ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Piatra albă de Cosăuţi

TIPĂREȘTE URM de aici

Satul Cosăuţi

După ce am părăsit Dealul Ţiganilor, autocarul ne-a dus în Cosăuţi, localitate care se găseşte la 7 km de Soroca pe malul Nistrului, la ˝praguri˝, o formaţiune geologică caracterizată prin ieşirea din apă a unor roci din formaţiuni cristaline. Dincolo de Cosăuţi, pe malul celălalt al Nistrului se găseşte oraşul Iampol.

Cosăuţi este atestat documentar din 1517 dar săpăturile arheologice au găsit urme vechi de 22000 ani. Cosăuţi este cunoscut în toată Basarabia şi chiar peste hotare datorită artei cu care localnicii prelucrează piatra de calcar alb din cariera de pe malul Nistrului.

În Cosăuţi singura meserie practicată este cioplitul pietrei, în localitate fiind 50 de cioplitori. Cel mai renumit este Ivan Lozan care a învăţat meseria de la tatăl şi bunicul său şi la rândul său a avut ucenici care însă, după ce au învăţat meseria au plecat deschizându-şi propriile firme. Lozan a ridicat o cruce de piatră pe locul alteia vechi distrusă de comunişti în 1956. Crucea este închinată deportaţilor din Siberia şi tuturor celor care au murit în satul Cosăuţi fie că au fost români, ruşi, evrei sau germani în perioada 1940-1956.

Cu piatră de Cosăuţi a fost construită cetatea Soroca. Din piatră de Cosăuţi a fost ridicat soclul statuii lui Stefan cel Mare, coloanele Operei şi principalele imobile şi edificii din oraşul alb Chişinău, clopotniţa mănăstirii Curchi, monumentul Arhanghelului Mihail din Criuleni dar şi alte construcţii din Basarabia şi din afara ţării. Meşterii cioplitori s-au specializat în icoane, capiteluri, ancadramente, coloane şi în primul rând monumente funerare. Orice bucată de piatră se transform în mâinile lor în operă de artă. Citez din spusele acestui artist- cioplitor: un morman de pietre încetează de a fi un morman de pietre în momentul în care omul îi dă viaţă doar cu o lacrimă a trecutului şi a istoriei

O poveste adevărată

În urma pactului de neagresiune dintr Molotov şi Riebbentrop din august 1939, Basarabia urma să devină Republica Socialistă Moldovenească parte a URSS iar Bucovina să fie cedată Ucrainei. La data de 26 iunie 1940 guvernul sovietic a dat României un ultimatum prin care îi cerea ca în patru zile să-şi evacueze administraţia, altfel îi declară război. Populaţia a fost anunţată abia pe 28 iunie.

Zilele care au urmat a fost un haos general întrucât peste 200000 de oameni au împânzit gările şi drumurile în dorinţa de a se refugia în România. Am cunoscut pe cineva care, copil fiind, a trecut graniţa legat cu chingi sub o căruţă. Populaţia prosovietică din Basarabia s-a dedat la violenţe împotriva celor care voiau să plece.

În acest context, până la termenul limită al ultimatului (pe 3 iulie ora 0 s-au închis punctele de trecere peste Prut), unităţilor armatei române care se aflau în Basarabia li s-a dat ordin să asigure transferul puterii fără incidente. La Cosăuţi era un pluton de călăraşi conduşi de un căpitan. Întrucât ruşii au trecut Nistrul înainte de termen intimidând populaţia, acesta a ripostat cerându-le să respecte ora convenită. A fost dezonorat, smulse tresele de ofiţer, îngenunchiat şi împuşcat în ceafă. Trupul i-a fost aruncat într-un şanţ. După un an când Basarabia a revenit României pentru scurt timp, rămăşiţele eroului au fost exhumate şi înmormântat cu onoruri militare la cimitirul Belu.

Privind către pragurile Nistrului am păstrat un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor războiului de oricare parte a baricadei ar fi fost.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 13.11.17 19:01:38
Validat / Publicat: 13.11.17 19:44:37
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA

VIZUALIZĂRI: 2320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Expoziţie de lucrări din atelierul lui Ivan Lozan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Soroca și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.7942998409271 sec
    ecranul dvs: 1 x 1