GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turistii care ajung pentru prima oara in Serbia trebuie sa stie cateva lucruri importante pentru a avea un sejur linistit.
In Serbia turistii romani pot intra nu numai in baza pasaportului, ci si cu cartile de identitate (din iunie 2010), iar accesul este, in general, rapid. De obicei, vamesii sarbi va intreaba doar daca aveti ceva de declarat si va lasa sa treceti. Controale se fac doar la masinile inmatriculate in judetele de granita, precum Mehedinţi sau Caras Severin, din cauza traficului cu tigari foarte intens. Pentru ca tutunul si alcoolul sunt accizate mult mai lejer la vecinii sarbi decat la noi (1l alcool dublu rafinat/6,5 lei, 1 pachet tigari/5-6 lei), la intoarcerea in tara, vamesii romani va vor intreba invariabil daca aveti tigari sau alcool. De aceea, trebuie sa stiti ca, legal, o persoana poate introduce in tara doar doua pachete de tigari si un litru de alcool. In caz contrar, vamesii romani ar putea sa va lase fara cumparaturile care depasesc aceasta limita.
Ca pe vremea lui Tito
Desi este in plin proces de aderare la UE, statul sarb este destul de “refractor” in ceea ce priveste unele schimbari. Astfel, legislatia sarba cuprinde inca acte normative specifice regimului titoist, apus demult.
Cei care nu sunt in tranzit si au de gand sa stea in Serbia mai mult de 24 de ore, trebuie sa stie ca legea sarba obliga turistii sa se inregistreze la politie, asa cum se intampla si in Romania inainte de 1989. Nu trebuie sa luati asta ca pe o atitudine ostila a autoritatilor fata de turisti. Este doar o reminiscenta a vremurilor in care Serbia, supusa sanctiunilor internationale, era extrem de reticenta fata de Europa si in general fata de straini.
In cazul in care stati la un hotel sau o pensiune, inregistrarea cade in sarcina hotelierului. Taxa de inregistrare este foarte mica, fiind stabilita de fiecare municipalitate in parte. De pilda, la Kladovo (orasel situat la 7 kilometri de Portile de Fier) aceasta taxa este de 100 de dinari (4 lei) si este cuprinsa de catre hotelieri, de obicei, in pretul camerelor. In cazul unei vizite la o persona privata, este raspunderea gazdei de a va declara la politie. Formalitatea este foarte simpla. Se completeaza un formular la politie, iar turistul primeste un cartonas (completat cu datele sale si ale persoanei care il gazduieste). Foarte important: la plecarea din Serbia, cartonasul trebuie vizat la politie si prezentat la trecerea frontierei, odata cu pasaportul sau cartea de identitate.
Siguranta
Serbia este o tara sigura, mai sigura decat Romania sau Bulgaria. Aici, criminalitatea este intalnita doar in orasele mari. Turistii nu au de ce sa-si faca probleme prea mari in legatura cu furturile de/din autoturisme sau din camerele de hotel. Oricum, o asigurare CASCO externa este recomandata indiferent in ce tara calatoresti. Poate pare greu de crezut, dar in orasele mici, precum Kladovo (aproximativ 10.000 de locuitori), multi dintre localnici nici nu incuie masinile sau chiar lasa cheile in contact. Cine ar vrea sa deschida aici un service pentru alarme auto, ar da faliment din start.
Curs valutar
Cursul valutar se situeaza, in momentul de fata, intre 115 si 120 dinari /1 euro. La casele de schimb din orasele de la granita, cum ar fi Kladovo sau Negotin, este posibil sa puteti schimba si lei. Cel mai bun curs este cel de la casele de schimb. Diferentele de curs sunt extrem de mici de la o casa la alta, asa ca puteti schimba bani la oricare birou de acest gen intalnit. Pentru cei obisnuiti sa plateasca cu cartile de credit, s-ar putea sa fie o problema. Cele mai multe magazine nu sunt dotate cu POS-uri. Plata cu cardul se poate face insa la benzinariile mari sau la supermarket-urile din orasele mari.
Drumuri
Drumurile sunt in general bune, dar cu foarte multe “carpeli”. O particularitate a acestora este latimea, ceva mai mica decat a celor din Romania. Drumurile judetene sunt chiar mai inguste, doua masini reusind destul de greu sa treaca un ape langa alta.
Din ratiuni strategice (probabil), bornelor kilometrice lipsesc cu desavarsire. De aceea, daca veti calatori in Serbia, aveti nevoie de o harta (destul de greu de gasit chiar si in Serbia), care este chiar mai importanta decat GPS-ul. In general, hartile GPS pentru Serbia sunt destul de rudimentare, aparatul ghidandu-va cu relativa precizie doar pe drumurile principale.
Autoritatile sarbe nu percep pentru cetatenii straini taxa de drum (vigneta). Singurele taxe (platite de toti soferii, nu numai sarbi) sunt pe autostrada (Drumul European 70 si 75), care strabate tara de la sud la nord (Nis-Belgrad-Novi Sad).
Carburanti
In general, benzina si motorina sunt la nivelul calitativ al carburantilor din Romania. La fel ca si pe la noi, este bine sa alimentati doar la statiile mari. Cele mai sigure brand-uri de benzinarii sunt Jugo Petrol (compania nationala, similara Petrom-ului din Romania), care are sigla rosie, cu initialele “JP” in galben si Nis Petrol. In ambele lanturi de benzinarii este posibila plata prin POS.
Preturile sunt ceva mai mici decat in Romania – aproximativ 140 de dinari (5,5 lei) litrul de motorina si 135 de dinari (5,4 lei) litrul de benzina.
Politia
In calatoriile cu masina prin Serbia este de preferat sa respectati regulile de circulatie, mai ales limitarile de viteza (50km/h in localitate, 80km/h pe drumurile nationale si 120km/h pe autostrada). Asta pentru ca politistii sarbi sunt greu de convins sa te ierte, chiar daca esti turist. Nu incercati sa “parlamentati” cu ei sau, si mai grav, sa-i mituiti precum pe cei din Bulgaria. Ati putea avea surprize foarte neplacute. Sunt corecti si uneori pot da dovada de ceea ce noi numim exces de zel, insa in limita legii. De aceea, nu este exclus, in cazul in care va opresc, sa va ceara sa le aratati trusa medicala, extintorul, trusa de becuri de rezerva sau cablul de tractat (obligatoriu in Serbia). Nu uitati sa mergeti doar cu farurile aprinse, din 2010 luminile de zi fiind obligatorii atat in localitati, cat si in afara acestora. In privinta radarelor, politistii sarbi folosesc, mai ales, pistoale radar sau radare pe trepied. De cand merg prin Serbia, nu am intalnit nicidata echipaje de politie cu radare montate pe masini. Detectoarele de radar sunt interzise nu numai la folosire, dar si la detinere.
Parcarea
In privinta parcarilor, in orasele mai mari autoritatile au implementat un sistem cam “tampit”. Plata se face printr-un apel telefonic suprataxat la un numar specificat pe panouri, la intrarea in parcare. Deci, daca nu ai un telefon mobil, te poti alege cu amenda. In plus, inscriptiile sunt numai in limba sarba. Daca totusi gasiti in parbriz procesul verbal de amenda, trebuie sa stiti ca neplata acesteia nu atrage niciun fel de consecinte (pentru straini). Am luat o astfel de amenda, in urma cu doi ani, la Negotin, pe care nu am platit-o, iar de atunci am mers in Serbia de cel putin 10 ori, fara niciun fel de probleme. Serbia nu este stat UE, asa ca amenzile nu pot fi urmarite in alte tari. Sa nu credeti insa ca incurajez acest gen de atitudine, dar mi se pare revoltator sa primesti amenda pentru ca nu ai la tine un telefon mobil sau pur si simplu nu intelegi inscriptiile in limba sarba.
Obiective turistice
Cum foarte multi stiu deja, in Serbia ai ce vedea. Cu toate acestea, cei mai multi turisti romani ajung in aceasta tara doar in tranzit spre Muntenegru, Croatia sau Slovenia. Nu voi enumera obiectivele turistice cunoscute de toate lumea, ci voi trece in revista doar cateva, mai putin cunoscute, din zona de granita de la Portile de Fier, accesibile intr-un singur weekend. In primul rand, nu ar trebui ratata plimbarea pe traseul Gerdap 1 (echivalentul Cazanelor din Romania), soseaua care serpuieste pe malul Dunarii, pana la Belgrad. Pe acest traseu va puteti opri la cetatea Golubacki Grad (langa localitatea Golubac), pitorescul orasel Donji Milanovac sau cocheta statiune Srebrno Jezero (Silver Lake).
In sud, puteti merge pe Valea Timocului, unde se gaseste cea mai importanta comunitate romaneasca. Oraselele Kladovo, Negotin sau Bor sunt deosebit de pitoresti si va veti putea intelege cu localnicii in limba romana. In zona Negotin, puteti face o vizita la Malainica (Malainiţa), la biserica romaneasca unde slujeste preotul Bojan Aleksandrovic sau la manastirea Vratna. In apropiere de Bor (inima Vaii Timocului) puteti merge la Brestovacka Banja, statiune micuta si foarte pitoreasca, unde puteti incerca bucataria sarbeasca (vestitele pljeskavice).
Trimis de nils1 in 09.08.12 08:59:11
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nils1); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@nils1
Foarte utile informaţiile tale. E drept, ele se mai găsesc pe sait, dar nicăieri sintetizate în acest fel.
Iar pledoaria ta de a vedea Serbia nu doar ca o ţară de tranzit este de toată lauda şi sunt întru totul de acord cu ea.
Spui că
”... legea sarba obliga turistii sa se inregistreze la politie, asa cum se intampla si in Romania inainte de 1989.
Legea aceasta, care într-adevăr funcţiona şi la noi pe vremurile comuniste, dar nu prea o lua nimeni în seamă, este în vigoare şi acum, nu numai în Serbia, ci în toate statele fostei federaţii iugoslave, inclusiv în Slovenia, membră a UE!
E drept că nicăieri, nici în Serbia nu se face caz de ea.
Pe mine nu m-a întrebat nimeni unde am stat la graniţă, la revenirea în ţară.
Oricum însă, legea nu este o
” reminiscenţă a vremurilor în care Serbia, supusa sanctiunilor internationale, era extrem de reticenta fata de Europa si in general fata de straini.
pentru că sârbii nu au fost niciodată reticenţi faţă de străini, dimpotrivă, sârbii sunt foarte prietenoşi şi primitori.
Este doar o reminiscenţă a vremurilor de război, când o astfel de lege era, evident, mai mult decât necesară.
Este drept, când am aflat de această lege, care-mi amintea de vremurile de la noi, nu am privit-o cu plăcere, dar gândindu-mă mai mult, mi-am dat seama că ea este o lege foarte utilă. Dacă ea ar mai fi funcţionat şi la noi, nu ar mai fi fost acum cazul acestor interminabile discuţii despre referendum şi câţi români cu drept de vot mai suntem, pentru că o astfel de lege ar fi impus în primul rând o cunoastere exactă a stării privind populaţia proprie. În plus, nu am mai avea atâţia urmăriţi de care nu a dat nimeni până acum şi care se mişcă liber printre noi.
Dar m-am cam întins la vorbă şi vorba lungă...
Concluzia: un review util, cu informaţii importante pentru cei ce călătoresc în Serbia.
@Costi: Mie mi se cere de fiecare data la vama cartonasul cu inregistrarea, ultima ora pe 1 iunie 2012. Dar asta e valabil numai daca depasesti 24 de ore de stat in Serbia si nu esti in tranzit
Foarte util review-ul tau despre Serbia, eu am fost in tranzit (an stat o noapte) spre Muntenegru. am fost inregistrat, dar nimeni nu mi-a pus intrebari la vama nici la dus nici la intors din concediu despre cazare.
Cat despre indicatoare ele sunt in majoritate traduse, dar o singura data cand nu eram sigur am intrebat pe cineva si mi-a raspuns amabil.
eu nu am avut GPs si m-am descurcat fara probleme.
Am vrut sa ajung in Grecia trecand prin Serbia, citind pe toate forumurile cat de bune sunt drumurile prin serbia si cat e de liber drumul. Dupa ce veti citi mai jos va veti gandi de 2 ori daca merita:
M-a prins politia, cand am iesit din greseala de pe autostrada cu 72km/h pe langa un sat de langa Leskovo. M-au escortat la Leskovo (asta dupa ce am asteptat o ora sa vina un echipaj de politie nou), mergand cu 40 km/ora (am facut 40 minute pana la sectie pt 10 km). M-au tinut la sediul politiei inca 3 ore. Aveam 2 copii mici in masina nici ca a contat. De spaga sau de plata pe loc a amenzii nu au vrut sa auda. M-au trimis in fata unui asa zis judecator care era un nene gras, functionar marunt. I-am platit 70 eur fara sa imi dea chitanta fara nimic (desi prima oara mi-au spus 50 eur, apoi au urcat ei asa ca aveau chef). Nu mai stiau cum sa mi-o coaca sa imi fie viata mai grea asa ca mi-au mai dat si 3 zile suspendare de condus prin Serbia. Nu a lasat-o pe sotia mea sa intre in sediul politiei. Daca credeati ca Bulgaria e naspa, stati sa vedeti pe astia, ca aici e lumea a treia. Functionari prost platiti, asa cum am inteles de la singurul functionar din politie vorbitor de engleza, cu ura pe romani (ca noi suntem in UE si ei nu) si pe toate natiile din jurul lor. M-au luat in ras cand am vrut sa le dau spaga de 20 eur, nici 50 eur nu au acceptat si asta nu din cauza ca sunt corecti (ci din cauza ca au vrut sa ii arate unui roman cum se face legea in tara la ei). am aflat mai tarziu ca e nasol daca depastesti cu mai mult de 20 km/h limita de viteza (adica te pot aresta si iti pun si kalasnikovul la cap).
Eu recomand prieteneste pentru cei din sudul si estul Romaniei care au alternativa prin Bulgaria spre Grecia sa mearga linistiti prin Bulgaria. S-au schimbat multe in bine in Bulgaria. Nu mai stau politistii ca pe vremuri dupa fiecare copac, iar in Bulgaria daca te prinde cu viteza platesti pe loc ori amenda ori spaga (o alta natie de infometati, dar parca mai emancipati).
Asa ca daca vreti sa mergeti la sigur, ocoliti Serbia.
@nils1 - F. bune informatii, noi mergem in muntenegru si oprim in cacak, a-si dori sa va intreb daca se poate plati cu cardul si pe autostrada si la restaurante. la hotel unde ne oprim putem plati cu cardul.
@elena. lucia - Îmi cer scuze că răspund cu întârziere. Da, se poate plăti cu cardul la punctele de taxare, dar eu am folosit de fiecare dată numai dinari. Evident, dacă nu vrei să rămâi cu dinari, e bine să folosești cardul.
În privința restaurantelor e ca peste tot (în est). Unele restaurante acceptă plata cu cardul, altele nu.
@dasorin2000 - Îmi pare rău pentru ce ți s-a întâmplat, însă nu e un motiv să ocolești Serbia. Dacă respecți regulile de circulație, niciun polițist nu se va lega de tine.
E foarte ciudat că nu ai putut plăti pe loc amenda. Probabil că nu ai avut dinari. Eu am luat câteva amenzi în Serbia și am plătit pe loc.
Cât despre corupție, polițiștii sârbi nu fac excepție. Au fost însă vremuri și mai rele, acum vreo 10-15 ani. Între timp, s-au mai cizelat puțin odată cu deschiderea spre Europa.
În Bulgaria am pățit chestii mai urâte, efectiv jaf la drumul mare din partea poliției. Dar acum s-au potolit și ei. Important este să cunoști realitățile din fiecare țară și să respecți regulile, tocmai pentru a reduce șansele să-ți strici concediu.
Apropos, toți polițiștii sârbi care m-au amendat au fost foarte fermi și nu mi-au dat de înțeles că ar vrea să ia șpagă. Am plătit și am plecat.
@nils1 - Daca depasesti cu mai mult de 20km/h te escorteaza la politie si te judeca. Am intrebat la ambasada. Eu raman in continuare la parerea mea ca nu mai calc niciodata prin Serbia, decat daca nu am incotro.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Serbia Centrală în 4 zile - un circuit maraton — scris în 13.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mănăstirea Studenica - simbol al ortodoxiei sârbe — scris în 08.01.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Serbia in perioada sarbatorilor pascale — scris în 05.05.19 de xenna din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 In tranzit prin Serbia — scris în 22.08.16 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 La Cetatea Ram — scris în 08.09.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Prin Serbia, inspre Croatia — scris în 19.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Aceasta experienta ne-a fost suficienta! — scris în 08.02.11 de romanitzaa din EFORIE NORD - nu recomandă