ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 12 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Hai-hui prin Panagia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Se zice ca Panagia este cel mai frumos sat de munte din insula Thassos. Cine stie? Gusturile nu se discuta. Fiecare sat de munte are ceva interesant, ceea ce nu inseamna ca nu trebuie sa le vedeti si pe celelalte, Theologos, Micro-Kazaviti, Kalliraki sau Sotiros, adevarate salbe de pietre pretioase ce stralucesc la gatul muntilor ce se se-nalta in mijlocul insulei. Thassos mi s-a parut insula cu cele mai multe sate de munte. Si nu e de mirare. E multa apa in Thassos. Apa de munte, rece si limpede, buna de baut. In vremuri de demult, oamenii nu traiau langa mare ci sus la munte, unde nu erau expusi atacurilor venite din larg. Acolo sus, in padurile ce acopereau muntii, aceste sate, erau bine ascunse, ele nici nu se vedeau dinspre mare. Erau multe si mici, cu strazi inguste, cu case construite din piatra. Pana si tiglele, erau slefuite tot din piatra.

Thassos, copilul marii

In aceste locuri, mai intai n-a fost nimic, decat marea. Apoi, niste stanci de pe fundul marii s-au inaltat, strapungand luciul apei si formand mai multe insule. Victorie! Cateva oaze de piatra, au invins apele atotputernice. La inceput insulele erau golase si inospitaliere. Vantul a adus insa germenii vietii, niste bobite de pamant si seminte de plante. Incet-incet, insulele s-au acoperit cu vegetatie. Apoi, au aparut si oamenii. Pastori si pescari, care mai apoi au devenit vestiti marinari si excelenti comercianti. Dar vai, insulele erau in calea piratilor. La inceput, oamenii s-au ascuns in padurile din munti. Nu indrazneau sa coboare in vale decat noaptea, cu mare teama, ca sa-si intinda plasele de peste sau sa puna capcane pentru calmari. Apoi, cand pirateria a fost interzisa, muntenii si-au construit case langa malul marii, zavorandu-si amintirile in casutele lor mici de la munte. Multe dintre ele sunt de vanzare, mai ales in satul Sotiros.

Apoi, au venit turistii. Marinarii si pescarii s-au transformat in lucratori in turism. Au construit vile, pensiuni si hoteluri, piscine, autostrazi si aeroporturi. Apoi, a aparut internetul, oferta lor a putut fi mai usor cunoscuta de intreaga lume si fostii munteni, pescari si hotelieri s-au transformat in oameni de afaceri. In fiecare vara, din aprilie si pana-n noiembrie, acestia se pun la dispozitia turistilor. Usor adaptabili la necontenitele schimbari din lumea larga, mari creatori de frumos, imbinand traditia cu modernul, grecii au simtit dintotdeuna, inaintea altora, ceea ce-si doreste turistul. Liniste, mancare buna, mici croaziere, legende, artizanat sau dimpotriva, muzica, bautura si distractie. Noua lor meserie, li se potriveste azi, ca o manusa.

Panagia

E-un sat mic de munte, situat intre Limenas si Skala Potamia, cu 800-900 de locuitori permanenti. E mai mult un loc de popas, pentru autocarele sau automobilele ce fac inconjorul insulei. Bogatia localitatii e apa. O multime de izvoare tasnesc aici, din “piatra seaca”. Localnicii au reusit sa construiasca un sistem de canale din piatra, unic in insula. Poate chiar in intreaga Grecie. Mai e si-o fosta fabricuta de ulei de masline, bine publicitata si a carei vizitare e libera. Ba chiar ti se expune si-un film in limba romana cu istoricul ei. Dupa care nu te lasa inima sa nu cumperi si tu un sapun sau o sticla cu ulei, fabricate in mod traditional. La intrare in magazinul fabricutei, mai exista si-un maslin, batran, batran, mai batran decat timpul, sa tot aiba spre 1000 de ani. Legendarul stejar din Borzesti sau cel din padurea Rotunda de langa Reghin (care a fost plantat la 1849, ) ar putea sa le fie, in cel mai bun caz, stra-stra-nepoti iar cei din padurea Mociarului de langa Gurghiu, mici copii de la gradinita. Cel mai interesant loc din sat, e insa o piateta cu cativa platani in care-au fost sapate inimioare. Ghida ne-a zis c-asa au crescut ele-acolo, inimioarele, odata cu platanii, batranii satului pot sa depuna chiar marturie. Dar, sa nu-i credeti niciodata pe greci, de cand smechereala cu Ulise si bidiviul troian din lemn. Seara, inimioarele sunt luminate feeric. Daca esti in luna de miere a “casatoriei de proba”, acum e momentul sa urci pe podul indragostitilor din acea piata acvatica (il veti gasi usor, e-n forma de arcada), pod care, aici n-are lacate, cum au multe alte poduri din Europa si sa-i juri iubitei, credinta vesnica. Apoi, dupa ce ti-a tras patroana de la o taverna cu ochiul si ti-a mai zis ca unchiu-so a fost marele Onassis, poti linistit sa te duci la Sibiu, pe podul minciunilor si sa-i spui iubitei tale, c-ai pacalit-o.

Relaxare

Panagia e-un sat de munte racoros si relaxant. Noi am ajuns aici, cu autobuzul din Skala Potamia. Am trecut mai intai prin satul Potamia, pe niste stradute inguste, trecand doar la cateva palme de balcoanele caselor. Soferul e-un “as al volanului” si trece pe-acolo prin Potamia chiar si pentru un singur pasager, care de obicei e mai mereu “over '70”. Totul, pe-aici prin Panaghia te relaxeaza. Casele alb-albastre cu tigle gri, peisajul, bancutele multe, sipotul apei care curge prin mai tot satul, locuitorii care nu se grabesc niciodata, turistii calmi si visatori, vanzatorii de suveniruri care sunt vioi si dupa 6-7 ore de stat langa taraba lor, timp in care eu, as fi adormit de cateva ori. Am servit ca orice turist, pui rotisati in piata centrala, loc in care opreste de obicei si autobuzul ce te poarta spre Golden Beach sau Limenas. Daca n-ar exista aceasta piata, ceva mai larga si o parcare langa ea, in spatele autobuzului local s-ar forma mai mereu o coada de automobile, lunga, lunga, cam cat cea dintre Piata Romana si Universitatii. Dar aceasta piata binevenita din Panagia, rezolva ambuteiajele. Dupa ce-ai vizitat piata cu izvoare si piata centrala, poti urca si pana la o bisericuta, care e mai mereu inchisa, asa cum sunt majoritatea bisericilor din Grecia. Langa ea, gasesti un cimitir si daca ai sa privesti varsta celor de pe cruce, vei realiza ca treaba cu relaxarea totala de-aici nu e o gluma. Daca n-ar fi tinerii din sat ce lucreaza pe la taverne si pensiuni (de obicei straini), cred ca media de varsta a locuitorilor acestui sat ar fi cea mai ridicata din Thassos.

Ne-am plimbat aiurea, pe strazi ce le puteai atinge cu ambele maini. Am poposit pe o terasa, unde am servit o cafea “strong” si o Cola cu gheata, singura modalitate de a ma racori in acea vara caniculara si sufocanta, in care deasupra Eladei s-a pogorat un aer de 37 de grade Celsius. Dupa ce-am tremurat, la inceputul lunii iunie, din cauza vantului rece al Cicladelor, la sfarsitul aceleiasi luni, urcand cu cateva paralele geografice mai sus, in acceasi mare, m-am topit de caldura. Unde esti tu Meltemi, de ce nu faci o halta si-n Thassos? Noroc cu apa rece si potabila a izvoarelor de-aici de sus, de la Panagia si cu apa marii din vale!

Inapoi la Skala Potamia

De la Panagia si pana la Skala Potamia, (adica din satul cu case cu acoperisuri gri si pana-n satul cu case cu acoperisuri rosii) am hotarat sa ne-ntoarcem pe jos, pe sosea. Nu erau decat 5 Km si nu trebuia decat sa coboram. Dar a fost crima si pedeapsa. Era cald si drumul parca nu se mai termina. Skala Potamia si Golden Beach sunt situate intr-un golf semilunar, inconjurat de munti iar vantul pe-aici, prin golf, nu prea bate. Plaja e situata spre rasarit. Peisajul e grozav, in fata ai marea calda iar in spatele tau, e muntele racoros. Apa marii e mai mareu ca oglinda, e limpede si fara valuri. Vezi si la un metru adancime, oja de pe unghiile domnisoarelor tinere si sarace din Est si bataturile batranilor bogati din Vest, ce le insotesc.

Drumul de la Panagia si pana la Golden Beach, o lunga serpentina, cred ca e cea mai frumoasa zona din estul insulei, paduri semete tasnesc parca direct din stancile aride si brun-roscate. Trebuie sa fi mereu atent la curbe, caci peisajul te vrajeste.

Daca mai castig vreodata o excursie pe acest sait, tot aici am sa vin. Poate ca e din cauza stresului din orase. Sau, poate, din cauza ojei si a bataturilor.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 26.11.16 12:16:56
Validat / Publicat: 26.11.16 21:31:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Lafkada, Zakynthos, Skiathos, Santorini, Paros

VIZUALIZĂRI: 5968 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Lasam in urma un golf, ca o semiluna de nisip, de 3 km lungime
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[26.11.16 13:03:36]
»

@Web, daca se poate clipul, mersi!

https://www.youtube.com/watch?v=Oe5fiBz9SSs

webmaster26
[26.11.16 13:08:27]
»

@dorgo: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

AZE
[26.11.16 22:00:35]
»

@dorgo: Ma bucur ca am reusit sa dau primul vot pentru acest articol, dar nu numai pentru articol ci si pentru locul despre care ati scris. Inca nu m-am documentat cat de afectata este vegetatia si peisajul dupa incendiu, sper sa se refaca cat mai repede. Thassos este o insula in care ma simt ca acasa, poate prima impresie este de vina, poate peisajele, nu stiu, doresc sa revin aici.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[27.11.16 00:01:08]
»

@dorgo:

N-ai intrat tu in magazinul de suveniruri tinut de doua babute, acolo prin zona platanului cu inima? Erau superbe, vesele si sprintene si aveau un magazin de unde cu greu plecai. Iar la platan sa stii ca este si cuier, pentru ce nu stiu dar ne-a distrat!

La fabrica de ulei ma opresc mereu pentru un bidon iar bomboneria din centru ne usureaza buzunarul. Panagia este obraznica pentru ca-i frumoasa si te face sa scoti bani din buzunar.

krisstinna
[27.11.16 07:40:33]
»

@dorgo: Așa da! Îmi place să fiu scoasă din hibernare cu povești frumoase și cu poze minunate. Felicitări!

ANILU
[27.11.16 09:06:13]
»

@dorgo: Da, ăsta este articolul ce-mi place să citesc pe o vreme cainoasa cum este afară acum. Nu am fost în Tassos, dar sper să ajungem acolo măcar o dată, mai ales că este accesibila cu auto.

Mi-a plăcut cum ai descris limpezimea apei mării, așa gândesc și eu despre marea Egee, limpede de-mi văd oja de pe unghiile de la picioare, dar la bătăturile batraneilor nu m-am gândit.

Îmi place că te-ai ținut de cuvânt și ne-ai povestit despre mare și soare, după filozofarea PMA-urilor.

Toate cele bune.

calatorul
[27.11.16 21:16:14]
»

@dorgo: Si mie mi/au placut Skala Panaghia, cu case si pensiuni rasfirate la poala muntelui, si satul de sus, cu strazile lui in panta si casutele pline de flori, ori paraul si izvorul indragostitilor.

La Teologos nu am fost dar am inconjurat toata insula pe sosea, este o excursie remarcabila si memorabila, cu peisaje minunate si dintre cele mai variate. Asa ca la viitoarea excursie de premiant cred ca ar merita refacut si turul complet al insulei si adaug o modesta contributie pentru viitoarea deplasare, oare?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Flaviu
[23.12.16 12:32:14]
»

@dorgo: Absolut superb! Vad ca se poate si despre Thassos nu doar despre Ideciu.

Cum se castiga voucherele AFA? Este vreun concurs?

A bientot!

dorgoAUTOR REVIEW
[24.12.16 06:14:57]
»

@Flaviu: Mersi de apreciere. Exista un concurs pentru vouchere "of course", nu trebuie decat sa ajungi la punctajul de 7.000.000 de PMA si vei obtine o renta viagera, ceea ce echivaleaza cu cateva sejururi in valoare de 400 euro/sejur, acordate de administratie. Eu am folosit deja doua. Spre exemplu in Thassos, m-am dus intr-un sejur de 12 zile, printr-o firma anume, cu aceste vouchere. A fost minunat. Merita efortul. Hai ca se poate, iesi din hibernare, se ajunge usor la acea renta, mai ales azi cand exista mai multi uzeri care voteaza si valoarea PMA a crescut! Succes!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, calatorul, dorgo, elviramvio, Flaviu, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Skala Panagia & Chrissi Ammoudia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057809829711914 sec
    ecranul dvs: 1 x 1