GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Telecabina cu cea mai mare altitudine 3883 m, muntele cel mai fotografiat din lume: Matterhorn. Peste 30 de varfuri muntoase cu altitudini de peste 4000 m, 365 de zile pe an schi, orasul lipsit de poluarea masinilor, trasee de drumetii printre flori de munte, stanci, vai si cascade, traseul printre marmote, trasee numeroase pentru biciclisti, casute traditionale cladite pe piloni de lemn si discuri de piatra, acoperisuri din ardezie, balcoane pline de fori multicolore, statui si fantani arteziene, branza fondue si bratwurst. Cam astea sunt motivele care va pot atrage atentia spre aceasta destinatie montana: Zermatt Matterhorn. Desi faimosul Mont Blanc este cel mai inalt din Europa, zona in care ajunge instalatia pe cablu, este mai sus in Klein Matterhorn, din cantonul Valais, Elvetia.
Am pornit din frumosul si linistitul nostru oras Arad, cu masina, la un drum care desi se parea lung si greu, s-a adeverit sa intreaca asteptarile ca si greutate. Am intampinat spre final o modificare de traseu care a prelungit drumul prin serpentine. La final am socotit ca am strabatut cam de trei ori Transfagarasanul nostru, asta dupa mai mult de 1000 km de autostrada…
Traseul ales de mine : Arad, Budapesta, Viena, Linz, Salzburg, Innsbruck, St Anton Am Alberg, Vaduz, Brig, St Niklaus, Tasch, Zermatt. Foarte frumoase peisaje, mai ales dupa Innsbruck, zona in care nu mai fusesem.
Drumul si la dus si la intoarcere l-am facut in doua zile, in total 2950 km.
Ca sa fie si mai interesanta excursia am luat cu noi si bicicletele, pe langa tot felul de costumatii : de iarna, de drumetie, de cald, de frig, ca de… la munte vremea e schimatoare si aveam de urcat spre 4000 m!!
Am ales sa petrecem cateva zile facand drumetii in Alpii Elvetiei, dar si cateva trasee montane cu bicicletele, bine stabilite din timp pe site-ul zermatt.ch. Aici gasiti absolut toate informatiile necesare, legate de statiunea de vis Zermatt cat si variante de cazare, drumetii, trasee pentru bicicllisti montani, partii de schii, etc.
Zermatt este un oras turistic in care masinile nu au acces! Masina am lasat-o in Tasch, o localitate la 5.5 km distanta in parcare cu plata, 10 CHF/zi. De aici ai varianta sa mergi mai departe cu trenul, cu microbusele celor care detin parcari, cu taxiul sau ca si noi cu bicicletele. Traseul cu bicicleta este destul de usor, 5.5 km, 200 m diferenta de nivel, in urcare.
Cazarea la frau Irma, locatie foarte centrala, tip studio, gasita pe acelasi www.zermatt.ch, a fost 80 CHF /noapte, desi cazarile decente pe alte site-uri incepeau de la 150 CHF!
Am asezat bicicletele pe balconul de la parter al apartamentului, am despachetat in graba cele 5 bagaje pe care le-am carat cu greu pe biciclete si fuga sa ne facem baia de multime printre turistii, in mare parte asiatici si francezi care erau clienti seriosi in magazinele reprezentative ale unor branduri renumite din Swizerland si nu numai. Fiind seara am savurat aerul curat din statiune la 1620 m iar dupa cativa pasi am ajuns la minunata panorama a varfului Matterhorn care spre satisfactia noastra s-a lasat admirat in fiecare zi, el fiind ascuns in nori in cea mai mare parte a anului.
O mare bucurie a fost si celebrarea in acele zile de iulie a 150 de ani de la prima ascensiune reusita pe muntele cu patru muchii, prilej cu care, parca in cinstea vizitei noastre, statiunea era in plina sarbatoare.
A doua zi am urcat bicicletele cu telegondola pana la 2583m la statia montana Schwarzsee, le-am „parcat” J si am continuat ascensiunea cu o telecabina pana in varful Klein Matterhorn3883 m unde am admiram maretia catorva piscuri inzapezite, si a ghetarilor pe care se schiaza. Costul de urcare pentru doua persoane si doua biciclete... 173 euro!! „Scump dle, scump! ” De aici se pot face drumetii prin zapada la altitudini mai mari. In pretul urcarii am avut acces la paradisul de gheata, unde sunt o multime de statui din gheata, si la un cinema cu scaune incalzite in care ruleaza filme documentare cu tema Matterhorn.
De asemenea este o zona de apreski cu mancare, bautura si priveliste deosebita. De mentionat este faptul ca aerul la acea inaltime este rarefiat si am avut impresia ca nu mi se umplu suficient plamanii. Temperatura a fost mai mare decat speram, soare puternic. Eu am masurat 14 grade cu aparatura din dotare. Dupa sute de poze, si o bataie cu bulgari, am coborat la Schwarzsee de unde am luat bicicletele si am coborit in statiune pe un traseu ocolitor, facand multe opriri pentru fotografii cu peisajele superbe. Am intalnit o turma de oi cu un colorit alb negru foarte dragut si deosebit de ce eram eu obisnuit. Fiind un oras lipsit de autovehicule clasice cu motoare diesel sau cu benzina, toate masinile care le puteai vedea in statiune cum ar fi taximetre, masini de gunoi, masini care fac aprovizionarea, masini care fac curatenia stardala, toate sunt masini electrice care vin rar si au grija sa nu deranjeze turistii, oprindu-se in cazul in care nu au loc sa treaca si fara sa claxonezeee... !!!
O mare parte din turisti se deplaseaza cu bicicletele, existand centre de inchirieri. Mai exista si vreo trei calesti trase de cai pentru plimbari prin statiune. Nici vacile care sunt ca si pictate pe pajistile verzi, ca din povesti nu au acces decat in zone bine delimitate deci nu te poti trezi ca ai calcat in vreo surpriza de a lor...
O alta ascensiune am facut-o cu trenul prin tunel montan la Sunnegga 2288 m, tot cu bicicletele. Cost urcare doua persoane si doua biciclete 50 euro. De aici, am facut drumetia prin traseul cu marmote pana la Blauherd 2571 m si inapoi. Marmotele cam somnoroase la acea ora, dar pana la urma am reusit sa le vedem. La Sunnegga, ca sa fie ziua completa am gasit un lac cu apa acceptabil de calda pentru 2300m in care am si facut o mica baie, eu si alti cativa curajosi. La intoarcere, traseul cu bicicletele a fost mai usor decat in ziua precedenta dar tot spectaculos cu peisaje superbe.
Calitatea serviciilor este deosebit de buna, curatenia, ordinea si stilul specific zonei se pastreaza la toate cladirile fie ele noi sau vechi. Nu pot sa uit cum la acea altitudine, localnicii au instalatii de irigat fanetele, fara sa se planga ca din cauza secetei...
Ca si costuri in statiune pot spune cu certitudine ca sunt foarte mari in comparatie cu Austria si Italia, atat in magazine, restaurante si suveniruri cat si la mijloacele de transport pe cablu. In concluzie Elvetia este o tara cu preturi mari dar care stie sa faca turism de calitate. Sunt convins ca si in sezonul de iarna calitatea serviciilor este impecabila.
 
Concedii multe si placute va doresc!!!
Trimis de cristy1200 in 24.07.15 23:25:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristy1200); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru review, traseu, poze și... cutezanță! "Îndrăzneții înving! "
@cristy1200 - Acum, la exact 3 ani de când am fost şi eu acolo, articolul tău vine ca o frumoasă aducere aminte. Mulţumesc! Bineînţeles, eu n-am avut şi aventuri cu bicicleta. Circuitul vostru a fost mai frumos şi mai incitant pentru că aţi ştiut să-l faceţi mai variat. Felicitări pentru articol şi pentru poze!
Pot spune că aţi fost mari norocoşi prinzând minunata panoramă a vârfului Matterhorn neînvăluită de nori (P05). Rareori se întâmplă să nu fie măcar un norişor acolo, sus, în vârful vârfului.
Dacă voi aţi prins celebrarea a 150 de ani de la prima ascensiune reusită pe munte, noi am prins sărbătorirea centenarului Jungfraubahn, primind chiar şi un paşaport jubiliar Jungfraubahn (1912-2012) care atestă că am vizitat staţia feroviară cea mai înaltă din Europa. Oare ce ar fi fost astăzi Jungfrau fără ideea îndrăzneaţă a industriaşului Adolf Guyer-Zeller de a construi calea ferată cu cremalieră care străpunge stâncile masivelor muntoase Eiger (3970 m) şi Mönch (4107 m)?
@puiutea - Multumesc frumos, Multe destinatii a_ti vizitat!
@iulianic - Multumesc pentru aprecieri! Eu consider ca cei care aleg sa viziteze astfel de destinatii, putin promovate in Romania, sunt un segment aparte de turisti
Buna ziua. Multumim pentru review. Impreuna cu sotia mea o sa plecam in 5 August intr-un circuit care include atat Chamonix-Mont Blanc cat si Zermat - Matterhorn. Eu am asa un fix ca vreau neaparat sa urc pe Aquille du Midi. Crezi ca are rost sa urcam si pe Matterhorn tinand cont de pretul mare al Gondolei? Sau as avea cu ce sa imi umplu eficient timpul in statiune si imprejurimi in timp ce doritorii sunt plecati la 3800? Multumesc!!!
@ nelutufarcas
Incerc sa raspund cum am procedat eu, am fost in ambele statiuni si in Chamonix si in Zermatt dar de urcat am urcat... doar... in Chamonix pina sus de tot si pe urma in celalalt loc de data asta din Elvetia nu am mai vrut sa urc si am luat-o la plimbare prin statiune.
Ai ce face in statiune, ia-o la pas prin statiune, ca si idee din zona garii o iei la dreapta si in capat la stinga acolo sunt citeva cladiri mai altfel.
Eu unul am vrut sa ajung sus la Chamonix si am ajuns, sus de tot erau - 10 grade si jos in statiune + 25.
Zermatt e considerata o statiune de lux extrem, nu stiu daca e buna expresia... extrem... dar in primul rind ma refer si la preturi comparativ cu Chamonix unde linga locul unde se urca sus de tot este si un supermarket cu preturi bune dar... cardul...romanesc e bun doar insotit de cartea de identitate de pe care vor fi notate toate datele, de ce? cred ca toata lumea stie de ce.
De acolo am cumparat un bax de apa minerala... Mont Blanc... si dupa ce am baut am citit si ce scria pe sticla imbuteliat in Italia.
@nelutufarcas - Fără îndoială, în Zermatt ai cu ce îţi trece timpul. Şi când spun asta mă refer la plimbări şi la privit, numai la privit pentru că toate preţurile sunt foarte mari pentru buzunarele noastre, ale românilor.
În circuitul Elvetia & Castelele Bavariei am avut incluse în program trei ascensiuni, fiecare cu tipicul ei.
Am primit botezul muntilor la Jungfraujoch (3454 m), călătorind cu trei trenuri, pe cea mai înaltă cale ferată din Europa. La Aiguille du Midi (3777 m), am urcat cu telecabina, iar Din Zermatt spre Klein Matterhorn (3883 m) cu telegondola.
Toate aceste ascensiuni au fost frumoase, au fost scumpe, dar sunt pentru mine amintiri de neuitat. Dacă ai timp, aruncă o privire şi pe review-urile mele. Vei vedea că au fost persoane în grupul nostru care s-au mulţumit să privească muntele de departe şi altele care au preferat să pună piciorul pe el şi să-i respire aerul rarefiat. Acolo, sus de tot, înconjurat numai de creste foarte înalte, simţi că eşti cu adevărat în ceruri.
Călătorie plăcută şi amintiri frumoase!
@nelutufarcas: Depinde ce va doriti. Eu prefer natura cu ce ofera ea mai salbatic.
De la 1620 m, din Zermatt pana la 3883 m este o mare diferenta din toate punctele de vedere. Sus sigur gasiti si zapada din abundenta.
Daca va fi o vreme cu nor, deci ceata in varf, mai bine nu urcati. Mai aveti si alte variante, sa urcati pana 2580 m, la 3080m etc, la preturi mai mici, cu trenul cu cremaliera sau alte gondole.
@cristy1200: Buna,
Plec in cateva zile intr-o excursie prin Alpi care va include Zermatt, Interlaken, Chamonix printre optionale. Nu mi-e foarte clar, trebuie sa iau haine de iarna? Sau ce aplicatii ar trebui sa-mi pun pe telefon sa le folosesc ofline ca harti. Un sfat sau alte informatii folositoare? Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2022 Cum ajungi la Zermatt — scris în 25.02.22 de Mentina din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 ZERMATT - O urbe liberă de poluare — scris în 25.10.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Zermatt, o statiune montana unde este interzisa poluarea! — scris în 30.12.17 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Zermatt-Matterhorn — scris în 25.09.17 de Mete din LUGANO - RECOMANDĂ
- Apr.2013 St Niklaus - Zermatt — scris în 12.05.13 de cismasl din ARAD - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Din Zermatt spre Klein Matterhorn — scris în 29.09.12 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Cea mai relaxanta dupa-amiaza in tara lui Heidi... — scris în 02.03.12 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ