ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 28.07.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mergând spre sud (Santa Cruz, Monterey, Carmel, Big Sur)

TIPĂREȘTE URM de aici

Traversând munții împăduriți care se văd de aproape peste tot din Silicon Valley – munți care se regăsesc și prin numele orașului Mountain View, urmează o porțiune de coastă la Pacific cu multe lucruri de văzut: faleze înalte, plaje, păduri, cascade, parcuri naturale, construcții coloniale... sau, fiindcă vorbim de SUA, zone comerciale cu magazine și distracții.

Pornind spre sud din Mountain View sau San Jose, chiar dincolo de munți se află Santa Cruz, orașul cu același nume ca și lanțul muntos menționat în primul paragraf. Din Silicon Valley distanța este de 60km și se poate parcurge în general în mai puțin de 1h pe un drum expres cu 2 benzi, extrem de virajat și cu foarte multe pante. Din San Francisco se poate adăuga încă o oră, ținând cont de traficul extrem de aglomerat de pe drumurile din peninsulă.

Santa Cruz este o destinație populară de tip comercial (consumerist): pe aproape 1km în zona plajei a fost construit un parc de distracții - cu roller coasters, telegondolă pe plajă și fast food vândut în cantități industriale. Acolo sunt de asemenea hoteluri și magazine, orașul fiind o destinație favorită de weekend pentru locuitorii din zonă.

Plaja de la Pacific este foarte lată, cu nisip fin; păcat că apa este extrem de rece din cauza curentului venit din Alaska. Ca element de culoare, de acolo de pe plajă se poate lua un tren de linie îngustă (gen mocăniță), cu un traseu de 10-12km prin pădure, printre dealuri. Mult mai interesant poate fi traseul invers, cu mașina lăsată într-o parcare la capătul celălalt al liniei, dar pentru mine cel puțin rămâne pentru data viitoare.

La 70km (1h) spre sud, se află orașul Monterey, o destinație pentru un pic alt segment social, cu așteptări mai elevate și poate cu mai mulți bani de cheltuit. Zona turistică, numită „Cannery Row”, cuprinde în special spații reconvertite dintr-o fostă fabrică, cred eu de conserve, situate de o parte și de alta a unei străzi, cu pasarele care unesc clădirile de pe o părțile opuse. Una dintre clădiri este acum acvariul din Monterey, cu tot felul de pești, pinguini, foci, zone educaționale sau spații de joacă pentru copii. Acolo în zonă sunt hoteluri, restaurante și magazine, senzația generală fiind de „stațiune la Mediterana”.

La mai puțin de 10km distanță spre sud de Monterey se află orașul Carmel by the Sea, cu o aparență destul de rurală, dar în același timp un loc de refugiu pentru familii cu o situație economică bună. Centrul mi s-a părut destul de animat, cu multe magazine și restaurante, dar deservind un public mai degrabă local. Situația financiară mai bună a orașului se reflectă și în faptul că parcarea este gratis, ceva ce nu am găsit în Monterey sau Santa Cruz.

În Carmel se află una dintre cele mai vechi clădiri coloniale din California centrală, un centru misionar franciscan din secolul 18, atunci la frontiera expansiunii spaniole în America de Nord. Acolo în complex funcționează în continuare o biserică (evident catolică) și o școală; există un mic muzeu cu obiecte din perioada colonială, incluzând camera în care a trăit în ultima parte a vieții preotul spaniol misionar, între timp sanctificat, Junípero Serra. Dacă ar fi să aleg un singur obiectiv de văzut în această zonă, m-aș opri cu siguranță aici: atmosfera colonială este extrem de bine păstrată.

Din Carmel către sud pe cel puțin 100km șoseaua merge de-a lungul coastei printr-o zonă numită „Big Sur”, un mix de păduri și zone aride cu dealuri înalte care se opresc uneori brusc în ocean sub forma unor faleze. Aici sunt mai multe parcuri naționale, cu „sate de vacanță”, mici hoteluri, cabane, restaurante și trasee de drumeții. De-a lungul șoselei sunt locuri unde se poate opri pentru poze sau pentru a merge pe trasee scurte pentru a avea o perspectivă mai bună asupra obiectivelor, de exemplu o cascadă care curge direct în ocean. Plajele sunt totuși inaccesibile din motive de siguranță – șoseaua urmează conturul coastei destul de sus.

Drumul prin Big Sur mi s-a părut potrivit pentru a fi parcurs cu o mașină sportivă (decapotabilă), dar cred că acestea au cam ieșit totuși din modă fiindcă nu m-am intersectat cu niciuna. Alt detaliu de ținut seama este că în zonă nu există aproape deloc semnal de telefon mobil - și mă refer la faptul că noi, ca generație, am ajuns dependenți de aplicațiile de navigare. Fără așa ceva drumul poate crea o senzație acută de anxietate; pe zeci de kilometri șoseaua e un șir nesfârșit de curbe și pante, dealurile încep să arate la fel iar, cu excepția sfârșitului de săptămână, pe drum circulă destul de puține mașini.

Toate obiectivele menționate aici se pot vizita într-o singură zi – o zi destul de aglomerată, cu plecare de la 7 dimineața și peste 500km de condus, cu alergat între obiective. Altfel sper ca acest text să ajute pe cineva în vreo decizie referitoare la o vizită în zonă.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de DanCld in 16.10.18 19:36:13
Validat / Publicat: 17.10.18 08:13:51

VIZUALIZĂRI: 1061 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanCld); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Faleze înalte în zona Big Sur
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă San Francisco și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043559074401855 sec
    ecranul dvs: 1 x 1