GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Este un orasel german, tipic de munte, aflat la poalele masivului Watzmann si loc de plecare spre cele mai importante atractii turistice ale zonei.
Plimbarea noastra a inceput pe strazile inguste din centru, pline de restaurante cu specific bavarez si case traditionale cu balcoane ingrijite si inconjurate de flori. Chiar in centrul oraselului, ne atrage atentia Königliches Schloss care se poate vizita cu ghid, timp de o ora, si unde aflam ca istoria orasului incepe undeva pe la 1102 iar bogatiile sale de “aur alb” au dus mereu la conflicte intre Bavaria si Salzburg. In 1810 Berchtesgaden este castigat definitiv de regatul Bavariei. Regii bavarezi veneau des aici la vanatoare iar printul Rupprecht se muta aici cu familia sa si locuieste timp de 10 ani, punandu-si amprenta asupra stilului in care sunt decorate (mobilier Beidemeier) si pictate camerele castelului (aduce pictori renumiti ai scolii din München); cumpara portelanuri valoroase de Nympfenburg, Frankental si Meissen. Ghidul ne plimba prin 30 de camere, unele cu sculpuri gotice din sec 15, prin 2 sali renascentiste decorate cu tapiserii, picturi si mobilier italian din sec 16. Trei dintre camerele castelului sunt transformate in armurarii , unde sunt expuse diferite arme si pusti de vanatoare, armuri folosite la parade. Pe holuri troneaza trofee de vanatoare si cel mai mare cerb bavarez vanat (18,3kg). Vizitarea castelului se incheie in gradina cu trandafiri, cu vedere la masivul Watzmann.
Tot in centrul orasului se gaseste si cel mai vechi han traditional bavarez, cu o istorie de peste 400 ani: Bier Adam . In restaurant se serveste bere adusa de la fabrica privata Wieningen, din Teisendorf. Noi am fost norocosi, am prins o zi cu soare si am stat afara la terasa. Mancarea este excelenta si spre bucuria mea se gasesc si pentru vegetarieni cateva feluri de unde am putut alege.
Si pentru ca aminteam ceva mai sus despre minereul de sare, nu am ratat vizita la Salzbergwerk Berchtesgaden , care se numara printre cele mai vechi mine de sare din europa.
Vizitarea se face in grup organizat, cu ghid care explica in germana/engleza; fotografiatul este interzis dar pe parcursul vizitei vi se fac 3 fotografii care pot fi cumparate la final. Fiecare primeste cate o salopeta si la ora inceperii turului suntem urcati pe un trenulet, ni se face prima fotografie si plecam sa exploatam mina. Turul dureaza o ora, timp in care aflam cate ceva despre extragerea minereului in trecut si in prezent; prin jocuri misterioase de lumini si culori pe un perete al minei este inscenata o catedrala de sare in care se reflecta universul.
Urmeaza coborarea pe 2 topogane de lemn, la ultimul ni se mai face o fotografie si plecam insotiti de ghid spre “Laboratorul de sare” si “Trezorerie” unde pe monitoare ruleaza cateva filmulete informative. Ultima oprire este la “Spiegelsee”, lacul format in interiorul minei, pe care il traversam cu pluta si unde asistam la un show cu lasere. Inainte de urcarea in trenuletul care ne scoate prin tunelurile inguste la suprafata, primim fiecare amintire cate un mic recipient cu sare.
Urmeaza sa predam salopeta sis a ne luam daca dorim de la magazinul cu suveniruri fotografiile facute. De la mina porneste o cararea pe care am facut o plimbare si am surprins castelul din centru orasului si dintr-o alta ipostaza.
O alta atractie a zonei, poate chiar cea mai cunoscuta, este Kehlsteinhaus, o cladire impunatoare construita la 1834m inaltime, casa de ceai a lui Hitler. Despre aceasta au scris si alti colegi de forum articole mai detaliate decat acesta. Impresionant este si drumul ingust pe care il strabat autobuzele pline de turisti, unde din loc in loc se deschid privelisti frumoase cu satele din jurul muntelui. Ajunsi in parcarea de pe munte trebuie sa ne hotaram cat stam si mergem la ghiseu sa primim stampila de intoarcere.
Printr-un tunel intunecat si rece, lung de vreo 100m mergem spre liftul care urca 124m prin munte si iesim direct in restaurant. Pe peretii care dus spre terasa acestuia sunt expuse material unde cei care stiu germana pot afla care este povestea acestei cladiri.
Aflam ca 3800 de oameni, 18 luni de munca, chiar si pe timpul iernii cand zapada a ajuns la cativa metrii si 150 milioane de euro (dupa calculele din zilele noastre) a costat aceasta extravaganta. Pornim incet pe cararea pietruita pina la crucea aflata in apropierea cabanei si ne bucuram de frumusetea oferita de crestele muntilor din jur. La intoarcere decidem sa nu mai luam liftul ci sa folosim cararea care coboara direct in parcarea de autobuze si ne bucuram de panorama minunatului Königssee (vezi impresii) vazut de la inaltime.
Dupa amiaza a inceput ploaia, nu am mai putut vizita nimic si petrecut cateva ore la Watzmann Therme Bechtesgaden (unde daca aveti de la pensiune Gästekarte primiti o reducere de 10%)
In ultima zi, inainte de lungul drum spre casa am facut o ultima plimbare pe malul mai putin cunoscutului Hintersee si prin “Padurea fermecata” (Zauberwald Ramsau). Inconjurul lacului incepe in zona de parcare “Seeklause” si se face in vreo 2,5h cu pauze de fotografiere si de adunat fragutele din tufele de pe marginea cararii. Este un traseu usor, de vreo 6 km, interesant mai ales pentru familii cu copii, nu se poate merge insa cu caruciorul. Noi am fost dimineata dupa ora 10, era relativ devreme si fiind aproape singuri prin zona ne-am bucurat in liniste de frumusetile naturii.
In zona sunt foarte multe locuri frumoase de vazut, carari si trasee montane de strabatut iar 4 zile sunt foarte putine. Cu siguranta trebuie sa ne intoarcem in Bechtesgaden.
Vacante placate va doresc!
Trimis de osna in 24.09.14 12:30:40
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (osna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Berchtesgadener Land – fabulosul ținut alpin — scris în 14.01.23 de ElenaUlrich din KULMBACH - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Berchtesgaden — un orasel plin de culoare — scris în 18.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ