ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Wiener Neustadt
ÎNSCRIS: 01.06.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2015
DURATA: 5 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Muzeul Enrico Caruso și fortăreața Monteriggioni

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Pentru cinci zile trebuia sa ma deplasez in Toscana si asta in decembrie, cand toata lumea este mai mult cu gandul la sarbatori iar aglomeratia pe strazi si mai ales in orase cunoaste valorile cele mai ridicate. Mare parte din zii urma sa ne fie ocupata dar microbul turistului bata-l vina incepuse sa incolteasca si cum sa ajungi in aceasta zona si sa nu daruiesti si sufletului hrana pentru care tanjeste.

    O mica sesiune de shopping, ca doar magazinele sunt deschise pana pe la miezul noptii iar produsele "vero italiano"sunt mai sic :) trebuia neaparat facuta, iar de cadouri oricum aveam nevoie ,,zise consoarta.

    Eu mai umil am zis, ok, ma multumesc cu doua ore sa vad orasul Certaldo si sa mai vad pe fuga macar bradul de craciun din Siena si poate Domul din Florenta si asa zilnic urma sa facem traseul acesta. Iar intre acestea punct fix, vizitarea cetatii medievale, Monteriggioni o fortificatie medievala a Tempilerilor pe care am descoperit-o o sa radeti :) de pe un joc interactiv video:Assasin's Creed

    Tabara de baza am avut-o in prima seara la un B&b din Lastra a Signa un orasel satelit al Florentei, Urmatoarele la un amic in Malmantile un satuc tipic toscan asezat idilic intre colinele acoperite cu maslini si chiparosi inalti si suplii specifici zonei.

    Am ajuns in Lastra a Signa, si intrand pe stradutele inguste si intortocheate intr-un sens giratoriu zaresc un indicator care prin mesajul sau mi-a schimbat prioritatile si planul.

    De la ultima noastra vizita, din 2011 de Craciun in zona aparuse un obiectiv turistic despre care nu stiam nimic si anume, Muzeul Enrico Caruso. Si cum sa scapi o asemenea oportunitate, sa vizitezi locul unde a trait cel mai mare tenor a tuturor timpurilor.

    A doua zi fiind duminica, dupa masa in loc sa mergem direct la amfitrionul nostru, am facut un mic inconjur si am urcat spre Bellosguardo cum se numeste dealul pe care se gaseste muzeul.

    Dupa cativa km. parcursi prin superbul peisaj toscan am ajuns si cu ajutorul indicatoarelor foarte prezente, la zidurile si poarta uriasa a stabilametului, de unde traseul urma sa se desfasoare per pedes. Intram pe o alee pietruita foarte lunga strajuita de chiparosi si tuia inalte a carui capat nu se intrevedea aceasta fiind usor boltita dupa forma colinei.

    Villa Belllosguardo si arealul de peste opt hectare adiacent a fost construita de un nobil florentin prin anii 1550, in timpul secolelor si-a schimbat de mai multe ori proprietarul precum si mare parte din arhitectura.

    In 1906 marele tenor alaturi de sotia sa, soprana, Ada Giachetti viziteaza aceasta vila si se declara incantati de aceasta si de peisaj ,,hotarand de comun acord sa o achizitioneze, lucru care s-a si intamplat, aici traind mare parte din viata scurta dar intensa pana in anul 1921, anul trecerii sale in nefiinta.

    Pe frontispiciul de la intrare tenorul si-a lasat o parte din admiratia sa inscrisa:

    "Aceasta colina nu este un loc din aceasta lume, este un loc ireal, care exista datorita unei minuni, ocrotit si departe de lucrurile lumesti.

    Gradinile din jurul vilei sunt adeptele stilului italian o multime de labirinturi de, vegetatie plantata si intretinuta sub aceasta forma. In punctele cheie se gasesc grupuri statuare infatisand personaje mitologice precum zeii:Apolo, Diana, Caliope sau Bachus iar o superba fantana avand in mijloc un triton prin gura acestuia tasnind apa. Acestea sunt datate undeva intre secolele XVI-XVIII... Muzeul se afla intr-o aripa a vilei chiar aceea locuita de marele tenor si este deschis intre orele 9-13 respectiv 15-18, luni si joi fiind inchis. Intrarea costa 4€cu audio ghid, foarte util pentru a descoperii istoricul si insemnatatea exponatelor.

    Muzeul a fost deschis in urma cu doar trei ani si cu el intreaga vila precum si parcurile au prins viata, pe alocuri se vede lipsa de intretinere si conservare dar odata introdus in circuitul turistic acestea isi vor gasii stralucirea de altadata.

    La intrare ne asteapta un bust urias infatisindu-l pe Enrico Caruso din marmura de Carrara, alturi o pictura infatisind-o pe Ada Giachetti in marime naturala in plimbare pe aleeile vilei.

    Camerele sunt dispuse de o parte si de cealalta a unui hol lung iar o parte sunt pastrate in forma originala altele avand exponate sunt modificate.

    Camera instrumentelor muzicale care au apartinut maestrului, o colectie impresionanta de patefoane, discuri si programe de spectacol originale din toata lumea.

    Camera recuzitei:aici gasim costumele purtate la diferite spectacole, la loc de cinste recuzita folosita la Metropolitan Opera din New York in 1903 in faimoasa piesa Rigoletto, cusuta in fir de aur.

    Dealtfel in renumita sala Caruso, a performat de peste 800 de ori, fiind in America foarte apreciat.

    Un inovant sistem tehnologic permite pe parcursul turului accesarea unor taste iar in locul in care ne aflam se raspandesc sunetele muzicii acompaniate de glasul inconfundabil al maestrului.

    Dormitorul este poate ceea mai bine intretinuta si conservata dintre incaperile muzeului.

    Peretii acoperiti in totalitate cu catifea visinie un pat inalt acoperit cu baldachin iar in fata lui uriasul geamantan de calatorie a tenorului, as zice un adevarat dulap care gol avea o greutate de 35kg.,

    Masa de lucru din lemn de esenta tare si o baie ingusta mai compun acest apartament.

    Camera cu lucruri personale, unde la loc de cinste putem admira un serviciu de argint de 250 piese, dar de la ultimul Tar al Rusiei, Nicolae al II. lea.

    Aici mai gasim o multime de caricaturi executate chiar de Carusso, acesta fiind un talentat si un impatimit a acestor schite satirice. Marile orase ale lumii in care a avut spectacole sunt reprezentate prin afisele originale ale vremii:Sydney, Rio de Janiero, Tokio, Sankt Petersburg, Viena etc.

    Un citat celebru mi-a atras atentia:

    "Francezii au inclinatia sa compuna opere, italienii sa o cante, germanii sa o reproduca, englezii sa o asculte iar americanii sa plateasca pentru tot" :)

    Vizitarea muzeului impreuna cu gradinile a durat in jur de trei ore la iesire am ajuns pe o terasa care se afla amplasata pe marginea colinei iar de aici o panorama superba asupra Florentei se dezvaluie, numele Bellosguardo are pe deplin acoperire.

    De aici ne-am continuat drumul spre Malmantile, satucul din mijlocul plantatiilor de maslini, locuitorii de aici sunt in mare parte, urmasi ai aristocratiei toscane, mosiile acestora intinzandu. -se pe multe hectare iar casele sunt construite de regula in cele mai inalte puncte ale domeniilor. Majoritate sunt mosteniri, putini sunt veneticii ce au patruns in aceasta societate conservatoare.

    Vila gazdei noastre, este si ea un exemplu, amplasata pe o colina cu o panorama sublima asupra imprejurimiilor, drumul iese de pe strada principala dupa care intram pe domeniul, o poarta uriasa metalica se deschide iar de aici drumul continua prin plantatia de maslini mai bine de 1 km.

    Aici am primit prima lectie despre producerea si calitatea atat de apreciatului ulei de masline, intr-un an bun cum a fost actualul, din 100 kg de masline se produce intre 18-20 litri de ulei de prima presa care are o valoare de piata de circa 10€/litru. Pentru cel gasit in comert se urmareste a se achizitiona cel pe a carui eticheta sunt inscrise valoarea ceea mai mica. Exemplu 0,4 pana la 0,6 sunt cele mai pure uleiuri di nu cele pe care scrie o concentratie de peste 1% substante straine. Toscanii sunt oameni simplii le place mult si tanjesc sa traiasca intr-un mediu cat mai simplu si rustic, mobilierul cat mai vechi, este la mare pret dar asta nu inseamna ca tehnologia moderna nu este aprecita dar este cumva mascata de prioritatea rusticala si arhaica.

    Monteriggioni

    Aceasta renumita fortareata se afla la doar cativa kilometri de Siena si in imediata apropiere a strazii rapide (Super strada) care leaga Florenta de Siena.

    Este o fortareata datand din secolul XIII, si a fost construita pe ceea mai inalta colina, Monte Ala, pentru apararea Sienei de florentini.

    A fost inca din vremuri vechi amintita de Dante in Divina Comedie iar magia care inconjoara istoria au facut-o un important obiectiv turistic al Toscanei, alaturi de alte orase cetate precum Voltera sau Certaldo.

    Inconjurata de un impozant zid de aparare, si de 14 turnuri din care 11 sunt in perfecta conservare a devenit celebra si prin ecranizari din care amintesc:Pacientul englez, Gladiator sau Ceai cu Musollini. Unul dintre cele mai antrenante jocuri video dedicate adultilor Assasin's Creed II foloseste cetatea pentru actiunea si scenariu.

    Mai multe parcari cu taxa se afla in imediata apropiere a portii de intrare, dupa care intram intr-o alta lume, ceea a evului mediu. Totul este pastrat precum in acele vremuri iar daca interiorul oval al fortaretei nu masoara mai mult de 200 mt. in ea traiesc 45 de suflete permanent.

    Totul este facut sa placa turistului, mai ales copiii sunt incantati se aceasta lume a cavalerilor.

    Un muzeu cu mai multe incaperi intunecoase de unde ne privesc cavalerii cruciati cu sabiile amenintatore, o sala a armurilor cu un corner unde se pot proba si bineinteles proba pentru o sesiune foto armuri, coifuri, sau alte vesminte din acele timpuri.

    O enoteca, un mic restaurant cu specialitati toscane, o piata centrala in care se pregatea un targ de Craciun cu un pin mpodobit pe post de brad :) Cativa maslini intr-un mic parc decorati cu fundite rosii si aurii precum si o frumoasa biserica in stil romano-gotic. Toate constructiile sunt facute din piatra doar legaturile si pasarelele dintre turnuri fiind partial confectionate din lemn. Interiorul este format practic din doua piete si trei strazi si este de forma ovala, intrarea fiind posibila doar prin doua porti monumentale:Poarta Siena respectiv Poarta Florentina.

    Cateva magazine cu souveniruri, de la magneti, coifuri, sabii boante sau elixiruri la produse cosmetice produse in regiune. Intr-un magazin gasim chiar si magie printre care spre marea rusine a comertului de proasta calitate chiar si bagheta magica a lui Harry Potter :)

    Nu cunosc legatura dintre cetate si Templieri dar mai toate souvenirurile erau legate de amintirea acestora.

    Panorama de pe zidurile cetatii este unul dintre putinele lucruri interesante in afara de vechimea acesteia, in rest mult kitsch.

    Vizitand aceasta cetate nu se putea sa nu-mi zboare gandul la cetatea Sighisoarei care este un adevarat megalopolis fata de micuta dar "finuta"Monteriggioni dar celebritatea ultimei o da faptul ca se afla in Toscana, care are peste 10 milioane de turisti anual! Mai mult de o ora nu avem ce vizita iar parerile raman impartite, fotografiile care insotesc review-ul sunt realizate cu telefonul, aparatul de fotografiat de care nu ma despart aproape niciodata il uitasem intr-un birou din Siena, pe care aveam sa-l recuperez dupa scurta vizita de la cetatea medievala Monteriggioni.

    Rog fond muzical, inserati clipul:https://www.youtube.com/watch?v=u1QJwHWvgP8


    [fb]
    ---
    Trimis de claudiu 71 in 21.12.15 17:59:53
    Validat / Publicat: 21.12.15 20:27:04
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 2581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Panorama pe care o vedeam dimineata de pe terasa vilei din Marmantile
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 67000 PMA (din 51 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [21.12.15 18:57:47]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    traian.leuca †
    [21.12.15 20:59:32]
    »

    Molto bello, complimenti!

    Oare voi avea și eu ocazia să ajung vreodată pe acele meleaguri?

    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [21.12.15 23:17:11]
    »

    @traian. leuca -

    Sunt sigur de asta... si cand o vei face, comanda un pahar de Brunello di Montalcino, este cel mai bun mod de a cunoaste Toscana.

    Este realitatea, chiar nu glumesc

    violetacurpan
    [22.12.15 00:02:43]
    »

    Din toata inima un binemeritat superbonus pentru un review care mi-a trezit curiozitatea, dorinta si placerea de a ajunge in Toscana. Am citit aproape toate impresiile tale postate pe site si trebuie sa recunosc ca ma cam trimiti in ,,lumea viselor"... Felicitari!

    tata123 🔱
    [22.12.15 09:07:24]
    »

    @claudiu 71 - Frumoase locuri! Cavalerii templieri au deținut un castel/reședință medievală în localitatea din apropiere: Poggibonsi. Construit în secolul al XII-lea, Castello della Magione, a rezistat până în vremurile noastre. Deci Templierii se „învârteau” prin zonă.

    Jocul Assasin's Creed a adus cavalerii templieri în orașul fortificat Monteriggioni și a creat un adevărat brand.

    tache
    [22.12.15 16:04:02]
    »

    @claudiu 71 - Superba fotografia facuta de pe terasa vilei. Cred ca as fi recunoscut zona si fara sa fie precizata locatia. In visele mele asa arata TOSCANA.

    Povestea are parfumul cunoscut, marca inregistrata "C71".

    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [22.12.15 20:30:11]
    »

    @violetacurpan -

    Ma faci sa rosesc... .

    Sper ca nu le-ai citit si pe primele.

    Un gand bun de Sarbatori si in prag de An Nou din partea noastra.

    Vara viitoare, vine sigur asa ca

    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [22.12.15 21:07:52]
    »

    @tata123 -

    " Jocul Assasin's Creed a adus cavalerii templieri în orașul fortificat Monteriggioni și a creat un adevărat brand. "

    Uite un "tata"care stie de unde sa traga informatia

    Un sincer multumesc, pentru utilitatea ecoului.

    Am fost totusi putin dezamagit, este aproximativ de marimea stadionului Dinamo (e singurul pe care il cunosc . Nu ma asteptam sa fie precum scenariul din joc dar ceva mai mult aer medieval in loc de circ (vezi Harry Potter) nu ar fii stricat.

    La Poggibonsi se intalneau drumurile pelerinilor, Via Francigena cu Via Regia Romana, era practic o rascruce importanta in evul mediu.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [22.12.15 21:23:44]
    »

    @tache -

    Ci salutiamo, amico.

    M-am blocat, am citit initial"CR7", eu fiind fan Messi

    Toscana c-am de acolo incepe, doar in peisagistica. Si crede-ma, este mai mult decat in vise dar asta depinde de fiecare cat de colorate le vede.

    silvinho
    [01.02.16 23:44:26]
    »

    @claudiu 71 -

    Salutare.

    In iulie 2016 mi-am programat un tur al Italiei care incepe de la Napoli, Coasta Amalfi, Toscana si se termina la Bologna.

    Am ajuns la capitolul "inchiriere masina".

    Am citit in postarile tale ca ai inchiriat in Italia de pe un site "economycarrental. Marea mea rugaminte, ar fi sa-mi spui daca pot avea incredere in firma respectiva, daca pe langa taxele prezente in oferta mai intervin si alte costuri (imi scrie ca e full asigurata dar nu scrie nimic despre o eventuala garantie blocata pe cardul de credit) si orice alt lucru pe care il consideri important intr-un astfel de demers. Iti multumesc si astept cu mare interes un semn.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [02.02.16 23:29:31]
    »

    @silvinho -

    Salut, o "giro"super vreti sa faceti.

    Si noi am luat masina din Napoli si am predat-o in Roma, deoarece de acolo aveam zborul de intoarcere.

    am mai discutat despre acest subiect de curand, vezi aici

    Oferte bune o sa gasesti la mai multe firme, asta depinde de locatie, anotimp etc.

    Cat despre modalitatile, capcanele sau extrasurile care decurg din aceasta operatiune eu sunt de parere sa luati o masina cu full casco se poate inchiria dupa cum ai vazut si fara carte de credit dar fara cautiune in Italia nu scapi.

    Alta insa este situatia pe o insula din Spania sau Grecia spre exemplu.

    O "iesire"totusi exista si anume, trebuie verificat daca in loc de cautiune oferta presupune doar o blocare a banilor pana la momentul predarii masinii firmei de inchiriere.

    Cu cautiunea este cu cantec, poate dura si cateva zile pana ai banii inapoi.

    Una dintre sanse ar fii doar daca ai inchiria masina ad hoc dar riscul este prea mare, pretul poate fii mult mai mare si asa este de regula.

    Cred ca ti-am satisfacut o parte dintre nelamuriri, bineinteles daca mai ai intrebari o sa incerc sa-ti raspund.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    silvinho
    [03.02.16 00:16:26]
    »

    @claudiu 71 -

    Iti multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si voi incerca sa iau cea mai buna decizie. Deocamdata sunt in discutii cu doua firme rent-a-car. Sa vedem ce iese.

    Ma irita foarte tare ideea de a nu putea sti exact, nici macar la marile firme, sumele pe care va trebui sa le platesti atunci cand inchriezi.

    in fine, sper sa nu am vreo problema cu acest demers.

    Iti multumesc din nou si sa auzim de bine.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    alinaro
    [29.02.16 18:09:46]
    »

    @claudiu 71 - Lipsea Marte din post. Saludos.

    claudiu 71AUTOR REVIEW
    [29.02.16 19:49:49]
    »

    @alinaro -

    Nu prea am avut timp si placere la capitolul dezlegari cuvinte incrucisate asa ca am ramas un pic "tahui de cap".

    Pana la urma le-am pus cap la cap si am descoperit ce statea in spatele textului

    Parca in spaniola se spune:am iesit la "caza".

    Eu nu am acelasi noroc, am studiat dar nu se stie niciodata de unde sare conejito

    Agradable velada.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, claudiu 71, silvinho, tache, tata123 🔱, violetacurpan
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Toscana:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086574077606201 sec
    ecranul dvs: 1 x 1