GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
DomQuartier Salzburg – un muzeu complex
Vizitele la obiectivele turistice din Salzburg și împrejurimi nu au fost stabilite de acasă, aveam o listă cu ceea ce doream să vedem (și mă informasem despre program, cum ajungi acolo, costuri bilete), dar ne-am orientat la fața locului în general după starea vremii și gradul nostru de oboseală. Ziua în care am vizitat acest muzeu complex a fost una plină, dimineața urcând la cetatea Hohensalzburg, după-amiaza ne-a prins în DomQuartier, apoi a mai urmat un muzeu micuț, între care am intercalat și o masă principală la restaurant. A doua zi ne-am relaxat în împrejurimile orașului, la pinguinii din Zoo Salzburg (vezi impresii) și pe traseul fântânilor ghidușe de la Palatul Hellbrunn (vezi impresii).
Muzeul DomQuartier Salzburg reprezintă de fapt o combinație între patru spații muzeale distincte, legate într-un singur tur circular, achitându-se un singur bilet. Noi am profitat de SalzburgCard și am vizitat gratuit complexul muzeal, un bilet având prețul de 13 E/adult. Ca și la celelalte obiective din orașul austriac, site-ul web aparținând DomQuartier este bine alcătuit și oferă multe informații utile: o hartă a spațiilor vizitabile (domquartier.at/wp-content ... lan_Website.png), audioghid online, în multiple limbi, chiar și o variantă specială pentru copii (domquartier.at/en/entdeck ... en/audio-guides), descrieri ale operelor de artă expuse (domquartier.at/en/residen ... nline/paintings) etc. Noi am intrat în muzeu cu doar o oră și jumătate înainte de închidere astfel că timpul de admirat minunățiile din interior a fost limitat.
Catedrala și palatul arhiepiscopilor-prinți de Salzburg au constituit centrul politic, spiritual și cultural al regiunii timp de sute de ani. Orașul a fost transformat în stil baroc, arta și cultura ridicată la rang înalt, au fost adunate picturi, sculpturi, obiecte inedite etc., toate ascunse ochilor muritorilor de rând, până când... totul s-a destrămat și întreg ansamblul urban din centrul istoric al Salzburgului a devenit muzeu.
Pătrundem în curtea interioară a reședinței arhiepiscopale, un adevărat palat ridicat în forma actuală undeva în anii 1600-1700, pe locul unei construcții mai vechi și, bineînțeles, mai mici. Urcăm treptele unei scări lungi, ajungem la garderobă unde lăsăm haine și bagaje, trecem pe la un birou de unde luăm audioghid în limba engleză și ne grăbim să pornim în tur – primul spațiu expozițional: State Rooms (și apartamentele private ale arhiepiscopilor). Traseul de vizitare debutează și se încheie în The Carabinieri Hall, cea mai mare sală din palat, cu frumoase picturi pe tavan, stucaturi decorative, ancadramente de marmură în jurul ușilor. Traversăm încăperi somptuoase, unele cu rol social și de reprezentare, altele cu rol cultural, și, în final, camerele private ale arhiepiscopului-prinț de Salzburg. Picturi murale impresionante, sobe deosebite, tapiserii și mobilier de epocă – totul relevă puterea și condițiile de trai superioare ale conducătorilor vremii, dar și nivelul artei (de toate categoriile). Totuși dormitorul privat e o cameră mică, mobilată cu strictul necesar, încăpere dotată cu o capelă privată, inteligent ascunsă în spatele unor uși integrate/mascate în perete. Imagini și vederi 3D găsiți aici: domquartier.at/en/state-rooms.
Urmează al doilea spațiu expozițional: Residenzgalerie – o colecție de picturi europene din veacurile al XVI-lea – al XIX-lea (majoritatea lucrărilor provenind din colecția unui conte vienez). În mai multe încăperi admirăm, oarecum pe repede înainte, lucrări de artă ale unor artiști olandezi, flamanzi, italieni și austrieci. Un tur virtual găsiți aici: artsandculture.google.com ... 96EgF3rg&sv_z=1.
Ieșim apoi pe terasa cu arcade a catedralei, un element arhitectural de legătură între palat și catedrală, la nivel superior, și între cele două piațete – Residensplatz și Domplatz – la nivelul carosabilului. Puteți savura o cafea în acest loc, la interior există o mică cafenea și shop. Am admirat ambele piațete de la înălțime (Residenzplatz cu fântâna arteziană de la jumătatea anilor 1600), dar și clădirile din jur.
Ajungem în Catedrala Arhiepiscopiei de Salzburg, edificiul de azi fiind construit în anii 1614-1628, cu adăugiri ulterioare. Admirăm biserica de peste 140 m lungime și 33 m înălțime (la cupolă) din balconul orgii. Interiorul e luminos, ornamentația exact cât trebuie, ici-colo picturi murale – splendid! Din zona orgii principale accesăm muzeul Catedralei, situat în zona de sus a capelelor de sud și conținând obiecte religioase de pe tot cuprinsul Arhiepiscopiei Salzburgului. Vedem statuete, picturi, piese de cult sau cu rol religios vechi de sute de ani (puteți aprofunda aici cu materiale audio, video, imagini: domquartier.at/en/cathedral-museum).
Ne grăbim spre Muzeul St. Peter's Abbey, nu înainte de a trece prin Cabinetul Curiozităților – o serie de exponate aranjate în dulapurile originale din anii 1600, „curiozități” pentru acele vremuri din domeniul artei, naturii și tehnologiei. Am văzut bijuterii, sculpturi în os, animale împăiate, încuietori metalice, instrumente optice și de măsură etc.
În Muzeul Sf. Peter's nu avem voie să facem fotografii, astfel că vizităm liniștiți standurile expoziționale ce expun obiecte religioase deosebite – mitre, toiaguri pastorale, potire, cruci episcopale ș. a. -, vase sacre, textile cu rol religios. În așa-numita Long Gallery sunt expuse picturi de mari dimensiuni, așezate în încăperile mănăstirii din apropiere, dedicate contemplării de către călugări. Aici vedeți un tur virtual în mănăstire: 360stories.com/Salzburg/p ... t-Peter-s-Abbey.
Concluzii. Muzeul complex reunit sub numele DomQuartier este bine organizat (tur cu audioghid, cafenea, shop, toalete impecabile, materiale informative) și te poartă prin secole de religie, istorie, artă și politică. Chiar dacă vizita a fost scurtă, fiind la final de program, tot ne-am bucurat de exponate inedite și imagini spectaculoase.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 16.10.24 13:42:57
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 🔱: Dacă ați prins ast detaliu în vreo poză, vă rog să mă ajutați cu numele pictorului lucrării din P17. L-am văzut în vreo trei muzee și l-am remarcat, dar acum îmi scapă numele lui și mă tot gândesc la asta . Mulțumesc!
@adso: Este vorba de pictorul austriac Ferdinand Georg Waldmüller, care a creat tabloul „Children at the Window” în 1853. Detalii suplimentare despre tablou se pot citi pe site-ul oficial al muzeului DomQuartier, foarte bine alcătuit: domquartier.at/en/residen ... n-at-the-window.
De multe ori fotografiez suplimentar plăcuțele explicative de la obiectele/exponatele ce îmi plac ori mă intrigă. Mă ajută ulterior să îmi clarific diferite aspecte.
O toamnă frumoasă!
Foarte frumos acest palat al arhiepiscopilor-prinți de Salzburg!
În tabloul din sala tronului, pozele P12 și 13 mi s-a părut că ar fi pictat Regele Ludvig al II-lea al Bavariei, cel care a construit Castelul Neuschwanstein, dar n-are cum să fie el!
M-a derutat poziția în care a fost pictat, în picioare, cu mâna în șold și îmbrăcat în uniformă militară N-avea cum să fie el, pentru că Salzburg este în Austria, Bavaria este un land în Germania
Mi-a plăcut și articolul și pozele, mai ales cea cu copiii la fereastră!
@doinafil: Complexul muzeal din care face parte și palatul arhiepiscopal este un obiectiv cultural important din Salzburg. Ne-au plăcut și nouă „camerele de stat” și cele private din palat, am poposit în fața celor mai interesante puncte și am ascultat explicațiile oferite de audioghid.
Tabloul din Sala Tronului, cel de sub baldachin, îl înfățișează pe împăratul Franz Joseph I și este o pictură de secol al XIX-lea. Casa de Habsburg a utilizat, cu diverse ocazii, palatul arhiepiscopal din Salzburg drept reședință, Franz Joseph primindu-l aici pe Napoleon al III-lea al Franței.
Mulțumesc pentru vizită.
@tata123 🔱:Am fost la Salzburg pe repede-înainte ca şi în multe alte excursii, văzând numai oraşul, catedrala şi probabil muzeul dar fiind înainte de 2000 nu am poze sau înscrisuri. Am scris într-un ecou la un review scris de Adso că în AFA este un buchet de intelectuali care ţin încă stachezt saitului sus. Din păcate, ca şi în alte domenii se cere numai informaţia pură, în sens de preţuri, distanţe, cazări. Asta e cerinţa epocii informatice în care trăim. Tu eşti unul din intelectualii din buchetul amintit, în primul rând ca şi cunoscător al României dar şi prin comentariile la reviewurile altora, în care redai ce au scris mari personalităţi despre obiectivul în cauză. Si de data asta felicita!
@Michi: Mulțumesc pentru aprecieri! Aceasta este tendința actuală: informație scurtă, la obiect, fără prea multe povești/descrieri/date istorice, eventual cu link-uri către pagini web care conțin toate cele enumerate mai sus, trimiteri către tururi virtuale pentru aprofundare vizuală etc. Și eu am tendința de a scrie articole mai puțin stufoase, sintetice, cu date clare și precise, informații recente și utile - mai ales că se „simte” din plin „uzura” celor care scriu de mulți ani.
Numai de bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Urmărindu-l pe Mozart – muzeele din Salzburg — scris în 19.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Primăvara în Salzburg – generalități — scris în 23.04.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Vacanță la Salzburg, iunie 2021 — scris în 24.06.21 de vyrusxulescu din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg - orașul lui Mozart — scris în 09.06.20 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Salzburg sau Sunetul muzicii lui Mozart in orasul de pe raul Salzach — scris în 02.05.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 O zi in orasul lui Mozart! — scris în 25.02.19 de indiralisa_26 din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 A doua si a treia zi de calatorie: Gyor - Szalzburg - Strassbourg — scris în 16.10.17 de arcrom din X - RECOMANDĂ