ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

La pas pe strada Egnatia și în împrejurimi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dacă ai fost în Salonic și n-ai pășit pe strada Egnatia se cheamă că n-ai văzut nimic! ????

Principala arteră a orașului poartă numele drumului de cca. 1100 km ce trecea prin imediata sa apropiere, construit de romani în secolul al II-lea î. Hr. pentru a lega coloniile de la Marea Adriatică de cele de pe țărmul Bosforului, pornind de la Dyrrachium (Durrës, în actuala Albanie) și terminând la Byzantium (Istanbul). O ispravă inginerească de toată isprava! ????

Această arteră care taie practic Salonicul în două este - bineînțeles - extrem de aglomerată, dar nu numai de pietoni și mașini, ci și din cauza lucrărilor la metrou. Care nu se mai termină! ????Înarmați cu răbdare, porniți în explorare la 9 dimineața, mai pe răcoare și făcând scurte popasuri de hidratare din când în când, am reușit totuși să o străbatem, căscând ochii la combinația șocantă dintre arhitectura modernă a clădirilor rezidențiale și de birouri și, pe de altă parte, vestigiile unui trecut îndepărtat.

Punctul de plecare a fost parcarea de pe Tsimiski, o stradă comercială paralelă cu Egnatia, între cele două interpunându-se Piața Navarinou. În mijlocul peticului de verdeață ce se ițește printre blocuri, dăm de Palatul lui Galerius, în fapt ruinele așa-numitului Complex Galerian, înscris în Patrimoniul UNESCO. Construcția sa a demarat la sfârșitul secolului al III-lea d. Hr., în timpul domniei lui Gaius Galerius Valerius Maximianus, care, la fel ca alți împărați romani, obișnuia să viziteze coloniile imperiului și avea - firește - nevoie nu doar de un loc de dormit, ci de un spațiu cât mai impunător și reprezentativ. ????

Mare parte din edificiul antic s-a pierdut, dar excavațiile desfășurate în anii 1970-1980 au scos la iveală două etaje, curtea interioară și câteva încăperi subterane. Zona cea mai bine conservată, de formă octogonală, bogat împodobită cu mozaicuri și cu podea din marmură, se crede că ar fi adăpostit sala tronului.

Din Piața Navarinou avem deja o perspectivă excelentă asupra celor mai celebre vestigii ale epocii romane din oraș. Nu trebuie decât să traversăm strada Egnatia pentru a admira Arcul lui Galerius.

Datat la finele secolului al III-lea d. Hr. sau începutul celui următor, arcul de triumf era poarta principală de intrare în Salonic, marcând totodată victoria romanilor asupra perșilor din anul 297. Monumentul era prevăzut cu o cupolă susținută de patru stâlpi care formau două porți. S-a păstrat una din arcade iar pilonii din marmură conțin basoreliefuri elaborat sculptate, reprezentând scene din campaniile persane, armene și mesopotamiene duse de Galerius, registrele fiind separate prin elemente decorative alcătuite din ghirlande.

O adevărată lecție de istorie ilustrată artistic! ????

La foarte mică distanță, în capătul unei pante lejere, găsim al doilea obiectiv de neratat în zonă: Rotonda romană. La fel ca Palatul și Arcul lui Galerius, făcea parte din Complexul Galerian, fiind destinată probabil a fi mausoleul împăratului (care a fost înmormântat însă în Felix Romuliana, actuala Serbie, în locul său de naștere) sau un templu închinat unui zeu rămas necunoscut.

La sfârșitul veacului al IV-lea, împăratul bizantin Teodosie cel Mare l-a transformat în biserică, Rotonda servind apoi drept catedrală a orașului, pentru ca sub ocupația otomană, destinația să-i fie schimbată în moschee. Din acea perioadă datează minaretul. În fine, după eliberarea orașului, în 1912, și-a reluat rolul de biserică, purtând hramul Sfântului Gheorghe.

Impresia pe care o produce construcția cilindrică, asemănătoare cu Pantheonul din Roma (are și oculus), este copleșitoare: ziduri groase de peste 6 m, diametru de 24,5 m și 30 m înălțime! În perioada bizantină, interiorul a fost bogat împodobit cu fresce și mozaicuri, parte din ele distruse de turci.

Din păcate, ca o fraieră ce sunt????, n-am luat în considerare faptul că era o zi de marți, când muzeele din Grecia sunt închise, așa încât, deși m-am rugat de paznici să ne lase să intrăm pentru un minut, nu am reușit să văd interiorul. Îl văzusem însă cu alte ocazii și vă invit și pe voi să vizionați acest filmuleț: youtube.

După o scurtă pauză de frappé, ne-am reluat plimbarea pe Egnatia pentru a descoperi Biserica Sf. Pantelimon (Agiou Panteleimona) , monument UNESCO. Micul lăcaș de cult a fost construit în anul 1164 de Alexius Angelus Komnenos, nepotul împăratului bizantin Alexios I Komnenos, și poartă din 1912 hramul ocrotitorul doctorilor. Curtea îngrădită cu un zid gros din piatră este o oază de liniște și verdeață, cu o fântână din marmură în centru, relicvă a epocii otomane, când a servit ca moschee. Construcția este tipic bizantină, în formă de cruce grecească, constând dintr-un dom înconjurat de patru arcade, iar în interior s-au păstrat câteva fresce originale, în timp ce picturile de pe iconostas s-au estompat cu timpul.

Prin partea nordică a Pieței Aristotelous, trecem pe lângă statuia lui Athanasios Diakos, unul dintre cei mai importanți conducători militari din Războiul de Independență, și a lui Elephterios Venizelos, mai vechea noastră cunoștință, politicianul supranumit „făuritorul Greciei moderne” , și ne îndreptăm către Biserica Panagia Chalkeon (Biserica Fecioarei Lucrătorilor de Cupru) . Micul lăcaș sfânt bizantin datează din secolul al XII-lea și are un singur dom. Poartă numele protectoarei lucrătorilor din atelierele de cupru aflate în împrejurimi și localnicii o mai numesc „Biserica roșie” din cauza culorii zidurilor. O găsim închisă, așa că ne continuăm drumul.

Ne oprim pentru a studia un pic ruinele unei fântâni monumentale, construită probabil în secolul al IV-lea d. Hr. din materiale provenite de la alte clădiri romane. Astfel de fântâni publice erau ridicate fie la intersecția unor artere importante, fie în apropierea unor clădiri administrative. Aceasta se afla în capătul nordic al străzii principale din oraș - decumanus maximus, cum o numeau romanii, leoforos, așa cum i-au zis mai târziu bizantinii -, ale cărei porțiuni au fost descoperite în timpul excavațiilor pentru linia de metrou.

În fața ochilor ne apare acum Biserica Panagia Dexia, un exemplu recent (1956) de arhitectură bizantină cu influențe neoclasice, așa cum am remarcat și la alte biserici noi din Grecia. În interior citesc că se află o icoană care o înfățișează pe Sfânta Fecioară ținându-l pe pruncul Iisus pe brațul drept, nu stâng, așa cum este ilustrată de obicei, și de aici ar proveni denumirea locașului - „deksa” înseamnă „dreapta” sau „pe partea dreaptă” .

Acoperită de schele și parțial obturată de săpăturile la metrou, Moscheea Hamza-Bey se găsește la intersecția dintre Egnatia și strada Venizelou. I se mai spune și Alcazar, după numele cinematografului care a funcționat în incinta sa timp de câteva decenii în secolul al XX-lea. Inscripțiile atestă construirea sa în 1467 din dorința Hafasei Hatun, fiica ofițerului turc Hamza Bey. A fost prima moschee construită de otomani după cucerirea Salonicului și reflectă cu acuratețe stilul arhitectonic specific perioadei, cu adăugiri făcute la finele veacului al XVI-lea din cauza creșterii populației musulmane.

Istoria acestui monument de artă islamică e tumultoasă: a fost parțial distrus de greci imediat după eliberarea orașului în 1912, apoi de incendiul din 1917, când minaretul s-a prăbușit. A adăpostit refugiați în urma Războiului greco-turc din 1919-1922, pe urmă un centru comercial, și în fine, cinematograful Alcazar. În prezent este muzeu și expune artefactele găsite cu ocazia săpăturilor la linia de metrou.

Vă spuneam despre fântânile monumentale din perioadele romană și bizantină. Ei bine, nici turcii nu s-au lăsat mai prejos, și dovada este Bey Hamam (sau Băile Paradisului) , amenajate din porunca sultanului Murad II în 1436-1444, cel mai probabil pe locul unor băi romane. Monumentul găzduiește în prezent evenimente culturale.

Traversăm acum Egnatia pentru a vedea un alt edificiu otoman, Bazarul Bezesteni, construit în secolul al XV-lea la inițiativa sultanului Baiazid II și unul dintre cele mai bine conservate monumente turcești din Salonic. Deși construcția este mare, cele mai multe magazine, specializate în comercializarea de țesături și bijuterii, au obloanele trase, motiv pentru care nu zăbovim mai mult, îndreptându-ne către adevărata piață a orașului... ????

Recunosc, am o slăbiciune pentru Piața Kapani, și nu am ratat-o la nicio vizită în oraș. Îmi place viermuiala și agitația sa, mă dau în vânt după vânzătorii care își fac reclamă în gura mare, ador aroma plăcintelor abia scoase din cuptor și mirosul cârnaților și mezelurilor, al legumelor și fructelor proaspete, chiar și al peștilor expuși generos pe gheață.

În perioada otomană, în centrul său se afla un spațiu unde erau executați grecii recalcitranți. Acum, din fericire, spânzurătoarea a fost înlocuită de zeci de tarabe de unde poți cumpăra nu doar alimente, ci și confecții și încălțăminte (multe made in China, deci ieftine, deși probabil de calitate îndoielnică! ????). Nu rezist tentației și-mi fac damblaua: achiziționez câteva flecuștețe și niște dulciuri care prea îmi fac poftă! ????

Nu avem timp să zăbovim la o terasă în piață pentru a savura o baclava, și oricum s-a făcut insuportabil de cald. În plus, picamerele sfredelesc asfaltul și trebuie să fim atenți pe unde ne strecurăm prin mulțimea care se vânzolește de colo-colo în căutare de chilipiruri.

În scurt timp ajungem pe faleză, pe strada Nikis, în cel mai cunoscut spațiu public din Salonic - Platia Aristotelous, ce poartă numele filozofului a cărui statuie se află într-un colț. Este una dintre zonele cele mai vizitate din oraș, înconjurată de clădiri înalte și elegante precum Electra Palace Hotel sau Cinematograful Olympion, ridicate după incendiul din 1917 după modelul scuarurilor din marile capitale europene. Arhitectul francez Ernest Hébrard a reușit să dea un aer occidental fațadelor impunătoare, creând un spațiu vast și modern. La parterul clădirilor se înșiră tot felul de buticuri cu suvenire și alte produse, plus o grămadă de baruri și cafenele, iar pe bănci te poți odihni privind trecătorii.

Piața este în același timp locul principal de desfășurare a unor spectacole, festivaluri sau expoziții în aer liber, dar și al unor demonstrații. Aici se află și Biroul de informații turistice.

Poposim și noi la o terasă pentru o înghețată delicioasă, după care ne continuăm drumul pe eleganta stradă Ermou, mărginită de blocuri cochete, unde am surpriza să descopăr un lăcaș religios de mari dimensiuni despre a cărui existență nu știam: Mănăstirea Sfintei Theodora, o construcție nouă dar cu istorie veche.

Bazele acestui sanctuar au fost puse în secolul al IX-lea, când a fost dedicat Sfântului Ștefan, cel dintâi martir creștin. Cum mănăstirea adăpostea o parte din moaștele Sfintei Theodora, moartă la Salonic la vârsta de 80 de ani, biserica a fost ulterior închinată acesteia. Fapt interesant, otomanii nu au transformat-o în moschee, ci au permis unui număr de 200 de măicuțe să viețuiască aici. Biserica a ars aproape complet în 1917, din incendiu nescăpând decât clopotnița. Reconstrucția a demarat în 1935 și s-a întins pe parcursul unui deceniu. Din 1974 funcționează că mănăstire de călugări și adăpostește totodată un centru de studii biblice și un seminariu. Frescele și icoanele sunt noi, dar realizate în spiritul iconografiei bizantine.

Ne continuăm drumul pe strada Ermou și în curând ajungem la un alt monument UNESCO, Biserica Sfânta Sofia, una dintre cele mai vechi, mai mari și mai importante din Salonic.

A fost construită în secolul al VIII-lea pe locul unui locaș religios din veacul al V-lea, din care s-au păstrat coloanele cu capiteluri. Modelul a fost biserica omonimă din Istanbul. În secolul al XI-lea, după conflictul iconoclastic, a fost decorată cu fresce și mozaicuri superbe, printre care cel al Maicii Domnului din absidă și cel al Înălțării la cer din cupolă. Biserica a servit drept catedrală a orașului între 1204 și până în 1430, când a fost transformată în moschee. O mare parte din lucrările de artă care o împodobeau au fost distruse de turci și de incendiul din 1890, majoritatea picturilor murale fiind realizate în secolul al XX-lea.

Admirăm îndelung curtea imensă, presărată cu petice de gazon și tufișuri de flori, mai bem un frappé și un suc la o cafenea din apropiere, după care revenim în parcare pentru a ne recupera mașina.

Am petrecut trei ore plăcute, deși destul de obositoare pe căldura aceea sufocantă, explorând zona centrală a Salonicului, văzând sau revăzând obiective de patrimoniu care fac din acest oraș unul dintre cele mai interesante din întreaga Grecie.

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 12.08.23 12:47:21
Validat / Publicat: 12.08.23 13:31:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 2267 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Rotonda romană
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Rodel
[14.08.23 12:39:30]
»

Salonicul este un oraș foarte frumos, mie mi-a plăcut mai mult decât Atena. L-am vizitat de vreo patru ori ori, de fiecare dată preț de câteva ore, suficiente însă pentru a-mi face o părere și a mă îndrăgosti de el.

Felicitări pentru impresii și poze!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[14.08.23 13:04:53]
»

@Rodel: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Încercând o comparație între Salonic și Atena, nu pot decât să concluzionez că ambele sunt extrem de ofertante din punct de vedere turistic.

Atena este un oraș mai vechi și mult mai bogat în vestigii antice, plus o Riviera foarte plăcută. În schimb, Salonic are o așezare mai spectaculoasă și un farmec aparte, greu de depășit de o metropolă atât de mare ca Atena.

Grea alegere...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salonicul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07225489616394 sec
    ecranul dvs: 1 x 1