ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.05.2017
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Pe zidurile cetatii... din Xi'an

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De pe zidurile cetatii vizitate in ultima perioada am ajuns si la The Best-cel mai mare, cel mai bine pastrat zid de aparare din China orasul Xi, an capitala provinciei Shaanxi. Acest zid ascunde cateva comori turistice (a se traduce obiective turistice) pe care am sa le enumar/descriu in urmatoarele randuri.

Dupa ce in prima parte a zilei am vizitat Armata de teracota am ajuns inapoi in oras iar restul zilei am petrecut vizitand cateva obiective turistice importante. Timpul a fost foarte scurt, este practic imposibil sa vezi tot plus sa mai studiezi si muzeele. De gradina botanica si alte locuri de agrement nici vorba, deci pe scurt trebuie minim 3 zile (dar ideal ar fi 5). Eu constiincios o sa le enumar toate, dar primele obiective descrise vor fi cele vizitate de mine.

Xi, anul si istoria sa

Se spune ca daca turistul cauta 100 de ani istorie sa mearga in Shanghai. Daca vrea 500 de ani istorie, probabil va merge in Beijing dar daca vrea sa vada 2000 de ani istorie trebuie sa viziteze Xi, anul. Fals, descoperirile arheologice de aici ne arata civilizatie si forme de viata acum 500000 de ani.

Dar acum discutam despre ultimii 2000 de ani, iar bazele orasului Xi-an au fost depuse pe vremea Dinastiei Qing. Dinastiile care au condus orasul si regiunea sa au mai fost in ordine cronologica Dinastia Han, Dinastia Sui, Dinastia Tang, Dinastia Yuan, Dinastia Ming. In 2000 de ani inevitabil au avut loc razboaie, catastrofe naturale, schimbari politice dar si dezvoltare, ceea ce vedem astazi cu ochi de turisti este rezultatul.

Un lucru foarte interesant am descoprit citind despre oras, a avut mai multe nume. In ordine cronologica s-a numit Fenghao, Changan, Luoyang, Daxing, Fengyuan, Anxi, Jingzhao, Xi, an.

In prezent Xi, anul este capitala provinciei Shaanxi Republica Populara Chineza, este un oras puternic cu 8700000 de locuitor, oras universitar, industrial, cultural si turistic. Turisti din toata lumea vin aici pentru soldatii de teracota al imparatului Qin si descopera cu bucurie ca Xi-anul este mai mult decat Armata de teracota.

Xi, anul geografic

Pozitia pe harta Chinei este centru-est iar 34°16′N 108°54′E sint coordonatele GPS, in apropiere de muntii Qin si raul Wei care asigura alimentarea cu apa. Inaltimea deasupra marii este de 405m iar din punct de vedere al vremii are o clima temperata. Sint temperaturi cam ca la noi iarna poate sa coboare pana la minus 27 iar vara sa urce chiar si la 40 gr C. Cand am fost era frig fata de Beijing, ziua erau in jur de 10-12 grade iar noaptea a fost un minim de 2 gr C.

Asa un oras mare are nevoie de metrou (6 linii), tren (5 gari-din care una este Xi, an North vazut si de mine), aeroport (Xianyang Airport), autobuze, si 3 autostrazi pentru legatura cu alte orase. Cei 8700000 de aici sint chinezi han (99%) iar minoritatea de 1 % sint chinezi hui. Religia majoritara este budismul, iar cea minoritara religia islamica (cca 50000) si crestina.

Ce vizitam in Xi-an?

Armata de teracota si Mausoleul Qin Shi Huang

Este locul numarul 1 de vazut in Xi-an si imprejurimi (zic imprejurimi deoarece acest sit arheologic se afla la 30 km de central orasului) Toti turistii vin in Xi-an sa vada acest obiectiv (sau sa vada si altele dar acesta neaparat) Impresiile mele pe larg despre acest obiectiv aici

Zidurile de aparare Xi, an (City Wall)

Dupa vizita armatei de teracota a urmat vizita Zidurilor Cetatii. Recunosc, este cel mai bine pastrat zid de aparare din toate fortificatiile vazute de mine pana acum. Este un patrat perfect (77 kmp) in jurul orasului Xi-an (de fapt centrului istoric deoarece orasul se intinde cu mult peste zidurile cetatii) de 14 km, 12m inaltime, o latime demna de a construi o sosea cu trotuare cu tot (glumesc bineinteles dar are 14 m latime)

Dar… lipseste farmecul acela care au fortificatiile din Transilvania si in general Europa cu zidurile acelea neregulate, cu grosimi diferite, inaltimi diferite, pitoresti si cu un farmec deosebit. De fapt de aia si vin chinezii pe la noi. Aici este exclus zidul chinezesc care are tot farmecul zidurilor de aparare de la noi, minunea in schimb era ca se intindea pe 21000 km (acum multe portiuni sint distruse si ceea ce se vede in pliante sint zone frumos renovate pentru turisti) Dar Xi-anul este un oras modern, asa ca si zidul de aparare este prea matematic facut si asta la inceputul dinastiei Ming (intre anii 1374-1378) Canalul inundat de apa a fost construit in schimb mai tarziu in 1781. Dar fiecare zid de aparare din lume are farmecul propriu, aici in Xi-an turnurile de aparare care se ridica peste zid si au un acoperis tip pagoda da farmecul. Si daca n-as vedea blocurile de 25-30 de etaje dincolo de zid as putea sa imaginez un camp invadat cu armata mongola.

Am urcat pe zid la poarta nordica Anyuan, una din cele 4 porti, celelalte 3 se numesc poarta Changle (est), Yongning (sud), Anding (vest) Portile au mai multe arcade asa ca pe sub exista soseaua cu mai multe benzi de circulatie plus trotuare pentru pietoni. Soferul a parcat intr-o curte interioara, si noi am urcat pe zid langa o cladire istorica deasupra portii (cladiri care exista deasupra fiecarei porti) Zidurile cetatii pe langa ca sint un must see in Xi-an au si o oarecare utilitate, se pot inchiria biciclete contra sumei de 90 rmb (54 ron) pentru 2 ore dar se poate si pentru mai putin timp. Amplasat chiar pe zidul cetatii o cafea/bufet serveste un meniu mai simplu (22-44 rmb/13-26 ron) ceai/cafea (25-35 rmb/15-21 ron) tort de inghetata 32 rmb (19 ron) Fascinat in schimb ceea ce se vede de pe zid nici nu m-a interest (mai ales ca ajuns mancat acolo) Tot la aceasta poarta jos este renumitul muzeu Beilin

Cartierul musulman din Xi, an

Daca tot am povestit ca sint 50000 de islamici in Xi, an hai sa vedem si strada lor comerciala, obiectiv turistic in sine. Soferul a parcat intr-o straduta alaturata unde n-as avea curajul sa merg noaptea. Am vazut niste blocuri de 4 etaje cu ferestrele si balcoanele inchise cu gratare de fier pana la etajul 4 inclusiv. Spectacolul incepe cu vreo 300 m mai incolo unde… recunosc ca nu am mai vazut asa ceva. Tare de tot, nici nu m-au interesat bunatatile culinare care se vedeau la tot pasul si la un pret extraordinar. Un amestec de culori in miscare cu zgomotul aferent, in care se amesteca zgomotul facut de cei care bat carnea de miel sau berbec afara in strada si ofera acesta la protap, acest zgomot se amesteca cu zgomotul scuterelor care isi fac loc intre trecatori, claxonul bicicletelor, strigatul comerciantilor, ceva foarte normal pe acolo. Un motor cu 3 roti care a trecut pe acolo si a carui remorca era plin de gunoi neacoperit si mirosea facea parte din spectacol, de asemenea o piticanie care cersea pe jos s-a uitat foarte urat la mine cand i-am facut poza, si-a schimbat trasaturile fetei dupa 2 rmb dati. Un video cu mancarea stradala exact cum am vazut si eu aici: youtube

Dar las si pozele sa vorbeasca, chiar merita sa va uitati.

Bazarul de langa Muslim Street este de fapt o straduta super ingusta acoperita ori cu tabla, ori acoperis de sticla ori panza numai ca sa nu ploua inauntru. Este un alt spectacol, este locul unde se poate negocia pana la limita imposibilului. Daca te injura dupa aia este a doua parte oricum nu intelegi nici un cuvant. Este o explozie de culori si de marfa atat de spectaculos incat pur si simplu am uitat sa mai si cumpar ceva (ceea ce am recuperat in Shanghai in conditii similare la un alt bazar)

Turnul tobelor (Drum Tower)

Acest turn istoric se gaseste aproape de Muslim Street si Marea Moschee. A fost construit in 1380 de pe vremea dinastiei Ming. Acest turn musical a fost construit cu scopul precis de a indica sfarsitul zilei tobele din interior rasunau la apus. (Spre deosebire de turnul clopotelor din care se auzeau sunetele clopotelor dimineata) Tobele se pot vedea in interior (muzeu) iar de pe terase panorama orasului. Tobele se pot auzi zilnic asa am inteles ca eu nu le-am auzit, seara fiind deja la hotel.

Turnul clopotelor (Bell Tower)

Acesta am vizitat dupa o mica pauza la hotel (vezi impresii) si dupa care am plecat pe cont propriu in explorarea orasului in restul zilei care mi-a mai ramas la dispozitie. Este mai tanar cu 4 ani decat turnul tobelor, anul construirii a avut loc tot in perioada dinastiei Ming in 1384. Este o cladire (dupa parerea mea) mai impunatoare decat celalalt turn musical (Drum Tower) Poate si din cauza amplasarii soseaua trecand in jurul acestui turn ca un giratoriu, iar peisajul constructiei se vede de departe. In orice caz este si asta o bijuterea a Xianului. Ca si o mica parateza: clopotul din acest turn are 2,5m inltime si cantareste 6,5 tone. Din drona aici:youtube

Marea moschee din Xi, an

Am inteles ca prin anii 742 au ajuns si pe aici arabii in scop comercial probabil sa aduca sa vanda si sa duca alte marfuri in functie de nevoile popoarelor. Cum multi s-au stabilit pe aici (in Xian) au avut nevoie si de un lacas de cult asa a luat fiinta Marea Moschee care nu este chiar asa de mare dar este foarte renumita deoarece este cea mai veche si conservata din China. Ce-i drept seamana mai mult cu un templu chinezesc deci s-a folosit arhitectura de aici chiar si vazand corpul de cladire numit minaretul moscheei (Turnul Xingxing) m-a bufnit rasul, este o pagoda in toata regula. In video aici:

youtube

Acestea au fost obiectivele vizitate de mine, mai mult n-am putut, nu era timp, eram si obosit. In urmatoarele randuri o sa mai enumar cateva obiective importante care de asemenea trebuie (ar fi trebuit) vazute/vizitate.

Templul Daci, en (sau Pagoda Marii Gaste Salbatice)

Este un fel de zgarie nor al templelor cu cei 64 m inaltime. In timpul dinastiei Sui a fost construit un complex de cladiri de catre Imparatul Wen in 589. Pagoda zgarie nor s-a ridicat in 652. Cladirile din complex in afara de pagoda sint: Sala Mahavira, Sala Principala, Sala Predicii, Sala Xuanzang. Conform colegi turisti cu taxi cca 20 minute dureaza drumul pana acolo. Video aici:

youtube

Pagoda Mica Gasca Salbatica (Small Wild Goose Pagoda)

Daca tot sintem la gaste trebuie sa mentionez pagoda gasca mica care nu-I mica are si ea 43m inaltime. Anul constructiei a fost 707-709 si nu se afla departe de zidul de aparare dar nici de pagoda marii gaste. Dinastia Tang a fost perioada in care s-a construit.

Tang Palace Dance Show

Un spectacol obiectiv turistic in sine, toate agentiile include si acesta in program si nu degeaba merita fiecare minut, yuan dat. Pe larg am descris acest eveniment aici: vezi impresii

Alte obiective care n-ar trebui ratate la mai multe zile de sejur

Muzeul de istorie Shaanxi

La inceputul articolului am scris ca istoria Xi-anului incepe acum 500000 de ani. In acest muzeu se gasesc obiecte arheologice descoperite din aceasta perioada. Dar si restul istoriei Xi, anului pana in present se poate studia aici. Un alt muzeu interesant se numeste Stele Forest, poate va aduceti aminte ceea ce am povestit despre stele in articolul Drumul Sacru din Beijing, aceste monumente din piatra din vremuri mult apuse. Ei aici in Xi-an gasiti o padure intreaga de stele, o colectie de invidiat de aici si denumirea Padurea de Stele. Pe langa Pagoda micii Gaste salbatice este Xi, an Museum un alt muzeu interesant. Dar sa luam si restul de temple la rand: Templul Famen, Templul Qinglong, Templul Wolong, sint doar cateva mentionate in siteuri turistice.

La capitolul parcuri gasim o oferta bogata: Shaanxi Xian Botanical Garden, Qinling Wildlife Park, Lishan National Forest Park, Xingqinggong Park.

Concluzii: Pentru cele enumerate mai sus trebuie cateva zile eu zic in 5 zile se pot acoperi majoritatea (inclusiv armata de teracota) in mod real se poate vizita intr-o zi si jumatate ceea ce am descris si vizitat personal. Pentru mai mult se va scoate cardul bancar pentru a plati cateva zile de cazari in plus. Este totusi un oras cu 8 milioane locuitori.

Rog acest clip la inceput, multumesc

https://www.youtube.com/watch?v=bBCRwRWUTo8

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 29.05.17 23:39:49
Validat / Publicat: 30.05.17 09:35:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.

VIZUALIZĂRI: 1839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Cladire facand parte din fortificatiile Xianului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.05.17 06:35:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[30.05.17 15:14:20]
»

@AZE: Toate bune si frumoase pana am ajuns la poze, unde inevitabil am ajuns si la zona de mancare stradala, nu se mai poate asa , bine ca nu au fost prea multe.

Felicitari, votat cu placere.

AZEAUTOR REVIEW
[30.05.17 22:05:28]
»

@mishu: Multumesc

Este un cartier foarte interesant acest Muslim Qarter cu bucatarie in stanga si in dreapta, de la pregatirea mielului pana la fierberea ciorbei, prajirea tuturor buctelor se face in strada, sa nu te duci cu foamea pe acolo, mirosurile imbietoare te dau gata. Ai zis ca ma pus putine poze cu mancarea daca vrei mai pun vreo 50.

In Xi-an si eu am ratat obiective dar asta din cauza programului prea scurt deci vazut esentialul asa cum am descris si in articol, sint oricum multumit.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[31.05.17 13:03:27]
»

@AZE: , tocmai, ma bucuram ca nu sunt foarte multe. Sa stii ca in Bucuresti sunt ceva restaurant chinezesti bune, asa ca daca prin drumurile tale te opresti si pe aici ma voi bucura sa te duc itrun astfel de loc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Xian:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0572190284729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1