GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
L-am descoperit mai demult, primavara. In fata lui era o superba fantana arteziana si multe lalele de toate culorile. Si de atunci mi-a ramas in suflet. Aici, cand e cald se tin festivaluri de folclor si alte manifestari culturale. L-am vizitat iarna, de curand si am ramas profund impresionata. Este de fapt un palat!
Inainte de a urca treptele numeroase sunt doua busturi a le primilor directori ai acestui muzeu, bustul lui Mora Ferenc si al lui Istvan Tomorkeny, apoi pe coloanele laterale sunt statuile lui Homer si Aristocrate, iar in ambele parti ale usii muzeului sunt statuile lui Cleo si Eutherpe.
Este o cladire impunatoare, nu este foarte inalta, are doar doua nivele, dar impresioneaza prin arhitectura sa, prin locul unde este amplasata si prin faptul ca are o intrare spectaculoasa, prin multimea de trepte si cele 6 coloane care incadreaza usa. Sus, intre stalpi este un triunghi mare de tot si scrie ceva in limba maghiara. la inceput am crezut ca este numele muzeului, dar intrand, m-am convins ca m-am inselat. Am aflat apoi ca sus scria urmatorul lucru: Pentru educarea publicului!
Am dorit sa-l vizitam mai demult, dar inca nu sosise momentul. La intrare am achitat 700 de forinti pretul unui bilet, deci in jur de 10 lei. Am primit si-un pliant informativ. Apoi am fost rugati sa ne lasam hainele la garderoba si am urcat sa vizitam mai intai salile de la etaj.
In capatul scarilor era o statuie mare a unuia dintre primii directori ai acestui muzeu, al lui Istvan calare pe-un cal, al carui bust scriam mai sus ca este si in fata intrarii, langa trepte. Tot aici erau o multime de panouri, unde erau expuse o multime de portrete a unor personalitati istorice, de marimea unor monede, sau un pic mai mari.
Numele acestui muzeu ‘Mora ’Ferenc’’ provine de la unul dintre cei doi directori care au ajutat la fondarea si mentinerea muzeului, construit in anul 1896, in stil baroc. Acesta era un mare scriitor, iar realizarile sale literare au starnit interes si a primit titlul de Doctor Onorific, ca o recunostere a muncii sale artistice. La inceput in aceasta cladire a fost doar o biblioteca, iar cu timpul s-a extins si a devenit ceea ce vedem astazi. El era succesorul lui Istvan si a pus bazele acestui muzeu, cu colectia sa de arta preistorica. In vremurile grele s-a straduit sa caute fonduri, pentru intretinere, facand apel si la populatie, deci s-a luptat pentru muzeu.
Am continuat vizita in cateva sali de sus, in fiecare era altceva. Dar totul era foarte frumos expus, intr-un decor extraordinar de placut, prin culorile alese si prin decoratiunile frumoase. Intr-o camera erau picturi de valoare. In alta era o colectie de arta biblica, evaluata la milioane de forinti: o multime de icoane, documente, cruci, biblii, etc. Aici am inteles cum oamenii din timpuri stravechi puteau vedea un exemplu din Vechiul si Noul Testament, cu ajutorul lucrarilor de arta din secolul XIV-XVII.
In alta sala erau o multime de unelte cu care in trecut pupulatia din acest oras de pe Tisa, pescuia sau lucra pamantul. Apoi mai era o sala cu carti vechi, una cu mobilier vechi. La fiecare etaj erau grupuri sanitare. Erau cativa supraveghetori, nu am prea interactionat cu ei, decat strictul necesar in limba engleza, iar ei imi raspundeau in maghiara si eu trebuia sa intuesc raspunsul!
La parter, am mai vizitat cateva sali. Este si un magazin de unde se pot cumpara suveniruri, dar in general predominau cartile, asa ca …am scapat ieftin! Surpriza cea mare este sala unde erau animalele impaiate, din diverse zone ale lumii.
Acolo era interzis fotografiatul, dar nu am stiut si vreo 2 poze tot am facut, mai ales ca am avut ocazia sa vad broscuta ‘’Caretta –Caretta’’, care o urmaream din insula Zakhynthos din Grecia, stitind ca revine mereu acolo sa-si depuna ouale, tocmai din Senegal. Aici mi-a placut cel mai mult, era o sala foarte frumoasa, intr-un colt, unde se putea urca si sus, unde erau reptile si alte vietuitoare impaiate si era reconstituit mediul lor de viata atat de perfect, incat credeai ca este chiar adevarat.
Dupa aceea am mai facut cateva fotografii si am incheiat aceasta vizita la muzeul Mora Fernc, care este considerat a fi una dintre cele mai importante institutii culturale din Ungaria. prin colectiile de interes international.
A fost e experienta placuta, dar mi-ar fi placut mai mult daca as fi fost insotita de un cunoscator al limbii maghiare si romane in acelasi timp si ne-ar fi ajutat mai mult cu anumite detalii. Sper din tot sufletul sa va ajute mai mult imaginile surprinse de mine in fotografii.
Trimis de georgiana in 27.02.11 19:27:49
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Recunosc ca nu am mai vazut o expozitie de arta biblica intr-un muzeu... Inedit!
Dar de ce este atat de faimoasa broscuta?...
@Magdalena,
Nici eu nu am vazut pana acum si recunosc ca m-a impresionat. Erau destui vizitatori, pentru ca era week-end si lumea mai iesea. M-am bucurat ca am gasit si loc de parcare nu foarte departe si in Ungaria in week-end nu se plateste parcarea.
Despre broscuta Caretta. -Caretta, pot sa iti spun ca este emblema insulei Zakynthos. Acolo s-au nascut si pleaca foarte departe in timpul anului, pana in Senegal, dar intotdeauna se intorc aici sa-si depuna ouale, unde este nisipul cel mai fin.
Am uitat sa te intreb ceva, se poate plati si in euro? Nu numai aici, in general, la obiectivele din Szeged...
Si care e programul de vizitare, ca eu am un fix cu programul asta...
În Ungaria, arareori se poate plăti cu Euro, în fond şi ei, ca şi noi, încă nu au adoptat moneda unică.
Dar, în orice localitate de lângă frontieră găseşti forinţi, iar eu de cele mai multe ori în Ungaria plătesc cu cardul. Am un Mondo, de la BancPost şi un curs foarte bun la forint.
Nu recomand să scoţi forinţi de la ATM, sau să schimbi la ei din euro sau lei, în forinţi.
Mai ales în staţiuni. Îmi amintesc astă-vară la Hajduszoboszlo, că mă miram zilnic de curs.
Am inteles... , asa am patit-o in Budapesta, am intrat numai eu in Biserica Sf. Mathias pentru ca nu mai aveam forinti decat pentru un bilet! Si nu au vrut sa primeasca euro. Cand am iesit, nu mai imi gaseam sotul...Dar nu fugise cu o unguroaica!
Ma gandeam ca in Szeged, fiind mai aproape de noi, poate primesc...
La muzee nu cred ca putem plati cu cardul!
@Magdalena,
Eu nu am incercat, in Ungaria decat in Peco, sincer nu cred ca vor euro, dar te descurci tu undeva sa schimbi lei sau euro in forinti.
1000 de forinti costa aproximativ 16 lei.
Nu stiu programul, dar o sa caut maine pliantul cu informatiile necesare, pentru ca-l am la servici si voi reveni cu un rasuns.
Dar ti-au placut pozele?
Am uitat sa precizez in review unde se afla. In spatele muzeului e Tisa, deci il vedeti si daca mergeti pe soseaua paralela cu tisa, dar nu puteti intra decat prin fata, in spate este parcarea interzisa.
@georgiana,
trebuie sa recunosc ca ai un simt foarte bine dezvoltat, pt tot ce inseamna cultura. Nu-mi imaginez cum poti descoperi atatea locuri fascinante, eu am trecut de zeci de ori prin SZEGET, insa nici nu m-as fi gandit ca ar fi vre-un muzeu pe acolo. De apreciat e si faptul ca Ungaria, o tara atat de mica si cu un trecut nu atat de spectaculos ca al tarii nostre, a conservat valori si le duce mai departe cu mandrie.
felicitari!
@ tina 25,
Multumesc frumos ca mi-ai citi review-ul si multumesc pentru aprecieri. De obicei, eu sunt o mare iubitare de natura, ador vara! Acum in schimb, cand nu pot face altceva ca e iarna si am ''mancarici '' la talpi, mai vizitez si eu cate ceva ce-am ochit de vara, in viteza.
Da, sunt perfect de acord cu tine ca Ungaria si-a conservat bine valorile si ca stiu sa fie cu adevarat mandri de ceea ce sunt si ce au.
Ai citit si rew cu Muzeul Salamului si al Ardeului iute?
La muzee, noi ne bazam mai mult pe ceea ce e dedesubt, avem muzeul aurului, al petrolului, al "florilor de mina", ungurii se bazeaza pe ceea ce e deasupra... salam, ardei iute...
@dorgo, te rugam inca o data sa ne cruti cu off-topicurile sau vom trece la alte masuri. Ecoul respectiv a fost sters.
Pt mine o lectie, asta fiindca nu am timp si tragere catre muzee, dar dupa cele citite pe aici constat ca nu toate muzeele sunt plictisitoare. Au tematici diverse, unele haioase chiar, si cred ca le voi incerca si eu cu prima ocazie cand ajung la Arad.
Daca am nevoie de ceva suplimentar (program, mai concret cum ajung) sigur voi intreba,
Multumesc anticipat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Orășelul-muzeu, spectaculos și uimitor de primitor — scris în 15.12.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Trei zile in Szeged = Aquapolis, Aquapolis, Aquapolis si... — scris în 18.06.19 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Tratament pentru trup si suflet — scris în 21.11.14 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Muzeul Salamului Pick si Muzeul Ardeiului Iute — scris în 27.02.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2010 Descopera Szeged-ul — scris în 05.03.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ