ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Baia Mare
ÎNSCRIS: 12.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 18 zile
familie cu copii
4 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Setubal, Palmela si Castelul Palmela

Ilustrație video-muzicală
Country Wind
TIPĂREȘTE

Dupa ce am povestit despre orasele de pe malul fluviului Tejo, trec de cealalta parte a peninsulei Setubal si am sa va povestesc despre ceea ce am intalnit si am vazut pe tarmul Oceanului Atlantic.

Setubal

Legenda spune ca orasul a fost intemeiat de Tubal, fiul lui Cain, iar astazi este al treilea mare port ca marime in Portugalia. La fel ca majoritatea oraselor portugheze, orasul e impanzit de parcuri, terase si restaurante, iar una dintre cele mai interesante cladiri este Biserica Sf. Iulian care a fost proiectata de acelasi arhitect care a creeat Manastirea St. Jeronimos situata in Belem, Lisabona.

Undeva pe colinele invecinate orasului se poate observa un castel ridicat in secolul 16, pe care noi nu l-am vizitat, dar care ofera o priveliste deosebita asupra portului.

Indiferent in care parte a orasului sunteti, daca ajungeti la malul Oceanului, este imposibil sa nu vedeti Peninsula Troia, o frumoasa fasie de pamant unde se gasesc cele mai frumoase case de vacanta portugheze, hoteluri de lux si plaje cu nisip fin. Acum cativa ani, la capatul peninsulei Troia existau hoteluri care nu demult au fost daramate si ridicate altele. Pentru cei care doresc sa viziteze Troia, din portul Setubal se poate trece foarte usor cu ferryboat-ul pentru 10 euro/persoana, dus-intors.

La cativa km sud de Setubal exista o plaja amenajata pe care am vizitat-o. Apa oceanului era rece, dar curata, iar privelistea minunata spre capatul peninsulei Troia.

Palmela

Este un orasel situat in partea de nord a portului Setubal, pe coline cu drumuri inguste si in panta abrupta. Ce mi-a placut cel mai mult la acest orasel a fost cartierul Palmela Village, un cartier nou construit, unde majoritatea vilelor au piscina in curte. Din cate am inteles, terenul din zona inca mai este pus la dispozitia eventualilor doritori care au in plan sa-si ridice o casa. Loturile inca goale au deja tras curentul electric, gazul, apa si sunt deja facute locurile de parcare si aleile sau spatiile de joaca pentru copii, chiar daca inca nu sunt ridicate casele. In felul acesta este foarte usor sa incepi constructia exact pe locul prestabilit.

Castelul Palmela

Sus pe varful colinelor de langa Palmela se vede un foarte frumos castel, ridicat in secolul 12. Dincolo de zidurile inalte de piatra ale castelului, vizitarea se face pe sectoare (nuclee), impartite in functie de tipul descoperirilor arheologice scoase la suprafata in urma sapaturilor din zonele invecinate.

Cea mai frumoasa priveliste o ofera turnul castelului, de unde se vede atat orasul Setubal si peninsula Troia, cat si fluviul Tejo si Lisabona, pe cealalta parte.

Chiar daca ridicarea castelului propriu zis a avut loc abia in secolul 12, Castelul Palmela gazduieste toate comorile arheologice ale zonei, ce dateaza cu mult inainte de construirea acestuia.

Nucleul 1 – Din Mesolitic in Neolitic

Sapaturile arheologice pentru acest nucleu au fost coordonate de 2 arheologi de la Muzeul de Arheologie si Etnografie din Setubal si au scos la iveala dovezi importante privind doua asezari urbane: Camarral si Casal da Cerca. Prima dateaza de acum 9000 de ani, iar locuitorii detineau deja unelte de lucru sau de vanatoare fabricate predominat din lemn sau oase. Casal da Cerca dateaza din Neolitic, de acum 6000 de ani si ocupa o arie extinsa la nordul colinelor de langa Palmela de azi. Principala activitate economica a asezarii era productia de alimente, iar arheologii au gasit aici obiecte din ceramica decorate cu diverse motive caracteristice.

Nucleul 2 – Pesterile artificiale din Quinta do Anjo

Existenta acestor pesteri sapate in roca dateaza de la sfarsitul Neoliticului si reprezinta monumente de mare originalitate in care au fost gasite adevarate vestigii ale ocupatiei umane de atunci. Obiectele gasite in aceste pesteri, datorita caracteristicilor morfologice si decorative unice, au fost ulterior sursa de inspiratie pentru „cupele de tip Palmela”. Proiectul sapaturilor in pesterile din Quinta do Anjo a inceput in 1988.

Nucleul 3 – Prezenta Romana

Sapaturile s-au facut in Zambujalinho, loc unde s-au gasit recipiente de ceramica ce serveau pentru preparatele in mare parte piscicole produse in peninsula Troia. Produsele erau comercializate pentru intreg Imperiul Roman si erau transportate in special pe cale fluviala si maritima. Obiectele gasite dateaza din intervalul secolelor I si V.

Nucleul 4 – Epoca Medievala si Moderna

Sunt descoperiri facute in zona orasului Palmela si chiar la castel ce au aratat inca o data pastrarea traditiilor si a caracteristicilor in ceea ce priveste tipul obiectelor si vaselor ceramice. Influenta culturii islamice este dovedita prin prezenta vaselor pictate ce dateaza din secolul VIII.

Ceramica moderna recuperata in timpul sapaturilor ce dateaza din sec. XV-XVII demonstreaza o crestere a varietatii tehnice si decorative a olaritului precum si prezenta vaselor importate din alte zone.

Nucleul 5 – PRAC (Programul de Recuperare si Restaurare a Castelului Palmela)

Acest program a fost inceput in 1992 de o echipa tehnica a primariei orasului Palmela. Pana in prezent, s-a finalizat doar prima faza a interventiilor in care s-au restaurat incaperile si anexele din secolul XVII.

Nucleul 6 – Ocupatia Musulmana a Castelului din sec. VIII-IX, pana in sec. XII-XIII

Pozitionarea geografica a castelului in Evul Mediu era de o importanta deosebita privind legaturile si posibilitatile de comunicare cu asezarile de pe malul fluviului Tejo sau cu cele din regiunea Sado. Ocupatia musulmana a castelului este dovedita prin descoperirile arheologice, iar inainte ca acesta sa poarte numele de azi, se numea Ihe Balmalla. Ocupatia a durat pana la inceputul sec. XIII cand in urma unei Cruciade, conducatorul de osti Santiago a stabilit aici, dupa ocuparea castelului, o baza militara.

Nucleul 7

Informatiile gasite in acest nucleu se refera la o insiruire a referintelor Crono-Istorice, incepand din sec. VIII-IX si pana la inceputul sec. XIII.

Nucleul 8

Este legat de descoperirile facute in incinta castelului: ruine ale caselor cu spatii distribuite in functie de utilitatea lor (ex. pentru gatit). Au fost de asemenea gasite dovezi clare ale unui incendiu care a dus la o distrugere violenta a castelului.

Nucleul 9

Se refera strict la structura morfologica si organizatorica a castelului, cu schite si poze explicative.

Tot in incinta castelului se gaseste un restaurant cu terasa, magazin de suveniruri, o capela care era inchisa in momentul vizitei noastre, iar intrarea este libera pentru toti turistii.

--

continuare: Descopera Sesimbra


[fb]
---
Trimis de deliutza27 in 15.04.11 14:16:03
Validat / Publicat: 15.04.11 15:16:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (deliutza27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Palmela - Imediat dupa intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.04.11 15:53:34]
»

Articolul a fost selectat ca mini-ghid AFA

webmaster13
[15.04.11 17:09:49]
»

Am atasat melodia de mai sus, este propunerea muzicala pentru aceste impresii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Setubal și împrejurimile sale:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.30187487602234 sec
    ecranul dvs: 1 x 1