ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
27 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dealul Țiganilor - un obiectiv turistic?

TIPĂREȘTE URM de aici

Dealul Țiganilor din Soroca, o ridicătură de pământ populată numai de țigani, vizibilă și apropiată de centru, este un veritabil cartier rezidențial. Este un loc uluitor căruia doar explorându-l la pas îi vei descoperi contrastele. Palate cu turnuri, balcoane mari cu piloni terminați în arcade, garduri din piatră scumpă și metal frumos meșteșugit, curți mari, pavate, în care se înghesuie două și chiar trei palate cu acareturile aferente… pe scurt, o lume aparte.

Când am aflat că vom ajunge la Dealul Țiganilor - capitala (neoficială) a rromilor din întreg spaţiul ex-sovietic, considerat de Republica Moldova unul dintre cele mai importante puncte de atracție turistică, recomandat tuturor vizitatorilor străini - curiozitatea mea a atins cele mai înalte cote. Mă întrebam dacă palatele țigănești de la Soroca seamănă cu cele pe care le vedem și pe la noi sfidând împrejurimile, acoperite cu tablă dantelată pe care tronează numele proprietarului (în care toate literele "i" sunt înlocuite cu "y" - Tyty, Costy, etc…). Dar, nu! La Soroca nu aceasta este nota definitorie. Acolo vei vedea Teatrul Mare din Moscova, faimosul Capitoliu din Washington și alte construcții celebre din lume transformate în locuințe pentru țigani. Pășind pe străzile pietruite pe care se plimbă agale câini pașnici, ocolind smocuri de iarbă înaltă ițită chiar din caldarâm, nu poți să nu remarci liniștea din jur. Ca și când locul ar fi pustiu, pe străzi nu vezi oameni, iar tu, ca vizitator, te simți un intrus. Doar prin fața vreunei case mai vezi câte o gospodină măturând praful de lângă poartă. Dacă o saluți și ceri voie politicos să-i fotografiezi casa, nu te va refuza. Țiganii din Soroca sunt făloși și le place să se creadă că ei trăiesc pe picior mare. În realitate nu este chiar așa. Multe palate sunt neterminate, iar proprietarii lor sunt plecați în străinătate să facă bani pentru a-și putea termina imensele construcții. Cei care au rămas acasă nu locuiesc în palat, ci - mai ales în anotimpul rece când facturile aduc sume mari de plată - se înghesuie cu toții în anexele de lângă somptuosul palat.

Casele țigănești au două sau trei etaje, uneori chiar mai mult și etalează din belșug granit, marmură și termopane. Unele sunt străjuite de statui înalte sau de reprezentări de animale. Majoritatea au coloane, basoreliefuri și balcone mari la etajele superioare. Se spune că toată munca de edificare a complexului rezidențial țigănesc de la Soroca, o muncă imensă, dar lipsită de bun gust arhitectural, a fost făcută de meșterii constructori aduşi din Rusia special pentru acest scop. Cum au ajuns triburile nomade pe meleagurile pitoreşti de la malul Nistrului, cum au trecut țiganii de la viața de migratori la cea sedentară stabilindu-se pe dealul din Soroca, e treaba cercetătorilor să deslușească. Pentru noi, vizitatorii de rând, important este ceea ce ni se prezintă în fața ochilor.

Autocarul ne-a urcat pe deal, a oprit într-un loc mai larg, iar noi am coborât și ne-am împânzit pe străzi. Trebuie să spun că nu toți colegii mei de grup au manifestat interes pentru Dealul Țiganilor, unii preferând să nici nu coboare din autocar. În timp ce ghida căuta casa baronului pe care voia să ne-o arate cu orice preț, am făcut câteva fotografii pe care doresc să le atașez articolului de față. Trebuie să menționez că la Soroca țiganii au un lider pe care îl numesc baron. L-am cunoscut și noi. Este o persoană plăcută vederii, în vârstă, cu plete, mustăți și barbă albe ca neaua, bine îmbrăcat, politicos, sfătos și mai ales bucuros de oaspeți. Artur Cerari - baronul țiganilor din Soroca - ne-a poftit în curtea lui mare în care rugineau nemișcate de ani buni câteva mașini. Fiul său (singurul băiat între cei trei copii pe care îi are) - înconjurat de scule pe care le răsfirase pe pavaj - meșterea la una dintre mașini.

În timp ce noi fotografiam poarta arcuită, palatul și curtea lui mare, cu pomi și trandafiri îmbobociți, în timp ce soția baronului porționa pentru musafiri o plăcintă mare (cu brânză și mărar), Artur Cerari - baronul - a apărut cu un acordean și ne-a cântat câteva melodii. Și pentru ca ospitalitatea să fie deplină, bărbaților le-a oferit și câte un pahar cu vin.

În Dealul Țiganilor de la Soroca nu am vizitat nici o casă în interior, deci nu pot spune nimic despre luxul și statuile - unele din marmură neagră - despre care aflasem că ornamentează câteva palate. Tot din auzite știu că însuși baronul deţine o colecție impresionantă de bibelouri din ceramică și porțelan, piesa de rezistență fiind o sculptură în care Ucraina și Rusia sunt întruchipate de două femei. Despre țiganii din Soroca se spune că își fac afacerile în Rusia și că tot de acolo își aduc soțiile și mașinile de lux.

Știu că părerile celor care vizitează Dealul Țiganilor din Soroca sunt împărțite. Am remarcat acest lucru chiar în cadrul micului grup cu care m-am deplasat acolo. Eu însămi am plecat din curtea baronului Artur Cerari cu mintea învălmășită de idei și de întrebări. De ce înalță aceste edificii supradimensionate? De ce fac un efort atât de mare (pentru unii de zeci de ani) pentru a construi niște palate în care nu pot locui? Se întrec între ei în opulență și grandoare? Oare copiii lor merg la școală? N-am văzut nici un copil pe străzile cartierului și m-am mirat în sinea mea când am aflat că însuși baronul nu are decât trei copii.

Indiferent de părerile celor care vizitează Dealul Țiganilor, indiferent cum apreciază aceștia stilul și amplasamentul palatelor de acolo, Dealul Țiganilor a fost inclus pe listele de obiective turistice demne de vizitat în Republica Moldova.

Pentru mine însă, rămâne întrebarea: Este sau nu Dealul Țiganilor din Soroca un obiectiv turistic?

P.S. Dacă ați ajuns în Soroca, trebuie să știți că Dealul Țiganilor nu este singurul obiectiv propus spre vizitare de către agențiile de profil. Cetatea Soroca, vechi străjer la malul Nistrului, hotarul Moldovei medievale, este - cred - cel mai atractiv și cel mai important obiectiv turistic de aici. Iar dacă aveți timp și mai ales condiție fizică (trebuie să urcați aprox. 600 de trepte) puteți ajunge la Monumentul "Lumânarea Recunoștinței" ridicat pe o înălțime, una dintre cele mai importante și mai de suflet construcții din istoria modernă a Moldovei. Inaugurat la 27 martie 2004, monumentul a fost înălțat în amintirea tuturor monumentelor culturale moldovenești care au fost distruse de-a lungul vremii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 22.05.17 14:48:48
Validat / Publicat: 22.05.17 15:42:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REP. MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 3201 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Soroca - Dealul Țiganilor. Fiecare palat cu stilul său.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.05.17 15:41:49]
»

Mutat în rubrica "O zi în Soroca, SOROCA" (nou-creată pe sait)

tata123 🔱
[22.05.17 15:54:38]
»

@iulianic: O lume care creează multe discuții, o lume a contrastelor. Și în România majoritatea „palatelor” sunt neterminate, familiile locuiesc într-o anexă ori cel mult într-o cameră la parter, mulți membrii ai familiilor țigănești sunt plecați în străinătate etc. Am cunoscut oameni care au cercetat viața și cultura rromilor de prin zona Sibiului și mi-au povestit și multe lucruri bune despre ei.

Dealul Țiganilor - obiectiv turistic? Este promovat așa de autoritățile moldovenești și poate fi considerat așa de către turiștii străini. Cei care nu îi cunosc... noi îi cunoaștem (în cea mai mare parte)... cred.

webmaster
[22.05.17 16:26:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

danaeldreny*
[22.05.17 21:07:30]
»

Asta nu e bulibasa, e Santa!!!

krisstinna
[22.05.17 21:28:13]
»

@iulianic: Mi-am amintit de Buzescu, Teleorman, cam așa e și acolo.

Ce haios este Artur! Cânta bine la acordeon?

crismis
[22.05.17 22:46:39]
»

@danaeldreny: Asa am gandit si eu cand am vazut prima poza! O figura baronul asta!

@iulianic: Nu-i inteleg pe cei care n-au vrut sa se dea jos macar din autocar! Pana la urma, e vorba de o alta cultura! Cum sa nu-ti doresti sa afli cate ceva despre ea?! Iar - din ce ai povestit - oamenii chiar au fost ospitalieri si amabili! Pacat ca nici macar ghida nu v-a povestit mai multe despre viata acestei comunități...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.05.17 09:14:47]
»

@danaeldreny: La ei nu există termenul de bulibașă. Liderului comunității lor i se spune baron.

@krisstinna: Când am aflat că vom merge la Dealul Țiganilor și mie mi-a apărut în fața ochilor imaginea satului Buzescu de la noi, din Teleorman. Chiar dacă din punct de vedere administrativ sunt asemănătoare, stilul arhitectonic este mult diferit.

Baronul Artur a făcut o bună impresie tuturor celor ce l-au vizitat. Cânta foarte bine la acordeon, era amabil și părea foarte bucuros de oaspeți.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianicAUTOR REVIEW
[23.05.17 10:06:44]
»

@crismis: Singura scuză pe care le-am acceptat-o celor care n-au vrut să coboare din autocar a fost aceea că vizita în Dealul Țiganilor a urmat după cea de la Cetatea Soroca unde au cam obosit urcând în turnuri. Fiind vorba de o altă cultură, eu am fost foarte curioasă. Cetăți, castele, orașe, muzee, peșteri, plaje, peisaje deosebite… am mai văzut. Într-o comunitate de țigani n-am fost niciodată.

Ghida ne-a povestit câte ceva despre viața țiganilor din Soroca, dar numai în autocar. Acolo, pe străzi, printre casele lor nici nu prea s-a avântat. Voia numai să ajungă la casa baronului și a soției lui cu care am înțeles că tratează pentru viitor (excursia aceasta se face periodic până în toamnă) organizarea mesei de prânz în comunitatea țigănească. Într-adevăr, oamenii au fost amabili și ospitalieri, dar poate și interesați de un business. Mă întreb, însă, câți dintre viitorii turiști vor accepta să ia un prânz acolo - contra cost, firește - dacă sunt și dintre aceia care nici nu coboară din autocar pentru a le vedea mult lăudatele palate?

Radix7
[01.06.17 13:05:24]
»

@iulianic: foarte frumos post-ul, si noi vom merge s vedem cetatea lui Petru Rares insa, in curand. Imi poti spune te rog care este starea drumurilor, asfalt, radare, mai ales dinspre Balti m-ar interesa. Merci!

iulianicAUTOR REVIEW
[01.06.17 17:27:58]
»

@Radix7: În drumurile pe care le-am făcut de curând în Basarabia nu am ajuns și la Bălți. Am fost cazați în Chișinău și de acolo - zilnic - am făcut deplasări cu autocarul. Drumurile naționale sunt bune în Basarabia. Chiar dacă au numai două benzi (una pe sens) sunt asfaltate și nu au gropi. Doar în apropiere de Chișinău unde se lărgește șoseaua era o zonă în lucru, cu neplăcerile de rigoare.

Drum prost am văzut doar între punctele de frontieră Cahul - Oancea pe unde ne-am reîntors noi în România. Cel mai prost drum pe care am mers vreodată (dar nu am ajuns și acum acolo) a fost cel din sudul Ucrainei, de la Cetatea Alba spre Bolhrad - Vinogradivka. Dar cred că pe acesta îl cunoști și tu deja.

Cetatea de la Soroca chiar merită văzută. A fost reabilitată de curând (cu fonduri europene), i s-au făcut și acoperișuri la turnuri… Nu e foarte mare, dar e frumoasă. Urcușul în turnuri se face pe scări cam abrupte. Cu grijă, cred că oricine poate urca cele 50 de trepte. Partea bună este că nu trebuie să faci efortul de a urca în fiecare din cele 4 turnuri rotunjite. Dacă ai urcat în unul, pe pasarela circulară dai roată cetății și te bucuri de panoramă în toate cele patru zări.

Vă doresc o plimbare plăcută și amintiri frumoase din Basarabia!

Lucien
[15.06.17 21:21:10]
»

Superb articolul, impresiile nuanțate și nepărtinitoare și expresivitatea fotografiilor. Te invidiez...

Radix7
[03.08.17 21:36:17]
»

@iulianic: asa cum spuneam am fost la Balti si la Soroca, o experienta pe cinste. Voi mai scrie despre Lumanarea recunostintei si despre statuia lui lenin din Falesti, ce surpriza!! Multumesc ptr sustinere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, danaeldreny*, iulianic, Lucien, Radix7, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Soroca și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048166990280151 sec
    ecranul dvs: 1 x 1