ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.03.2022
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Schonach & Triberg

TIPĂREȘTE

Amintiri.

Cumva, întâmplări fără legătură între ele mi-au împrospătat memoria unei excursii vechi. Mai întâi, au fost nu demult niște discuții pe aici prilejuite de un articol despre Râșnov. Apoi, un hard extern pe care am căutat unele documente și pe care am regăsit niște poze de care uitasem. Și chiar acum văd că se transmite pe Eurosport etapa de la Schonach care încheie sezonul de Combinată nordică din acest an.

Ei bine, trambulina de la Schonach este prima pe care am văzut-o cu ochii mei. A fost unul dintre obiectivele importante, stabilite încă de acasă, ale unei vacanțe petrecute în Germania, în Baden. Sediul l-am avut în Karlsruhe pentru cea mai mare parte a șederii, plus două zile în Konstanz. Schonach este cam la mijlocul distanței dintre aceste două orașe, o oră și jumătate cu trenul fie dintr-o parte, fie din cealaltă. Pentru că programul din Konstanz a fost foarte dens (iar cazarea acolo substanțial mai scumpă), am ales să vedem trambulina venind dinspre Karlsruhe.

Ne-am suit în tren după ora nouă, pentru a putea folosi Baden-Württemberg-Ticket; e un bilet foarte convenabil, permițând urcarea în orice mijloc de transport public de pe teritoriul landului (în afara trenurilor de mare viteză, dar pe respectivul segment oricum nu circulă așa ceva) la un preț imbatabil (acum ar fi 38 Euro / 3 persoane / 1 zi, dar la acea vreme a fost sub 30; bilet cu bilet, drumurile din acea zi ar fi depășit 200 Euro).

Am coborât în Triberg, unde am urcat imediat într-un microbuz care, într-un sfert de oră, ne-a lăsat în fața primăriei din Schonach. Programul microbuzelor este, evident, corelat cu cel al trenurilor, învățasem lecția asta de multă vreme și nici nu m-am obosit să studiez orarul conexiunilor. Trenul Karlsruhe - Konstanz circulă din oră în oră și, oriunde cobori pe traseu, poți fi sigur că nu vei avea prea mult de așteptat o eventuală legătură.

SCHONACH IM SCHWARZWALD

Pădurea Neagră este al doilea masiv muntos ca întindere și înălțime din Germania, după Alpii bavarezi. Atracțiile turistice sunt la tot pasul: închizi ochii, pui degetul pe hartă, mergi acolo și nu vei fi dezamăgit. Fiind munți, nu pot lipsi stațiunile dedicate sporturilor de iarnă; cele mai cunoscute sunt Villingen și Titisee-Neustadt, iar Schonach le urmează de aproape. Primele sunt ceva mai noi, deci cu dotări mai moderne, în timp ce destinația noastră e o stațiune veche, are o istorie de peste o sută de ani și e frecventată de persoane aflate nu chiar la prima tinerețe sau de familii cu copii mici.

După ce am făcut câțiva pași prin sat, am apucat-o pe drumul care ne ducea către complexul dedicat Schiului nordic. De fapt, cei mai mulți iubitori ai sporturilor de iarnă vin în Schonach pentru domeniul schiabil dedicat Schiului alpin, cu telescaun și pârtii, situat la nord-vest față de centrul stațiunii. Afară de acesta, este construit un stadion unde se organizează concursuri de fond, plus o trambulină – către sud față de sat. Schiul nordic reunește trei discipline: Schiul fond (unde nu se coboară pe pârtie, ci se aleargă pe plat sau chiar se urcă), Sărituri cu schiurile și Combinata nordică, unde sportivii trebuie atât să sară de pe trambulină, cât și să alerge pe schiuri.

Ghidați de GPS, am mers cam un sfert de oră, admirând dealurile și stațiunea care se ițea din loc în loc printre copaci, până când am zărit, deasupra brazilor, coada trambulinei (P5). Din acel moment am luat-o ca reper și am intrat în pădure. Ne așteptam să găsim un gard, o barieră, ceva care să ne împiedice intrarea, dar nu a fost cazul. De fapt, era normal: spectatorii nu stau în zona trambulinei propriu-zise, ci în partea de jos, acolo unde aterizează zburătorii, pentru a se putea bucura de spectacolul oferit de aceștia ridicând ochii către înaltul cerului.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest sport: priviți P12. În vârful dealului se află trambulina, care este folosită de sportivi ca zonă se elan. Ei urcă în partea de sus cu ajutorul unui lift, iar de acolo își dau drumul pe niște șanțuri speciale, acumulând viteză. La desprinderea de trambulină ajung pe la 85-90 km/h. Folosind această viteză, plutesc paralel cu dealul, la o înălțime de câțiva metri față de sol, pe o distanță care variază în funcție de lungimea elanului. În cazul acestei trambuline, una „normală” , se pot sări circa 100 de metri (recordul este de 108 metri și aparține unui japonez, Akito Watabe, din 6 martie 2016), dar există trambuline de pe care se sar 120-150 de metri (așa numitele „trambuline mari” ) sau chiar 200-250 de metri („trambulinele de zbor” ). La final, sportivii aterizează cu puțin înainte de aplatizarea pantei dealului, încercând ca această aterizare să fie cât mai estetică – calitatea zborului contează și ea, și este judecată de cinci arbitri care stau în căsuța cu picioare care este cât de cât vizibilă în P7 (cea cu cifra 1 pe ea), sau tot în P12, în dreapta, lipită de copaci. În P13, de jur împrejurul zonei de aterizare se văd niște garduri din lemn: de ele se sprijină spectatorii, aici nu sunt amenajate tribune cu scaune comode. V-am spus că nu e o trambulină prea modernă...

De fapt, Langenwaldschanze e prima sau a doua cea mai veche din Germania, datând din 1924. A fost renovată de mai multe ori și total reconstruită în 2010. Cu toate acestea, este ieșită din circuitul Cupei Mondiale masculine de Sărituri cu schiurile, pentru că trambulinele „mici” nu mai sunt la modă. În prezent găzduiește mai mult competiții feminine și concursuri de Combinată nordică, cum este cel de azi.

OK, în caz că ați ajuns până aici cu lectura, urmează chestii mai normale. Ne-am foit pe acolo, am urcat până pe la mijlocul zonei de elan, apoi am coborât prin pădure, paralel cu traiectoria virtuală a zburătorilor (acei 100 de metri), până în zona de aterizare. Am făcut poze, un mic picnic, apoi am stabilit că nu are niciun rost să urcăm înapoi dealul pentru a ne întoarce pe același drum. GPS-ul arăta că până la gară erau doar vreo patru kilometri, așa că am luat-o la picior.

Decizia s-a dovedit înțeleaptă. La început, am mers prin pădure, în coborâre ușoară, pe lângă un pârâu, tot întorcându-ne pentru a vedea trambulina din diverse unghiuri. Odată ajunși în vale, am găsit un supermarket unde am refăcut rezerva de apă. După care am dat de...

Erste weltgrößte Kuckucksuhr – cel mai mare ceas cu cuc din lume. (Asta dacă e să credem ce spun cei din Schonach, pentru că la vreo cinci kilometri, în nordul Tribergului, găsim, ați ghicit, cel mai mare ceas cu cuc din univers. Dar pe acela nu l-am văzut, nu pot confirma care cum e.) Orologiul este în întregime din lemn și ocupă o întreagă căsuță, cea din P16. Imaginea din partea cealaltă e mai sugestivă, de vede cadranul uriaș, cu diametrul de peste trei metri, dar în pozele respective apar persoane, deci nu le încarc. Căsuța se vizitează și în interior, pentru a admira mecanismul, contra unei taxe de 1 Euro (poate între timp s-o mai fi scumpit, cine știe, acum o fi cât litrul de benzină). Ni s-au oferit și explicații, în limba germană, care au fost foarte interesante, atât că nu pentru mine.

TRIBERG IM SCHWARZWALD

Triberg e o stațiune aproape lipită de Schonach. Este o destinație de top, mult mai cunoscută, mai mare, cu mai multe obiective remarcabile. Dar, din păcate, nu mă pregătisem deloc pentru această vizită – intenția inițială era de a reveni în gara Triberg tot cu un microbuz. Am descoperit unele lucruri, l-am ratat pe cel mai important. ☹

Chiar imediat după intrarea în oraș am dat de o mică biserică interesantă, Maria in der Tanne, cu turlă în formă de bulb. Nu am intrat, dar după ce am citit câte ceva despre ea regret că nu am făcut-o: interiorul este spectaculos, în stil baroc, și găzduiește o mică statuie din lemn a Fecioarei, încă venerată de pelerini. Legenda acestei biserici începe pe la 1640, când o tânără oarbă și-ar fi recăpătat vederea spălându-se cu apa unui izvor aflat chiar în acest loc. În anul următor, un croitor s-ar fi vindecat de lepră folosind aceeași apă miraculoasă. Acesta, recunoscător, a așezat statuia din lemn a Fecioarei de care spuneam mai înainte în scorbura unui brad („in der Tanne” chiar asta înseamnă, „din brad” ). Statuia a fost uitată, apoi redescoperită, prin 1700, de trei soldați tirolezi. La scurt timp s-a ridicat o capelă din lemn, apoi una din piatră, iar către finalul sec. XVIII a fost construită, folosind donațiile pelerinilor, biserica actuală.

Din momentul intrării în centrul stațiunii, două chestii au devenit omniprezente: cofetăriile care serveau tort Pădurea Neagră (care, se pare, a fost inventat chiar aici, în Triberg) și tonetele + magazinele + muzeele dedicate ceasurilor cu cuc și nu numai. Prețurile acestora sunt uriașe, cu trei-patru și chiar cinci cifre (în euro), în funcție de mărime și complexitate. În stradă le găsim pe cele mai ieftine, pe la 3-500 de euro (mă refer la cele din lemn, manufacturate, pentru că se vând și chinezării), dar există magazine specializate unde poți lăsa contravaloarea unei mașini. În majoritatea orașelor din Pădurea Neagră întâlnim conceptul Haus der 1000 Uhren, dar cei din Triberg susțin că ei dețin patentul: un muzeu-magazin în care poți urmări toată istoria ceasurilor cu cuc și a producției ulterioare de tot felul de ceasuri din Pădurea Neagră (P22). Înainte de Al Doilea Război Mondial, această zonă era responsabilă pentru 60% din producția mondială de ceasuri! Cei curioși pot citi mai multe aici: en.wikipedia.org/wiki/Cuckoo_clock

Tort am încercat, dar de ceasuri ne-am atins doar cu privirea. Marele regret (venit ulterior, odată întors în țară, când am început să mai citesc una-alta despre locurile prin care am trecut) a fost că am ratat cel mai important obiectiv al Tribergului: cascadele. Se află la doi pași de centru și sunt cotate ca cele mai spectaculoase din toată Germania. Râul Gutach are o cădere verticală de 151 de metri, realizată în câteva trepte. Zona e amenajată în interiorul unui parc (intrare cu plată, vreo 5 Euro/persoană) și este iluminată pe parcursul nopții, până la închiderea parcului (la ora 22). Se spune că iarna priveliștea e genială – există fotografii pe net. Scriind aici, încă îmi pare rău că nu le-am văzut cu ochii mei, deși am fost atât de aproape. Lipsa informării...

Am mai bântuit prin oraș, apoi ne-am îndreptat către gară, situată în partea de nord a acestuia, la vreo jumătate de oră de mers lejer. În așteptarea trenului, am vizitat micul muzeu amenajat în sala de așteptare, care prezintă istoria construcției Badische Schwarzwaldbahn. Străpungerea Munților Pădurea Neagră între Offenburg (nord-vest) și Singen (sud-est) a fost realizată prin 1860-70 și a durat vreo zece ani. La vremea respectivă a fost considerată una dintre cele mai mari reușite inginerești, fiind necesară construcția a 39 de tunele (unele de aproape 2 kilometri!) și a două lungi viaducte, toate concentrate în circa 20 de kilometri, între Hornberg și Sommerau: en.wikipedia.org/wiki/Bla ... Railway_(Baden). Gara Triberg se află cam la mijloc între aceste două puncte, la ieșirea dintr-un tunel și înainte de intrarea în următorul.

Evident, această construcție și-a luat tributul său de vieți, unele povești putând fi citite (de către cei care știu germană) în micul muzeu. Pe peroane erau garate și două locomotive cu aburi de acum un veac și jumătate (P25), iar pe unul dintre pereții stâncilor printre care trece calea ferată am văzut amenajat un traseu de escaladă (P26).

Ne-a plăcut, a fost o primă parte a zilei foarte reușită (și care a continuat la fel de bine).


[fb]
---
Trimis de adso in 12.03.22 12:01:15
Validat / Publicat: 12.03.22 12:36:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 1480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Langenwaldschanze
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[12.03.22 13:23:49]
»

@adso: Am mers și eu pe urmele tale citind acest review. Nu prea știam despre aceste trambuline, de cum ele sunt utilizate, am văzut că ați urcat serios, cât de sus este trambulina în poza 12 și ați mers până la jumătatea ei!! Revenirea de 4 kilometri cred că a fost relexantă prin aerul proaspăt din natură...

Văzând pozele întâi și mai ales poza 16 inițial am crezut că este o casă frumos împodobită și nu cel mai mare ceas cu cuc! Ce prețuri mari la aceste ceasuri cu mecanisme sofisticate. Ai pomenit de Singen și Konstanz nu puteam să nu spun că am fost și eu acolo, la Singen și la Donaueschingen în aprilie 2013, respectiv 2014 în două proiecte europene cu trimitere și ședere gratuită acolo.

Frumoase aceste două stațiuni foarte apropiate din Munții Pădurea Neagră! Poate vei mai ajunge și nu vei rata cascadele, erai atât de aproape!!

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 14:07:33]
»

@mprofeanu: Vă mulțumesc pentru atenția acordată rândurilor mele!

am văzut că ați urcat serios, cât de sus este trambulina în poza 12 și ați mers până la jumătatea ei!

Schonach se află situat la altitudine mai mare decât Triberg. În principiu, Schonach e la nivelul din P10, la piciorul trambulinei, în timp ce Triberg e la nivelul zonei de aterizare, cam 100 de metri mai jos.

Venind dinspre Schonach, noi am ajuns chiar la piciorul trambulinei. De acolo am urcat, folosind scările care se văd în P9, până pe la jumătatea acesteia. Apoi m-a luat amețeala, am mai spus pe aici că am rău de înălțime. Sportivii nu ajung în vârf pe aceste scări, ci folosind un lift situat în interiorul stâlpului de susținere din spate, vizibil în P11. Acesta îi lasă direct în „căsuța” de sus de tot.

Când am făcut traseul pentru acea zi, intenționam să vizităm și stadionul de Schi nordic, aflat la vreo 500 de metri de trambulină. Doar că acesta era tot în vârfului dealului și nu ne-am încumetat să îl urcăm înapoi. Așa că am hotărât pe loc să ne continuăm traseul pe jos către gară: mult mai lung, dar în coborâre .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 14:29:39]
»

@mprofeanu: Vă rog să mă scuzați, vă răspund pe bucăți... (timpul)

Văzând pozele întâi și mai ales poza 16 inițial am crezut că este o casă frumos împodobită și nu cel mai mare ceas cu cuc!

Vă dați seama că asta am crezut și eu. Dar fata știe germană, soția rupe și ea, așa că am aflat ce reprezintă. Era deschis, era ieftin - de ce nu? Ulterior am aflat că e o mare atracție turistică a zonei.

Mai există una similară, în nordul Tribergului: Eble Uhren-Park GmbH, Schonachbach 27,78098 Triberg im Schwarzwald, Germany.

nu puteam să nu spun că am fost și eu acolo, la Singen și la Donaueschingen în aprilie 2013, respectiv 2014

În aceeași zi, din Triberg am plecat către Donaueschingen. Am ajuns acolo pe la trei și am stat până către seară. Am ajuns la confluența dintre Brigach și Breg, „izvorul” Dunării. Dar la Sulina, la vărsare, încă nu

Poate vei mai ajunge și nu vei rata cascadele, erai atât de aproape!!

Cine știe, dacă suntem sănătoși, poate. În Germania ajungem anual, deci... Oricum, am găsit chiar aici, ceva mai înainte, poze ale cascadei: vezi impresii

webmaster
[12.03.22 14:43:05]
»

Articolul a fost selectat drept MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 14:58:38]
»

@webmaster: Danke schön!

nicole33
[12.03.22 15:59:52]
»

@adso:

Interesant. Mi-a plăcut . Felicitări pentru articol!

În aceeași zi, din Triberg am plecat către Donaueschingen. Am ajuns acolo pe la trei și am stat până către seară. Am ajuns la confluența dintre Brigach și Breg, „izvorul” Dunării. Dar la Sulina, la vărsare, încă nu

Eu am început invers , de la Sulina, apoi intrarea Dunării în ţara noastră, apoi Dunărea la Viena, însă nu am ajuns încă la izvoare.

Din momentul intrării în centrul stațiunii, două chestii au devenit omniprezente: cofetăriile care serveau tort Pădurea Neagră (care, se pare, a fost inventat chiar aici, în Triberg) și tonetele + magazinele + muzeele dedicate ceasurilor cu cuc și nu numai.

Ceasurile cu cuc nu mă pasionează, clar nu aş cumpăra nici dacă ar fi mai ieftine, un muzeu m-ar interesa să vizitez, dar Triberg ăsta mi se pare extrem de periculos pentru mine care nu aş putea rezista ispitei unui tort Pădurea Neagră de la mama lui indiferent de consecinţe

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 16:20:08]
»

@nicole33: Mulțumesc pentru aprecieri!

Eu am început invers, de la Sulina, apoi intrarea Dunării în ţara noastră, apoi Dunărea la Viena, însă nu am ajuns încă la izvoare.

Dunărea în România am văzut-o doar la Giurgiu, la Cernavodă, la Hârșova, la Brăila și la Galați. Adică atunci când am trecu-o pe vreun pod sau cu bacul . Îmi doresc să ajung în Deltă sau la Cazane, dar - neavând mașină & permis auto, asta pare mai greu decât să văd fluviul la Budapesta, Bratislava, Viena, Melk, Passau, Sigmaringen sau la izvoare... (pe aici am reușit să ajung cu avionul / trenul).

Triberg ăsta mi se pare extrem de periculos pentru mine care nu aş putea rezista ispitei unui tort Pădurea Neagră de la mama lui indiferent de consecinţe.

Să știți că se vinde și la felie! Și da, e bun, vă confirmă asta o persoană cu diabet!

zapacituPHONE
[12.03.22 18:56:49]
»

@adso: sunt un norocos, fra' adso, când mi-e dor de "Pădurea Neagră" (încă e în parametrii glicemia), "întorc" ceasul cu cuc. Fără zahăr, cucul nu mai cântă, mârâie și trage oblonu' , indiferent cât de nemțesc e mecanismul.

Zburătorii pe schiuri sunt fascinanți, aidoma unor păsări ce planează periculos și curajos în același timp. O mică neatenție, o pală de vânt mai puternică, un dezechilibru incontrolabil, toate sau numai una, pot face diferența dintre zeu și muritor, între cer și pământ.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
nicole33
[12.03.22 20:15:10]
»

@adso:

Să știți că se vinde și la felie! Și da, e bun, vă confirmă asta o persoană cu diabet!

Bănuiam eu că pot cumpăra doar o felie de tort, însă folosind pluralul "cofetării", deja mă gândeam să gust o felie de aici, una de acolo, pentru comparaţie, desigur , şi doar citind cele scrise mă trezesc că mi-a crescut glicemia . Nuuu... riscul este prea mare. Mai bine urmăresc competiţiile sportive la televizor.

nicole33
[12.03.22 20:17:23]
»

@zapacitu:

Zburătorii pe schiuri sunt fascinanți, aidoma unor păsări ce planează periculos și curajos în același timp. O mică neatenție, o pală de vânt mai puternică, un dezechilibru incontrolabil, toate sau numai una, pot face diferența dintre zeu și muritor, între cer și pământ.

Mare dreptate ai, riscurile sunt mari, însă este un sport atât de spectaculos...

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 21:05:42]
»

@zapacitu: Fericit să aflu vești de la tine, prietene. E bine că te ajută sănătatea, e cel mai important lucru din lume.

Bucuros să aflu că împărtășim (și) această pasiune. Sunt fascinat de zburători de când i-am văzut prima oară: în 1994, la Olimpiada de iarnă de la Lillehammer. Alte generații, alți eroi - care pe atunci aveau vârsta mea. Acum, majoritatea mi-ar putea fi copii.

Mereu am admirat oamenii care își pot învinge frica. Și pe cei care pot face lucruri de care eu nu sunt în stare. Săritorii cu schiurile se încadrează în ambele categorii.

Numai bine!

adsoAUTOR REVIEW
[12.03.22 21:10:37]
»

@nicole33:

mă gândeam să gust o felie de aici, una de acolo, pentru comparaţie, desigur

Nu mă îndoiam . Desigur!

Oricum, e un dulce de care se pot bucura și necăjiți ca mine, în cantități moderate. Că e cu cireșe și vișine, deci ușor acruț. Și, mai ales, cu lichior de cireșe, deci ușor alcoolizat. Deci da!

adsoAUTOR REVIEW
[13.03.22 13:17:41]
»

Acum câteva minute, în concursul de Combinată nordică, japonezul Ryota Yamamoto a bătut recordul trambulinei de la Schonach (deținut până acum de conaționalul său Akito Watabe) cu nu mai puțin de 3 metri. Este ceva cu totul neobișnuit, de obicei recordul se bate cu o jumătate de metru, cel mult un metru.

Astfel, noul record al trambulinei este 111 metri, săriți azi, 13 martie 2022.

zapacituPHONE
[13.03.22 14:12:54]
»

@adso: și cu vânt din față, condor! Am derulat de 2 ori înregistrarea, nu au prezentat grafica direcției vântului de dinaintea săriturii. A sărit imediat după Manuel Faisst, iar regizorul transmisiei a pierdut pregătirea niponului...

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[13.03.22 14:14:49]
»

@zapacitu: exact!

mishu
[14.03.22 22:01:17]
»

Foarte frumos articolul, si pe masura ce citeam in minte imi reveneau si mie amitirile mele din Austria/ Germania. Stiu ca am vazut trambulina de la Garmish-Partenkirchen fara zapada, si fara toti acei spectatori care se uita spre trambulia asteptandu-si favoritii, si toti acei sportivi in acele momente din saritura lor cand corpul lor e in pozitie aproape paralela cu schiurile, pentru a-si schimba pozitia aproape de momentul aterizarii.

In ceea ce priveste ceasurile cu cuc, am vazut si eu un magazin care vindea numai ceasuri cu cuc, si daca mai si functioau, iti dai seama cum era la ora fixa. Cat despre

Evident, această construcție și-a luat tributul său de vieți, unele povești putând fi citite (de către cei care știu germană) în micul muzeu.

, si in Austria e similar, in muzee majoritatea informaitilor sunt in germana, asa ca intelegem ce putem .

Felicitari, votat cu mare drag.

adsoAUTOR REVIEW
[14.03.22 22:13:58]
»

@mishu: Vă mulțumesc pentru atenția acordată amintirilor mele!

La Garmish nu am ajuns, deși am fost pe aproape, la Fussen și la Innsbruck. Am auzit numai de bine despre această stațiune. Poate altă dată.

E altceva să vizitezi aceste stațiuni iarna. Mai ales dacă te nimerești în timpul unor evenimente, nu mai spun în perioada unei mari competiții sportive. Din păcate, serviciul nu îmi permite asta - și nu doar slujba, mai sunt și alte motive.

Așa că... ne bucurăm de ce avem / de ce putem face!

Pușcașu Marin
[31.08.23 13:03:54]
»

@adso: Mda, suntem colegi de suferinta, ca sa zic asa. Da' io nu rezist cand plec prin vacante sa nu ma delectez cu bucataria locala, asa ca iau masuri cu doua luni inainte sa plec si stau la 70-80 de grame de carbohidrati pe zi. Dupa ce ma-ntorc, nici nu-mi aduc macar aminte pe unde e glicometrul .

Mi-a placut mult articolul, mai ales ca pe vremuri sariturile de la trambulina, combinata nordica si biatlonul erau sporturile pe faceau televizorul sa stea numai pe Eurosport.

Ce ma frapeaza insa pe mine este locatia in care a fost incadrat articolul. Nu de alta, dar auzeam acum ceva vreme ca nepotii nostri or sa-nvete la scoala ca Dunarea izvoraste in Muntii Padurea de Culoare si se varsa in Marea de Culoare .

Altfel... vacante minunate, oriunde vor fi sa fie.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[31.08.23 14:53:54]
»

@ghisor: Multumesc, sunt onorat de atentie! Nu prea ne-am intersectat pe acest site, l-am frecventat in epoci diferite. Am descoperit abia acum articolele dvs si am inceput sa le citesc. Nefiind prea multe , usor-usor le voi parcurge - pentru ca am sentimentul ca suntem turisti de acelasi gen.

In alta ordine de idei, acum cateva zile am ajuns din nou in Triberg. Neplanificat! Interesant momentul in care vine acest ecou .

Pușcașu Marin
[31.08.23 15:04:32]
»

@adso: Pai deh, asa fac io lucrurile, in salturi. Un an intru pe-aici, citesc si mai scriu una-alta (de scris nu prea ma omor pentru ca singurele ore la care chiuleam in scoala erau cele de limba si literatura romana, din motive de compuneri, caracterizarea personajului, etc., adica tot ceea ce presupunea sa scriu), apoi doi-trei ani fac pauza. Si fac asta din motive de... hmm, cum sa zic eu ca sa nu sune aiurea, ma rog, nu-mi plac unele practici legate de mesaje private care cer anumite lucruri .

Mai rau e ca, neaos romanesc (adica ma supar ca ciobanu' pe tot satul), ma privez singur de niste lecturi deosebite si de ce nu, de a cunoaste, macar virtual, persoane care au aceeasi pasiune ca mine.

La articolul dvs. (ca sa respectam a 2-a plural, caci m-ati obligat la reciprocitate , am ajuns, asa mai cu manta, dar ma bucur c-am nimerit unghiul corect la manta.

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[31.08.23 15:16:07]
»

@ghisor: E complicat cu persoana a doua plural in cazul meu. Vad ca a dat cu like prietenul @Zapacitu - pe el am ajuns sa-l tutuiesc. Si pe @Yersi - dar nu-mi da ocazia, se pare ca e suparat pe sat . Si cu asta gata, lista e completa.

Incerc sa ma vindec, dar e boala grea. Scuze!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, mishu, mprofeanu, Pușcașu Marin, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Schwarzwald (Pădurea neagră) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.1317892074585 sec
    ecranul dvs: 1 x 1