ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prin Gibraltar, spre Africa

TIPĂREȘTE

Pentru mine, in circuitul Maroc - Spania - Portugalia (vezi impresii) mai interesante, mai pline de necunoscut, au fost cele sase zile petrecute in Maroc. Asteptam cu nerabdare ziua cand aveam sa pasesc din nou pe pamantul african, de asta data in partea de nord-vest a continentului.

In speranta ca vor fi de folos cuiva, vreau sa prezint cateva amanunte legate de trecerea prin Gibraltar, spre Africa.

Chiar daca nu intentionati sa faceti un circuit complet al oraselor imperiale din Maroc, daca va aflati pe coasta de sud a Spaniei, o escapada de o zi sau doua in nord-vestul Africii, in Maroc, va va oferi imaginea vie a climatului de toleranta in care modernul convietuieste cu traditionalul.

Traversarea Stramtorii Gibraltar se face, de la Tarifa la Tanger, cu un ferryboat rapid. Timpul estimat este de 35 de minute si sta scris cu mandrie pe toate ambarcatiunile care fac aceste curse. Din experienta personala confirmata si de alte surse, pot spune ca traversarea dureaza cam o ora. Din Algeciras (la 15 minute distanta de Tarifa), se poate face traversarea spre Ceuta, un mic orasel autonom, enclava spaniola situata pe coasta de nord a Africii. Ceuta este inconjurat de Maroc si are o populatie formata preponderent din etnici spanioli care se opun ideii de a fi inglobati de Maroc. Asadar, daca vreti sa ajungeti cu adevarat pe pamantul african, imbarcati-va la Tarifa pentru Tanger.

Acelasi lucru l-am facut si noi. De mentionat ca pentru trecerea in Maroc este necesara detinerea unui pasaport valabil, cartea de identitate nefiind de ajutor in acest caz. Amintesc aici un fapt care mi-a ramas in minte si pe care-l socotesc util de cunoscut. La Barcelona, seara, la fantana magica, unei doamne din grup i s-au furat actele si banii. Nu povestesc ceea ce a urmat (lacrimi, consulat, cheta, etc...), important este ca acestei doamne i-a fost refuzata parasirea Spaniei pentru ca nu avea pasaport. A ramas singura in Tarifa asteptand sase zile intoarcerea noastra din circuitul pe care si ea il platise.

Dupa formalitatile vamale si plata a 30 euro/pers., cu biletul in mana, ne-am imbarcat pe ferryboat-ul vopsit in culori vii (rosu cu verde pe fundal alb). Dirijat de lucratorii din port, autocarul a patruns in hala imensa din pantecele ambarcatiunii, iar noi - doar cu bagajele de mana - am urmat calea pasagerilor.

In ferryboat-ul modern ne-au intampinat functionarii vamali marocani care ne-au inmanat niste formulare pe care trebuia sa completam in afara datelor personale din pasaport, informatii privind meseria, scopul calatoriei si altele de acest gen. Cand ambarcatiunea s-a pus in miscare, cei doi politisti de frontiera marocani inca mai verificau si stampilau pasapoarte.

Asezata comod intr-un fotoliu, am petrecut restul timpului contempland cand interiorul albastru cu mult inox, cand marea agitata de vant. In larg, prin hubloul stropit de valuri, vedeam tarmul din ce in ce mai aproape. Dupa numai cateva minute, am acostat in gara maritima din Tanger.

Iata-ne, asadar, intr-o noua lume, pe continentul african!

Traversarea Stramtorii Gibraltar spre Maroc este o calatorie scurta de numai o ora, dar este impresionanta pentru ca iti da sentimentul ca treci o punte, puntea catre Africa.

Asteptand debarcarea autocarului, am fost intampinati de Ahmed - ghidul marocan – un barbat imbracat elegant, in stil european, cu o varsta greu de precizat. Ahmed ne-a insotit pe toata durata circuitului fiind ajutat in fiecare mare oras, in special in medina - partea veche - de calauze. Abia la sfarsit am inteles cat de important este in Maroc sa ai un ghid bun si sa fii calauzit. Singur nu te poti descurca in labirintul de strazi inguste si prin cele mai dosnice unghere ale medinei. Cunoscator al catorva limbi straine, sociabil si atent cu toti turistii, Ahmed avea sa ne prezinte istoria fiecarui loc vizitat.

Era septembrie, cea mai importanta luna a anului in orice tara islamica. In Ramadan, perioada in care se tine post – dupa cum spune Coranul – nicio picatura de apa nu trebuie sa atinga buzele unui musulman in timpul zilei. Vazuseram deja anunturi care informau clientii asupra modificarilor impuse de perioada Ramadanului. N-am fost surprinsi si chiar l-am inteles pe Ahmed cand ne-a rugat ca la prima oprire dupa ora 19 sa-i permitem sa ia o gustare pentru ca - fiind Ramadan - nu a mancat nimic toata ziua.

Imbarcati in autocarul pe care l-am privit iesind din pantecele larg al ferryboat-ului, am continuat pana la Fes. Eram grabiti, intarziati, urma un drum lung, asa incat nu puteam vedea atunci mare lucru din Tanger.

Aflat de-a lungul istoriei in centrul a numeroase interese straine datorita pozitiei sale strategice, disputat de multi, tranzitat de si mai multi, Tanger este astazi un oras cu suburbii si cu o zona industriala infloritoare. Alaturi de industria alimentara, textila si portuara, turismul constituie o importanta sursa de venit. Clima cu veri lungi si niciodata insuportabile, viata ieftina si apropierea de Europa, au facut din Tanger o destinatie obisnuita de vacanta pentru europeni.

Pe cei care-si fac vacanta in sudul Spaniei, ii informez ca se pot aventura pentru o zi sau doua in Maroc. Prima conditie este sa aiba pasaport valabil si ceva bani in plus.

Se pot contracta excursii de o zi (65 euro/pers.) care includ traversarea cu ferryboat-ul rapid Tarifa - Tanger - Tarifa. In decursul acestei zile se pot vizita Kashbah (citadela), Souk (bazarul) si orasul modern, iar in restul timpului se poate opta pentru shoping, plimbari sau un ceai racoritor de menta la o terasa. Transferul se face cu autocarul, cu ghid, si include pranzul (fara bauturi).

Daca aveti doua zile la dispozitie, pentru 96 euro/pers., fata de cele de mai sus, beneficiati de pensiune completa si cazare la un hotel de 3 stele, iar la cerere, pentru grupuri de minim 3 persoane, se pot organiza alte excursii cu ghid, masina si pranz inclus (fara bauturi).

Ce mai puteti vizita in Tanger? Cu mentiunea ca pe Bulevardul Pasteur, principala strada pietonala din Tanger, veti descoperi Biroul de informare turistica si centre de inchirieri auto la preturi negociabile, in limita timpului si preferintelor, recomand sa vizitati:

Kashbah – citadela cu peretii inalti si stradute in panta.

Mormantul lui Ibn Battouta – geograf si explorator nascut in Tanger. (In anul 1325, la 21 de ani, Ibn Battouta a plecat in pelerinaj la Mecca. O calatorie care trebuia sa dureze 6 luni s-a transformat intr-un voiaj de 29 de ani timp in care nu a strabatut aceeasi ruta de doua ori. Intors in Maroc, povestind sultanului, a fost indemnat sa-si consemneze aventurile. Copiate de mana, ulterior traduse, aceste informatii au devenit ghid de calatorie). Mormantul acoperit cu panza verde, loc de pelerinaj pentru musulmani, este mai greu de gasit daca nu aveti un ghid.

Palatul Dar el Makhzen - locuit pana in 1912 de sultanul Moulay Hafid, are ornamente bogate, arabescuri deosebite si mozaicuri elegante. In muzeu pot fi admirate covoare, obiecte de ceramica, costume, instrumente muzicale, bijuterii.

Capul Spartel – promontoriu aflat la vest de Tanger, cu far si plaje frumoase, mai putin aglomerate. Este situat la intalnirea Marii Mediterane cu Oceanul Atlantic si are multe golfuri mici si retrase.

Grota lui Hercule – deschisa pentru vizitatori de dimineata pana la apusul soarelui, are o intrare care aminteste de conturul continentului african. Orice ghid va va atrage atentia asupra acestui aspect.

Cotta – un sit roman care pastreaza ramasite ale unui templu si ale unei bai publice datand din sec. II si III.

Pentru cei care vor sa vada mai mult, recomand Asilah, un orasel fortificat situat la aprox. 45 km de Tanger, pe coasta Atlanticului. Cu o istorie straveche, trecut prin mai multe dominatii (feniciana, portugheza, spaniola), Asilah este o atractie datorita cetatii cu ziduri prevazute cu metereze si porti care sunt foarte bine conservate. In sec. XIX si XX Asilah – asezare cu important rol comercial in zona – a fost un renumit si temut cuib de pirati. In prezent orasul este o cunoscuta destinatie turistica, cu hoteluri moderne, gazduind anual festivaluri artistice. In zona veche, inconjurata de ziduri, multe din casele albe sunt inviorate in timpul acestor festivaluri cu picturi murale in culori atragatoare. Intrarea in medina se face in apropierea falezei, prin poarta Bab el Kasaba.

La finalul turului nostru, revenind pentru traversarea Stramtorii Gibraltar, am revazut Tangerul. In Tanger, ca de altfel in toate orasele Marocului, exista zone cu adevarat luxoase, inconjurate de vegetatie, cu spatii generoase, dar acestea nu sunt pentru toata lumea. Marea majoritate a populatiei traieste in saracie, in mare inghesuiala. Medina - partea veche a orasului - cu strazi si constructii tipice vremurilor in care au fost ridicate, este locul unde isi fac veacul cei mai multi saraci. Mirosurile grele care-i socheaza si-i dezgusta pe europenii veniti pentru prima oara aici, fac parte din viata marocanilor de rand. N-am sa spun nimanui ca Marocul nu este o tara de vizitat pentru ca miroase urat sau pentru ca este murdar, dar am sa povestesc ceea ce am vazut in realitate urmand ca fiecare sa hotarasca singur daca merita sau nu o calatorie in Maroc.

Intoarcerea in Europa a fost marcata de un eveniment greu de uitat, cel putin pentru mine. Inainte de a patrunde in port la punctul vamal, autocarul a oprit la o intersectie, moment in care un tanar marocan s-a aruncat iute sub autocar si agatandu-se de ceva, a incercat trecerea frauduloasa in Spania. Am stiut acest lucru pentru ca unul dintre soferi l-a vazut in oglinda retrovizoare. Anterior, tot aici, echipajul autocarului romanesc mai trecuse printr-o astfel de experienta. La controlul de frontiera a fost descoperit un baiat murdar, ars pe maini si speriat. Ce sperante a avut, ce sperante mai avea de acum?

Dupa traversarea cu ferryboat-ul care de asta data era puntea catre Europa, la Tarifa ne astepta bucuroasa de revedere doamna pagubita de acte si bani la Barcelona.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 13.02.12 09:06:27
Validat / Publicat: 13.02.12 12:42:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 20029 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ferryboat-ul pentru Tanger.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tangerul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044597148895264 sec
    ecranul dvs: 1 x 1