GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Înaintând prin labirintul medinei din Sousse -- vezi impresii -- destinația finală urma să fie vizita muzeului arheologic. Încă înainte să vin în Sousse agentul Ahmed zicea că muzeul este de neapărat de văzut. Așa a și fost dar hai să vedem cum ajungem pe acolo.
Acces, orar, tarife
Acces muzeu
Citez câteva cuvinte din ultimul articol: Din punct de vedere geografic Sousse se află aici 35° 49′ 34″ nord, 10° 38′ 24″ est în jumătatea nordică a Tunisiei și este reședința guvernoratului Sousse. Este un important centru cultural religios dar și economic având în vedere că este oraș-port. La ultimul recensământ în 2004.173000 persoane au locuit în Sousse care se întinde pe o suprafață de 45 kmp. Conform wikipedia în prezent ar locui 230000 și dacă punem și turiștii numărul crește considerabil.
Urcând în turnul Ribatului din Sousse putem observa lumea din jur iar în colțul celălalt al Medinei observăm Kasbahul fosta cetate al orașului. Cetatea se ridică majestuos deasupra labirintului medinei. Acolo se află muzeul.
Din punct de vedere rutier muzeul se află la limita dintre orașul vechi (medina) și orașul nou pe strada Rue Abou Kacem Echabi. Este o arteră mai intens circulată iar în parcarea din fața muzeului au acces și autocare.
Orarul de vizitare și tarifele aferente
Orarul de vară (mai-spetembrie)
Luni-sâmbătă 9.00-19.00
Orarul de iarnă (octombrie-aprilie)
Luni-sâmbătă 9.00-17.00. În luna ramadamului orarul este 9.00-16.00
Tariful unic pentru turiști indiferent dacă este adult copil sau pensionar este de 10 dinari tunisieni (15 lei) dar citind puțin regulamentul muzeului am observat mai multe gratuități.
Tariful pentru rezidenți, aici se referă la locuitorii din Sousse și împrejurimi este de 5 dinari tunisieni
Gratuități de care ar putea beneficia și turiștii dar ar trebui să prezinte ceva documete recunoscute internaționl ar fi copii sub 6 ani, persoane cu grad de handicap și însoțitorii acestuia.
Pe scurt despre muzeu
Au existat ruine bizantine aici înaintea construirii Kasbahului. Cetatea s-a construit pe fundația acestora în secolul IX în scop defensiv. În 1951 într-o perioadă când cetatea de mult nu mai servea scopurilor militare s-a hotârât înființarea muzeului și transferul tuturor exponatelor aici între zidurile cetății. Muzeul care s-a înființat cu mult înainte de 1951 (la începutul secolului XX) a avut deja în dotare exponate doar că nu erau expuse în spațiul din prezent În 2012 a a mai avut loc o reorganizare iar în prezent găsim un muzeu modern cu exponate așezate pe mai multe nivele.
Limbile pe care putem comunica sînt arabă, franceza și engleza. De asemenea textul explicativ din fața fiecărui exponat se poate citi în aceste limbi.
Planul muzeului
De și nu este un muzeu foarte mare consider că este necesar o scurtă descriere a sălilor cât și despre accesul la acestea. Intrări există mai multe atât disnpre medina cât și în zona turnului Khalef dar pentru turiști există doar una principală cea dinspre strada Abou Kacem Echabi. În zona de intrare unde există și filtrul de securitate până să ajungem la casa de bilete găsim o zonă pentru expoziții temporare, magazin în care se pot cumpăra cărți, souveniruri, diferite broșuri, lift pentru persoane mai greu deplasabile (având în vedere că există mai multe nivele) cameră de bagaje (cine le are la el și nu vrea să le care printre exponate) toaletele și centru informații. După intrare trecem și printr-o curte mică de unde se poate intra fie în muzeu, fie în curtea încăpătoare a muzeului.
În interior sălile sînt structurate în felul următor :La stânga de scări intrăm în cele 3 săli funerare Roman, Christian și Punic. Urmează sălile cu mozaicurile marine, nilotice și calendarul lui Cezar. Urmează sala Bacchus, sala Meduza și sala Babtistă. Urmează sala cu galeriile Achille, Apollo și Traian.
Din curte care dispune parțial și de zonă verde, palmieri și ceva flori, avem acces spre Turnul Khalef, o terasă de belvedere spre Medina și marea mediterană, accesul câtre un alt nivel unde se află mormnte și săli funerare, aici există un alt plan de situație.
Ce am văzut eu
Fie că plictisesc fie nu, o să fac o enumerare parțială cu ce am văzut în muzeu :
Tema muzeului este descrierea vieții de zi cu zi petrecute în diferite perioade istorice din Sousse, diferite evenimente, religioase, de vânătoare, natura, marea și viețuitoarele din acesta, (de ex predomină exponatele realizate în perioada romană) toate acestea alcătuite din mozaicuri și nu orice mozaicuri ci a doua cea mai mare colecție din Tunisia. Prima și cea mai bogată colecție se află în capitală. Colecția este rezultatul a săpăturilor arheologice fără sfârșit atât în Sousse cât și în împrejurimi. În afară de mozaicuri mai găsim nenumărate sculpturi, obiecte găsite cum ar fi vase sau altele folosite în viața de zi cu zi. Mozaicurile majoritatea sînt montate pe pereți dar putem vedea unele imense care ocupă aproape o sală întreagă iar acestea sănt montate orizontal pe pardoaseală sau ceva mai sus de pardoseală la nivel de masă de ex. Dar hai să vedem concret exemple din ce am văzut chiar toate nu le pot enumera:
-Sculptură în marmură albă reprezentând o scenă de război
-Mozaicuri care reprezintă creaturi din apă sau eroi care călăresc acest creaturi
-Zeul Neptun în car cu 2 cai și un trident în mână
-Mozaic de pe o masă funerară Hermes
-o sală plină cu vase lut diferite forme și colectate din diferite perioade
-sculpturile romane
-cap de meduză
-Mozaic reprezentând pe zeița Venus și 4 femei care fiecare reprezintă fiecare câte un anotimp
-Mozaic reprezentând o paradă al zeului Dioinysus
-Mozaic cu capul lui Gorgon simbolul morții și groazei
-Sculptură cu o panteră care își mușcă vânătorul
-Sculpturi reprezentând copii
-Mozaic cu scenă de vânătoare și zeița vânătorii Diana
-Mozaicuri reprezentând lupte între animale sălbatice
-Mozaic monument funerar zeița Diana
-Scultură cu zeița Diana
-Mozaicuri așezate pe pardoseală cam cât toată sala reprezentând fie diferite scene, fie zeități câteva exemple Dionysos, Diana, Zeus
-mozaicuri reprezentând scene de teatru
-un mozaic imens orizontal reprezentând numeroase animale
-Scultura zeului Saturn
-cadă îngropată din mozaicuri batisteriul Bekalta
-Scultura lui Oceanus zeul apei
Afară în curte m-am dus prima dată pe terasa de belvedere. Avem o priveliște superbă de aici cu medina din Sousse și albastrul mării mediterane. Se văd terasele suspendate din medina de asemenea predomină culoarea albastră la ferestre, uși și porți este o culoare recomandată aici dar am întâlnit locuri protejate Unesco unde această culoare este obligatorie de folosit de câtre proprietari.
Zona verde din curte nu este cea mai spectaculoasă dar este binevenită, verdele acesta mai schimbă griul monoton al zidurilor. Turnul Khalef se ridică mândru deasupra zidurilor la intrare nu am găsit informații privind cum și dacă se poate urca, problema este că nici nu am întrebat. În orice caz nu se urcă în turn dinspre curte eu nu am văzut nici o ușă la baza turnului doar lângă iar acesta era încuiat.
Au urmat vizitele altor săli funerare antice după care m-am întreptat spre ieșire. Vizita la mine a durat 1,5 ore dar se poate și într-o oră. Vizitați muzeul dacă aveți câteva ore libere aici în Sousse.
Trimis de AZE in 21.08.22 20:12:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TUNISIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Plimbare de o jumătate de zi prin Sousse — scris în 04.08.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Perla Sahelului sau Sousse... în alte cuvinte — scris în 14.08.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul Arheologic din Sousse, Tunisia — scris în 23.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Sousse in afara medinei — scris în 22.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Doua vecinatati fortificate din Medina – Marea Moschee si Ribatul – Sousse, Tunisia — scris în 18.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Cartierul Souk din Medina, Sousse,Tunisia — scris în 12.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- May.2019 Muzeul El Kobba — Sousse, Tunisia — scris în 12.04.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ