GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gästgifvaregård – un restaurant excelent in Sjöbo (sudul Suediei)
Sjöbo Gästgifveri • Gamla Torg 7B • 275 30 Sjöbo • Tel. : 0416 120 75 • Fax 0416 127 06 • info@sjobogastgifveri. se
Am petrecut o dimineata in Suedia. Sjöbo este un mic orasel aflat nu foarte departe de Malmo. Sudul tarii este preponderent agricol, si mie mi-a placut conceptul de casa/ferma in mijlocul campului, unde vecinii se afla la cativa kilometri distanta. Mai mult decat atat: multi dintre fermieri sunt familii tinere, iar stilul de viata este unul foarte sanatos. Nu stiu daca eu le-as putea calca pe urme, insa am simtit acest stil de viata ca o oaza de sanatate, nu stiu sa redau altfel senzatia simtita de mine… Cu clientii nostri, o astfel de familie tanara, muncitoare si ambitioasa, am mers sa luam pranzul in Sjöbo. Ne-am tinut dupa ei cu masina si am ajuns repede in fata unei cladiri despre care eu eram ferm convinsa ca era Primaria localitatii. Plouaaaa… si era un friiiig…. Iar eu da-i si fa poze “Primariei” din masina. Dupa ce am gasit un loc de parcare (si acolo au probleme de parcare, in functie de locul unde vrei sa mergi;)), gazdele ne conduc in fata… “Primariei”. Hehe… Era restaurantul cel mai frecventat din oras/sat. Insa veti vedea in poze ca nu a fost deplasat sa ma insel crezand ca era o institutie oficiala.
Restaurantul este situat in centrul localitatii, iar conceptul dezvoltat de familia Mårtensson, patronii localului, mi-a placut. Sa trecem la detalii. Dupa masinile parcate in fata cladirii, ne-am dat seama imediat ca era plin. De fapt, in micuta si primitoarea receptie, am stat putin pana ne-au putut oferi o masa libera pentru patru persoane. Gazdele ne-au explicat ca multa lume merge sa ia pranzul acolo, in pauza de masa de la serviciu. Din start am vazut ca are mai multe saloane, fiecare cu un alt decor. Mobilierul este “de epoca”, frumos si bine ingrijit, lustre care emana caldura (nu radeti, mai mult la figurat decat la propriu, evident), suporturi elegante din fier forjat (si nu numai) pentru lumanari, tablouri pe pereti cu portrete neidentificate de mine;), tapet din hartie… Ce aveau in comun saloanele? O atmosfera foarte placuta, intima, in ciuda numarului mare de persoane care mancau acolo atunci cand am fost noi. Cred ca daca am fi fost in Spania sau la noi, galagia ar fi fost asurzitoare la cata lume era. Aici nu. Se vorbea, normal ca se vorbea, si “zumzetul” era continuu, insa la un nivel acustic placut si nederanjant.
Ne-am asezat si imediat ni s-a adus meniul in suedeza si engleza. Un meniu fara pretentii, adica pe o coala de hartie frumos si ingrijit imprimata. Felurile de mancare traditionale si pregatite cu produse proaspete si naturale erau insemnate cu un asterisc si era recomandarea casei pentru cei care doreau, ca noi, acest lucru. Va redau cateva feluri de mancare:
*Aperitive:
-Salad buffet (in cursul saptamanii, intre 11:30h si 15h); pret 35 SKE;
-Caeser Salad Romaine lettuce with shaved parmesan cheese, red onion, croutons and Caesar dressing; pret 75 SKE;
-Toast with seafood served with whitefish roe; pret 95 SKE;
-Swedish herring and marinated salmon* Butter, bread, potatoes, eggs and Allerum Prästost; pret 85 SKE;
-First course of the week* (care nu stiu ce era).
* Feluri principale:
- Vegetarian dish: Roast halloumi with wild garlic dressing; Grilled artichokes with pine nuts; pret 155 SKE;
- Färs egg-cake: with fried smoked gammon rashers served with apple and whortleberry sauce; pret: 155 SKE;
- Fish Boiled perch with horseradish butter sauce and pumpkin; pret: 215 SKE;
- Roast boar sirloin with chanterelle cream sauce; Potato gratin with parmesan cheese; pret: 265 SKE;
- Caesar salad XL with grilled chicken; pret: 135 SKE;
- Skane skillet*: Beef, veal and pork filet with Skane potatoes served with mushrooms tossed with fried onions; pret: 225 SKE;
- Pork fillet about 200g, potato wedges, French fries, potato gratin, boiled potatoes or baked potato; pret: 195 SKE;
- Veal liver with bacon capers, beetroot and cream sauce; pret: 165 SKE;
- Grilled roasted Sirloin ca 220g; Grilled artichoke with the port wine gravy, choose between: potato wedges, in oven, French fries, potatoes au gratin, boiled potato or baked potato*; pret: 215 SKE.
•Deserturi:
-Cheese*: cheese of the week from farm diary; pret: 80 SKE;
-Sorbet with fruit salad; pret: 75 SKE;
-Chocolate cake; pret: 48 SKE;
-Vanilla Ice Dome* with fruits of season, lightly whipped cream and Toras cake; pret: 70 SKE;
-Dessert of the week*; pret: 95 SKE;
-Truffles – our own selection; pret: 22 SKE;
-Spettkaka (spit baked pyramid cake) *: from Bill’s spettkaka bakery; pret: 16/40 SKE.
Noi ne-am lasat pe mana gazdelor (specificand ca doream ceva cat de cat tipic locului) si am comandat 4 main dishes (adica una de persoana) identice: file de porc cu cartofi, pregatiti sub forma de omleta oarecum asemanatoare cu tortilla spaniola (ma rog, aducea un pic la gust) si dulceata de fructe de padure. Aceasta este folosita foarte mult in gastronomia nordica, insa nu ca desert, ci ca parte integranta a felurilor principale, mai ales la carnuri. A fost foarte buna, eu nici n-am putut sa termin tot din farfurie.
Insa, inainte de asta, imediat dupa ce comandasem, ne-am ridicat si am mers intr-una din sali sa ne luam primul fel (salata bufet) si bauturile. Erau cateva feluri de salate: de rosii si frunze de salata, de varza (foarte bine pregatita, mi-a placut), ridichi, castraveti, de ananas, etc. Am luat cate o feliuta de paine neagra si uscata (vezi poza), tipica locului, si, bineinteles, “grauntele” de unt aferent. La bautura iar ne-am luat dupa gazde si am luat cate un pahar de suc de fructe de padure. Aceasta este inca o dovada a felului in care gastronomia locala se adapteaza climei. Multe fructe nu se produc in nord, asa incat ei folosesc foarte mult ce au. Iar fructele de padure cresc in abundenta la ei… Sucurile, oricum, mi s-au parut foarte bune peste tot pe unde le-am incercat. Poate chiar mai sanatoase decat pe la noi, fara atatea adaosuri.
Desert nu am cerut, si am mers din nou in sala respectiva (unde erau si mese, evident) sa ne luam ceai sau cafea. Nordicii sunt mari bautori de cafea, in general (finlandezii cei mai cei, pe locul unu in Europa). Si nu prea beau cafeaua cu lapte, ca in Spania, ci fara, ca la noi.
Nu va pot spune pretul total al pranzului, pentru ca am fost invitati. Locul insa mi-a placut foarte mult. Gästgifveri este, de fapt, si hotel si magazín. La plecare, gazda ne-a invitat putin in magazín ca sa tragem o privire. Erau produse tipice suedeze (mai precis, tipice sudului Suediei): dulceturi, bauturi, etc., facute cu produse naturale (nu stiu daca totul ecologic, insa, la ce-am vazut pe acolo, nu m-ar mira) din ferma familiei. Mai putin vinuri. Ca marele lor of este ca nu se pot lauda cu un vin bun, ca in alte parti ale Europei;)
Pe site-ul restaurantului scrie ca deschid la 11:30h in timpul saptamanii si la 12h sambata si duminica. Iar bucataria se inchide la noua seara. Se poate comanda mancare si pentru acasa. Tot de pe site am aflat si ca localul s-a inaugurat in 1723, lucru care nu transmite decat traditie si calitate, fara nicio indoiala. Si gazdele ne-au confirmat ca este un restaurant foarte “la moda”, dintre cele mai cautate din zona. Asa ca stiti… daca ajungeti in Sjöbo, nu ocoliti acest restaurant/hotel cu nume difícil de pronuntat. Va veti simti bine si veti manca la fel!!
Trimis de alinaro in 11.11.12 00:29:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 Excursie in Suedia cu agentie — scris în 03.08.18 de Milka1000 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Sep.2015 Suedia - istorie de glorie a salbaticilor vikingi pana la un puternic imperiu — scris în 15.11.15 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Varnamo, orasul natura — scris în 24.11.14 de bartaiomu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Calm, liniste si bunastare in Suedia (2) — scris în 06.11.12 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Jun.2012 Calm, liniste si bunastare in Suedia — scris în 04.11.12 de dganea din IERNUT - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Calatoria spre Stockholm — scris în 12.01.10 de devibogdan din BUCURESTI - RECOMANDĂ