Unul din principalele obiective ce trebuie vizitate atunci cand sunteti in Salzburg, pe langa castelul Hohensalzburg despre care am scris click aici, este Domul din Salzburg.
Cladirea se observa in imediata vecinatate a castelului si poate fi usor de recunoscut datorita acoperisului sau foarte frumos, de un verde deschis.
Prima mentiune a domului este in jurul anului 800. Acesta a fost reconstruit in intregime in urma incendiului puternic care a avut loc in jurul anului 1200 si care a distrus mai mult de jumatate din oras. Incepand de atunci este cea mai mare biserca a Salzburgului, avand aproape 120 metri lungime.
Domul este situat in piata cu acelasi nume – piata domului - domplatz. Domul se invecineaza cu palatul Residenz in stanga si cu manastirea St. Peter′s - St. Peter′s Abbey – in dreapta.
Fatada domului este acoperita cu marmura si este dominata de cele doua turnuri impunatoare si de foarte multe statui in stil baroc.
Domul este dedicat Sfantului Rupert si Sfantului Virgil.
Intrarea in catedrala este gratuita, dar la iesire sunteti rugati sa faceti o donatie. Intrarea la muzeul domului costa 6 euro pentru adulti si 2 euro pentru copii. Daca aveti cardul Salzburg sau Salzburgerland aveti o intrare gratuita.
Un amanunt interesant: domul are sapte clopote, unul dintre ele este denumit clopotul salvarii – Salvatorglocke – si este al doilea clopot ca marime din Austria.
Intrati in catedrala veti fi impresionati de lumina, de picturi, de intreaga atmosfera. Exact deasupra intrarii se alfa o orga superba, inca functionala din ce stiu; aceasta orga o puteti admira de aproape vizitand muzeul catedralei. Puteti sa va asezati pe o banca si sa va bucurati in liniste de aceast frumos interior. Imediat dupa intrare, in partea dreapta, puteti lua o lumanare (aveti o cutie langa unde puteti lasa niste banuti) si o puteti aprinde intr-ul altar special amenajat.
Exact inainte de a patrunde in catedrala, in partea dreapta, puteti vedea intrarea in muzeului domului.
Muzeul are cateva expozitii pemanente si mai multe expozitii temporare. Dintre expozitiile permanente: muzeul catedralei – muzeul gazduieste picturi si sculpturi foarte valoroase, diferite obiecte de cult; aceasta parte a muzeului se afla la etajul 1 al catedralei; ajunsi aici puteti admira de aproape orga care domina intreaga catedrala. Unul din obiectele deosebite gazduite de muzeul catedralei este vasul in care a fost botezat Mozart.
O alta expozitie permanenta este galeria manastirii St. Peter – un coridor foarte lung unde puteti admira picturi si obiecte de valoare apartinand manastirii; o a treiea expozitie permanenta este cea a “curiozitatilor” – o camera decorata in stil baroc cu multe obiecte diferite, de la animale impaiate pana la obiecte folosite in calatorii si colectii de roci.
La iesirea din muzeul va puteti cumpara cateva suveniruri de la magazinul existent.
Adresa exacta este Domplatz 5020 Salzburg
Muzeul domului are site-ul click aici
Coordonatele GPS sunt 47° 47′ 52.34″ N, 13° 2′ 47.9″ E
Trimis de irma_ro* in 17.12.10 21:10:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irma_ro*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Vazut, notat... votat!
La tine mai pot inca sa-mi exercit puterea capatata la inregistrarea pe site!
Felicitari!
@catalinalupu iti multumesc mult ca imi citesti review-urile
am incercat sa redau cam tot ce am crezut ca este important pentru o vizita acolo
@ irma_ro
asteptam pozele cu Domul... laBudapesta, Milano, Viena, Catedrala San Pietro din Roma-Vatican sau in catedrale din Franta, eu asa imi amintesc ca nu am platit nimic la intrare... ba dimpotriva, in "Dol de Bretagne", ti se oferea la intrare o carte postala gratis cu catedrala, doar ca sa intri si sa o vizitezi... bisericile si catedralele din Occident incep sa fie din ce in ce mai goale si... e foarte frig in ele... in Catedrala de la Ditrau, langa Gheorghieni, am inghetat inauntru, n-am putut sa stau mai mult de 5 minute... dar macar acolo exista o explicatie... e polul frigului din tara noastra...
@dorgo asa stiam si eu; si aici primesti un mic suvenir la iesire;
sper sa vina si pozele curand
@burghezul, conform regulamentului, "un cont nou-creat, fara impresii scrise poate vota doar la o luna de la creare". Mai multe detalii gasesti pe Forum.
Am fost la schiat la Cavnic. Este aproape de casa. Pot sa scriu?
@magdalena din ce am citit dupa aceea clopotul se numeste asa deoarece are o imagine pe el, in reliev, cu Isus ca salvator al lumii
@webmaster13 multumesc
@burghezul, asteptam si impresiile tale. Poti scrie despre obiective turistice din/aproape de localitatea de domiciu, cu mentiunea ca doar 5 reviewuri/an vor primi punctele standard.
Succes!
Un alt obiectiv din Salzburg pe care l-am ratat!
Din fotografi seama un pic cu Abatia de la Melk pe care daca nu ai vazut-o o recomand!
Si eu am admirat maretia Domului, dar... doar de afara, cand eram la plimbare cu caruciorul, cu bebe Asa de tare sunau clopotele, iar in fata am admirat si multele trasuri care transporta marfa sau turisti.
@dannek multumesc ca ai citit review-ul meu si multumesc pentru recomandare
@Alina Morar am vazut pozele tale din Salzburg cu cel mic sunt superbe
- Apr.2024 DomQuartier Salzburg – un muzeu complex — scris în 16.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg — scris în 19.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Primăvara în Salzburg – generalități — scris în 23.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanță la Salzburg, iunie 2021 — scris în 24.06.21 de vyrusxulescu din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg - orașul lui Mozart — scris în 09.06.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg sau Sunetul muzicii lui Mozart in orasul de pe raul Salzach — scris în 02.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi in orasul lui Mozart! — scris în 25.02.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ