ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sofia - interesanta si foarte placuta!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

De mult am vrut sa scriu cateva impresii referitoare la capitala Bulgariei, insa abia acum, am gasit timpul necesar pentru a-mi aduna amintirile despre acest frumos oras plin de multa, de foarte multa istorie.

Un prieten mi-a propus Revelionul din acest an intr-un hotel din Vitosha, astfel mi-am amintit de frumoasa capitala si „rasfoind” paginile AmFostAcolo am descoperit ca despre Sofia nu prea exista destule informatii si puncte de atractie, desi Sofia este una dintre cele mai ‚revolutionare” capitale din fostul bloc comunist, acolo unde modernul si constructiile futuriste isi dau mana cu traditionalul si istoria orasului plina de numeroase elemente interesante.

Plimbarea mea prin Sofia a fost doar de cateva ore, prin centrul orasului, in apropierea zonei administrative, cu siguranta nu a fost suficienta insa am avut ocazia sa-mi dau seama de respectul acordat de localnici anumitor cladiri si simboluri istorice.

Prima impresie de cand am intrat in Sofia venind dinspre Grecia (am ales varianta prin centru tocmai pentru a putea poposi pentru cateva ore) a fost ca am intrat in Moscova, bulevarde largi cu tramvaie si multe intersectii semaforizate unde culoarea galben tine doar o secunda desi traversarea intersectie se realizeaza in cateva secunde bune (un prieten bun a intrat pe verde si a iesit pe rosu fapt care a atras atentia unui echipaj de politie care le-a luat urma. Dupa cateva parlamentari esuate au prezentat pasaportul universal valorand 50 euro si au plecat mai departe, adica dupa noi, care aveam setat in GPS centrul orasului.) Foarte multa piatra cubica pe bulevarde interzicerea de a parca pe bulevarde, locuri de parcare putine, mai ales in centru, multe semafoare, aglomeratie mare, cladiri inalte, nu stiu de ce aveam impresia ca sunt in Moscova si nu in Sofia.

Dupa 30 de minute de cand am intrat in Sofia, am reusit sa parcam in apropiere de cladirea Bailor minerale (acum in renovare), o cladire foarte frumoasa, punct de atractie catre majoritatea turistilor cre ajung aici.

Am parcat in afara parcarii, in interior n-am mai gasit locuri, mi-a fost oarecum teama sa nu ne salte masina, insa am fost incurajati si de alte masini parcate acolo, Skodita mea a intrat intre Mercedes-uri 500 slk si alte masini de acelasi calibru.

Am parcat in fata moscheei Sofia, amplasata vis-a-vis de Baile minerale, este o cladire veche din timpul ocupatiei otomane care s-a pastrat in conditii excelente, iar Baile minerale, eu l-am asimilat unui Palat, este o cladire mult mai recent construita dupa planuri in care se combina arhitectura vieneza cu cea ruseasca, de altfel sunt foarte multe urme ramase din timpul ocupatiilor straine, sofiotii nu au o parere buna despre nici una dintre ocupatii, chiar daca ele si-au pus amprenta atat pe viata sociala cat mai ales pe cea economica a orasului, iar in prezent toate la un loc ocupa un loc central in turismul acestui frumos oras, un turism destul de inferior fata de statiunile montane sau cele de pe litoral, unde an de an se depaseste numarul de 3 milioane de turisti straini, noi doar putem visa la acest lucru.

Cladirea a fost distrusa in cel de-al doilea razboi mondial, a fost reconstruita putin mai tarziu dupa aceleasi planuri iar toate conductele prin care trece apa minerala au fost schimbate.

In apropierea Bailor se gaseste un frumos parc cu statui si fantani arteziene, foarte multe bancute, pe una statea un mosulica care canta dintr-un acordeon, parca as fi fost pe faleza Cazinoului din Constanta. De jur imprejurulparcului cateva tarabe cu suveniruri in special broderii dar si tot felul de machete ale principalelor simboluri din oras, in special monumentul dedicat Sf. Sofia. Parculetul fiind in apropiere de unul dintre cele mai mari magazine din Sofia „Tzum”, fetele n-au rezistat ispitei de a arunca un ochi in interior, este un magazin pe 3 nivele cu marfuri diverse insa acelasi lucru l-am remarcat si la ei, daca in stanga urma un magazin de incaltaminte, urmatorul era de imbracaminte ca apoi sa urmeze cel electronic sau mai stiu eu ce. In foarte multe mall-uri din Turcia, Arabia Saudita si Kuweit am intalnit partajarea marfurilor, daca la etajul unul se gaseau electronicele, atunci toate magazinele de profil expuneau acolo, la etajul 1 confectiile si tot asa. Se elimina din acel dute-vino, fiecare stiind ce cauta merge in locul destinat produsului. Insa la Tzum era o aglomeratie de nedescris si pe nimeni n-am vazut sa cumpere ceva, din cate mi-au povestit fetele care au facut paralele intre preturile de acolo si cele de la noi, ale noastre sunt mult mai ieftine decat in acel magazin, chiar daca majoritatea erau de firme consacrate.

Dupa vreo jumatate de ora am iesit din magazin si ne-am continuat plimbarea pe unul din principalele bulevarde din Sofia, nu-i mai stiu exact numele, cel in capatul cariua se afla statuia inalta a Sofiei, protectoare orasului si unul dintre simbolurile sale, este aurita, intr-o mana are o coronita a victoriei iar in cealalta un porumbel aducator de pace. Este foarte interesant realizata si a fost foarte fotografiata de grupul nostru. Se spune ca este simbolul libertatii si in acelasi timp intruchipeaza onoarea si recunostinta celor care si-au dat viata pentru Bulgaria in timpul numeroaselor razboaie care n-au ocolit aceasta tara.

In apropierea Monumentului, pe partea stanga intalnim un alt punct de atractie al capitalei, este vorba de Sf. Nedelya, una dintre cele mai vechi si valoroase monumente inscrise in Ptrimoniul Unesco.

Aceasta biserica veche de cateva secole initial a fost construita din lemn, insa in prezent ceea ce se poate vedea, o constructie inalta din piatra care de-a lungul timpului a suferit foarte multe distrugeri provocate de razboaie, este o biserica care se viziteaza in fiecare zi fara a se plati o taxa la intrare, se remarca arcadele impunatoare din interior si vitraliile enorme care maresc senzatia ca pasesti intr-un loc vechi de cateva secole.

De aici pasii ne poarta catre ruinele vechii cetati Serdica, infiintat pentru prima data de catre traci click aici o mare parte din cetate se poate admira in galeriile comerciale de sub bulevardul care desparte Palatul Prezidential de Guvern si ajunge dincolo de statuia Sf. Sofia catre gura de metrou de acolo.

Un muzeu liber, toti cei care trec pe acolo prin pasaj, pot admira ruinele foarte bine conservate unde ni se explica in bulgara si engleza ceea ce reprezinta fiecare incapere in parte. Exista si cateva sali unde contra unei sume se pot vedea si obiecte apartinand din acea perioada de inceput.

Exista si foarte multe magazine, majoritatea cu suveniruri, dar si o cafenea destul de frumusica. O idee exelenta de a combina utilitatea pasajului cu ruinele vechii cetati, asa cred ca vor proceda si cei care sapa la Univesitate pentru acea parcare subterana, ar fi frumos.

Am iesit din pasaj pe partea cu Palatul prezidential, o cladire impresionantade cinci etaje care in partea frontala era strajuita de doi militari din garda de onoare, langa care am facut si noi cateva poze.

Vis-a-vis de Palatul prezidential se afla Muzeul de arheologie avand o aripa destul de veche cu vedere catre piata Independentei, una mai recent construita, perete in perete cu Banca nationala a Bulgariei. Aici se gasesc exponate din vechea cetate Serdica, obiecte de lut, ceramica, monede, statui, sarcofage, multe dintre acestea amplasate chiar in curtea exterioara a muzeului. Am inteles ca mai exista un muzeu de istorie intr-o cladire mult mai mare, acela ocupandu-se doar de istoria contemporana.

Pe cealalta latura a bulevardului exista sediul Guvernului si al Parlamentului, doua cladiri extrem de frumoase insa mult prea apropiate unele de altele, practic doar un bulevard foarte aglomerat le despart iar accesul mi s-a parut destul de dificil mai ales ca nu exista foarte multa intimitate pentru demnitarii care intra sau ies in cladiri. O fi de bine sau de rau? J Cand am fost noi bulevardul parea si mai aglomerat datorita lucrarilor arheologice care se executa in zona, au mai fost descoperite cateva vestigii ale vechii cetati Serdica care au generat inchiderea partiala a zonei, deci aglomeratie suplimentara.

Plimbarea a continuat in parcul Garden City unul dintre cele mai vechi parcuri din Sofia, amplasat in centrul istoric in apropierea cladirilor administrative. Parcul este foarte vechi, de aproape 100 de ani, pe aleile parcului intalnim diferite statui ale marilor oameni de stat, fantani arteziene si cateva cafenele sau cofetarii, ne-am odihnit si noi pret de cateva minute savurand o inghetata privind catre un concurs organizat de catre Red bull cu jocuri si multa muzica, unde centru atentiei era un Hummer cu numar de Bucuresti (vezi poza).

Catre latura de est a parcului intalnim impresionanta constructie a Teatrului National, la constructia cladirii au participat inginerii vienezi care au dorit ca aceasta cladire sa semene cu teatrul din Viena. Insa si ea a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost recladita dupa aceleasi planuri vieneze.

Catre latura de est a parcului intalnim o alta cladire la fel de celebra si foarte apreciata de catre locuitorii din Sofia, este vorba de Palatul Galeriei de Arta, fostul Palat Regal pana in 1946 cand s-a abolit monarhia. A fost construit dupa planuri vieneze, si nici el nu a scapat de bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial, insa aripa unde erau colectiile de tablouri si obiecte pretioase din portelan a ramas intacta iar operele au fost salvate.

Plimbarea noastra s-a apropiat de sfarsit, am fost multumiti ca in timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie am reusit sa vedem atatea lucruri interesante, ne-am propus sa revenim chiar si pentru un week-end sa putem admira si din interior toate aceste obiective pe langa care am trecut dar din cauza timpului limitat nu le-am vizitat.

Poate ar mai fi de spus cateva cuvinte despre un alt simbol al Sofiei Catedrala Nevsky pe care am vazut-o doar din masina, din pacate. Nu stiam ca este amplasata in apropierea centrului istoric, poate mai intarziam putin sa o admiram mai bine, asa este cand ajungi intr-un loc total necunoscut si mai ales neprogramat din timp.

Catedrala este una dintre cele mai mari constructii ortodoxe din lume, a fost construita in cinstea eroilor cazuti in razboiul ruso-turc care a avut drept urmare eliberarea Bulgariei de sub jugul otoman. Are mai multe cupole si ca marime este impresionanta, ne-a parut rau ca nu am avut timp sa o admiram mai bine, am vrut sa oprim insa zona este extrem de aglomerata si n-am avut aceasta posibilitate. Daca ajungeti in Sofia nu uitati de ea, este in apropierea centrului istoric, langa parcul Garden City si hotelul „Grand hotel Bulgaria” pe care l-am luat la ochi pentru un eventual week-end, fiind foarte aproape de toate aceste zone importante.

Cu siguranta Sofia ofera foarte multe alte elemente interesamte pentru turisti, sunt numeroase cluburi, restaurante, din cate am inteles viata de noapte este foarte alerta, important este sa nu faceti ca mine ci si sa ramaneti cel putin cateva zile in acest frumos oras. Eu consider ca merita!

Vacante frumoase oriunde va veti afla!

Fiind al saselea review din iulie rog retragerea pma std, multumesc.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 03.12.10 16:35:23
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9823 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Biserica Sf.Nedelya, una dintre cele mai vechi din Sofia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 12205 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[03.12.10 16:50:46]
»

Am retras PMA standard. Sunt convins insa ca, voturile user-ilor vor compensa aceasta pierdere.

david
[03.12.10 16:55:28]
»

In drum spre Duni, gps-ul m-a directionat prin centrul Sofiei si pot spune ca nu am fost impresionat deloc.

La intrare in Sofia, imediat dupa reprezentanta Citroen, se afla o tabara de ţigani formata din corturi si baraci, care nu aduce cinste capitalei Bulgariei.

Initial am dorit sa ramanem o noapte in Sofia, am si facut o rezervare la hotel Rodina, care se afla in apropirea catedralei Alexander Nevsky, dar lipsa obiectivelor turistice m-a facut sa renunt.

Mentionez totusi un lucru bun, noua zona cu cladiri clasa A, situata la iesire din Sofia, cu iz occidental.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
sandu.53
[03.12.10 17:11:35]
»

am trecut rapid prin centrul Sofiei venind din Grecia... poate gresesc, repet doar am trecut prin centrul orasului dar la prima vedere nu mi-a placut deloc orasul! chiar si oamenii mi s-au parut mai tristi decat cei din Capitala noastra! poate ma insel! banui insa ca daca ai la dispozitie cateva zile poti totusi vizita cate ceva in Sofia iar tu ai reusit sa punctezi foarte bine cateva din obiectivele turistice importante ale orasului! meriti din plin felicitari si votul meu! astept si fotografiile!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
biancuta
[03.12.10 17:21:19]
»

Am tranzitat si eu Sofia, dar nu am stiut ce obiective sunt de vizitat acolo. Ai prezentat insa un ghid foarte util, care-mi va folosi cand mai ajung acolo! Felicitari!

webmaster10
[03.12.10 17:53:55]
»

Am atasat aceasta ilustratie muzicala care reflecta frumusetea acestui mare oras.

Sper sa placa atat autorului cat mai ales celor care citesc aceste impresii.

crissu
[03.12.10 18:17:22]
»

Frumos scris, despre un oras destul de ok. Despre Vitosha am scris si eu si sper sincer ca ai acceptat propunerea, pt ca parea foarte promitatoare pentru sezonul de iarna!

@david, nici in bucuresti nu intri (cel putin venind dinspre Giurgiu) printr-un cadru foarte placut, ba chiar e de-a dreptul dezolant, dar asta nu inseamna ca nu are nimic frumos de oferit...

Sunt de acord cu @pepsi70ro, o excursie chiar merita! Macar asa, sa mai vezi ce face capra vecinului. Ce-i drept, mai mult de o zi doua nu prea ai ce face (decat daca se iese din oras, de exemplu spre Plovdiv, care e foarte laudat), dar din experienta proprie, acest scurt timp poate fi petrecut foarte foarte placut.

Felicitari pepsi70ro! Un vot si o apreciere sincera de la mine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
luciaoradea
[03.12.10 18:25:51]
»

Un review bine scris cu multe detalii utile. Felicitari!

Astept pozele, sunt convinsa ca sunt foarte frumoase!

dananecula
[03.12.10 18:29:57]
»

Votul cu numarul 10,

precum si reviewul de nota 10,

amplu detaliat si bine structurat,

de calitate, cum de altfel ne-am obisnuit cu tot ce inseamna povestile de calatorie marca @pepsi.

Felicitari si multumesc Ovidiu ca datorita tie,

m-am plimbat pe inserat,

macar virtual si tot m-am relaxat

cu frumoasele-ti impresii din Sofia - interesanta si foarte placuta, precum ne-ai declarat

La cat mai multe si frumoase experiente de genul acesta!

Sofia inca n-am avut prilejul s-o vizitam, la Ruse in schimb am ajuns pe teme profesionale, iar prin Varna am poposit cand eram in trecere catre statiunea Sf. Konstantin si Elena, unde ne-am petrecut concediul din vara lui 2007.

M-a impresionat parcul din Varna, plin de vegetatie si amenajat propice distractiei pentru copii si nu numai.

Uite totusi ca si bulgarii au frumusetile lor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ileanaxperta*
[03.12.10 19:56:00]
»

Votul 13 cu noroc... Ba nu... cu multa munca, atentie si multa, multa daruire. Bravo, pepsi, nu te dezminti niciodata.

Am trecut si eu prin Sofia si am reusit din mersul masinii sa vad ceva din capitala bulgara. Mi-as dori sa o vizitez candva iar acest adevarat ghid scris aici de tine imi va fi util atat mie cat si doritorilor de Sofia. Iti multumesc frumos. Numai bine. Vacante de vis oriunde si oricand.

irma_ro*
[03.12.10 20:04:16]
»

frumos review, frumos povestit, un oras despre care nu stiam prea multe lucruri, foarte frumoase si pozele atasate;

un review complet, ce poate fi folosit ca un ghid pentru aceasta capitala

felicitari si un vot

dorgo
[03.12.10 20:43:32]
»

felicitari @pepsi, ai ales zonele frumoase ale orasului dar si eu am avut impresia lui @sandu_53 cand am trecut prin Sofia printr-un cartier de blocuri multicolore cu 8-10 etaje, unde fiecare si-a facut izolatia termica asa cum a vrut el...

Costi
[04.12.10 00:36:15]
»

Era necesar un review şi despre capitala vecinilor. Chiar mă mir de ce, cu atâţia români care se plimbă în Bulgaria şi Grecia, nimeni nu se opreşte şi aici.

Eu nu am mai fost din '89 în Sofia, dar atunci am vizitat şi catedrala.

Felicitări pentru review!

anadragusin
[04.12.10 02:21:37]
»

Un review util, despre o capitala tranzitata de multi romani. Cu siguranta voi opri si eu cand voi trece pe aici, dar mai intai voi mai citi o data review-ul tau. Felicitari!

pepsi70roAUTOR REVIEW
[04.12.10 13:25:43]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri. Noua sincer ne-a parut rau ca nu am avut mai multe ore la dispozitie, ne-a placut mai ales centru istoric si cladirile sale, cu siguranta un weekend il vom petrece pentru a vizita tot ceea ce am admirat din exterior.

Si eu am fost derutat vazand ca doar o singura impresie exista despre Sofia, cu siguranta acest oras merita mai multa atentie din partea celor care il tranziteaza, exista pe site cate 9-10 impresii pentru o biserica iar pentru Sofia doar doua cu a mea. Mi se pare nedrept totusi.

Uitasem sa spun ca Sofia este infratit si cu Bucurestiul, deci un motiv in plus sa facem o rubrica noua "La pas prin Sofia"

Multumesc tuturor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
magdalena
[05.12.10 17:33:26]
»

Noi ne-am chinuit doua ore sa iesim din Sofia cand ne indreptam spre greci. Daca nimeresti in orele de varf, greu scapi de oras. Apoi ne-am cazat la 100 de kilometri de capitala Bulgariei. Se pare ca merita sa ramanem in Sofia, mai degraba.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, biancuta, Costi, crissu, dananecula, david, dorgo, ileanaxperta*, irma_ro*, luciaoradea, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sofia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.47989702224731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1