GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Savona – vizita neprogramata
Stiu ca nu se duce nimeni in Italia special pentru a vizita Savona, micul port liguric. Cu exceptia unei mici galerii de arta aflata pe Via Quarda Superiore, Savona nu prea are ce arata turistilor care au strabatut Italia de la nord la sud si de la est la vest incercand sa-i afle istoria, sa-i savureze arta si sa-i admire insulele si plajele pitoresti. Dar daca va aflati in nordul tarii si urmati linia tarmului Mediteranei spre Coasta de Azur, acest orasel merita un bob zabava.
Situat la 40 km vest de Genova si la aprox. 150 km de Nisa, orasul Savona are renumele de a fi gazduit o perioada de timp pe marele navigator Cristofor Columb. Asta am aflat-o in treacat, de la ghidul nostru care ne conducea spre Maroc si care devenise nelinistit cand si-a dat seama ca programul nostru va fi dat peste cap de autocarul care tragea tot mai greu emanand miros de cauciuc ars.
Din cauza acestor probleme, am ajuns in Savona tarziu si ne-am cazat la Hotel SAVONA DARSENA la ora 1 din noapte. Eram prea obositi pentru a mai evalua conditiile oferite de hotel. Un pat si o perna intr-o camera au fost suficiente.
A doua zi ne-am trezit intr-un hotel frumos, foarte modern, inalt, construit din metal si multa sticla.
Hotel SAVONA DARSENA aflat pe Via A. Chiodo, in Savona, are 4 stele si este amplasat chiar in centrul portului, aproape de orasul istoric, de Mercato Civico si de plajele de pe Riviera di Ponente.
Am parasit camera luminoasa, cu mobilier modern si baie eleganta, am lasat bagajele la receptie, iar dupa un mic dejun indestulator in stil bufet suedez, am pornit in explorarea imprejurimilor. Nu era programata o vizita in Savona, cu toate acestea, trebuind sa asteptam sosirea unui alt autocar – cel cu care plecaseram din Romania intrand in reparatii – am inceput plimbarea.
In port, in grupuri mici si neinsotiti de ghid, priveam ambarcatiunile luxoase, mai mari sau mai mici, care asteptau ancorate. Dupa numai cativa pasi am zarit vechiul turn al portului pe care l-am si fotografiat, de asemenea - alaturi - statuia omului cu felinarul, simbol al portului Savona. Langa podul care traverseaza canalul spre partea veche a orasului, ne-am oprit pentru o clipa la terminalul vaselor de croaziera studiind atractivele oferte de plimbari pe mare pana la Portofino – micul orasel statiune de pe tarmul Mediteranei, cu Manastirea San Girolamo datand din sec. XIII si cu un peisaj de exceptie.
De asemenea, croazierele la Porto Venere sau Cinque Terre, de-a lungul coastei ligurice, cu maluri abrupte si peisaje deosebite, constituie mari atractii, din pacate nu si pentru noi cei care porniseram spre Maroc si acum pierdeam timpul in asteptarea autocarului.
Podul n-ar fi fost o atractie in sine. Am trecut de partea cealalta admirand de la inaltime panorama portului, dar la intoarcere am avut ocazia sa constatam ca acel pod se ridica periodic pentru a inlesni trecerea vaselor de mare capacitate. Un semnal sonor puternic a alertat pietonii, iar dupa ce si cel din urma a coborat, de la jumatate, podul metalic s-a fragmentat si s-a ridicat in arc de cerc spre cele doua maluri. A fost pentru prima oara cand am vazut asa ceva. Am fotografiat cu oarecare emotie pentru ca eu am fost ultimul pieton, de loc grabit, pentru ca nu intelegeam mesajul alarmei. Dupa ce am trecut, s-a lasat bariera, iar podul a inceput sa se ridice.
In partea veche a orasului am admirat si fotografiat fortareata construita de genovezi in 1542 pe promontoriul Priamar. Din strada, am privit in inaltime cetatea semeata care ascunde cu siguranta multe mistere in istoria ei, dar pe care n-am putut s-o vizitam atat din cauza timpului scurt, cat si pentru ca nici nu i-am descopertit intrarea mascata de un santier.
Un pliant luat de la hotel, ne face cunoscute si alte puncte de atractie din Savona:
- Catedrala construita in perioada 1480-1483 alaturi de care se afla o Capela Sixtina cu Mausoleul ridicat de Papa Sixt al IV pentru parintii sai.
- Turnuri vechi, care au supravieţuit evenimentelor: Campanassa, Corsi, Riario, Quarda si turnul patrat vazut de noi in port.
- Sanctuarul Nostra Signora della Misericordia.
- Biserica Nostra Signora di Castello cu un mare altar pictat in 1490.
- O casa monument, in apropiere de Savona, proprietatea lui Domenico Colombo, tatal navigatorului Cristofor Columb. In aceasta casa se spune ca vestitul navigator si-ar fi petrecut cea mai mare parte a tineretii.
Pe la vremea amiezei, dupa o vizita superficiala in zona, am parasit orasul port Savona. Cu un nou autocar si cu un alt echipaj pus la dispozitie de o firma italiana, am pornit la drum pe autostrada cu multe tuneluri si viaducte, spre Monaco, raiul bogatasilor.
V-am spus toate acestea nu pentru a va recomanda sa mergeti neaparat sa vizitati orasul Savona, ci pentru a va da cateva idei in cazul in care va aflati in Savona, in trecere de la Genova spre Franta si veti dori sa faceti o pauza inainte de a parasi Italia.
Si de asemenea, v-am spus toate acestea pentru ca am observat ca despre Savona nu s-a scris inca nimic. Sa fi fost eu singura care am fost acolo?
Trimis de iulianic in 14.03.12 12:04:12
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@iulianic - buna,
poti sa-mi spui daca este plaja cu nisip? intentionez sa merg la Torino si din cate am vazut, statiunea asta ar fi cea mai apropiata care are iesire la mare... orice sfat e binevenit... multumesc
@dc77 - Regret, dar nu cunosc nimic în legătură cu plajele din jurul oraşului Savona. Am fost acolo de mult (în anul 2009) şi doar în trecere. În afară de asta, faptul că am vizitat puţin din oraş - în zona hotelului şi a portului - se datorează ghinionului pe care l-am avut cu autocarul trebuind să aşteptăm un altul cu care să ne continuăm călătoria.
Cred că ar fi bine să pui întrebarea în secţiunea "Ce-mi recomandaţi". Poate că cineva îţi va da răspunsul aşteptat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)