ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.05.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    MAY-2019
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    3 AD. + 2 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    98.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Castelul Rocca Borromeo din Angera

    TIPĂREȘTE

    Adresa: Via Rocca Castello, 2,21021 Angera VA, provincia Varese, regiunea Lombardia, Italia.

    Program; 10,00 – 17,30

    Pret bilet; 10 euro adulti, 6 euro copii. Biletul este valabil pentru ambele muzee din castel (cel al papusilor si cel de istorie)

    Castelul Rocca Borromeo este situat pe malul sudic al lacului Maggiore, unul din cele mai renumite lacuri din Italia. Acest lac este la nord si nu departe de Milano si apartine Italiei dar si Elvetia are iesire la el. De la Torino si pana la Angera sunt 130 km pe care i-am parcurs cam intr-o ora, mergand atat pe autostrada A4 cat si pe A26.

    Inca din sec. XV. Angera a primit titlul de oras, datorita ducelui Ludovico il Moro. Acum localitatea si zona inconjuratoare este vestita pentru viile sale, pentru productia de vin si pentru castelul Rocca Borromeo. Acest castel este cel mai bine pastrat castel din Lombardia si el a fost tinta excursiei noastre de o zi. Drumul pana acolo a fost usor de parcurs; autostrazile sunt impecabile, peisajul frumos iar vremea a tinut cu noi pana la sfarsitul vizitei, cand a inceput sa ploua.

    Am urcat cu masina pe micuta colina de langa orasul Angera, pana la zidurile castelului fortificat, vechi de peste sapte sute de ani. Am lasat masina in parcarea cam neamenajata dar suficient de mare.

    Am cumparat bilete de intrare, 10 euro pentru adulti si 6 euro pentru copii si am intrat in curtea castelului. Prima „ vizita a fost la magazinul de suveniruri unde sunt si grupurile sanitare, iar acolo am avut surpriza sa vedem o vitrina plina cu papusi vechi. Dupa ce nu am scapat de cele doua nepotele pana nu le-am cumparat cate o papusica – deee... vor amintiri specifice locului, am inceput vizitarea castelului. Jumatate din castel este muzeu ce demonsreaza istoria lui iar jumatate este Muzeul Papusilor, cel mai mare muzeu de acest fel din Europa.

    Castelul este alcatuit din cinci cladiri, fiecare cu istoria sa, fiecare cu arhitectura specifica perioadei in care a fost ridicata, aceste constructii acoperind istoria cuprinsa intre sec XII si XV. Castelul este inconjurat de ziduri inalte cu creneluri iar gradinile sale sunt simple, sobre, asa cum erau in perioada de glorie a constructiei.

    Primii care au construit ceva pe aceasta stanca cu amplasament strategic pe malul lacului Maggiore, au fost romanii. Apoi in sec. XII familia Torriani a ridicat un castel. In sec XV castelul a fost cumparat de fam. Borromeo care prin urmasii sai stapaneste si astazi acest castel. Am traversat curtea interioara a castelului, o curte austera doar cu ziduri si pietre, am vazut o mica magazie de unelte si instalatii pentru producerea vinului alaturi de cateva butoaie si am intrat in castel. Sunt noua sali ce pot fi vizitate. Sala justitiei pastreaza cele mai vechi fragmente de fresce cu subiecte laice, din intreaga Italie – sunt din sec XIII. Frescele celebreaza Victoria fam. Visconti impotriva fam. Torriani dupa batalia de de la Desio din 1277. Primii au castigat si au devenit nu doar stapanii castelului si a intregii regiuni ci si lorzi de Milano. Dar istoria familiei Torrianu nu s-a sfarsit cu aceasta infrangere. Torriani au plecat in lume cum se spune si cateva sute de ani mai tarziu un descendent al lor s-a numit Napoleon Bonaparte... acel Napoleon Bonaparte.

    Familia Borromeo este una din cele mai vechi familii italiene, a carei influenta in zona orasului Milano si a lacului Maggiore face istorie de sute de ani. Zona aceasta pe care o poseda din evul mediu si pana in zilele noastre este numita „ statul Borromeo”. De sute de ani, nici Napoleon, nici alte razboaie nu au reusit sa ii faca pe bancherii fam. Borromeo sa isi piarda proprietatile. Si mereu din randul descendetilor au fost unii capabili sa duca mai departe mostenirea primita si sa mareasca avutia lor. Nu mai putin de treizeci de conti, principi si marchizi a avut aceasta familie. Lor li se adauga sapte cardinali.

    Am vizitat zona castelului care adaposteste muzeul de istorie si care spune povestea veche de peste opt sute de ani. Salile simple fata de alte castele mai recente si mai frumos decorate sunt totusi interesante. Mi-a placut sobrietatea lor ce are o maretie aparte. Ziduri vechi, solide ce au fost consolidate, marite si decorate de zeci de generatii, m-au facut sa ma intreb oare cum o fi sa te nasti ca descendent a unei familii ce stapaneste nu doar acest castel ci multe altele. Si raspunsul a fost unul singur; nu este suficient sa te nasti aristocrat – educatia imbinata cu mostenirea, bunul simt si ratiunea sunt cele care pot duce mai departe ce ai primit de la parinti si de la bunici.

    Am vizitat Sala Romana, sala Mitologiei, cea a ceremoniilor, sala San Carlo si a primilor proprietari din fam. Borromeo. Tablouri imense reproduc figurile acestor personaje ce au facut istorie. Sunt si piese vechi de mobilier, cu aspect rustic dar solide ce aduc aminte de mesele imbelsugate, de petrecerile fastuoase si de viata de zi cu zi a nobililor medievali. Gradinile, asa cum le-am vazut noi, sunt rezultatul unor cercetari ale documentelor medievale facute de fam. Borromeo. Au fost plantati multi arbusti, plante ornamentale si medicinale, pentru a crea gradinile de altadata „ gradinile Paradisului pierdut” cum erau denumite in vechile scrieri.

    Ce mi-a placut in acest castel, este modul in care restauratorii au imbinat zonele medievale cu fresce de sute de ani, cu zona moderna. Castelul are doua etaje si accesul este usor in cele doua moduri: pe scari sau cu ascensorul. Ce nu mi s-a parut potrivit cu locul si cu istoria acestui castel, este vopseaua poliuretanica cu care este acum acoperit pavimentul acestei zone din castel. Chestiune de gust si de modernitate.

    In Sala Maioliche, am admirat o colectie extraordinara compusa din trei sute de farfurii realizate cum altfel decat manual, farfurii foarte rare.

    Castelul nu a suferit in timpul celor doua razboaie mondiale si acesta este un motiv pentru care zidurile sale sunt atat de bine conservate. Ce liant or fi folosit la constructie, nu stiu. Dar un lucru este sigur; nici o piatra nu a cazut din intregul edificiu. Si asta este de admirat.


    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 06.05.19 22:22:18
    Validat / Publicat: 07.05.19 14:54:49
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 599 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 Castelul Rocca Borromeo din Angera.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29300 PMA (din 21 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [07.05.19 14:54:19]
    »

    Mutat în rubrica "Descopera Varese și împrejurimile, VARESE" (nou-creată pe sait)

    webmaster
    [09.05.19 13:06:45]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Varese și împrejurimile:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.46998310089111 sec
    ecranul dvs: 1 x 1