias, primul guvernator al statului grec modern. Un eveniment tragic, petrecut într-un loc care astăzi pare atât de liniștit.

Plajele din Nafplio și din împrejurimi

Nafplio nu înseamnă doar plimbări prin centrul vechi sau pe faleză. Chiar dacă este un oraș, aici poți să faci și plajă.

Arvanitia este plaja aflată cel mai aproape de centrul orașului și tot aici am făcut primul popas după ce am ajuns în Nafplio. Este mică, cu pietricele în partea centrală și stânci pe margini, unde accesul în apă se face și pe scări metalice.

Plaja este amenajată cu șezlonguri, cabine de schimb și un restaurant și se află într-un decor spectaculos, sub fortificațiile Acronafplia și Palamidi.

Plaja Neraki, la care se poate ajunge pe jos, urmând poteca de coastă care pleacă din Arvanitia. Este o plajă mică și neamenajată, potrivită celor care caută mai multă liniște.

Cea mai mare plajă a orașului este Karathona, aflată la aproximativ patru kilometri de centrul vechi. Noi nu am ajuns acolo, deoarece am preferat să descoperim două dintre plajele aflate puțin mai departe de oraș.

Prima a fost Tolo, situată la aproximativ 12 kilometri de Nafplio. Fostă așezare de pescari, Tolo a devenit una dintre cele mai populare stațiuni din Argolida. Plaja sa lungă, cu nisip fin și apă liniștită și puțin adâncă, este foarte bine amenajată.

Apoi am mers la Kastraki, o plajă mică aflată imediat lângă Tolo, la poalele promontoriului pe care se găsesc ruinele vechii cetăți Asini. Cu pietricele și apă limpede, este unul dintre acele locuri în care relaxarea se îmbină firesc cu istoria.

La o cafea sau la masă în Nafplio

Nu cred că se poate pune problema mâncării în Grecia, iar Nafplio nu face excepție.

Este de admirat pofta grecilor de a ieși seara la taverne, la un pahar de vorbă sau la ceva de mâncare. Odată cu lăsarea serii, străzile se umplu de oameni, iar restaurantele sunt, în mare parte, pline.

Pentru priveliște, recomand o cafea sau ceva rece de băut la una dintre terasele de pe faleza portului vechi. Dacă vrei însă să mănânci ceva bun, alege una dintre tavernele din centrul istoric, unde, pe lângă mâncare, te poți bucura și de acea atmosferă grecească atât de plăcută.

Și, bineînțeles, orice masă trebuie să fie însoțită de desert. Eu recomand cu căldură înghețata.

Ne-a plăcut foarte mult Nafplio. Este un oraș diferit de celelalte locuri pe care le văzuserăm până atunci în Grecia: elegant, animat, încărcat de istorie și, în același timp, relaxat.

Un oraș în care două zile și jumătate au trecut mult prea repede. Un oraș în care trebuie să revenim.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Mika in 01.09.26 18:51:04
Validat / Publicat: 01.09.26 19:29:33

VIZUALIZĂRI: 13 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P03 Promenada Arvanitia
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1800 PMA (din 2 voturi)

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Nafplio:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.075043916702271 sec