GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Salamului Pick si Muzeul Ardeiului Iute
Plictisiti de zilele mohorate de iarna, cat si de monotonia vietii de zi cu zi, dar si dornici de-o evadare undeva si de-a ne juca ‘’de-a turistii’’, ne-am gandit ca ar fi frumos daca am pleca undeva sa ne petrecem o zi in alt mod. Am ales orasul Szeged, din Ungaria.
Mai intai vroiam la strandul acela nou si modern pe care inca nu-l incercasem, sau la Baile Ana. Dar sotul nu avea chef de baie si asa ca am abandonat ideea pe moment, amanand-o pentru data viitoare.
Citind un review al colegului@Presario, despre Szeged, ne-am hotarat sa-i urmam sfatul, alegand sa mergem in vizita la Muzeul Salamului Pick si la Muzeul Ardeiului Iute. Suna interesant, nu? Am cautat pe internet sa vedem ce program are si cum il localizam si ne-am dat seama ca e foarte simplu, de fapt, trecusem des pe langa el, fara sa-l fi bagat in seama, in goana masinii. De pe pod se poate vedea pe un bloc foarte inalt, pe stanga, reclama fabricii Pick!
Pentru cei care vin din Romania, catre Szeged si doresc sa faca o vizita la acest muzeu, ii sfatuiesc cand intra in oras sa nu schimbe directia de mers, decat dupa ce trec podul peste Tisa. Atunci, va trebui sa virati prima strada la stanga, apoi iarasi la stanga si in capat este Tisa si la dreapta, dupa cativa metri este acest muzeu.
Szegedul este renumit pentru celebrul salam Pick, cum este Mako renumit pentru productia de ceapa. Si nicaieri ardeiul iute nu putea face ‘’cariera ‘’ mai buna ca la Szeged!
La intrare este portretul fondatorului fabricii Pick Mark, care era evreu de origine. Alaturi sunt alte panouri care reprezinta dezvoltarea industriei carnii si a productiei de salam din Szeged, din secolul al XIX lea, imagini din arhiva, cat si o multime de medalii castigate de-a lungul timpului de firma Pick, la diferite expozitii.
Am achitat suma de 980 de forinti pentru biletul de intrare ,pentru fiecare persoana. Adica aproximativ 16 lei. Doamna de la bilete ne-a servit cu o gustare cu renumitul salam Pick. Apoi ne-a oferit cadou o pungulita cu boia de ardei dulce, niste calendare, carti postale cu imaginea muzeului si cate un talon cu reducere, daca dorim sa cumparam produse Pick, de la anumite magazine. Tot aici, la intrare erau si diferite suveniruri personalizate: tricouri, cani, brelocuri, etc. Ne-am lasat hainele la garderoba si am fost indrumati sa mergem sa vedem mai intai la parter.
Muzeul Salamului Pick
Este amenajat intr- o sala nu foarte mare, de forma dreptunghiulara, in care sunt expuse o multime de manechini si manechine, care imita procesul tehnologic de fabricare al vestitului salam Pick, fabricat din 1863. Personajele din muzeu sunt imbracate in portul coresponzator acelor ani si creeaza astfel, alaturi de decorul respectiv, acea atmosfera a pomenii porcului de odinioara.
La inceput, pentru fabricarea salamului Pick, se obisnuia a se folosi doar carne de porc din rasa Mangalita, pe care o achizitionau din satele din jurul Szegedului. Pana in 1960 salamul se umplea doar in intestine de cal, dupa aceea s-a trecut la inlocuirea acestora cu intestine fabricate, care sunt mai rezistente la afumare. Am putut observa cum ‘’lucrau’’ muncitorii odinioara, imbracati cu halate sau sorturi albe, incepand de la transarea porcilor, taierea in bucati a carnii, condimentarea, umplerea intestinelor, punerea la afumat si pregatirea salamului pentru a ajunge in magazine. Salamul care era destinat exportului, era ambalat special si asezat in lazi de lemn. Am admirat ustensilele vechi care s-au folosit candva. Pe pereti sunt foarte multe illustrate care ne prezinta trecutul fabricii Pick, cand langa Tisa nu erau decat cateva constructii.
Astazi acest produs este foarte cautat, atat in Ungaria, cat si peste hotare, datorita calitatii lui, dar si a faptului ca este o traditie in Szeged. Pretul produselor Pick este destul de mare, dar merita, parerea mea.
Muzeul ardeiului iute
Siruri de ardei iuti si uscati m-au ‘’insotit’’ de pe trepte in urcarea catre celalt muzeu, situat la etaj!
Ce au in comun salamul Pick si ardeiul iute? Chiar ardeiul iute, sau paprika, cum mai este denumit aici. In carnati si in anumite salamuri reteta cere si un anumit gramaj de boia. Se spune ca ardeiul iute a fost adus aici de catre slavi, prin secolul al XVI lea si de atunci s-a extins in zona Szegedului foarte mult, placandu-i solul de langa Tisa si clima. Pe vremuri era folosit si in medicina, continand, printre altele si vitamina C. Vindeca holera, frigurile malaria, raceala, guturaiul si raguseala. Astazi este folosit in alimentatie, la prepararea anumitor mancaruri: tocanite, papricasuri, ciorbe, gulasuri, etc.
Muzeul este amenajat intr-un spatiu luminos si oarecum intim. Nu mai erau vizitatori cand am ajuns acolo noi, doar la parter. Si aici din nou o multime de manechini, care incercau sa ne prezinte tot ciclul pe care il urmeaza samanta de ardei iute, care trebuie pusa in pamantul pregatit inainte, apoi cand rasare trebuie sapata, culeasa, insirata pe sfora si lasata la uscat, apoi din nou pusa la uscat intr-un fel de cuptor special pentru asa ceva.
Am observat cum se maruntea odinioara ardeiul iute cu mailul, intr-o lada de lemn. Intr-un colt era un anumit tip de masina pentru macinat ardeiul, dar si un fel de roata din piatra, pregatita pentru macinarea manuala.
In rest, pe peretii muzeului erau o multime de fotografii, care ilustrau istoria cultivarii si prelucrarii ardeiului din care se face boiaua, documente si diferite ambalaje din hartie, panza sau din metal, folosite la livrarea paprikai pe piata.
La sfarsitul lunii septembrie, in orasul de pe Tisa se sarbatoreste Festivalul Boielei de Ardei. Deci, pentru cei carora va plac mancarurile cu boia, cat si celor care doresc sa cunoasca trecutul si traditiile acestui condiment, va recomand cu drag, daca aveti drum si timp pe aici, prin zona, sa nu ratati o vizita aici. Sunt 2 muzee intr-unul!
Mie mi-a placut mult, a fost ceva nostim, chiar inedit! Sper sa-mi vina in ajutor si fotografiile pe care le-am facut, sa va introduca in atmosfera de acolo si sa va trezeasca interesul de a vizita acest muzeu!
Trimis de georgiana in 27.02.11 00:51:37
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Iata propunerea muzicala pentru aceste impresii!
Se poate schimba!
Si eu aveam in minte o vizita la acest muzeu dupa impresiile lui @presario, dar nu a fost sa fie!
Norocoasa, ca de obicei!
Am gura apa! Parol!
Spune-mi care este programul muzeului, ca din cate imi aduc eu aminte cand m-am documentat este ca numai in anumite zile se poate vizita, iar pentru grupuri trebuie o programare prealabila. Asa e?
@georgiana, desi gustoasa, nu toata lumea are stomacul de oţel ca sa suporte mancarea picanta ungureasca. In echipa de basket Herlitz, aveam un sportiv venit din Ungaria, care-si punea peste gratar o pasta alba de usturoi, cateva rondele de ardei iuite, piper si boia... noi ne uitam la el si stateam cu mana pemobil gata pregatiti sa apelam SMURD-ul, dar el nimic, doar cand vorbea, scotea flacari pe gura... dar apoi lua cate o bere fara alcool si totul reintra in normal... mai, acuma vad... ce de puncte s-au adunat saptamana asta... record absolut... Blue Air-ul e de vina... eu am zburat de doua ori cu el... odata la Lyon cu 68 de euro si o data la Barcelona cu 72 euro, low-coast, bilet "dus-intors" luat cu 2 luni inainte... in avion, conditii excelente, personal amabil... (off topic, scuze, web...)
Ce interesant!
Eu personal prefer boiaua dulce, dar acest muzeu e ceva inedit!
Boiaua este un condiment specific pentru unguri, nelipsit din orice mancare gatita! Dragut amenajat!
Aceeasi intrebare, care este programul de vizitare?
Uite cum unii pot sa faca muzeu din orice!
Si noi avem muzee, dar multe din ele ori nu sunt bine amejatate, ori nu sunt prea cunoscute, din lipsa promovarii.
@dorgo, consumul de ardei iute se poate lasa intr-adevar cu o fuga la doctor! Consumat in exces poate provoca dureri de stomac, varsaturi, inflamatii ale ficatului, ale intestinelor, intoxicatie si multe altele. Iulteala uneori se simte din momentul consumului pana la eliminarea lui din organism!
Insa ardeiul iute are si multe beneficii, consumat cu masura! Este una din plantele cele mai stimulatoare pentru intregul organism, stimuland circulatia sanguina, prin care se creste imunitatea generala a organismului, intareste vasele si arterele, foarte util pentru cei cu probleme ale circulatiei periferice, utilizat si in raceli, este tonic general si cu siguranta are alte multe utilizari, dar ca multe alte alimente, un consum exagerat provoaca probleme!
@magdalena
Asa cum reiese din P02 programul muzeelor este:
de marti pana sambata
15 - 18
in zilele de sarbatori legale este inchis
Intrare generala 980 HUF, copiii, elevii si pensionarii platesc 740 HUF.
Pentru grupuri si familii se ofera o reducere de 10 %.
Dar toate astea le presupun, doar @georgiana ne poate confirma.
@piti, eu stiu doar doua cuvinte in limba maghiara: NEM TUDOM!
Si eu stiu ceva despre ardeiul iute, respectiv ca poate ajuta la eliminarea celulitei (aviz doamnelor...), fie consumat, fie in creme pentru corp (am si eu una...).
Ca aspect negativ stiu ca este contraindicat persoanelor care sufera de anumite afectiuni ... care se lasa cu usturimi, nu spun unde!
Parerea mea este ca cel mai bun e langa o ciorbita sau in salam!
@georgiana
Yam, yam ce pofta mi-ai facut de-o picanterie
As da o fuga pan' la Szeged la al lor muzeu, ce feerie.
Nici n-am stiut ca poate exista asa ceva
Dar datorita tie iti multumesc acum c-am mai descoperit noutatea asta.
Voi, cei din vest, sunteti niste fericiti ca puteti da fuga ,,afara'' peste granita in 2 timpi si 3 miscari si puteti sa va-nfruptati cu atatea picanterii gustoase, fie ele doar olfactive, pe muzeu intalnite.
Ce frumos de voi cei aflati aproape de granita. Cum va vine chef de o calatorie, cum hop in Ungaria.
Eu una nu am gustat niciodata salamul Pick. Mi-ai facut pofta.
"Am achitat suma de 980 de forinti pentru biletul de intrare, pentru fiecare persoana. Adica aproximativ 16 lei. Doamna de la bilete ne-a servit cu o gustare cu renumitul salam Pick. Apoi ne-a oferit cadou o pungulita cu boia de ardei dulce, niste calendare, carti postale cu imaginea muzeului si cate un talon cu reducere, daca dorim sa cumparam produse Pick, de la anumite magazine. "
Tinand cont ca se ofera atat reduceri cat si diferite cadouri, fie ele si de mica valoare, cei 980 de forinti merita a fi cheltuiti.
Acum nu iti mai ramane decat sa te gandesti carui gurmand pe care-l cunosti ii trimiti cartea postala!
Frumos rewiew. Mi-am adus aminte si de trecerea mea pe la Szeged, din pacate nu am reusit sa vizitez acest muzeu si nici macar sa iau un salam picant dar am ramas cu o amintire frumoasa despre fetele din acolo.
Eu deja am ochii, nu cat cepele, ci cat salamul pick cu ardei iute cu tot!
Ardeiul iute e la unguri o emblema, practic. Eu m-am "lovit" mereu in Budapesta de franghii de ardei iute uscat peste tot pe unde se vindea cate ceva.
Ce imi pare rau acum este ca m-am tot codit, din lipsa de fonduri, ca eram pe ultima suta de metri si ne intorceam in tara, sa iau un suvenir din portelan ce reprezenta un ardei iute destul de mare pe post de solnita.
Imi pare rau acum, dar poate daca gasesti, @georgiana, asa ceva, cand mai mergi pe la unguri, fiind asa aproape de tine, sa imi iei si mie unul!!!
web 13,
Melodia este super. Este... exact ca paprika!
Koszonom szepen! (virgulele de deasupara literei o nu le-am gasit pe tastatura, dar m-ai inteles, sper)
@magdalena,
Pacat ca ai ratat vizita la acest muzeu, sau cel putin ai amanat-o.
Daca vad un suvenir reprezentand un ardei iute, cu siguranta ma voi gandi si al tine si ti-l voi face cadou cu mare placere.
@piti,
Multumesc frumos de ajutor, ai fost mai rapid.
@Elada Sagapo,
Dac vrei iti trimit tie una din cele doua ilustrate, chiar sunt dragute! Asta, pentru ca iti apreciez faptul ca mi-ai citit cu atentie review-ul si nu ti-a scapat acest amanunt.
@Biancuta,
Iti multumesc de completari, tot timpul mai are omul ceva de invatat.
@ionica turistul,
Foarte fain nik-ul tau! Iti multumesc de aprecieri si regret ca nu ai avut timp in vizita ta in Szeged sa poti vizita acest muzeul. Salamul de la firma Pick este de foarte buna calitate si se gaseste la multe magazine alimentare din Ungaria.
@Dorgo,
La noi in Banat, spre deosebire de alte zone ale tarii, de foloseste foarte mult in bucatarie boiaua de ardei iute. Cea dulce, in special. De aceea se si cultiva in multe gospodarii, atat pentru consumul propriu, cat si pentru a-si rotunji veniturile.
Bineinteles ca excesul dauneaza sanatatii, dar asta este o alta problema!
Niste filmulete care ilustreaza ceea ce a spus @georgiana, am gasit aici: http://www.youtube.com/watch? v=EopsNGo4Wc4&feature=channel si aici http://www.youtube.com/watch?v=fyIdVPQVmWY&feature=channel !
In lipsa unui salam adevarat de acolo, ne multumim cu ce putem!
@magdalena... si mi mi-e rusine sa spun ca ardeiul iute si piperul este contraindicat la cei ce au hemoroizi... usturoiul este excelent si in parazitoze, daca copiii au viermisori sau lamblii, e bine sa le dam cativa catzei, dar fragmenatati in cantitati mici sau unsi pe paine prajita cu unt sau putina untura... pentru adulti, usturoiul sau ceapa in cantitati mici, luate "a la longue", pot preveni toate bolile cardiovasculare, deoarece fluidifica sangele si previne formarea cheagurilor, are efectul unei jumatati de "aspirine-tampon" luate zilnic... baschetbalistul de la Herlitz, nu era racit niciodata n-avea paraziti, avea imunitatea ridicata, nu purta caciula iarna, prin venele lui cred ca curgea mai degraba piper, boia, usturoi si ardei iute decat sange... nu stia romaneste... ne spunea mereu NEM TUDOM... ca@magdalena... noroc ca stiam noi limba lui... numai in ziua de salariu ne zicea MULTUMESC...
intr-un asemena mediu condimentat (piper+boia+usturoi+ardei iute+sarea ce se gaseste in mod normal in sange)... nu traieste nici un microb, parazit sau virus... aaa... si usturoiul, era sa uit, mai are o intrebuintare, cand mergeam in cantonamente cu echipa de volei, ungeam cu el hartia higienica de la toaleta si apoi asteptam cuminti in camera sa vedem cine zburda pe coridor cu 90 km la ora spre baie si se-aseaza cu fundul intr-un lighean cu apa rece...
Avind in vedere ca mai am cateva ore pina plec din Roma am ales sa ma delectez cu review tau, interesant. Dau si eu un vot de pe plaiurile romane
In loc sa te dectezi cu vreo pizza, o bere Peroni sau cu vreo fata romana... te ocupi de reviews-uri cu paprika si salamuri?
Ma bucur ca ai reusit in sfarsit sa zbori la Roma, sper ca ai avut ce vedea si ca vremea a tinut cu tine. Astept cu nerabdare fotografii si reviews-uri multe.
Zbor placut si multumesc ca ti-ai rapit din timp si ca ai dat click pe subiectul meu, Radu!
Celebrele mezeluri (şi mai cu seamă salamurile şi cârnaţii) Pick, se găsesc deja şi pe la noi prin magazine. Parcă am văzut pe la Selgros.
N-am fost foarte atent, deoarece io-mi întregesc stocul la fiecare vizită în Berettyóújfalu sau Debrecen. Ce să-i fac dacă-s gurmand.
Pe de altă parte, istoria şi alte detalii interesante despre mezelurile Pick, găsiţi pe saitul oficial, şi în limba română, respectiv aici
Si eu cu un vot, dar pentru ca fac merreeu gogosi cu vanilie sau clatite cu branza si stafide si uneori marar m-ar tare interesa daca existra un astfel de muzeu acolo. Tare l-as vizita. Felicitari si... un vot!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2019 Orășelul-muzeu, spectaculos și uimitor de primitor — scris în 15.12.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Trei zile in Szeged = Aquapolis, Aquapolis, Aquapolis si... — scris în 18.06.19 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Tratament pentru trup si suflet — scris în 21.11.14 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Feb.2011 Mora Ferenc Museum - Szeged — scris în 27.02.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Feb.2010 Descopera Szeged-ul — scris în 05.03.10 de presario din ORADEA - RECOMANDĂ