ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
7 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Cine se scoala de dimineata la castel ajunge - Castelul Euxinograd

TIPĂREȘTE URM de aici

In cautarile mele despre ce sa vedem in Varna/ zona Varna am dat peste acest link:

varna-guide.com/attractio ... -of-evksinograd

Am zis, asta este, musai de vizitat si in situatia data am inceput sa aprofundez subiectul afland ca vizitarea se face pe baza de grup organizat 5-20 de persoane pe baza de programare. Noi am trimis un mail la adresa indicata in link-ul de mai sus insa am primit raspuns de la adresa de mai jos. Redau si raspunsul lor in situatia in care chiar va doriti aceasta vizita (iar children inseamna si elev/ student). Nu exista alte reduceri.

As to your enquiry about visiting Residence Euxinograde we would like to inform you that it is necessary to write about a concrete date (or some dates that is suitable for you) you want to come so we would be able to answer you is this could be possible for the relevant. We have walks every day (except Monday), but all the groups are organized with a previous reservation. The entrance price is 12 lv/a person, for children is 3 lv/person. The duration of the walk is about half an hour by walk. The lecture is in Bulgarian. When you decide a date you want to come it is also necessary to send us a list with your names and date of birth of all the people in your group.

If you have any further questions please don't hesitate to contacts us.

With kind regards,

Euxinograde team

Astfel ca aproximativ cu o saptamana inainte le-am comunicat datele noastre (aici imi pare rau ca nu am putut sa o conving pe @zoazore si sotul sa ne insoteasca, iar argumente nu aveam prea multe pentru ca nu stiam cum va fi) precum si intentia de vizitare si am primit confirmare pentru grupul din data de 29.06, limba bulgara. Asta este, ca doar nu ne uitam la film, si mai exista informatii si pe net.

Acolo am realizat insa ca oricat de mult sau de putin ai citi pe net (recunosc cinstit ca informatii multe nu sunt iar cele gasite seamana mult unele cu altele), ce afli la fata locului este mult mai mult si noi am avut parte de o ghida care ne-a oferit mult mai multe informatii.

Ca localizare este situata intre Statiunea Sf Constantin si Elena si Varna la 8 km de Varna. Daca mergeti dinspre Constantin si Elena este situata peste drum de o statie Eko (este si statie de autobuz) dupa care putin mai in fata se poate intoarce masina.

Daca mergi dinspre Varna de la distanta tot statia Eko e un reper bun, insa cand veti ajunge acolo veti vedea o placa neagra din marmura scrisa cu litere aurii si veti avea convingerea ca ati ajuns unde trebuie.

Am lasat masina in parcare, fix cu 5 minute inainte de ora stabilita (10.30). Ghida ne avea pe lista si am pornit mai departe alaturi de un grup de persoane in etate. Binenteles ghida a tinut sa ne mentioneze ca este un tur ghidat in limba bulgara dar in pauze, pe traseu si ori de cate ori dorim ne poate povesti in engleza. Si s-a tinut de cuvant.

La modul general cateva cuvinte despre aceasta resedinta (si din cele citite dar si din cuvintele ghidei, iar la final puteti achizitiona cand platiti si un pliant in limba engleza care ofera destul de multe informatii).

Asa cum spune placa de la intrare, data de nastere a acestui castel este socotita a fi anul 1885 si era resedinta de vara a tzarilor Bulgariei.

Constructia palatului a inceput in 1882 pe domeniul unde se aflau manastirile Sf Dimitrie si Sf Constantin, domeniu donat de episcopul Greciei si care ulterior a fost extins ajungand astfel la 80 ha. Resedinta a primit numele de “Sandrovo” care provine din diminutivul italian (Sandro) al lui Alexander of Battemberg (primul print al Bulgariei moderne pe care a condus-o din 1879 pana la abdicare in 1886).

Palatul asa cum il regasim astazi a fost finalizat sub tarul Ferdinand, care a folosit printre altele si materiale / parti importante chiar (achizitionate prin licitatie) din castelul Saint-Cloud (Franta) distrus in timpul razboiului cu prusacii.

Demumirea actuala a castelului se datoreaza primei sotii a lui Ferdinand (Marie-Louise) care la data de 27.07.1893 ii schimba numele avand in vedere vechiul nume al Marii Negre (Pontus Euxinus), plus alte artificii.

Dar mai multe date istorice gasiti aici: en.wikipedia.org/wiki/Euxinograd

Si de asemenea la finalul calatoriei prin istorie precum si achitarea taxei de intrarea la receptia hotelului Tunel, puteti achizitiona un pliant (1 lv) din care pot fi aflate ceva amanunte astfel incat eu ma bucur ca l-am cumparat.

Patrunzand pe domeniu, daca nu stii ce se afla acolo ai impresia ca ai intrat intr-o gradina botanica, multi pomi, flori, tot felul de elemente decorative, iar palatul nici macar nu se vede. Turul dureaza mai degraba 2 ore si parca tot nu sunt suficiente ca sa admire totul. Ghida noastra, foarte simpatica de altfel a povestit mult si am incercat sa retinem cat mai mult, insa in mod sigur am uitat multe.

Insa inca de la intrare ne atrage atentia asupra stalpilor de iluminat si care poarta blazonul tarului Ferdinand. A insistat sa ne spuna ca nu este blazonul casei regale ci al lui Ferdinand.

Un aspect interesant insa este prezenta (destul de des) a unor placi/panouri din care afli cam unde te gasesti si ce vezi acolo (material de prezentare neinspirat foarte bine fiind un metal auriu si care s-a cam degradat), acestea avand informatia scrisa in bulgara, rusa (cred), engleza, germana si braille (mi s-a parut interesant)

Am aflat multe despre cum s-a incercat amenajarea locului, s-au adus pomi, plante din multe tari, insa dupa prima iarna in acele locuri multi dintre arbustii fara rezistenta la frig au murit, si atunci s-au construit serele pe care le-am vizitat si care adaposteau iarna plantele mai sensibile. In functie de originea celui care a contribuit la amenajarea gradinilor vom intalni: sera olandeza, franceza, engleza, iar in sere am vazut printre altele si lamai.

Plantele si pomii pe care ii regasim aici au fost adusi din Asia, America de Sud, Africa de Nord si mai ales din sudul Frantei (din Marsilia de unde Ferdinand a adus 50000 de copaci) si pamant fertil din zona raului Kamcia (sau Kamchiya) astfel ca prin sutele de specii de arbusti si plante care se gasesc aici putem spune ca avem o gradina botanica. In poze am surprins cativa dintre pomii indicati (Californian tree si Himalayan tree). De asemenea o sa intalnim un stejar batran insa caruia se pare ca ii sunt zilele numarate deoarece cu o saptamana inainte sa ajungem noi pe acolo pomul fusese traznit si urmele se vedeau.

Am admirat si sa spunem alte cladiri administrative fie ca aveau functia de grajd sau garaj (am vazut doar exteriorul).

Intr-un final ajungem si la castel, acesta pare ca este intentionat construit in mijlocul acestui parc imens pentru a-l proteja. Remarcam o cladire placata cu caramida rosie, o cladire cocheta si care te imbie sa-i calci pragul. Dupa inca cateva povesti spuse intram in castel. Aici chiar daca constructia este pe 3 nivele se viziteaza doar parterul (ni s-a spus ca oricum este cea mai interesanta deoarece acolo sunt adunate in camere exponatele). Nu avem decat sa o credem pe cuvant, sa ne punem supraincaltarile in picioare si sa pornim la drum. Nu pornim insa inainte de a admira un candelabru din fier care poarta emblema lui Ferdinand, la fel si alte elemente artizanale cum ar fi clantele usilor, inchizatorile de la ferestre precum si scara (partea metalica).

Inainte sa pornim in tur nu ne-am putut abtine sa nu admiram si un lift care arata ca modernul a patruns si acolo.

Camerele, admiram intai peretii acoperiti cu tapet matasos rosu-auriu, sau doar auriu. Aici din pacate s-a trecut prin camere cu mai multe cuvinte pentru admiratorii bulgari, noi mai mult am admirat si am facut poze. Nu am putut sa nu apreciem saloanele de receptie, salonul de luat masa, cabinetul de lucru, sala de muzica cu un pian (o marca cunoscuta din ce ne-a spus ghida, dar am uitat numele).

Mobila in cea mai mare parte este din mahon sau nuc (nu ma pricep, asa ne-a spus ghida). Si tot ea ne-a atras atentia asupra unui candelabru decorat cu coroana si crini aurii si care a fost un cadou al casei de Bourbon.

Despre camere mai putin de spus in vorbe, mai multe vor spune pozele.

Parasim hotelul pentru a merge in spatele lui unde admiram o frumoasa gradina cu un lac pe care pluteau nuferii si unde exista mai multe statui insapeste toate acestea predomina statuia lui Neptun (provenienta acesteia este tot castelul Saint Cloud).

Mai admiram pe turnul castelului si un ceas care este functional inca.

Ne continuam drumul spre ceasul solar care a fost un cadou al reginei Victoria a Angliei. Chiar si pentru acest ceas merita sa ajungeti acolo, este unul deosebit iar inscriptia de pe el este plina de inteles. O sa vedeti in poze acest ceas (P62 si P63) insa am sa redau mai jos inscriptia, in engleza pentru a-i pastra farmecul original: “Let others tell of storms and showers. I’ll only count your sunny hours”.

Pe langa ceas, pe scari se poate ajunge pe plaja (baietii fiind mai tinerei au tras si o mica fuga acolo spre disperarea ghidei cand i-a vazut intr-un final)

Drumul a continuat pe alei pentru a ajunge la hotelul Tunel pentru a achita taxa de vizitare a domeniului. Hotelul este o cladire micuta cu 2 etaje si cu accesul spre o zona de “belvedere” printr-un tunel. De acolo se vede minunat marea si cred ca seara privelistea este una minunata.

Tot langa hotel vedem urmele vechii manastiri in locul careia s-au facut toate aceste frumoase lucruri.

In ceea ce priveste hotelul, pentru a beneficia de cazare aici (mai putin lunile iulie si august cand aici se odihnesc nomenclatorii lor) trebuie sa timiteti un mail pe aceeasi adresa ca cea indicata la inceput iar despre preturi nu am insistat dar am inteles ca sunt similare celor practicate in statiuni.

Daca m-as caza aici? As spune ca da pentru vreo 2-3 nopti pentru a ma bucura de tot ce exista in acest loc, sa poti vedea mai bine fiecare particica a acestui parc imens, pentru a admira marea de la inaltime si multe altele cred. Exista trepte care duc la plaja unde mai ales in orele placute ale serii sa te plimbi pe malul apei nu poate fi decat o placere, asa ca eu cred ca merita.

De la hotel ne-am indreptat spre iesire, cam inca 15-20 minute pentru ca ne-am mai oprit pe drum. Pentru persoanele carora mersul le era dificil a venit si un microbuz care le-a dus pana la iesire (printre ei si mama si chiar si sotul deoarece ramanand sa le ajute sa urce in microuz a ramas in urma asa ca a venit cu microbuzul.

Accesul spre iesire trece printr-o bolta situata in mijlocul viei astfel incat cred ca atunci cand sunt copti strugurii e minunat. Am ajuns si la crama unde strugurii sunt transformati in vin. Ghida a laudat crama de aici unde s-ar gasi un mare butoi de vin de 3 tone. Cum nu l-am vazut iar doar de bune vorbele.

Desi am petrecut acolo putin peste o ora si jumatate, mi s-a parut insuficient fata de tot ceea ce poti vedea si as mai merge inca o data.

La plecare drumurile noastre s-au separat, copiii au mers spre Albena, noi ne-am oprit insa la Manastirea Aladzha despre care voi povesti in articolul urmator.

Pot spune cu mare bucurie AmFostAcolo iar locul merita vazut si daca se poate, revazut.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 11.07.16 08:13:35
Validat / Publicat: 11.07.16 09:10:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 6141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Deja cine rezista sta afara.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.07.16 09:09:56]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Varna și împrejurimile, VARNA" (nou-creată pe sait)

webmaster
[11.07.16 09:30:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elviramvio
[11.07.16 09:46:31]
»

@mishu -

Excelent articol.

mishuAUTOR REVIEW
[11.07.16 09:59:20]
»

@webmaster - Multumesc frumos.

mishuAUTOR REVIEW
[11.07.16 10:02:47]
»

@elviramvio - Multumesc frumos pentru aprecieri este o destinatie de vacanta frumoasa

Dragoș_MD
[11.07.16 11:19:15]
»

Felicitări pentru „descoperire”! și nu ca să mă laud, dar totuși - au venit împreună cu un binemeritat SB.

mishuAUTOR REVIEW
[11.07.16 11:54:52]
»

@Dragos - Multumesc foarte frumos pentru aprecieri si SB, am fost atat de incantata de acest loc incat mi s-a parut ca e bine sa stim despre el.

Zoazore
[11.07.16 12:51:45]
»

@mishu -

nu am putut sa o conving pe @zoazore si sotul sa ne insoteasca, iar argumente nu aveam prea multe pentru ca nu stiam cum va fi)

= discutam despre asta pe 22. Multumesc pentru dedicatie. L-am "sorbit"!

mishuAUTOR REVIEW
[11.07.16 12:53:39]
»

@Zoazore - Si noi o sa sorbim o bere pe 22

Zoazore
[11.07.16 13:03:07]
»

@mishu - Normal si firesc!

crismis
[11.07.16 16:58:10]
»

@mishu: Excelenta relatare! Am aflat si eu recent despre acest obiectiv, cu ocazia mini-vacantei noastre de Rusalii din Chaika. Am citit cu elan despre zeci de ale obiective turistice de prin zona, am selectat si para-selectat (ca aveam doar 2 zile pline la dispozitie), ne-am facut planuri si... pana la urma am hotarat sa stam cumintei loco sa ne odihnim! Om vizita altadata, cand om avea mai mult timp si-om avea neuronul mai vivace! Dar, deocamdata, ma bucur ca am putut vedea Palatul de vara al tarilor bulgari prin ochii tai! Multumesc!

mishuAUTOR REVIEW
[11.07.16 17:08:37]
»

@crismis - Multumesc pentru aprecieri, la felul tau de a fi sigur iti va placea si vei scrie un articol minunat mult peste acest articol.

Din cauza felului in care poate fi vazut (cu rezervare) si pentru ce reprezinta el m-am bucurat sa impart aceasta bucurie cu voi.

Era cat pe aci sa-mi scape amanuntul cu rezervarea daca nu se uita si o colega de-a mea pe link si sa-mi atraga atentia.

Eu la cat de incantata eram, era sa scap acest amanunt. Poate ca in final nu-l scapam, ca atat am cautat mai apoi informatii despre el incat sigur aflam.

Acolo in timp ce vizitam ne-a interpelat o doamna mai in etate, vorbind romaneste (cu greseli dar vorbea romaneste) care era foarte incantata ca venisem sa vedem acea resedinta (si eram 7) si la fel de incantata ca si ea vizitase Bucurestiul (inclusiv Palatul Parlamentului) si ca fusese si la Sinaia si vizitase Pelesul.

Asa ca vara de abia a inceput si sigur vor mai fi AFA-isti care vor merge si vor povesti, iar eu astept cu nerabdare sa citesc.

traian.leuca †
[12.07.16 12:18:54]
»

Acum trei ani, cu ocazia unui sejur în Nisipuri, am căutat acest obiectiv şi nu l-am găsit; GPS-ul m-a dirijat aiurea, iar de la localnici nu am înţeles prea bine unde se află.

Un review ca acesta m-ar fi dus direct la destinaţie.

Felicitări!

mishuAUTOR REVIEW
[12.07.16 19:21:27]
»

@traian. leuca: Multumesc frumos pentru aprecieri. Ca sa fiu cinstita si noi am intrebat la un moment dat un localnic care dand din maini ne-a explicat in legea lui, dar am reusit sa trecem de obiectiv insa 2-3 km mai incolo am zis ca sigur trebuie sa intoarcem deoarece intram in Varna. Pe sens invers insa a fost mai usor de sesizat.

Este intr-adevar un loc care merita vizitat si sunt sigura ca daca as mai ajunge acolo inca o data as vedea ce mi-a scapat prima data (am sesizat niste omisiuni).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varna și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059483051300049 sec
    ecranul dvs: 1 x 1